Την ανάκληση της “καρατόμησης” των τριών αρχισυντακτών της ΔΕΠΘΕ ζητούν 21 δημοτικοί σύμβουλοι

Ηχηρές είναι οι αντιδράσεις (και) στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την εκδικητική απομάκρυνση από τις θέσεις τους τριών έμπειρων αρχισυντακτών στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης της πόλης TV100 και FM100, μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή της ΔΕΠΘΕ Γιάννη Κεσσόπουλου, χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία. Με κοινή επιστολή τους 21 δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν την εκδικητική και αναιτιολόγητη παύση από τα καθήκοντά τους των Βιβή Ανδρίτσου, Ειρήνη Τσαρουχά και Νίκο Φωτόπουλο.

Στην κοινή τους επιστολή που διαβάστηκε στη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα οι 21 δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν την ανάκληση της απομάκρυνσης των τριών αρχισυντακτών στα μέσα ενημέρωσης του δήμου

Αναλυτικά η επιστολή των 21 συμβούλων αναφέρει:

Τρεις έγκριτοι δημοσιογράφοι της TV100 παύθηκαν από τα καθήκοντα τους και από την αρχισυνταξία μετακινήθηκαν στο ρεπορτάζ για αδιευκρίνιστους λόγους.

Οι τρεις καταξιωμένοι και μαχητικοί δημοσιογράφοι είναι: η Βιβή Ανδρίτσου, η Ειρήνη Τσαρούχα και ο Νίκος Φωτόπουλος. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η διοίκηση του κ. Ζέρβα προέβη σε αυτήν την απόφαση, χωρίς να προηγηθεί καμία κρίση ή έστω κάποια γραπτή προειδοποίηση, για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ εκκρεμεί και δικαστική απόφαση της μιας εκ των τριών.

Η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, οφείλει να υπηρετεί την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα. Η απόφαση αυτή της διοίκησης εγείρει ερωτήματα για αυταρχικές συμπεριφορές. Εμφανίζεται ως δίωξη. Αυτό βλάπτει το προφίλ και το κύρος της ΤV100.

Η πρόταση μας είναι, η διοίκηση του κ. Ζέρβα να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση και να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διατηρήσουν την θέση τους οι τρεις δημοσιογράφοι, αφού και το πρόγραμμα της TV100 έχει διευρυνθεί. Αυτό θα έσβηνε και τις υπόνοιες της εσωτερικής διαμάχης και των εκδικητικών διώξεων.

Καλούμε επίσης τις ενώσεις συντακτών να παρέμβουν υπερασπιζόμενοι τους συναδέλφους τους.

Αγαθαγγελίδου Μαρία

Αηδονά Δέσποινα-Νέλλη

Αρβανιτίδου Μαρία

Αρχοντή Χριστίνα

Βούγιας Σπύρος

Γάκης Βασίλης

Ζαριανόπουλος Σωτήρης

Καλαϊτζίδης Σταύρος

Καλφακάκου Ρία

Κουράκης Ανδρέας

Κουριαννίδης Γιάννης

Κωνσταντινίδης Μιχάλης

Νασιούλας Ιωάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενόπουλος Κώστας

Ορφανός Γιώργος

Πασχαλίδου Μαρία

Ρακκάς Γιώργος

Τζακόπουλος Αθανάσιος-Σάκης

Τρεμόπουλος Μιχάλης

Χρυσίδου Έλλη

Η τελευταία αυτή κίνηση ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά αντιδράσεων. Χαρακτηριστική η  καταγγελία που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και στην οποία σημειώνεται πως ο Κεσσόπουλος “επί 8ετία στενός συνεργάτης του καθεστώτος Π. Ψωμιάδη και του ΓΓ του Δήμου Μ. Φωτόπουλου, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του μετά από φωτογραφικό διαγωνισμό και χωρίς να διαθέτει καμία εμπειρία από τηλεόραση και ραδιόφωνο, εξάντλησε την καθεστωτική του συμπεριφορά και καθαίρεσε εκδικητικά τους τρεις έγκριτους αρχισυντάκτες. Πρόκειται για δημοσιογράφους με πολυετή εμπειρία στο επάγγελμα και οκταετή προσφορά σε θέση αρχισυνταξίας στα δημοτικά ΜΜΕ. Με το πρόσχημα της ανανέωσης «καρατομήθηκαν» με ισχνή πλειοψηφία, χωρίς καν να ενημερωθούν από τη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ, που λειτουργεί με μεθόδους της αλήστου μνήμης εποχής του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Επίσης, με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Πόλη Ανάποδη” καταγγέλλειτην απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης της TV100 να παύσει 3 αρχισυντάκτες, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Χωρίς μάλιστα να προηγηθεί καμία κρίση ή κάποια γραπτή προειδοποίηση για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Ο Δήμαρχος Ζέρβας είναι υπόλογος και θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση και τη διοίκηση λογοκριτών που έχει διορίσει.

Ενώνουμε τη δύναμή μας με όσους αντιδρούν σε αυτή την προσπάθεια ελέγχου της πληροφορίας.

Δεσμευόμαστε πως αν η απόφαση δεν ανακληθεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις συντονιζόμενοι μαζί με άλλους πολίτες και συλλογικότητες της πόλης.”

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο