ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Στους δρόμους σπάνε τις απαγορεύσεις!

Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Πέμπτη 28/1, 13:00 ΑΘΗΝΑ Προπύλαια – 12:00 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου – ΠΑΤΡΑ Πλ. Βασ. Γεωργίου Α’ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ Περιφέρεια – ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πλ. Ελευθερίας – 12:30 ΡΕΘΥΜΝΟ Δημαρχείο Λ. Κουντουριώτη


ΑΘΗΝΑ 13:00 Προπύλαια

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ!

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ!

Μετά από δύο αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και με την πορεία της προηγούμενης Πέμπτης να συγκέντρωσε 3.500 φοιτητές/τριες, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για δημόσια παιδεία, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τις σπουδές και το μέλλον μας. Σε συνέχεια των εντεινόμενων αυταρχικών μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και θα περιέχει την συγκρότηση ομάδας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει ουσιαστικά, καθώς πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα και στη συνέχεια οι μαθητές/ριες θα καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους σε δύο φάσεις. Ο καθορισμός της βάσης εισαγωγής από τα πανεπιστήμια θα καθορίζεται ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των μαθητών, το οποίο διαμορφώνεται με αυθαίρετο τρόπο από τα ιδρύματα στα πλαίσια ενός κακώς εννοούμενου «ακαδημαϊσμού» και «αριστείας». Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου μέτρου θα είναι αφ’ ενός η άμεση μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κίνηση που διασπά την ενιαία και με μαζικούς όρους ένταξη της νεολαίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφ’ ετέρου η εντατικοποίηση της νεολαίας ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσθέτοντας έξτρα εξεταστικά φίλτρα τα οποία κάνουν ακόμα πιο επίπονη τη διαδικασία των εξετάσεων για να μπορέσει κάποιος να περάσει σε μια σχολή, ενώ δεσμεύοντας τους μαθητές με πολύ πιο σκληρούς όρους σε μια «αποστειρωμένη» μαθητική ζωή στην οποία η έννοια της συλλογικής διεκδίκησης δεν θα χωράει. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο πέταγμα μεγάλου ποσοστού μαθητών εκτός των Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα οδηγούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση, με βαρύτατες συνέπειες στις πλάτες των ασθενέστερων κοινωνικών κατηγοριών.
Όσοι μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+Ν/2 έτη. Το όριο φοίτησης βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς θα θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο το οποίο εάν κάποιος ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πετώντας πραγματικά στον κάλαθο των αχρήστων τον κόπο και την οικονομική εξάντληση τόσων χρόνων.Η επίθεση θα είναιπολύ σφοδρότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίο λόγω της εργασίας τους αδυνατούν να ολοκληρώσουντις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου ορίου. Ο παράλογος χαρακτήρας των διαγραφών γίνεται φανερός από το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης, ενώ το μέτρο στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς υπό το οποίο σπουδάζουμε, δίνοντας στο καθηγητικό σώμα τη δυνατότητα να ορίζει ουσιαστικά ποιος θα μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Με την εφαρμογή τους διαμορφώνεται ένα αυταρχικό περιβάλλον φοίτησης, στο οποίο οι φοιτητές υπό τον συνεχή αυτό φόβο δε θα έχουν χρόνο για κάποια άλλη ενασχόληση (ακόμη και κοινωνικής φύσης), πόσο μάλλον για πολιτική δράση και διεκδίκηση. Με αυτήν την καθημερινότητα, διαμορφώνονται μελλοντικοί εργαζόμενοι γαλουχημένοι στον ατομικό δρόμο, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις και αντανακλαστικά, στα πλαίσια των ρευστοποιημένων εργασιακών σχέσεων. Οι διαγραφές αποτελούν, συγχρόνως, μέτρο-κρίκο για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, καθώς ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων και την χρηματοδότησή τους από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και ως μοχλός πίεσης προς τις διοικήσεις για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.
Την ίδια στιγμή και στη ζοφερή καθημερινότητα που προκύπτει από τα παραπάνω, η κυβέρνηση νομοθετεί την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛΑΣκαι θα δραστηριοποιείται στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας.Θα αποτελεί την κίνηση «ματ» της ΝΔ για την δημιουργία ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου και πλήρως ασφυκτικού για την όποια φωνή αντίδρασης. Τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, η πανεπιστημιακή αστυνομία (σε συνδιασμό με τις πειθαρχικές διώξεις και τις κάρτες εισόδου) σημαίνουν τον καθημερινό έλεγχο και face-control όσων σπουδάζουν και δουλεύουν στο πανεπιστήμιο, με σκοπό κανένας να μην ξεφύγει από τα «όρια» που θέτουν οι καθηγητές, οι Πρυτάνεις ή το ίδιο το Υπουργείο. Οι εικόνες από την αστυνομική επέμβαση στη ΦΕΠΑ στις 30/12 καθιστούν σαφή τον ρόλο και τον τρόπο δράσης που θα έχει ένα τέτοιο σώμα εντός των σχολών. Προφανώς, η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί μεταφορά του κλίματος αστυνομοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση,βάζοντας στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων και των διαχρονικών πρακτικών διεκδίκησης των φοιτητώνπου πηγαίνουν κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης, πολλές φορές πυροδοτώντας ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη διαδικασία πρόσβασης σε αυτήν μέχρι τους όρους φοίτησης. Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη. Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Καλούμε σε κεντρική κινητοποίηση την Πέμπτη 28/1 στις 12:00 στα Προπύλαια μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους με όλα τα μέτρα προστασίας.

