Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως / Χρυσοχοΐδη
Πέμπτη 21/1 12:00

ΑΘΗΝΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη

Αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης από την Τρίτη το πρωί.
Μπορούμε να τους νικήσουμε, δεν θα διαλύσουν τις σχολές μας. Λεφτά για την υγεία και την παιδεία, έξω από τις σχολές μας η αστυνομία.
Την Πέμπτη ξαναβγαίνουμε μαζικά στους δρόμους.

Πέμπτη 21 Γενάρη 12 στα Προπύλαια νέα διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων.

Όχι στη διάλυση της δημόσια παιδείας
Έξω απ΄τις σχολές μας η αστυνομία και τα πειθαρχικά
Λεφτά για τη παιδεία και την υγεία-να ανοίξουν οι σχολές με τους όρους των φοιτητών

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΓΕΝΑΡΗ 12μες ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομίζει ότι με κλειστές σχολές και σχολεία μπορεί να περάσει ότι νομοσχέδιο θέλει χωρίς αντιστάσεις. Η Κεραμέως σε συνεργασία με τον Χρυσοχοΐδη καταθέτει νoμοσχέδιο στα τέλη του μήνα που συρρικνώνει τη δημόσια παιδεία. Πετάει χιλιάδες έξω από τις σχολές με τη βάση του 10, τη τράπεζα θεμάτων και τη κατώτατη βάση εισαγωγής που η κάθε σχολή μπορεί να επιλέγει για τον εαυτό της, ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία, προχωράει το σχέδιο για face control, βάζει πειθαρχικές κυρώσεις σε όποιον αντιστέκεται.

Ταυτόγχρονα έχει χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο ιδιωτικής εκπαίδευσης που λειτουργεί ανταγωνιστικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι μια ταξική επίθεση που κάνει ξεκάθαρο ότι οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αυτά ήταν τα σχέδια της ΝΔ και της άρχουσας τάξης πάντα αλλά ποτέ δε μπόρεσε να τα περάσει γιατί το κίνημα της εκπαίδευσης τα μπλόκαρε. Για να επισφραγίσει την επίθεση στη δημόσια πειαδεία έρχεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι πειθαρχικές κυρώσεις και τα face control για να επιβάλλουν ότι οι φοιτητές δε κάνουν συνελεύσεις, καταλήψεις, δεν έχουν το δικαίωμα τα αντιστέκονται και να διεκδικούν για τη ζωή τους.

Τη Πέμπτη εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες κάναμε συγκέντρωση στη πλατεία Κοραή ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και ανοίξαμε τη προοπτική κλιμάκωσης απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης σπάζοντας τις απαγορεύσεις. Η ΝΔ θέλει να τελειώνει με τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, οι σχολές δεν είναι απλά χώρος που γίνεται ένα αποστειρωμένο μάθημα αλλά και χώρος πολιτικοποίησης, ριζοσπαστικοποίησης και οργάνωσης της νεολαίας και ξέρουν ότι αυτός ο χώρος είναι εμπόδιο για τις επιδιώξεις τους.

Η ΝΔ σκορπάει λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς και την αστυνομία ενώ κόβει από τις ανάγκες μας, την υγεία και τη παιδεία. Διεκδικούμε να ανοίξουν οι σχολές με τους όρους των φοιτητών- προσλήψεις, επιτάξεις χώρων, τεστ για να ξαναμπούμε μετά από ένα χρόνο στις σχολές μας με ασφάλεια και να τελειώνει το ταξικό φιάσκο της τηλεκπαίδευσης.

Την Πέμπτη 21/1 βγαίνουμε και πάλι στο δρόμο στις 12 στα Προπύλαια.

