Προσφυγικοί καταυλισμοί-φυλακές
και βίος αβίωτος

Την πρώτη μέρα της σφοδρής κακοκαιρίας στη χώρα, τη ζούμε όλοι/ες μας μέσα από έναν όσο δυνατόν πιο προστατευμένο χώρο μας.

Στην Μυτιλήνη όμως (νησί μεν αλλά καμία σύγκριση με του νότου), αρκετά βόρεια όπου οι καιρικές συνθήκες είναι αντίστοιχες με αυτές στο Σουφλί, εκεί λοιπόν οι εξουσιαστές εφαρμόζουν στη πράξη το δόγμα: Θα τους κάνουμε τον βίο αβίωτο…

Ήταν Δεκέμβρη του ‘13 όταν η Διεθνής Αμνηστία ζητούσε: άμεση διενέργεια έρευνας για τις δηλώσεις του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος προτρέπει τους αστυνομικούς να προβούν σε βίαιες ενέργειες κατά προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα. Κατέθεσε μάλιστα και ηχητικό ντοκουμέντο, όπου ακούγεται ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος να λέει σε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ότι: «Πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο, δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα έρθει στη χώρα αυτή θα καθίσει μέσα, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα, αποτελούμε το καλύτερο τόπο προσέλκυσης μεταναστών».

Από σήμερα με σφοδρές χιονοπτώσεις, θερμοκρασία υπό το μηδέν στο νησί και ενώ οι προβλέψεις μιλούν για διάρκεια αρκετών ημερών, στους καταυλισμούς – φυλακές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιβιώνουν χωρίς την κάλυψη βασικών αναγκών τους. Παγώνουν μέσα σε σκηνές οι οποίες δεν έχουν κλειστή βάση αντίσκηνου, κρεμούν κουτιά στις «στέγες» έχοντας μέσα τα μωρά τους, προσπαθώντας να τα προστατεύσουν από νερά, αρουραίους και λάσπη!

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει: Φυλάμε τα σύνορα μας, με απόλυτο σεβασμό όμως πάντα στην ανθρώπινη ζωή…

Θρασύτατος και προκλητικός, όπως όλοι οι κρατιστές εξάλλου.

Εν μέσω πανδημίας συμβαίνουν όλα αυτά τα εξόχως «ανθρωπιστικά» σε βαθμό τέτοιον που ανάγκασε ακόμη και συστημικούς οργανισμούς ανάμεσα στις 121 οργανώσεις οι οποίες με ανακοίνωση τους – ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτη του 2020 απαιτούν: Προστατέψτε τους πλέον ευάλωτους, για την προστασία όλων μας!

Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να πλήξει τις δομές και τους καταυλισμούς προσφύγων, ιδίως στα νησιά, όπου οι συνθήκες υπερσυνωστισμού και η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής καθιστούν αδύνατη τη διασφάλιση της προστασίας και υγιεινής, τόσο των φιλοξενούμενων, όσο και των εργαζόμενων. Γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την υγεία των αιτούντων άσυλο και της κοινωνίας εν γένει. Ομοίως, η σημαντική αύξηση του αριθμού διοικητικά κρατούμενων αλλοδαπών τις εβδομάδες πριν, όσο και ιδίως μετά την έκδοση της Π.Ν.Π., πέρα από ζητήματα νομιμότητας, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κρατούμενων και των εργαζόμενων.

Η κόλαση δεν έχει υψηλές θερμοκρασίες, όπως μας συνήθισαν οι εικονογραφήσεις των κόμικς, αλλά παγωνιά, βροχή, λάσπες και απουσία πρόσβασης σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης, για τους κολασμένους σε Κάρα Τεπέ, ΚΥΤ Σάμου, Χέρσο Κιλκίς, Στρ. Αναγνωστόπουλου…

Υπάρχει λύση για να πάψουν να είναι απάνθρωπες οι συνθήκες ζωής των προσφύγων και μάλιστα εφικτή! Μετεγκατάσταση εντός των πόλεων μέχρι την ώρα που θα αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.

Βαγγέλης Γλαντζής

Μοιραστείτε το άρθρο