Μια δημοκρατική εκτροπή που δεν πρέπει να περάσει

Κοινή Ανακοίνωση: Αναμέτρηση – ΑΡΑΝ – ΔΕΑ – Συνάντηση

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Με αυτό τον τρόπο, η αστυνομία ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης 25/1 την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Για ακόμα μία φορά, μετά τη 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη, καταπατούνται στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα του λαού. Το Σύνταγμα γίνεται κουρέλι ακόμα μία φορά καθώς τίθεται σε ισχύ το «παρασύνταγμα» Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη που αποφασίζει κατά το δοκούν πότε θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις, τι ποινές θα επιβάλλονται και πόση ακόμα εξουσία θα δοθεί στην αστυνομία.

Ούτε τα προσχήματα

Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί πλέον να κρύψει την αντιδημοκρατική εκτροπή. Επικαλούνται την πανδημία για τη νέα απαγόρευση και την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουν ότι αυτή δεν ισχύει στους εμπορικούς δρόμους. Επικαλούνται εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ενώ όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την απαγόρευση των συναθροίσεων! Πριν δύο εβδομάδες άνοιξαν τα σχολεία χωρίς να πάρουν το παραμικρό μέτρο. Συνεχίζουν ακόμα να μην πραγματοποιούν ελέγχους σε μεγάλους χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους εκτεθειμένους. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άγχος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το μόνο που βλέπει είναι μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ιστορικό πισωγύρισμα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό επιδιώκουν και με τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και εκεί στοχεύει η νέα απαγόρευση των συγκεντρώσεων: στην πορεία των φοιτητών την Πέμπτη 28/1

Ζουν με τον φόβο του κινήματος

Ακόμα και τώρα, μέσα στην πανδημία, με τα πανεπιστήμια κλειστά σχεδόν έναν χρόνο, η κυβέρνηση τρέμει την ανάταση του φοιτητικού κινήματος αλλά και γενικά κάθε μορφής μαζικής κινητοποίησης. Είδαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους. Ακόμα και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αμφισβητούν τον νέο νόμο. Η συναίνεση έχει σπάσει και η κυβέρνηση απαντάει με τον μόνο τρόπο που μπορεί: περισσότερη καταστολή, περισσότερος αυταρχισμός.

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο στηρίζουμε την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την ερχόμενη Πέμπτη, την αντιφασιστική συγκέντρωση για τα Ίμια το Σάββατο 30/1 και κάθε άλλη κινητοποίηση του μαζικού κινήματος ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Κάθε σωματείο, σύλλογος και μαζικός φορέας πρέπει να γίνει πυρήνας ξεσηκωμού και συντονισμού του αγώνα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα του λαού απέναντι στην πανδημία του αυταρχισμού και ενάντια στη μονιμοποίηση της αντι-δημοκρατικής εκτροπής.

Μαζικά, ενωτικά, μαχητικά, οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα βγουν νικητές!

ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ!

Στους δρόμους σπάνε οι προκλητικές απαγορεύσεις των διαδηλώσεων από κυβέρνηση και αστυνομία!

Στους δρόμους σπάνε οι προκλητικές απαγορεύσεις των διαδηλώσεων από κυβέρνηση και αστυνομία!

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΓΕΝΑΡΗ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τη νέα απροκάλυπτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου που ανακοίνωση η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Η άθλια κυβέρνηση θορυβημένη από το ανερχόμενο κύμα αγώνων στους φοιτητές, στην εκπαίδευση, στην υγεία και αλλού επιδιώκει να τους καταστείλει με τις απαγορεύσεις και τη βία.
Στη “δημοκρατία” του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη οι εντολές της ΕΛΑΣ είναι αρκετές για να αναστέλλουν τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, ακόμα και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα που κερδίσαμε με αγώνες.

Η κυβερνητική απαγόρευση στοχεύει στις φοιτητικές και πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, στοχεύει επίσης στις συγκεντρώσεις των υγειονομικών την ίδια μέρα στις πύλες των νοσοκομείων και τις άλλες προγραμματισμένες αγωνιστικές δράσεις του μαζικού κινήματος. Στοχεύει στην «προληπτική καταστολή» των αγώνων ενάντια στα τερατώδη νομοσχέδια που ετοιμάζει η ΝΔ.

