Άμεσες δράσεις / αιχμές για την Θεσσαλονίκη

Πρακτικά κοινής συνέλευσης των σχημάτων «Η Πόλη Ανάποδα» – «Δύναμη Ανατροπής» (16/01)

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η κοινή συνέλευση των σχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής».

Η συμμετοχή, παρά την δύσκολη φάση στην οποία βρισκόμαστε, ήταν μαζική και έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση. Ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές τα σχήματα μας είναι ενεργά, λειτουργούν δημοκρατικά και το πιο ελπιδοφόρο, συγκεντρώνουν στις γραμμές τους ένα πολύ σημαντικό στρώμα αγωνιστών και αγωνιστριών της πόλης.

Σε πρώτη φάση έγινε απολογισμός της παρουσίας του Αντώνη Γαζάκη στο δημοτικό συμβούλιο καθώς, πιστοί και πιστές στην προεκλογική μας δέσμευση, προχωρήσαμε σε εναλλαγή. Ο Κώστας Ξενόπουλος θα είναι ο νέος δημοτικός σύμβουλος για τους επόμενους 16 μήνες.

Όλες οι τοποθετήσεις αναφέρθηκαν στην πολύ καλή παρουσία του Α. Γαζάκη, την εργατικότητα, τη σοβαρότητα, αλλά και την ικανότητα του να μεταφέρει τις θέσεις των δημοτικών μας σχημάτων στο ακροατήριο της πόλης. Επισημάνθηκε επίσης ο απόλυτος σεβασμός του στις συλλογικές μας αποφάσεις και το ήθος του που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον παραγοντισμό που κυριαρχεί στον δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης, υπήρξε από πολλούς και πολλές μια προσπάθεια ανασκόπησης της δράσης και των παρεμβάσεων μας. Κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές όπως αναφέρθηκαν ήταν:

    • Αρχαία Βενιζέλου: Συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις, μαζική παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα. Το αίτημα μας για παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων σε αντίθεση με την καταστροφική γραμμή Ζέρβα-Μητσοτάκη παραμένει πάντα ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας.
    • ΟΑΣΘ: Έντονη η παρέμβασή μας από την πρώτη στιγμή. Έχουμε αναδείξει το θέμα επανειλημμένα στο Δ.Σ., έχουμε λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις, έχουμε πάρει επίσης την πρωτοβουλία για τη καμπάνια #Coronoasth μαζί με το πολύ πετυχημένο παρατηρητήριο αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
    • Στις προτεραιότητες μας ήταν και είναι ο αγώνας ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση (Ενάντια στην καύση απορριμμάτων, Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός αστικού ιστού, διεκδίκηση ελεύθερων χώρων πρασίνου, Η πλατεία ελευθερίας να γίνει πραγματική πλατεία, κτλ.).
    • Η πολύ επιτυχημένη καμπάνια για τα υψηλά ενοίκια και την airbnb.
    • Διεκδίκηση για ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
    • Πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη με κοινωνικό/ταξικό και περιβαλλοντικό πρόσημο κόντρα στην λογική της διοίκησης του Δήμου.
    • Προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
    • Αντιφασιστική δράση (Ακύρωση του φεστιβάλ μίσους Macedonian Pride, σβήσιμο φασιστικών συμβόλων στον Λευκό Πύργο, κ.α.).
  • Οι προτάσεις μας για την πανδημία, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, των εργαζομένων στις τέχνες, κ.α. καθώς και η εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση της  Πόλης Ανάποδα και της καμπάνιας «Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη» στις 20/11 που σημειώθηκε από πολύ κόσμο.

Κοινή πεποίθηση όλων όσων μίλησαν ήταν ότι η δημοτική αρχή Ζέρβα είναι εξαιρετικά εχθρική προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας της πόλης. Είναι μια διοίκηση που ταυτίζεται πλέον σε όλα με την κυβέρνηση, βρίσκεται σ’ έναν διαρκή αντιδημοκρατικό κατήφορο, κυριαρχείται από καιροσκόπους και καριερίστες και η ατζέντα της απευθύνεται στην ελίτ της πόλης. Ο αγώνας λοιπόν για υπεράσπιση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας αλλά και της ποιότητας ζωής στην πόλη περνάει μέσα από σύγκρουση με την δημοτική αρχή.

Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πανδημία, τις συνέπειες και την διαχείρισή της. Η στάση κυβέρνησης και δημοτικής αρχής κατηγορήθηκε ως εγκληματική από όσους και όσες μίλησαν.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την πανδημία συζητήσαμε γιατί η Θεσσαλονίκη είχε την θλιβερή πρωτιά. Οι ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής:

    • Χρόνια υποβάθμιση του ΕΣΥ: Κλειστά ακόμα τα Λοιμωδών, Παναγία, Αφροδισίων, πρώην 424. Η κυβέρνηση προτιμά να πεθάνει κόσμος παρά να ενισχύσει το ΕΣΥ γιατί δεν θέλει να στερήσει κερδοφορία από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Η διοίκηση του Δήμου δεν διεκδίκησε ποτέ ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν ζήτησε ποτέ άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και στελέχωσή τους, δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για μαζικά τεστ στον πληθυσμό και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Παραμένει πιστή στο αφήγημα της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης.
    • ΟΑΣΘ: Ο συνωστισμός στη Θεσσαλονίκη έχει όνομα και συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάπλωση του ιού.
    • Ηγεσία της εκκλησίας: Το ειδικό βάρος που έχει στην πόλη μας. Άγιος Δημήτριος 26 Οκτωβρίου. Δια στόματος Γεωργιάδη, η κυβέρνηση παράκουσε τις οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής για να κάνει πλάτες στο κατεστημένο της εκκλησίας.
    • Περιβαλλοντική υποβάθμιση: Η Θεσσαλονίκη επί 15 συναπτά έτη υπερβαίνει τα επίσημα όρια των αέριων ρύπων με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια / Ο covid  19 αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο για άτομα που έχουν επιβαρυμένο αναπνευστικό και καρδιαγγειακά νοσήματα / Ετοιμάζονται νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα, Καύση Απορριμμάτων και Ανάπλαση ΔΕΘ
  • Ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ 
  • Κανένας ουσιαστικός έλεγχος στις μεγάλες επιχειρήσεις