Κάλεσμα ελευθεριακών και αυτόνομων σχημάτων/παρεμβάσεων στις πορείες 21/1 και 23/1

 όλες/οι στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 21/1/2021 στις 12.00 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και στην πορεία υπεράσπισης της ΦΕΠΑ στις 23/1/2021 στις 12.00 στην Κεντρική Πύλη της Πανεπιστημιούπολης

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

-Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, μπάρες, κάμερες, face-control, πειθαρχικό δίκαιο

-Καμία θέσπιση βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

-Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητ(ρι)ών

-Κανένα ερευνητικό για μπάτσους και στρατό

-Η ΦΕΠΑ να παραμείνει εστία αγώνα

-Αλληλεγγύη στους 92 συλληφθέντες/εισες από το «κάτω» και το «πάνω» Πολυτεχνείο από τις 13/11

-Να καταρρεύσει η σκευωρία σε βάρος των 8 διωκόμενων για την παρέμβαση της ΑΣΟΕΕ

Οι αγώνες μας δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι αναγκαίοι

κάλεσμα :

  • Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων//
  • Ελευθεριακό Σχήμα Μεταλλειολόγων //
  • Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ //
  • Ελευθεριακή Παρέμβαση ΑΣΟΕΕ//
  • Πολύσπορο – Αυτόνομο σχήμα εστιών ΕΜΠ

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια – Καμία παρουσία μπάτσων στις σχολές μας, κανένα όριο σπουδών

Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Στις 13 Ιανουαρίου η κυβέρνηση παρουσίασε και κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το καινούργιο νομοσχέδιο της Κεραμέως για τους χώρους των πανεπιστημίων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως έχει γίνει ήδη γνωστό έρχεται να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε αστυνομοκρατούμενους χώρους, να οξύνει την καταστολή απέναντι στον συνδικαλισμό και τις διεκδικήσεις και να αποκλείσει χιλιάδες κόσμου από την εκπαίδευση.

Την στιγμή που τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να υποχρηματοδοτούνται, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες αποκλείονται μέσω της τηλεκπαίδευσης και που οι εστιακοί και οι εστιακές ζουν μέσα στην εξαθλίωση το Κράτος επιλέγει να δαπανήσει 30.000.000 ευρώ για την εφαρμογή μέτρων φύλαξης των πανεπιστημίων. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται η ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και ελεγχόμενης εισόδου αλλά και την εφαρμογή πειθαρχικού δικαίου στους/ις φοιτητές/τριες. Φυσικά είναι προφανές ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών για την οποία δήθεν φροντίζει η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο πέρα από την συνέχιση της καταστολής που δέχεται το φοιτητικό κίνημα και την περαιτέρω εδραίωση του δόγματος «Νόμος και Τάξη» η οποία ξεκίνησε από την νομοθετική κατάργηση του ασύλου και το κύμα ωμής βίας που εξαπέλυσε το Κράτος απέναντι στις φοιτητικές διεκδικήσεις και τώρα προσπαθείται να επιβληθεί ολοκληρωτικά.

Επίσης όπως προαναφέρθηκε οι φοιτητικοί αγώνες δεν θα διώκονται μόνο ποινικά αλλά και πειθαρχικά. Αυτό γίνεται αφού στο σχέδιο νόμου προβλέπεται σύσταση πειθαρχικού κώδικα και σώματος το οποίο θα είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων για την διατήρηση της «ομαλής λειτουργίας» των ΑΕΙ δηλαδή θα διώκονται (με τον κίνδυνο ακόμα και της οριστικής διαγραφής) φοιτητές/τριες που οργανώνουν καταλήψεις και που αγωνίζονται κόντρα στην άρρωστη κανονικότητα που θέλουν να επιβάλλουν Κεφάλαιο και Κράτος στις σχολές μας κόντρα στις ανάγκες μας.

Παράλληλα σε μια συγκυρία όπου έχουν αποκλειστεί χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από τις παρακολουθήσεις λόγω της τηλεκπαίδευσης η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της τραγικής αδιαφορίας του Κράτους το οποίο δεν προσπάθησε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλή επιστροφή στις σχολές και αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες στην τηλεξεταστική, η Κυβέρνηση επιλέγει να πετάξει και άλλο κόσμο έξω από την εκπαίδευση. Αυτό γίνεται μέσω της θέσπισης του ανώτατου ορίου σπουδών αλλά και της διπλής βάσης εισαγωγής. Έτσι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο αλλά και η ολοκλήρωση των σπουδών. Διαμορφώνεται λοιπόν ένα τρομακτικό κλίμα εντατικοποίησης στο οποίο θα αντέχουν μόνο λίγοι ενώ όσοι εργάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα θα αποκλείονται από το πανεπιστήμιο με συνοπτικές διαδικασίες.