Είναι πρόκληση και κοροϊδία για αυτή την κυβέρνηση να επικαλείται λόγους «προστασίας της δημόσιας υγείας» και «έκτακτων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού», την ίδια ώρα που συνεχίζει να μην παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, που διατηρεί την ίδια απαράδεκτη κατάσταση συνωστισμού στα ΜΜΜ, που ανοίγει τα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που ανοίγει τα εμπορικά μαγαζιά με χιλιάδες στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους.

Η απόφαση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση χωρίς καν το φύλο συκής της δήθεν “εισήγησης από τους ειδικούς”, καθώς οι ίδιοι διαψεύδουν ανοικτά ότι έκαναν τέτοια εισήγηση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί:

  • Τους φοιτητές και τη νεολαία, τους φορείς του εκπαιδευτικού, του εργατικού και λαϊκού κινήματος να πάρουν μέρος μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 28 Γενάρη στη 1.00 μμ στα Προπύλαια στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις.
  • Στις συγκεντρώσεις μπροστά από τις πύλες των νοσοκομείων την ίδια μέρα το πρωί.
  • Να οργανώσουν τη μαζική πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων ενάντια στις επιθέσεις κυβέρνησης και κεφαλαίου στην εργασία, στην ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στην υγεία.

Τίποτα το «έκτακτο» δεν υπάρχει στην κυβερνητική πολιτική. Οι απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων είναι κομμάτι της μόνιμης πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, για να φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και τον λαό.

Η νέα απαγόρευση κυβέρνησης-ΕΛΑΣ θα έχει την τύχη και των προηγούμενων. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να “βάλουν στον γύψο” το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες. Η οργή λαού και νεολαίας δεν μπορεί να ακυρωθεί. Αυτό έδειξαν και οι μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης βδομάδας. Θα μας βρουν μπροστά τους και τώρα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς να σπάσουν την απαγόρευση στην πράξη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΣΣΠ: Πέμπτη 28/1 όλοι/ες στις Διαδηλώσεις να σπάσουμε τις χουντοαπαγορεύσεις! Αγώνας διαρκείας ενάντια στα μέτρα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Όλοι στις Διαδηλώσεις Πέμπτη 28/1

Αθήνα: 13:00, Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη : 12:00, Αγαλμα Βενιζελου

Γιάννενα: 12:00 , Περιφέρεια

Πάτρα : 12:00 Πλατεία Γεωργίου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ «ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ»

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΕΜΠΤΗ 28/1, 11:00-17:00

Δεν «συνδεόμαστε», Δεν πάμε στο γραφείο

Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, στηρίζουμε τα συλλαλητήρια της Nεολαίας

Πέμπτη 28 Γενάρη, 12:00, Προπύλαια

Για να σταματήσουμε τις επιθέσεις στα εργασιακά & συνδικαλιστικά δικαιώματα

Για να σπάσουμε τη νέα απαγόρευση των κινητοποιήσεων και να υπερασπιστούμε έμπρακτα τις δημοκρατικές και συνταγματικές ελευθερίες

Μέσα στην χρονιά που πέρασε και με πρόσχημα τον κορονοϊό ήταν συνεχείς οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που από τη μία μεριά ξήλωναν κάθε εργασιακό και δημοκρατικό δικαίωμα και από την άλλη έλυναν τα χέρια στην αστυνομία και τα δικαστήρια.

Για να συγκαλύψουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, για να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους και τους νέους, για να στοχοποιήσουν τις αντιδράσεις, επιστρατεύτηκε η μαύρη προπαγάνδα του «μένουμε σπίτι» και της «ατομικής ευθύνης»! Εν μέσω μαζικών απολύσεων και αρπαγής μισθών, θεσμοθετήθηκε ο περιορισμός των διαδηλώσεων, η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη των απεργών.

Ζήσαμε ένα όργιο καταστολής στις πλατείες, με εφόδους σε σπίτια, ξυλοδαρμούς, άγριες επιθέσεις και αθρόες συλλήψεις: Στις 7/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και ημέρα κινητοποίησης στον κλάδο. Με την προσπάθεια απαγόρευσης της πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης. Με την οργανωμένη επίθεση κατά των συγκεντρωμένων στο Εφετείο Αθηνών στις 7/10, ημέρα ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης για τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Με την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των εκδηλώσεων και διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Με την ασφυκτική περικύκλωση από ΜΑΤ και αστυνομικούς της απεργιακής συγκέντρωσης στις 26/11. Με τον παροξυσμό της κρατικής καταστολής στις 6/12, επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Η νέα απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, άνω των 100 ατόμων, που αποφάσισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, και τέθηκε σε ισχύ από σήμερα και έως την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρεί να αναβαθμίσει αυτή την αντιδραστική τομή στο πεδίο των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η χρονική στιγμή που επιλέγεται δεν είναι τυχαία: Θέλουν να χτυπήσουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, και συγκεκριμένα το ήδη ανακοινωμένο συλλαλητήριο της Πέμπτης 28/1, ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, που επιβάλλει πανεπιστημιακή αστυνομία, φοιτητο-δικεία, διαγραφές φοιτητών, μείωση εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων, διάλυση φοιτητικών συλλόγων και συνολικά της δημόσιας-δωρεάν παιδείας.

