Η Αστυνομία δεν έχει Θέση στους Πανεπιστημιακούς Χώρους – Να Υψώσουμε Τείχος Δημοκρατίας

Με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, στην οποία άμεσα ανταποκρίθηκαν ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Φοιτητών/ριών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούμε με το παρακάτω κείμενο το πρώτο βήμα της συλλογής υπογραφών αντιτιθέμενοι/ες στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, έχει αποτύχει στην κάλυψη των βασικών αναγκών, υγειονομικών και άλλων, των πολιτών της χώρας. Σε μια κρίσιμη περίοδο αντί να αναλάβει τα αναγκάια μέτρα για την στήριξη του ΕΣΥ αλλά και κομβικών δημόσιων τομέων (μεταφορές, επιθ. εργασίας, κ.ά.) θέτει ως προτεραιότητα τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι), η οποία θα υπάγεται άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ και θα έχει αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης. Η απόφαση μάλιστα αυτή έρχεται παρά τη ρητή διαφωνία θεσμικών φορέων, προσβάλλοντας ανεπανόρθωτα κάθε έννοια δικαίου και πολιτικού διαλόγου. Αποδεικνύεται έτσι—για μια ακόμη φορά—ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν αποτελεί η ουσιαστική ενίσχυση του πανεπιστημίου, αλλά η εγκατάσταση δομών επιτήρησης και ελέγχου, οι οποίες απειλούν τα πιο θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, καθώς και την ίδια την έννοια της δημοκρατίας.

Καταδικάζουμε, λοιπόν, απερίφραστα την προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και δεσμευόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις, να συμβάλουμε στην αντιπληροφόρηση της κοινής γνώμης και την τελική αποτροπή της εφαρμογής των αντιδραστικών αυτών σχεδίων.


Ήδη, σε λιγότερες από 24 ώρες, έχουν υπογράψει περισσότερα από 700 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και ευρύτερα εργαζόμενοι/ες της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Η φόρμα και το κείμενο υπογραφών: https://forms.gle/oUac7BQREtD6iomt8
Τη λίστα υπογραφών (η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς) μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

E-mail Επικοινωνίας: gsa.polsci.auth@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6955055083

Μοιραστείτε το άρθρο