Το φοιτητικό κίνημα βέβαια δεν θα παρακολουθεί άπραγο το Κεφάλαιο και το Κράτος να διαμορφώνουν αυτή την δυστοπία στα πανεπιστήμια, θα οργανωθεί και θα ακυρώσει τον σχεδιασμό για τις διαγραφές φοιτητών/τριών όπως έχει ξανακάνει και θα υπερασπιστεί τους χώρους του από την μανία του Χρυσοχοίδη και των μπάτσων. Με τους εργαζόμενους/ες στο πλάι του το φοιτητικό κίνημα θα εξαπολύσει την αντεπίθεση του απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και θα διεκδικήσει μια εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα της τάξης μας. Εμείς από την μεριά μας ως Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θα βάλουμε τις δυνάμεις μας σε αυτή την κατεύθυνση παλεύοντας για ένα ταξικό πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα αντισταθεί στην κρατική βαρβαρότητα. Ως Κλαδική Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε συμμετέχουμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 21/1 στα Προπύλαια στηρίζοντας το μπλοκ των αυτόνομων και ελευθεριακών σχημάτων.

-Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία

-Επανακατοχύρωση του ασύλου

-Ενάντια στα face control και στην εγκατάσταση καμερών στις σχολές

-Κάτω τα πειθαρχικά

-Κανένας αποκλεισμός από την εκπαίδευση, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

-Κανένα όριο φοίτησης, καμία βάση εισαγωγής

-Καμία διαγραφή φοιτητών/τριών

-Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

-Καμία μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως! Όλοι -ες, στην κινητοποίηση ενάντια στο ν/σ Κεραμέως, την Πέμπτη 21/1, στις 12:00, στο Άγ. Βενιζέλου

Μέσα σε μια περίοδο, όπου η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας έχει αφήσει το ΕΣΥ στο χείλος της καταστροφής, με δεκάδες θανάτους καθημερινά και τους εμβολιασμούς να έχουν καταστεί ένα φιάσκο, η κυβέρνηση φέρνει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδια και μέτρα που καταστρέφουν δικαιώματα, κατακτήσεις και ελευθερίες δεκαετιών. Μετά τα αντεργατικά μέτρα, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και τον χουντικής έμπνευσης νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, έρχεται επίθεση-οδοστρωτήρας και στην εκπαίδευση.

Έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου – έκτρωμα για την επαγγελματική εκπαίδευση, η Κεραμέως αρπάζει την ευκαιρία, με τις σχολές κλειστές, να περάσει σωρεία μέτρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: όριο φοίτησης στα ν + ½ν, βάσεις εισαγωγής που θα ορίζονται από τα ιδρύματα, πειθαρχικά συμβούλια και φυσικά το ακραίο, χουντικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Με πρόσχημα, αυτή τη φορά, την «Διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών», επιχειρούν να δώσουν ένα σημαντικό χτύπημα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, γιγαντώνοντας παράλληλα τους ταξικούς φραγμούς.

Οι κύριοι πυλώνες των μέτρων είναι:

  1. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Ένα ακόμα εμπόδιο στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παράλληλα με τη βάση του 10, που ετοιμάζονται να φέρουν. Το κάθε τμήμα θα ορίζει πλέον μια δική του βάση εισαγωγής, με μέτρο τις μέσες επιδόσεις όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Η αλλαγή αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εισακτέων και τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον νόμο Κεραμέως για τις αξιολογήσεις, θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ κλεισίματος σχολών και τμημάτων.

  1. Μηχανογραφικό σε 2 φάσεις:

Η εισαγωγή των υποψήφιων θα γίνεται σε 2 φάσεις (θα συμπληρώνουν δύο φορές μηχανογραφικό). Τα τμήματα της πρώτης φάσης, θα έχουν περιορισμένες θέσεις και θα απευθύνονται μόνο στους «άριστους», ενώ θα αποκλείονται τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών. Οι σχολές της δεύτερης φάσης θα λαμβάνουν μικρότερη ή και μηδαμινή ακόμη χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα θα είναι από τις πρώτες που θα κλείσουν ή θα επιβάλουν δίδακτρα, με βάση την εφαρμογή του νόμου σύνδεσης αξιολόγησης – χρηματοδότησης της Κεραμέως, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Γενάρη.