Στόχος τους όμως δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες φοιτητικές κινητοποιήσεις. Θέλουν να παγιώσουν την απαγόρευση κάθε κινητοποίησης, συγκέντρωσης και πορείας εργαζομένων και νεολαίων, γιατί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Γιατί θέλουν να προλάβουν το ξέσπασμα της οργής για τα κρούσματα και τους νεκρούς, για την εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, για την ανεργία και την φτώχεια που καλπάζουν.

Απαιτείται άμεση κινητοποίηση και ξεσηκωμός παντού, για να βάλουμε τέλος στην βαρβαρότητα των μνημονίων και την αντιδημοκρατική κατρακύλα με πρόσχημα την πανδημία. Σωματεία, σύλλογοι, όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να αντισταθούμε έμπρακτα, με την κήρυξη απεργιών, στη νέα απαγόρευση, να την σπάσουμε στην πράξη. Με αφορμή το συλλαλητήριο της Πέμπτης 28/1, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus κηρύσσει Στάση εργασίας και καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο, για να διασφαλίσουμε την πραγματοποίησή του, για να ματαιώσουμε τα χουντικής έμπνευσης σχέδια της κυβέρνησης.

Καλούμε και Απαιτούμε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΕΚΑ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ. να κάνουν το στοιχειώδες καθήκον τους, να κηρύξουν στάσεις και απεργίες – τώρα, πριν είναι πολύ αργά, πριν ο αντιδημοκρατικός κατήφορος καταπιεί κάθε δυνατότητα κινητοποίησης, όχι μόνο των νέων αλλά και των εργαζόμενων και των σωματείων!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr/ – [email protected]

ΠΕΝΕΝ Σύγκρουση και ακύρωση των νέων αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταδικάζει την νέα απόφαση κυβέρνησης – Χρυσοχοΐδη – ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων από 26/1 έως 1 Φλεβάρη 2021.

Η νέα αντιδραστική απαγόρευση με πρόσχημα την πανδημία στοχεύει στο νεολαιίστικο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα και το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με τις αλλαγές που αυτή σχεδιάζει σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Η απόφαση αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής που επιδεικτικά για ένα ολόκληρο χρόνο κρατάει ερμητικά κλειστά τα Πανεπιστήμια για να διευκολυνθεί με τον τρόπο αυτό η υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής της.

Το εργατικό – λαϊκό και νεολαιΐστικο κίνημα πρέπει στην πράξη να συγκρουστεί, να ακυρώσει και να καταστήσει κουρελόχαρτο την νέα απόφαση κυβέρνησης – ΕΛΑΣ.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1/2021.

Νέα φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στο νόμο Κεραμέως -Κάλεσμα της Φοιτητικής Πορείας

Σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων της προηγούμενης Πέμπτης, η Φοιτητική Πορεία καλεί τη νεολαία, το εκπαιδευτικό κίνημα και το λαό, να συνεχίσουν στο δρόμο του ενιαίου μαζικού αγώνα, για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως.

Καλούμε στις συγκεντρώσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και Εκπαιδευτικών Σωματείων αυτή την Πέμπτη, 28/1:

Αθήνα, 13:00, Προπύλαια
Θεσσαλονίκη, 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου
Γιάννενα, 12:00, Περιφέρεια

Φοιτητική Πορεία

Συνεχίζουμε με μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας! Τη Πέμπτη 1μμ στα Προπύλαια.

Μαθητ(ρι)ες Anticapitalista

https://el-gr.facebook.com/mathitesanticapita…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη! – Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών και βάση εισαγωγής

Όλοι-ες, στην κινητοποίηση ενάντια στο ν/σ Κεραμέως, την Πέμπτη 28/1, στις 12:00, στο Άγ. Βενιζέλου

Οι μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 21/1 δίνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα πως η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα μπορούν να βάλλουν φραγμό στην επίθεση-οδοστρωτήρα της κυβέρνησης. Στην πόλη μας, η καταστολή της συγκέντρωσης ήταν έντονη με την αστυνομία να προχωρά στη σύλληψη τριών συμφοιτητών μας. Παρόλ’ αυτά, oι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το ΥΜΑΘ, η απαγόρευση έσπασε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση στην πόλη μετά από μήνες.

Ο αγώνας και οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν! Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση φαίνεται πολύ αποφασισμένη, με τις σχολές κλειστές, να περάσει το νομοσχέδιο Κεραμέως και να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό της νεολαίας από την εκπαίδευση.

