Απόφαση βρετανικού δικαστηρίου για μη έκδοση Assange στις ΗΠΑ για λόγους υγείας

Τη μη έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange αποφάσισε σήμερα βρετανικό δικαστήριο. Η δικαστής Vanessa Baraitser απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον λόγω ανησυχιών για την ψυχική υγεία του Assange και για πιθανό κίνδυνο αυτοκτονίας του στις ΗΠΑ. Στην απόφασή της η δικαστής αναφέρει ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks είναι πιθανό να κρατηθεί υπό συνθήκες απομόνωσης στη λεγόμενη φυλακή supermax στις ΗΠΑ και οι διαδικασίες που περιγράφονται από τις αμερικανικές αρχές δεν προσφέρουν διασφαλίσεις ότι δεν θα βρει τρόπο να αυτοκτονήσει.

Θεωρώ ότι η ψυχική υγεία του κ. Assange είναι τέτοια που θα λειτουργούσε επιβαρυντικά η έκδοσή του στις ΗΠΑ” σημείωσε.

Η απόφαση της δικαστού εστίασε αποκλειστικά σε θέματα υγείας, αφού πρώτα απέρριψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα των συνηγόρων περί πολιτικής δίκης, τονίζοντας ότι η έκδοσή του στις ΗΠΑ δεν παραβιάζει κανέναν όρο περί έκδοσης για “πολιτικά αδικήματα” και πως δεν έχει κανέναν λόγο να αμφιβάλλει ότι “συνήθης συνταγματική και διαδικαστική προστασία” θα εφαρμοζόταν σε μια δίκη που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε στις ΗΠΑ. Ωστόσο δέχτηκε τα στοιχεία διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων υγείας ότι ο Assange υπέφερε από κατάθλιψη ενώ ήταν στη φυλακή στο Λονδίνο. «Η γενική εντύπωση είναι ενός καταθλιπτικού και μερικές φορές απελπισμένου ανθρώπου”, δήλωσε η Baraitser.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν πλέον 14 ημέρες για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, κάτι που αναμένεται να πράξουν και θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουν σε άλλους ανώτερους δικαστές διαφορετικά.

Σημειώνεται πως η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις ΗΠΑ εναντίον του 49χρονου Αυστραλού περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για “ συνωμοσία” για δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων το 2010 και το 2011 σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίες στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Wikileaks.

Εάν καταδικαστεί στις ΗΠΑ, ο Assange αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης έως 175 ετών.

Μετά την απόφαση, αρκετοί πολιτικοί χαιρέτισαν την απόφαση, αν και ορισμένοι οργανισμοί χαιρέτησαν την απόφαση ως κάτι θετικό αλλά εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το ότι η απόφαση εξαντλήθηκε αποκλειστικά για λόγους υγείας.

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την απόφαση, αλλά επέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο για το “ότι συμμετείχε σε αυτήν τη διαδικασία με πολιτικά κίνητρα κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και θέτοντας σε δίκη την ελευθερία και την ελευθερία έκφρασης των μέσων ενημέρωσης”.

Η επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NUJ), Michelle Stanistreet, επίσης ότι το αποτέλεσμα ήταν “το σωστό” – αλλά ότι η απόφαση “περιέχει πολλά που είναι ανησυχητικά”.

“Ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση υπεράσπισης ότι οι κατηγορίες εναντίον του Assange σχετίζονται με ενέργειες πανομοιότυπες με εκείνες που διενεργούνται καθημερινά από τους περισσότερους ερευνητές δημοσιογράφους”, ανέφερε.

“Με αυτόν τον τρόπο, μένει ανοιχτή την πόρτα ώστε μια μελλοντική κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει παρόμοιο κατηγορητήριο εναντίον δημοσιογράφου.

Ο δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ John Pilger, που βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό του Assange έγραψε στο twitter του σχετικά με την απόφαση ότι ήταν «θαυμάσια», προσθέτοντας όμως ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «προσχηματική από τους Βρετανούς ώστε να δικαιολογήσουν την επαίσχυντη πολιτική δίκη του Assange για χάριν των ΗΠΑ».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) με μήνυμά της είχε απευθύνει έκκληση προς όλες τις ενώσεις Δημοσιογράφων ώστε να διασφαλίσουν την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Assange αλλά και να απαιτήσουν την απελευθέρωση ακόμη 234 δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή επειδή εκπλήρωσαν το καθήκον τους, της ενημέρωσης.

Μετά την έκδοση της απόφασης ο Γενικός Γραμματέας της IFJ, Anthony Bellanger δήλωσε “Η IFJ χαιρετίζει την απόφαση της δικαστού να μην εκδώσει τον Assange λόγω κινδύνου που θα έθετε η έκδοση στην υγεία του. Ωστόσο, είμαστε απογοητευμένοι που η δικαστής φαίνεται να μην αντιμετωπίζει επαρκώς την απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που θα είχε θέσει η έκδοσή του. στη σημερινή απόφαση.  Για χρόνια η IFJ και όλες οι ενώσεις της, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι η κράτηση του Julian Assange είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η υγεία του Julian Assange έχει επιδεινωθεί δραματικά από τη φυλάκισή του τον Απρίλιο του 2019 και ο ιός Covid-19 στη φυλακή του αποτελεί σοβαρή απειλή για την επιβίωση του συναδέλφου μας, κατόχου της διεθνούς κάρτας τύπου IFJ. Ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους…”.

Μοιραστείτε το άρθρο