  1. Όριο φοίτησης-Διαγραφές

Το όριο φοίτησης ορίζεται στα ν + ½ ν έτη, προετοιμάζοντας έτσι διαγραφές φοιτητών, οδηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντας από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Με την εφαρμογή του, διαμορφώνεται ένα ανταγωνιστικό και εντατικοποιημένο περιβάλλον φοίτησης, όπου οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο, δεν θα έχουν χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα, για κοινωνικοποίηση, πολιτική δράση και συλλογική διεκδίκηση.

  1. Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ενώ δεν γίνεται κανένας λόγος για πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση είναι αρκετά πρόθυμη να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, όπου θα υπάγονται στην ΕΛΑΣ και θα έχουν παρόμοιο ρόλο με το σπουδαστικό της ασφάλειας στην χούντα. Μαζί με την αναβάθμιση διαφόρων «τεχνικών ασφαλείας» (κάμερες, κάρτες εισόδου κλπ.) και έναν νέο, αυστηρότερο ποινικό κώδικα για τα «αδικήματα» που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν τον χώρο, θέλουν να ποδοπατήσουν το άσυλο και να επιβάλουν ταφόπλακα στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στα μαχητικά μέσα πάλης των συλλόγων (συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις), αλλά και στις αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στις σχολές. Η πρόσφατη επίθεση στην ΦΕΠΑ από τις δυνάμεις καταστολής στις 30/12, δεν αφήνει περιθώρια να εννοηθεί κάτι διαφορετικό από το τι ρόλο θα παίξει ένα τέτοιο σώμα καταστολής. Έτσι, θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα σχέδιά τους, για να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, για όσους δηλαδή έχουν να πληρώνουν.

Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους!

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δώσει μια μαχητική απάντηση! Να παλέψουμε ενάντια στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά και εργατικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα μας για σπουδές – δουλειά – υγεία – ελευθερίες. Κάθε φοιτητής/φοιτήτρια και κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να παλέψει για να βγει το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες από το «λοκνταουν», που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Μέσα από τους συλλόγους μας, με κοινή δράση και μαζικούς όρους, να δώσουμε έναν αγώνα ενάντια στη νέα «κανονικότητα» που προσπαθούν να μας επιβάλλουν!

Παλεύουμε ενάντια:

– Στο νομοσχέδιο Κεραμέως

– Στις διαγραφές φοιτητών – τη θέσπιση ορίων φοίτησης

– Στην πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες, τις κάρτες εισόδου, τις πειθαρχικές διώξεις, τις χουντό-απαγορεύσεις

– Στη μείωση εισακτέων. Κάτω η βάση εισαγωγής και οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής

– Στην επιβολή διδάκτρων

Αγωνιστικές Κινήσεις – Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη – Σχήματα της ΕΑΑΚ (ΑΡΑΓΕ, ΑΡΕΦ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ΣΑΡΠ, ΣΧΗΜΑ, RESALTO)

ΟΧΙ στη νέα επέκταση του ωραρίου των Νηπιαγωγείων και τις αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. – Συγκέντρωση Πέμπτη 21/1, 1μ.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Με μια εγκύκλιο που εκδόθηκε το Σάββατο 16/1 με την υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή, χωρίς καμιά απολύτως ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών αλλά και καμιά αιτιολόγηση της αναγκαιότητάς της, αλλάζει η ώρα αποχώρησης των νηπίων από 13.00 σε 13.10 και επεκτείνεται έτσι το ωράριο λειτουργίας των Νηπιαγωγείων.

Η νέα αυτή εγκύκλιος, παρότι επικαλείται διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σκοπούς που σχετίζονται με την πανδημία αλλά αντίθετα, με την ταυτόχρονη σχεδόν λήξη ωραρίου που θεσμοθετεί σε Δημοτικά Σχολεία (1.15) και Νηπιαγωγεία (1.10), αυξάνει τον συνωστισμό γονιών και παιδιών, εκμηδενίζοντας την χρονική απόσταση της αποχώρησής τους. Εξυπηρετεί τελικά έναν και μόνο στόχο, αυτόν της αύξησης του ωραρίου των νηπιαγωγών, ως ένα πρώτο βήμα στην συνολικότερη αύξηση του ωραρίου, πρόθεση που εκφράζεται άλλωστε και στην έκθεση Πισσαρίδη με την προτροπή για «σύγκλιση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών». Νηπιαγωγείου και νηπιαγωγών που εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες από όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, χωρίς μάλιστα να έχουν κενά ή διαλείμματα και με την ανάγκη συνεχούς επίβλεψης των παιδιών αλλά και Δημοτικού Σχολείου και εκπαιδευτικών του, που σύντομα, ως φαίνεται, θα ακολουθήσουν, αμφισβητώντας έτσι και την αναγκαιότητα του Ολοήμερου και των χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται σ’ αυτό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τη ΔΟΕ

  • να απαιτήσει την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και
  • να καλύψει συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων στη μη εφαρμογή της εγκυκλίου.