Οι κύριοι πυλώνες των μέτρων είναι:

  1. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Το κάθε τμήμα θα ορίζει πλέον μια δική του βάση εισαγωγής, με μέτρο τις μέσες επιδόσεις όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εισακτέων και τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις, θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ κλεισίματος σχολών και τμημάτων.

  1. Μηχανογραφικό σε 2 φάσεις:

Η εισαγωγή των υποψήφιων θα γίνεται σε 2 φάσεις (θα συμπληρώνουν δύο φορές μηχανογραφικό). Τα τμήματα της πρώτης φάσης, θα έχουν περιορισμένες θέσεις και θα απευθύνονται μόνο στους «άριστους», ενώ θα αποκλείονται τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών. Οι σχολές της δεύτερης φάσης θα λαμβάνουν μικρότερη ή και μηδαμινή ακόμη χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα θα είναι από τις πρώτες που θα κλείσουν ή θα επιβάλουν δίδακτρα, με βάση την εφαρμογή του νόμου σύνδεσης αξιολόγησης – χρηματοδότησης της Κεραμέως, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Γενάρη.

  1. Όριο φοίτησης-Διαγραφές

Το όριο φοίτησης ορίζεται στα ν + ½ ν έτη, προετοιμάζοντας έτσι διαγραφές φοιτητών, οδηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με την εφαρμογή του, διαμορφώνεται ένα ανταγωνιστικό και εντατικοποιημένο περιβάλλον φοίτησης, όπου οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο, δεν θα έχουν χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα, για κοινωνικοποίηση, πολιτική δράση και συλλογική διεκδίκηση.

  1. Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση είναι αρκετά πρόθυμη να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, όπου θα υπάγονται στην ΕΛΑΣ και θα έχουν παρόμοιο ρόλο με το σπουδαστικό της ασφάλειας στην χούντα. Μαζί με την αναβάθμιση διαφόρων «τεχνικών ασφαλείας» (κάμερες, κάρτες εισόδου κλπ.) και έναν νέο, αυστηρότερο ποινικό κώδικα για τα «αδικήματα» που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο, θέλουν να ποδοπατήσουν το άσυλο και να επιβάλουν ταφόπλακα στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στα μαχητικά μέσα πάλης των συλλόγων (συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις), αλλά και στις αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στις σχολές. Η πρόσφατη επίθεση στην ΦΕΠΑ από τις δυνάμεις καταστολής στις 30/12, δεν αφήνει περιθώρια να εννοηθεί κάτι διαφορετικό από το τι ρόλο θα παίξει ένα τέτοιο σώμα καταστολής. Έτσι, θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα σχέδιά τους, για να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, για όσους δηλαδή έχουν να πληρώνουν.

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Από τις συγκεντρώσεις της 14/1 και της 21/1 είναι φανερό πως οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αναπτύσσουν μια δυναμική, η οποία πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα. Η«Κίνηση δυνάμεων – φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως»θέλει να συμβάλλει, ώστε να οργανώσουν οι σύλλογοι και οι αγωνιζόμενοι φοιτητές τις δράσεις τους εν όψει των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων της 28/1.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να περάσει το νέο χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη για τα πανεπιστήμια, ούτε να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την ύψωση ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών. Η απάντηση μας πρέπει να συνεχίσει να δίνεται στον δρόμο με ολοένα καλύτερους όρους, με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, έχοντας σαν βάση τον συντονισμό και την ενότητα του κινήματος στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης. Συνεχίζουμε μέχρι την νίκη!

Παλεύουμε ενάντια:

  • Στο νομοσχέδιο Κεραμέως
  • Στις διαγραφές φοιτητών – τη θέσπιση ορίων φοίτησης
  • Στη πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου, τις πειθαρχικές διώξεις, τις χουντό-απαγορεύσεις
  • Στη μείωση εισακτέων. Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής
  • Στην επιβολή διδάκτρων

Κίνηση δυνάμεων-φοιτητών ενάντια στο ν/σ Κεραμέως

Αγωνιστικές Κινήσεις – Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη – Σχήματα της ΕΑΑΚ