Δημοκρατικά δικαιώματα: Έχοντας χάσει τον έλεγχο στο μέτωπο της πανδημίας η κυβέρνηση επενδύει στην όξυνση της καταστολής. Τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη αλλά και τα όσα συνέβησαν στην γειτονιά της Αλ. Σβώλου απαιτούν την εγρήγορση μας. Στηρίζουμε την καμπάνια της επιτροπής για τα πρόστιμα της 17 Νοέμβρη και καλούμε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στις 6 Φλεβάρη.

Πέρα από την συζήτηση και ανάλυση του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε και καλούμαστε να δράσουμε αποφασίσαμε και για τις δράσεις/αιχμές του επόμενου διαστήματος.

  • Συνέχιση της εμπλοκή μας στα κινήματα της πόλης καταθέτοντας προτάσεις και διεκδικήσεις. Θα προγραμματίσουμε άμεσα επαφές με πρωτοβουλίες, συλλόγους και σωματεία της πόλης (π.χ. Γειτονιά της Σβώλου)
  • Αιχμές για το επόμενο διάστημα:
  • Πανδημία: Προτάσεις με γνώμονα την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την στήριξη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών
  • Διεκδίκηση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ 
  • Κοινωνική Αλληλεγγύη 
  • Ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών 
  • ΟΑΣΘ και ΜΜΜ 

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με την κοινωνική αλληλεγγύη:

1. Τοποθέτηση καφασιών σε σταθερά σημεία, όπου όποιος έχει παίρνει, όποιος έχει βάζει.

2. Δίκτυο μελών και φίλων της Πόλης Ανάποδα που θα τοποθετούν γύρω από το σπίτι/δουλειά τους, ένα αφισάκι με ένα δικό τους τηλέφωνο και πιθανές βοήθειες που μπορούν να προσφέρουν (ενημέρωση για υπηρεσίες, επικοινωνία, βοήθεια σε ψώνια κοκ ή παροχή τροφίμων), ανάλογα με τις διαθεσιμότητές τους. Το δίκτυο δηλαδή θα είναι αποκεντρωμένο, αλλά από πίσω θα υπάρχει μια ομάδα που στηρίζει και θα καλύπτει ανάγκες που θα προκύψουν.

3. Να συγκεντρώσουμε και να κωδικοποιήσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει ήδη ο Δήμος, πόσοι ωφελούνται κοκ.

4. Καταγραφή διαθεσιμοτήτων προσφοράς αλλά και αναγκών των μελών των σχημάτων μας

Ακόμα αποφασίσαμε:

  • Ανακοίνωση για τον ΟΑΣΘ καθώς την Δευτέρα 18/1 ανοίγει το λιανεμπόριο χωρίς να έχει γίνει τίποτα για ενίσχυση της αστικής συγκοινωνίας. Ο συνωστισμός λοιπόν στην πόλη μας συνεχίζει να έχει όνομα και οι ευθύνες των κυβερνώντων απέναντι στην δημόσια υγεία είναι τεράστιες.
  • Ανακοίνωση αλληλεγγύης και παρουσία μας στις 9/2 στο δικαστήριο που εκκρεμεί εις βάρος του Κώστα Ξενόπουλου, λόγω της συμμετοχής σε κινητοποιήσεις.
  • Καταγγελία προς τον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» που για ακόμη μια φορά παρουσίασε καταφανώς ψευδή στοιχεία για τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος.
  • Ποστάρισμα με αφορμή τον έναν χρόνο από την εκδήλωση για airbnb – «πολλά άλλαξαν από τότε τα ενοίκια μένουν όμως παραμένουν υψηλά».
  • Αναβάθμιση της διαδικτυακής μας παρουσίας με σποτάκια, οπτικοακουστικό υλικό, κτλ.
  • Εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας, την πορεία του εμβολιασμού, κτλ.
  • Συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην καύση απορριμμάτων
  • Θα παρακολουθήσουμε την κοινή πρωτοβουλία «μας σκάβουν τον λάκκο» σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών της περιοχής.

Τέλος, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία 4 ομάδων εργασίας (κοινές ανάμεσα στην Πόλη Ανάποδα και τη Δύναμη Ανατροπής) με στόχο να εμβαθύνουμε στην ανάλυση μας και τις διεκδικήσεις μας:

  1. ΔΕΘ (Ενάντια στην ανάπλαση της ΔΕΘ στο υπάρχον σημείο. Η θέση μας κάνει λόγο για μετεγκατάστασή της και δημιουργία στη θέση της μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου. Συσχετισμός και με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου)
  2. Κοινωνική αλληλεγγύη
  3. Αυτοαπασχολούμενοι-ες/μικροεπαγγελματίες
  4. Εργατικής δουλειάς (εργασιακά ζητήματα/διεκδικήσεις)
Μοιραστείτε το άρθρο