Καλούμε ταυτόχρονα τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις που με απόλυτα νομότυπο τρόπο έχουν πάρει στις συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη και στις 8/1 για τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (αριθμός παιδιών, τμημάτων και εισόδων, διαδοχική αποχώρηση με όμορα και συστεγαζόμενα σχολεία, μεταφορά παιδιών σε άλλες περιοχές με λεωφορεία κλπ.)

Συνάδελφοι/ισσες,

Η απαράδεκτη αυτή εγκύκλιος για την αύξηση του ωραρίου του Νηπιαγωγείου έρχεται ως συμπλήρωμα στο χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών και μαθητ(ρι)ών άνοιγμα των σχολείων της Π.Ε. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. και η κυβέρνηση αρνούνται πεισματικά να διαθέσουν έστω και ένα ευρώ για τη δημόσια παιδεία (όπως και τη δημόσια υγεία) και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων (ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις προσωπικού, τακτικά δωρεάν τεστ κ.ά.), Αντ’ αυτού φροντίζει μόνο για την εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου, με μέτρα όπως η απόλυτα αποτυχημένη και αντιπαιδαγωγική Εξ Αποστάσεως “εκπαίδευση”, η οποία βλέπουμε (και) με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία ότι “ήρθε για να μείνει”.

Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα νέο αντιδραστικό πακέτο μέτρων: από την τράπεζα θεμάτων, τη βάση του 10 και τους φραγμούς στην εισαγωγή παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στα ΑΕΙ μέχρι την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας (αντί προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν οι σχολές). Συμπληρωματικά δε στα παραπάνω οι ανακοινώσεις της υπουργού Ν. Κεραμέως για την έναρξη της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας ήδη από τον Φλεβάρη καθώς και η άμεση νομοθέτηση του πλαισίου και η έναρξη της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από το Σεπτέμβρη και μάλιστα με σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, το αγγλοσαξονικό δηλ. μοντέλο, το οποίο όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε κλείσιμο σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών.

Αυτό βέβαια για το οποίο το Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν κάνει τίποτα είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης, με πρώτη από αυτές τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αντίθετα μάλιστα θεσμοθετεί συνεχώς μέτρα που αμφισβητούν απροκάλυπτα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όπως οι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών (και οι απολύσεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που ήδη ξεκίνησαν σε κάποιες διευθύνσεις, παρά τα τεράστια κενά που υπάρχουν) και οι τοπικές προσλήψεις από τους Δ/ντές Εκπαίδευσης.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη και συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, το Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης, καλεί τα μέλη του Συλλόγου μας να συμμετέχουν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων

την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, 1μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

κηρύσσοντας, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, μονόωρη στάση εργασίας.

Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Ανακοίνωση για την επικείμενη Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση

Στις 13/1 κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης – με τον ευφάνταστο και άκρως υπαινικτικό τίτλο – «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η Ν.Δ. και προετοίμαζε περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία, για να την καταθέσει. Κι αν ο συντηρητισμός, η πειθάρχηση και η εκδικητικότητα μπορούν να περιγράψουν τον ιδεολογικό προσανατολισμό του νομοσχεδίου, δύο είναι ουσιαστικά οι άξονες από τους οποίους υπαγορεύεται: τις επιταγές του κεφαλαίου για ένα πανεπιστήμιο που θα «δουλεύει» για τις ανάγκες του και το μένος του Κράτους να εξαφανίσει κεκτημένα αγώνων και να επιτεθεί στους ίδιους τους αγωνιστές. Το παρόν νομοσχέδιο δεν επαναφέρει απλώς μνήμες, πρακτικές και αντιλήψεις παλαιότερων εποχών και απολυταρχικών καθεστώτων αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις μιας ολότελα δυστοπικής κατάστασης στα πανεπιστήμια. Ενός δημοσίου χώρου γεμάτου αστυνομία, εταιρείες, κάμερες και συστήματα ασφαλείας, καθηγητές έτοιμους ανά πάσα στιγμή να δικάσουν με συνοπτικές διαδικασίες τους φοιτητές. Ευτυχώς, όμως, δεν θα υπάρχει κανένας που θα σπουδάζει πάνω από 7 χρόνια, δεν θα υπάρχουν στέκια ή άλλοι χώροι κοινωνικοποίησης όσων κινούνται μέσα στο campus, η πολιτικοποίηση και οι συλλογικές διεκδικήσεις των φοιτητών θα δικάζονται από τα ειδικά πειθαρχικά συμβούλια και οι τοίχοι θα είναι επιτέλους όμορφοι και καθαροί από αφίσες.

Αρχικά, είναι μάλλον χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά την μεγάλη αστοχία του φιλελεύθερου αφηγήματος περί Ασύλου ιδεών και ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η ελευθερία ιδεών δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο της πανεπιστημιακής ελίτ και όσων κινούνται εντός του πανεπιστημίου, για κανέναν άλλο λόγο παρά γιατί αυτή ορίζεται από το σύνταγμα καθολικά για όλους και σε κάθε δημόσιο χώρο. Το Άσυλο σημαίνει ένα πράγμα Ελευθερία από τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή. Ιστορικά, η κοινωνία χρησιμοποιούσε τους πανεπιστημιακούς χώρους για να προστατευθεί από την αστυνομική βία. Η νοηματοδότηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι το αποτέλεσμα των αγώνων της κοινωνικής βάσης, από τους απεργούς εργάτες της ΜΕΛ το φθινόπωρο του 1975 μέχρι τον πρόσφατο αγώνα των απολυμένων εργαζόμενων στη λέσχη του ΑΠΘ, από τα φοιτητικά κινήματα του ΄06 – ΄07 και τον Δεκέμβρη του ΄08 ως τις φετινές κινήσεις για το άνοιγμα του Πολυτεχνείου στην Αθήνα εν όψει της διαδήλωσης της 17ης Νοέμβρη και τις δεκάδες συλλήψεις αγωνιστών.

Το Άσυλο σημαίνει Ελευθερία και έχει γραφτεί με αγώνες. Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη των αγνωνιστών/στριών, εξού και η εκδικητικότητα του Κράτους. Η κατάργησή του και η ίδρυση του ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτελούν την συνέχεια μιας σειράς «δράσεων» για την υποβάθμιση και γκετοποίηση του πανεπιστημιακού Ασύλου. Το ναρκεμπόριο και τα συνεπακόλουθα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού αποτελούν το πέπλο -ακόμα και των δήθεν προοδευτικών μεταρρυθμίσεων του Σύριζα- με το οποίο ντύνονται οι μεθοδεύσεις για την πλήρη κατάργηση και την αστυνομική επιτήρηση των πανεπιστημιακών χώρων. Αγνοούν, ομολογουμένως την χρόνια ανοχή, συγκάλυψη ως και την συνδρομή των θεσμικών αρχών με το οργανωμένο έγκλημα, πρυτανείες που έκλειναν τα μάτια, διαπλεκόμενα μεγαλοστελέχη της αστυνομίας και κρατικές διασυνδέσεις με βαρόνους ναρκωτικών.

Το νέο σκηνικό στους πανεπιστημιακούς χώρους εκτός από τις περιπολίες αστυνομικών, περιλαμβάνει και μια σειρά τεχνικής αναβάθμισης των συστημάτων ελέγχων. Ορίζεται η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, face control και κάρτες εισόδου. Ένα πανεπιστήμιο που θα χάνει κάθε σχέση του με την κοινωνία και θα αποτελεί έναν αποστειρωμένο χώρο ελεγχόμενης μάθησης. Θα απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε άλλο και ταυτόχρονα θα στρώνονται κόκκινα χαλιά για εταιρείες και επενδύσεις. Έρευνα για στρατό, αστυνομία και ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελούν την βασική πηγή χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ το κράτος θα είναι επιφορτισμένο με το κόστος της εγκατάστασης και της συντήρησης του αστυνομικού στρατού που θα λυμαίνεται τα πανεπιστήμια. Ενός στρατού πλήρως εξοπλισμένου με χειροπέδες, γκλοπ και σπρέι πιπεριού άοπλου αλλά συνάμα, μέσα στα νέα αστυνομικά που θα δημιουργηθούν στο εσωτερικό του campus, θα «υπάρχουν όπλα αν χρειαστούν σε περίπτωση επίθεσης» (sic).