Συγκέντρωση ενάντια στο Ν/Σ για την Παιδεία & την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Το πανεπιστήμιο λειτουργεί όλο και περισσότερο σαν εταιρία και ο δημόσιος και ανοιχτός χαρακτήρας του ισοπεδώνεται. Οι δαπάνες για τη στέγαση, τη σίτιση, τις σπουδές μειώνονται, ενώ τα ιδρύματα χρηματοδοτούνται με βάση την αποδοτικότητά τους στην έρευνα, με συνεργασίες μεταξύ άλλων με στρατό, αστυνομία και εταιρίες. Η εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στις εστίες ΦΕΠΑ για να καταστείλουν τον αγώνα των οικοτρόφων, οι συστηματικές απολύσεις εργαζομένων στη λέσχη του ΑΠΘ για τα κέρδη της εργολαβίας, η ερήμωση του campus με ευθύνη της πρυτανείας για το κλειδαμπάρωμα των πορτών, η στρατοπέδευση αστυνομικών δυνάμεων και τα λοκ-άουτς των πρυτάνεων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας στις 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου, οι έρευνες στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ για drones για το κυνήγι μεταναστών στα σύνορα, η δικαστική σκευωρία που στήθηκε εις βάρος 7 συντρόφων και μίας συντρόφισσας στην Αθήνα, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα του αποστειρωμένου από κοινωνικούς αγώνες και κερδοφόρου για εταιρίες πανεπιστημίου που επιθυμεί το κράτος. Οι διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, το ν+2, τα πειθαρχικά συμβούλια, οι κάμερες, ο έλεγχος εισόδου, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η απλήρωτη εργασία τεχνικής κατάρτισης και η βάση στα ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν ότι το κράτος δεν θέλει “περιττούς” φοιτητές, γιατί τους θεωρεί χασούρα, αλλά μόνο τους “άριστους” που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν. Οι μπάτσοι στο campus χρειάζονται για να επισπεύσουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να “πατάξουν” τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που ξεκινάν από τους φοιτητικούς συλλόγους, τα στέκια και τις καταλήψεις εντός του κάμπους και αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά τους.

-Το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα περάσει

-Καμία διαγραφή φοιτητή/ριας, κανένα πειθαρχικό συμβούλιο

-Όχι στον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και στην απλήρωτη τεχνική κατάρτιση

-Λέσχη για όλους/ες

-Εστίες για όσους/ες έχουν ανάγκη

Συγκέντρωση Πέμπτη 28/1,12:00 Άγαλμα Βενιζέλου

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

ΟΧΙ στις αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ., την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τον αυταρχισμό – Συγκέντρωση Πέμπτη 28/1, 12μεσ., Άγαλμα Βενιζέλου

Σχεδόν ένα χρόνο πια μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ. ειδικότερα συνεχίζουν την ίδια πολιτική της ολοκληρωτικής έλλειψης μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της υγείας μαθητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών, όπως βέβαια και μέτρων για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και κάθε μέτρου προστασίας της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια χωρίς τέλος για την θεσμοθέτηση κάθε αντιλαϊκού και αντιεκπαιδευτικού μέτρου που έχει προταθεί από Ε.Ε., ΟΟΣΑ και μεγάλο κεφάλαιο τις τελευταίες δεκαετίες, μετατρέποντας την κρίση σε “ευκαιρία” για τη δόμηση ενός αντιδραστικού, αναχρονιστικού αλλά και απόλυτα προσαρμοσμένου στις ανάγκες της αγοράς εκπαιδευτικού συστήματος, στοιχεία του οποίου αποτελούν:

  • το συζητούμενο νομοσχέδιο που θέτει νέους φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στα ΑΕΙ και θεσμοθετεί την πανεπιστημιακή αστυνομία (αντί προσλήψεων καθηγητών για το σπάσιμο τμημάτων και το άνοιγμα των σχολών)
  • η υπουργική απόφαση για την έναρξη της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας ήδη από τον Φλεβάρη καθώς και η άμεση νομοθέτηση του πλαισίου και η έναρξη της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από το Σεπτέμβρη, με ένα σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, το αγγλοσαξονικό δηλ. μοντέλο, το οποίο όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε κλείσιμο σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών.
  • η παντελώς αναιτιολόγητη, αντιπαιδαγωγική κι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία υπουργική εγκύκλιος για την επέκταση του ωραρίου του Νηπιαγωγείου, που ανοίγει το δρόμο για τη συνολική επέκταση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την ουσιαστική κατάργηση του ολοήμερου και μαζί χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικών
  • τη μονιμοποίηση της απόλυτα αποτυχημένης και αντιπαιδαγωγικής εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» με την εφαρμογή της σε κάθε περίπτωση, όπως στην πρόσφατη κακοκαιρία
  • την έλλειψη κάθε συζήτησης για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών θέσεων εκπαιδευτικών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία

Την ίδια στιγμή εκτυλίσσεται μια συνολική κυβερνητική επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και την πρόσβαση της κοινωνικής πλειοψηφίας στα δημόσια αγαθά, καταργούνται το ένα μετά το άλλο χρόνιες κατακτήσεις, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα ενώ με πρόσχημα την πανδημία θεσπίζονται συνεχώς νέες απαγορεύσεις, οξύνονται τα φαινόμενα κρατικής βίας και καταστολής αλλά και οι διατάξεις περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Απέναντι σε αυτή την συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική φαίνεται να αναπτύσσεται ένα όλο και πιο δυναμικό φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα, που μέσα από το συντονισμό και την απόλυτα αναγκαία στις μέρες οικοδόμηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, μπορεί να αποτελέσει τον κυματοθραύστη στην αντιεκαπιδευτική λαίλαπα αλλά και να δώσει διέξοδο στην συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση για την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και να πυροδοτήσει τη συνολική λαϊκή αντίδραση.

