Ακροδεξιοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, την ώρα της συνεδρίασης του Κογκρέσου!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – 12:00 (ΩΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΗΠΑ – 19:00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ) ΤΕΤΑΡΤΗ 6/1/2021

Από το πρωί σήμερα οι κάθε είδους ακροδεξιοί οπαδοί του ηττηθέντος στις εκλογές απερχόμενου πρόέδρου των ΗΠΑ Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ ξεχύθηκαν σε όλη την πόλη της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον (ευρισκόμενη υπό τα μέτρα της πανδημίας) και την ημέρα της συνεδρίασης του Κογκρέσου για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάϊντεν -ενόψει της ορκομωσίας του 21/1/2021. 

Οι χιλιάδες που κατευθύνθηκαν σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα περικύκλωσαν το Καπιτώλιο (έδρα των δύο νομοθετικών σωμάτων και σε κοντινή απόσταση από τον Λευκό Οίκο), επιτέθηκαν στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έσπασαν τον κλοιό και εισέβαλαν μέσα στο Καπιτώλιο!

Σε σκηνές σπάνια στα θεσμικά κέντρα της αμερικανικής πολιτειακής εξουσίας, αστυνομικοί με όπλα προτεταμμένα αμύνονται έναντι των επιτιθέμενων οι οποίοι έφθασαν μέχρι τις αίθουσες συνεδρίασης και τα μέλη του Κογκρέσου να βρίσκονται στο πάτωμα, ενώ έγινε χρήση δακρυγόνων!

Σε φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, εισβολείς από βήματος προέδρου του σώματος φωνάζουν: ο Τραμπ κέρδισε! Άλλοι πάλι έφεραν σημαίες της Συνομοσπονδίας (του ρατσιστικού νότου στον αμερικανικό εμφύλιο). Ένα άτομο έχει τραυματιστεί (το οποίο στη συνέχεια έχασε τη ζωή του) και άλλα πέντε έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Εικόνες που έχουν κάνει ήδη πολλούς να αναφέρονται σε πραξικοπηματική ενέργεια της αμερικανικής ακροδεξιάς!…

Το κλίμα πυροδοτήθηκε από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος είχε καλέσει νωρίτερα τον αντιπρόεδρο Μάϊκ Πενς (ο οποίος προεδρεύει της Γερουσίας) να κάνει αυτό που πρέπει και να μην αποδεχθεί τις εκλογές που εκλάπησαν -αναφερόμενος στα αποτελέσματα από κάποιες πολιτείες, στις οποίες υποστηρίζει ότι έγινε νοθεία.

Τρείς ώρες μετά, η δήμαρχος της πόλης κήρυξε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι ζήτησε την επέμβαση της Εθνοφρουράς, η οποία και αναπτύσσεται.

Ο εκλεγείς πρόεδρος Μπάϊντεν αναφέρθηκε σε ανταρσία και στα μυαλά όλων ήρθε η μόλις προ λίγων ημερών αναφορά δέκα πρώην υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ στην Ουάισγκτον Ποστ ότι ο στρατός δεν πρέπει να διαδραματίσει κανέναν ρόλο στις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να εμποδίσει την μετάβαση εξουσίας.

Μέσα στο κτίριο του Κογκρέσου βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, όπως και στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Ουάσιγκτον.

Μετά από κατακραυγή της αφωνίας του Τραμπ από πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ με video στο twitter καλεί τον κόσμο να αποχωρήσει.

Πέντε ώρες μετά, οι ακροδεξιοί εισβολείς στο Καπιτώλιο δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέσα σε αυτό. Ενώ την ίδια ώρα έχουν καταφθάσει δυνάμεις της Εθνοφρουράς και εισβάλουν μέσα στα κτίρια…

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών ζητάνε την παρέμβαση για καθαίρεση του Τραμπ και την απομάκρυνσή του από την προεδρία (έστω για τις υπόλοιπες βδομάδες της ταραχώδους θητείας του).

Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι στις επαναληπτικές εκλογές για τις θέσεις των δύο γερουσιαστών στην πολιτεία της Τζόρτζια κέρδισαν και οι δύο Δημοκρατικοί. Εξέλιξη που φέρνει ανατροπή στη Γερουσία, όπου πλέον χάνουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί. Τα δύο κόμματα έχουν από 50 γερουσιαστές και σε περίπτωση ισοψηφίας στις ψηφοφορίες υπερισχύει η ψήφος που έρχεται από τον (προεδρεύοντα του σώματος) αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, που από τις 21 Ιανουαρίου θα είναι η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις.

Έξι ώρες μετά, ανακοινώθηκε ότι τα κτίρια του Καπιτωλίου εκκενώθηκαν από τους ακροδεξιούς εισβολείς.

Κι όλα αυτά στο κέντρο της αμερικανικής πολιτικής εξουσίας!… 

Όπως εκτενώς σχολιάζεται η στάση των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι στους ακροδεξιούς στο Καπιτώλιο, συγκρινόμενη με την αστυνομική βία κατά των αφροαμερικανών και έναντι των κινητοποιήσεων του κινήματος Black Lives Matter όλα τα τελευταία χρόνια!

ΝΕΟΤΕΡΑ Αργότερα γίνεται γνωστό ότι τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, 52 συνελήφθησαν και στην Ουάσιγκτον κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 20η Ιανουαρίου που θα ορκιστεί ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν. Η εκλογή του τελικά επικυρώθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία επέστρεψαν στο Καπιτώλιο το βράδυ μετά τις χαοτικές σκηνές στη διάρκεια της μέρας.

 

Πάντως, στη συνέχεια τα τρία τουίτς του Τραμπ κατέβηκαν από την διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως και από το φέϊσμπουκ τα βίντεό του. Ενώ αργότερα γινόταν γνωστό ότι το τουίτερ έκλεισε τον λογαριασμό του για 12 ώρες.

Μοιραστείτε το άρθρο