Σε κάθε περίπτωση, πρωτοφανή περίπτωση αποτελεί η αναβάθμιση του πειθαρχικού δικαίου. Το δίχως άλλο το νομοσχέδιο ορίζει, ότι οι πρόεδροι τμημάτων, οι πρυτάνεις και οι καθηγητές θα αποκτούν τον ρόλο δικαστή σε περιπτώσεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους φοιτητές. Και ως τέτοια ορίζονται ενέργειες από την αντιγραφή και την ηχορύπανση ως τις φοιτητικές καταλήψεις, τα στέκια, τις πολιτικές δράσεις των φοιτητών και την αφισοκόλληση. Τα «δικαστήρια» αυτά θα λειτουργούν ακολουθώντας κάθε ειδική αντίστοιχη τελετουργία: αυτοψία, ανάκριση, εξέταση μαρτύρων. Δημιουργείται μια συνθήκη φόβου και τρομοκράτησης εναντίον των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο που θα βρίσκονται. Ανά πάσα στιγμή, θα έρχομαστε αντιμέτωποι με «περίπολους της ασφάλειας και έκτακτα στρατοδικεία».

Γίνεται ξεκάθαρο πως η λειτουργία του πανεπιστημίου και η «ελευθερία ιδεών» ορίζεται με βάση την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και του καπιταλισμού. Οποιαδήποτε, ενέργεια δεν υπακούει σε αυτό το πλαίσιο θα καταστέλλεται, οι φοιτητικές αντιστάσεις και οι αγώνες εντός και εκτός των πανεπιστημίων θα χτυπιούνται. Αυτός είναι ο ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του ελέγχου όποιον μανδύα και αν του φορέσουν Κράτος, ΜΜΕ, Πρυτανικές και λοιπές αρχές.

Η εντατικοποίηση ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας

Με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλάζει συθέμελα η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού εγκαθιδρύεται τριπλή βάση εισαγωγής και διπλό μηχανογραφικό δελτίο. Η πρώτη με βάση τα μόρια των μαθητών κάθε επιστημονικού πεδίου, η δεύτερη θα ορίζεται απευθείας από το κάθε πανεπιστημιακό κλίμα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και η τελευταία με έμφαση στο μάθημα βαρύτητας που θα επιλέγει ομοίως το κάθε τμήμα. Το πρώτο μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται με τον περιορισμό της επιλογής 10 – 15 τμημάτων και το δεύτερο θα αφορά μόνο όσους δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα κατά την πρώτη φάση και τα τμήματα που δεν καλύφθηκαν όλες τους οι θέσεις. Γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση σχολών από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ή στην ολοκληρωτική τους εξαφάνιση. Παράλληλα, αυτά συνδυάζονται με την συγχώνευση και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και την υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης όπως υπαγορεύεται από τον νόμο για την παιδεία που πέρασε το καλοκαίρι. Η εντατικοποίηση, λοιπόν, γίνεται το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε βαθμίδα. Στο σχολείο απανωτές εξετάσεις και βαθμολογίες με μόνο στόχο την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μιας διαδικασίας που κλείνει το μάτι στην αριστεία, την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την τόνωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Εν μέσω χρόνιας και μεθοδευμένης φτωχοποίησης της κοινωνικής βάσης, μιας επόμενης μέρας μετά την λήξη των μέτρων για την πανδημία με ορατούς τους κινδύνους απολύσεων και περικοπών μισθών. Οι συνθήκες των τελευταίων ετών, εξωθούν όλο και περισσότερους φοιτητές στην εργασία, για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές τους. Την ίδια στιγμή, η φοιτητική μέριμνα περικόπτεται με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για διαμονή στις φοιτητικές εστίες, την υποβάθμιση των εγκαταστάσεων τους και του ελέγχου της εισόδου στη φοιτητική λέσχη. Σε αυτό το πλαίσιο, η θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών και οι διαγραφές φοιτητών προσθέτουν άλλο ένα βάρος στις πλάτες μας, αποτελούν άλλη μια επίθεση στην τάξη μας. Στην ίδια κατεύθυνση, τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων εξισώνονται με αυτά των δημόσιων ιδρυμάτων. Αναμφισβήτητα όλοι, όσοι αποκλείονται από την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση σπρώχνονται στα ιδιωτικά κολλέγια. Η πανεπιστημιακή παιδεία μετατρέπεται σε πολυτέλεια μόνο για λίγους, μόνο για όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για αυτήν αδρά σε χρόνο και σε χρήματα από το λύκειο μέχρι την ταχύτατη φοίτησή τους.

