ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Ιστορική κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος, η οριστική νομιμοποίηση των αμβλώσεων, μετά την έγκριση και από τη Γερουσία

Εμβληματική νίκη των αγώνων του φεμινιστικού κινήματος για την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος σημειώθηκε χθες στην Αργεντινή, καθώς η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την έκτρωση μέχρι και την 14η βδομάδα της κύησης. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα στην υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων, σε μια χώρα όπου η εκτεταμένη εμπλοκή της καθολικής εκκλησίας στον κοινωνικοπολιτικό βίο καθιστούσε τις οικειοθελείς εκτρώσεις παράνομες έως και σήμερα.

«Η χώρα μας είναι χώρα αντιθέσεων. Είναι η μοναδική στον κόσμο που έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης στελέχη της στρατιωτικής χούντας, όμως ακόμη δεν έχουμε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις; Γιατί; Γιατί η εκκλησία συμβαδίζει με το κράτος» ανέφερε έξω από την Γερουσία η Έστερ Αλμπαρέγιο, ψυχίατρος, η οποία μαζί με άλλους συναδέλφους της στηρίζουν το νομοσχέδιο.

Έπειτα από μαραθώνια συνεδρία της Γερουσίας το νομοσχέδιο κατόρθωσε να εγκριθεί με 38 ψήφους υπέρ, 29 κατά και μια αποχή. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, χιλιάδες φεμινίστριες που είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από κτίριο της Γερουσίας στο Μπουένος Άιρες, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς κυματίζοντας με ενθουσιασμό και συγκίνηση τις πράσινες σημαίες – σύμβολο του κινήματος υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

«Τα καταφέραμε αδερφές μου. Γράψαμε ιστορία. Τα καταφέραμε μαζί. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτή την στιγμή» αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twitter η Μόνικα Μάτσα, βουλευτίνα του κεντροαριστερού κυβερνώντος συνασπισμού του Αργεντίνου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο αναφορικά με το δικαίωμα στην οικειοθελή άμβλωση εξανάγκαζε κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες να προβούν παράνομες εκτρώσεις και ανεπιθύμητες γέννες. Σύμφωνα με κυβερνητικές καταγραφές, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Αργεντινή -μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων- 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις, ενώ 38.000 γυναίκες -6.400 εξ αυτών αντιστοιχούσαν σε κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών- αναγκάζονται σε νοσηλεία λόγω σοβαρών επιπλοκών από τις επεμβάσεις αυτές.

Η θετική έκβαση ενός μακροχρόνιου αγώνα

Το ζήτημα των εκτρώσεων στην Αργεντινή αποτελούσε ανέκαθεν αιτία δημόσιας διαμάχης. Η αποτυχημένη έκβαση της προηγούμενης προσπάθειας υπερψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από την Γερουσία το 2018, αναζωπύρωσε αισθητά την ένταση των διεκδικήσεων, κινητοποιώντας χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη την ήπειρο. Καταλυτικό ρόλο στην πάλη για την κατάκτηση του δικαιώματος νόμιμης και οικειοθελούς άμβλωσης, διαδραμάτισε τα τελευταία χρόνια το εμβληματικό φεμινιστικό κίνημα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών Πράσινη Παλίρροια, ευρέως γνωστό με το χαρακτηριστικό σύμβολο των πράσινων μαντηλιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, το ελπιδοφόρο παράδειγμα της Αργεντινής θα αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω εξάπλωση των διεκδικήσεων σε όμορες χώρες, όπως η Χιλή και η Βραζιλία.

«Η υιοθέτηση νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις σε μια καθολική χώρα με το μέγεθος της Αργεντινής θα δώσει ώθηση στη μάχη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Χουάν Παπίερ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Αν και σίγουρα θα υπάρξει αντίσταση, πιστεύω ότι είναι λογικό να προβλέψουμε, όπως συνέβη όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2010, ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο θα προκαλέσει μια αντίδραση ντόμινο στην περιοχή», προσθέτει.

Σημειώνεται πως οι εκτρώσεις εξακολουθούν να ποινικοποιούνται σχεδόν σε όλα τα κράτη της Λατινική Αμερικής όπου η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας και του χριστιανικού φονταμενταλισμού κατέχει ισχυρές βάσεις. Η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα απαγορεύουν καθολικά την άμβλωση, ενώ στην Βραζιλία και την Χιλή ο νόμος εξαιρεί υποθέσεις βιασμού και την ανάγκη διάσωσης της ζωής της εγκύου. Στην πρωτεύουσα του Μεξικού η άμβλωση καθίσταται επιτρεπτή τις πρώτες 12 βδομάδες της κύησης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμπίπτει με την ισχύουσα νομοθεσία σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο Γκουαναχουάτο, για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να τιμωρηθεί με 30 χρόνια  κάθειρξη εάν προβεί σε αντίστοιχη πράξη. Εξαίρεση αποτελούν η Κούβα και η Ουρουγουάη που έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση κυρίως λόγω της ισχνής παρέμβασης της Καθολικής εκκλησίας στην κοινωνικοπολιτική σφαίρα, μετά και τις αντίστοιχες πολιτικές επιλογές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews, BBC

Σ.Χ

 

Μοιραστείτε το άρθρο