Ο Ζ’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης στηρίζει στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων αλλά και της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη

την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, 12μεσ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

κηρύσσοντας διευκολυντική 2ωρη στάση εργασίας και ζητώντας την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΣΣΠ: Πέμπτη 28/1 όλοι/ες στις Διαδηλώσεις να σπάσουμε τις χουντοαπαγορεύσεις! Αγώνας διαρκείας ενάντια στα μέτρα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Όλοι στις Διαδηλώσεις Πέμπτη 28/1

Αθήνα: 13:00, Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη : 12:00, Αγαλμα Βενιζελου

Γιάννενα: 12:00 , Περιφέρεια

Πάτρα : 12:00 Πλατεία Γεωργίου

Νέα φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στο νόμο Κεραμέως -Κάλεσμα της Φοιτητικής Πορείας

Σε συνέχεια των μαζικών κινητοποιήσεων της προηγούμενης Πέμπτης, η Φοιτητική Πορεία καλεί τη νεολαία, το εκπαιδευτικό κίνημα και το λαό, να συνεχίσουν στο δρόμο του ενιαίου μαζικού αγώνα, για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως.

Καλούμε στις συγκεντρώσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και Εκπαιδευτικών Σωματείων αυτή την Πέμπτη, 28/1:

Αθήνα, 13:00, Προπύλαια
Θεσσαλονίκη, 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου
Γιάννενα, 12:00, Περιφέρεια

Φοιτητική Πορεία

ΠΑΤΡΑ 12:00 Πλατεία Βασ. Γεωργίου Α’

ΓΙΑΝΝΕΝΑ 12:00 Περιφέρεια

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 12:00 Πλατεία Ελευθερίας

Κάλεσμα σε πορεία για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Στο πλαίσιο της πρωτοφανής επίθεσης που δέχεται η ελευθερία των κινήσεων και του λόγου μας από το κράτος , καλούμε την κοινωνία να αντισταθεί στην άγρια μορφή της καταστολής που βιώνουμε. Το νέο τους εκπαιδευτικό νομοσχέδιο έχει σκοπό να ενισχύσει το καθεστώς πειθαρχίας που ήδη επικρατεί ,μέχρι και στον χώρο της παιδείας . Σκοπεύοντας να έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μας , η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ένα σκοτεινό μέλλον άγνοιας και σκοταδισμού. Θέλουν πανεπιστήμια με επιβεβλημένους κώδικες συμπεριφοράς , βάζοντας τον μπάτσο σε ρόλο παιδαγωγού και καθιερώνοντας ποινικές διώξεις και διαγραφές. Δείχνουν ότι τείνουν σε μία εκπαίδευση για λίγους και “καλούς” , φιμώνοντας κάθε φωνή που αντιδρά στην καταστολή τους.

Καλούμε τον κόσμο να αντισταθεί στα σχέδια τους , να σπάσουμε την καταστολή στον δρόμο και να απαιτήσουμε τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 12:00 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Καλούμε επίσης σε τακτική συνέλευση για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση , τις Τρίτες στις 17:00 μ.μ. στην Κατάληψη Ευαγγελισμού , Θεοτοκοπούλου 18.

ΟΥΤΕ ΜΠΑΤΣΟΙ, ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Πρωτοβουλία αναρχικών Ηρακλείου

ΡΕΘΥΜΝΟ 12:30  Δημαρχείο Ρεθύμνου, Λεωφ. Κουντουριώτη 80

Συγκέντρωση

Τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε τη διαχείριση του covid-19 ως έναν ακόμα μηχανισμό στα χέρια του κράτους προς τη συρρίκνωση των ζώων μας. Η υγεία εργαλειοποιείται, ώστε κράτος και αφεντικά να επελαύνουν ανενόχλητα, με αυξημένη καταστολή και τρομοκρατία, σαρώνοντας κοινωνικά κεκτημένα και εφαρμόζοντας αυταρχικές πολιτικές πάνω στο κοινωνικό σώμα. Στόχος τους είναι να βγαίνουμε από τα σπίτια μας μόνο για να συνεχιστεί απρόσκοπτη η κυκλοφορία του κεφαλαίου: δουλειά και κατανάλωση.