Στο δρόμο το Δίκαιο θα κριθεί, ενάντια σε Κράτος & Καταστολή

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από μια συμβολική και ολομέτωπη επίθεση στα κεκτημένα των φοιτητικών αγώνων. Επιδιώκει να αλλάξει συλλήβδην το κοινωνικό παράδειγμα και την αντίληψη για τις σπουδές και το Άσυλο. Με ρεβανσιστικό τρόπο έρχεται, να ολοκληρώσει το έργο προηγούμενων νομοσχεδίων που ναυάγησαν μπροστά στους δυναμικούς αγώνες των φοιτητών. Η διακαής επιθυμία, ήδη από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, της επιβολής ανώτατου ορίου φοίτησης και οι διαγραφές φοιτητών επανέρχονται σήμερα με επιθετικούς όρους. Κι εδώ φαίνεται ξανά, η αξιοποίηση της πανδημίας και το lock-down από το κράτος για την προώθηση του νομοθετικού έργου και της κατασταλτικής πολιτικής του με τρόπο όσο το δυνατόν αναίμακτο. Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν ένα έτος, γεγονός που από μόνο του θέτει εμπόδια στη συνάντησή μας και στην δραστηριοποίηση των συλλογικών φοιτητικών διαδικασιών. Ενορχηστρώνει μια βίαιη επίθεση ενάντια στα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος στο κομμάτι των σπουδών και κυρίως ενάντια στην ίδια την πολιτικοποίηση τους. Τελικά, οι εντατικοί ρυθμοί σπουδών, οι διαγραφές, τα πειθαρχικά ορίζονται για να υψώσουν μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς. Οι μπάτσοι μέσα στο campus τοποθετούνται για να επισφραγίσουν την κατάργηση του Ασύλου και στο πλαίσιο της προληπτικής αντιεξέγερσης να επιβάλλουν τον φόβο και την τρομοκράτηση, ώστε να μην σηκώσει κανείς κεφάλι. Κι αν νομίζουν, ότι το καθεστώς της καραντίνας αποτελεί το κατάλληλο momentum για την προώθηση της πιο βίαιης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, κάνουν λάθος. Το δίκαιο των φοιτητικών και κοινωνικών αγώνων θα περάσει από πάνω τους.

Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία, έλεγχο εισόδου, πειθαρχικά συμβούλια και διαγραφές φοιτητών.

Εμπρός για Συνελεύσεις, Καταλήψεις, Συγκρούσεις, Διαδηλώσεις

Να κάνουμε τους Φοιτητικούς Αγώνες Επικίνδυνους ξανά

Συγκέντρωση Πέμπτη 21/1, 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Αναρχική συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere

 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συγκέντρωση για το εκπαιδευτικό

Καλούμε τη Πέμπτη 21/01/21 στις 12:00 στη Περιφέρεια Ιωαννίνων ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση Κεραμέως !

-Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές και τις εστίες.

-Να αντιδράσουμε συλλογικά στη τρομοκρατία Κεραμέως-Χρυσοχοίδη.

-Ενάντια στη πειθάρχηση και την εντατικοποίηση των σπουδών μας.

-Καμία διαγραφή φοιτήτριας/η.

-Να τελειώνουμε επιτέλους με τηλεκπαίδευση-τηλεξέταση.

-Ενάντια στη κρατική διαχείριση της πανδημίας, άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

-Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

-Αύξηση των δρομολογίων των Μ.Μ.Μ.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ , ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

 

Μοιραστείτε το άρθρο