Επιχειρείται η φυσικοποίηση της παρακολούθησης και του ελέγχου από την αστυνομία σε ολοένα και περισσότερους τομείς της κοινωνικής ζωής, απονεκρώνοντας τον κοινωνικό και δημόσιο χώρο. Υπό τις διαταγές του χρυσοχοΐδη και του υπουργείου προ.πο, το νέο επιχειρησιακό μοντέλο για την καταστολή υλοποιείται με τη δημιουργία 18 νέων ομάδων «δράση» και 5 νέων ειδικών δυνάμεων. Την ίδια περίοδο που υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αναβαθμίζεται συνεχώς ο ρόλος των οργάνων καταστολής, προσλαμβάνονται χιλιάδες μπάτσοι και πετιούνται δεκάδες εκατομμύρια στην κατασταλτική μηχανή (20 εκ. για εξοπλισμό και 2.500 νέα οχήματα). Πραγματοποιείται οργανωμένη επίθεση στον κόσμο του κινήματος με εκκενώσεις καταλήψεων και χώρων αγώνα, με χτυπήματα οποιασδήποτε κίνησης στον δρόμο, με αυξημένη βία, επαναφέροντας χουντικές μεθόδους όπως η επανεμφάνιση θωρακισμένων υδροφόρων οχημάτων («αύρες»). Λαμβάνουν χώρα προσαγωγές, συλλήψεις, στημένα κατηγορητήρια, στοχοποίηση συλλογικοτήτων και επιβολή προστίμων – μια ποινή ξεκάθαρα ταξική, που στοχεύει στην αδρανοποίησή μας μέσω της οικονομικής μας αιχμαλωσίας.

Σε συνέχεια του σχεδίου φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης και της συρρίκνωσης του κοινωνικού και δημόσιου χώρου, έρχεται να εφαρμοστεί – έπειτα από την κατάργηση του ασύλου – το νέο νομοσχέδιο που αφορά την πανεπιστημιακή αστυνόμευση. Τα πανεπιστήμια υπήρξαν χώροι συνάντησης και ζύμωσης – έκφρασης και διεκδίκησης από διευρυμένα κομμάτια αντίστασης. Τα νέα μέτρα, που προωθούνται σε μια τέτοια περίοδο με κλειστές σχολές και άδειους χώρους, εντείνουν την καταστολή και την επιτήρηση, αποσκοπώντας στην αποδυνάμωση του συντονισμού του ανταγωνιστικού πόλου μέσα στα πανεπιστήμια (κάμερες, έλεγχος εισόδου, ένστολοι μπάτσοι σε όλους τους χώρους, πόρτες ασφαλείας, πειθαρχικό συμβούλιο με φοιτητική εκπροσώπηση κ.α.).

Τα πλέον ευάλωτα και καταπιεσμένα κομμάτια είναι αυτά που συνεχίζουν να βρίσκονται έγκλειστα, κατά εκατοντάδες, είτε στις φυλακές είτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών. Στο όνομα των υγειονομικών μέτρων, το κράτος στερεί επισκεπτήρια και άδειες, απαγορεύει το μοίρασμα τροφίμων και άλλων ειδών ανάγκης, ακόμα και τη μεταγωγή στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις και οι πνιγμοί μεταναστών στο αιγαίο, οι επιθέσεις των φασιστών, η υποβάθμιση της ζωής στα λασπωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς ρεύμα και ενίοτε τρεχούμενο νερό. Σε όλα τα κέντρα κράτησης υπάρχει υπερπληθυσμός και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Με πρόσχημα τον covid-19, περνούν νομοσχέδια και ρυθμίσεις που εντείνουν το καθεστώς απομόνωσης και εγκλεισμού, ενώ οι διεκδικήσεις των κρατουμένων καταστέλλονται και τα αιτήματά τους παραβλέπονται. Παράλληλα, συνεχίζεται η εκδικητική στάση απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους.

Παρ’ όλα τα μέτρα και τις ανακατατάξεις στις ζωές μας, η πρώτη γραμμή παραγωγής δεν σταμάτησε ποτέ. Οι μηχανές συνέχισαν να λειτουργούν, ενώ οι μειώσεις προσωπικού συνοδεύτηκαν από εντατικοποίηση της εργασίας για όσους/-ες παρέμειναν στις θέσεις που ορίστηκαν ως αναγκαίες για τη ροή του κεφαλαίου. Σε αυτή τη συγκυρία, η τηλεργασία μεταφέρει το κόστος εργασίας στα προσωπικά έξοδα, ασκούνται νέα μέτρα πίεσης, επιτήρησης και ελέγχου των εργαζομένων, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να εντείνεται: άρνηση αδειών, απλήρωτες υπερωρίες, περιπτώσεις ξυλοδαρμών και τραμπουκισμών από εργοδότες, εκδικητικές και παράνομες απολύσεις. Περνούν αντεργατικοί νόμοι, όπως η νομιμοποίηση του 10ώρου, των απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης αδειών και ρεπό, της εκ περιτροπής εργασίας και των προσλήψεων προσωπικού με πρότυπα υγείας.

Εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε αμέτοχες και να παρακολουθούμε να υποβαθμίζονται κι άλλο οι ζωές μας. Να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε συλλογικά με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.

Καλούμε την Πέμπτη 28/1 συγκέντρωση στο δημαρχείο Ρεθύμνου στις 12:30

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ’ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!

ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΖΩΗ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Ιανουάριος 2021

συνέλευση «πέρα από την κλεισούρα»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο