Κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης 15/12 ΦΩΤΟς

Σωματεία πραγματοποιούν κινητοποίηση Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 12μ.μ. : στην Αθήνα (πλατεία Κλαυθμώνος), στη Θεσσαλονίκη (Υπ.  Μακεδονίας Θράκης) και σε άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για το  νέο βάρβαρο προϋπολογισμό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.

Μετά το μεγάλο φιάσκο της “τηλε-εκπαίδευσης” με τα τρομερά προβλήματα που το διέπει και με εκατοντάδες παιδιά να αποκλείονται λόγω περιορισμένων μέσων, η παιδεία πλήττεται για ακόμη μια φορά με τεράστιες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες. Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που αφορούσαν τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων ακόμη και σε αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση όχι μόνο δεν εισακούστηκαν αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες για την Δημόσια Εκπαίδευση. Η μείωση φτάνει το  1,17% των δημόσιων δαπανών για τη παιδεία!

Όσον αφορά υγεία, παρόλο που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε κτηριακές υποδομές και τεχνικό εξοπλισμό, κάθε άλλο παρά ενισχύεται ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας. Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, το 2021 θα γίνει μείωση 572.000.000 σε σχέση με τον φετινό.  Μάλιστα, η περίφημη επίταξη ιδιωτικών κλινικών θα κοστολογείται στα 1.600 ευρώ ανά ημέρα για κάθε κλίνη ΜΕΘ.

Όλες αυτές οι μειώσεις φυσικά δεν αφορούν και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις δυνάμεις καταστολής. Οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς αυξάνεται κατά 62%, δηλαδή φθάνουν τα 5,5 δις ευρώ, ενώ έχουν αγοραστεί ήδη 778 καινούργια περιπολικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 

ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής 

Η κυβέρνηση της ΝΔ σταθερά και προκλητικά υλοποιεί όλη την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της μέσα στην πανδημία και τη 2η καραντίνα, μια από τις σκληρότερες παγκοσμίως!… Τις χουντικές απαγορεύσεις και την άγρια καταστολή και αστυνομοκρατία, ακολουθεί ο νέος αντικοινωνικός προϋπολογισμός.

Αυτός προβλέπει νέες μεγάλες μειώσεις. Τα κρατικάκονδύλια για τη ΔημόσιαΥγεία, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, περικόπτονται κατά 572εκ ευρώ. Οι δαπάνες για την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση καταβυθίζονται κι άλλο με περικοπές 2.2δις ευρώ. Φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις, τα επιδόματα και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας νέα λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Οι δαπάνες για τη Δημόσια Εκπαίδευση δέχονται νέα μείωση 1,17%  από πέρυσι. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να ενισχύσει τα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, με περισσότερα τμήματα και λιγότερα παιδιά στις αίθουσες. Αντίθετα, επιλέγει την πολιτική των κλειστών σχολείων και την απάτη της “τηλεκπαίδευσης”, καταδικάζοντας στην αμάθεια πολλές χιλιάδες παιδιά. Ετοιμάζει νέο συντριπτικό χτύπημα στην επαγγελματική εκπ/ση και το δημόσιο σχολείο με το ν/σ που ψηφίζει, αλλά και τα νέα για αξιολόγηση εκπ/κών, νέα εισαγωγή σε ΑΕΙ κλπ.

Τατόχρονα, η κυβέρνηση αυξάνει ιλιγγιωδώς 62% τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και με γνώμονα τη διαβόητη “έκθεση Πισσαρίδη”, ένα μνημείο εγκληματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομηχάνους και την εργοδοσία προβλέποντας κάθε είδους φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές για να μην θιγεί η κερδοφορία τους. Αντίθετα, δίνει ψίχουλα για τον λαό και φέρνει διαιώνιση της άγριας φοροληστείας, της φτώχειας και της ανεργίας, νέα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κυριαρχία των ελαστικών μορφών εργασίας και “τηλεργασίας”, καταδυνάστευση και σκληρή καταπίεση των εργαζομένων για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Η πολιτική αυτή είναι εγκληματική, γιατί επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη Δημόσια Υγεία και Παιδεία οδηγώντας τες στην διάλυση μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά. Μετά τις κινητοποιήσεις για τα δημοκρατικά, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα στις 17, τις 26 Νοέμβρη και τις 6 Δεκέμβρη, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό! Τα δημοκρατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Καλούμε την ΟΛΜΕ να μην περιοριστεί στη συμβολική παρουσία του ΔΣ, αλλά να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση για τον προϋπολογισμό στις 15/12, ημέρα ψήφισής του, αλλά και για τα κρίσιμα ζητήματα της Παιδείας. Να δώσουμε νέα απάντηση ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έρχονται το ένα μετά το άλλο, το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, την βαθμολόγηση των μαθητών μέσω τηλεκπαίδευσης, κ.ά.

Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας 11πμ – 2μμ και συμμετέχουμε με τις ΕΛΜΕ, τους ΣΕΠΕ, τα σωματεία της υγείας και άλλα σωματεία στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12μμ, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Καλούμε όλα τα σωματεία να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις πανελλαδικά!

  • ΟΧΙ στον νέο βαρύ αντιλαϊκό προϋπολογισμό!
  • Αγώνας για την Υγεία και την Παιδεία του λαού μας και όλα τα άλλα κοινωνικά αγαθά!
  • Να στηριχθεί τώρα το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιταχθεί το ιδιωτικό, όπως προτείνουν τα σωματεία στην υγεία, για τις κατεπείγουσες ανάγκες της πανδημίας.
  • Να αποσυρθεί το διαλυτικό νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • ΟΧΙ στις τηλε-απουσίες, την τηλε-ύλη και την τηλε-βαθμολόγηση των μαθητών!
  • ΝΑΙ στα ανοικτά σχολεία με όλα τα ασφαλή μέτρα, που προτείνουν εδώ και μήνες το εκπαιδευτικό, το γονεϊκό και το μαθητικό κίνημα.
  • Κάτω τα χέρια από όλους τους αγωνιστές και τη νεολαία μας! Να σταματήσουν οι διώξεις, οι ποινές, τα πρόστιμα, η αστυνομοκρατία και η κρατική καταστολή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 

Απεργιακή Συγκέντρωση 12 μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Μετά την μεγάλη επιτυχία των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες των Νοσοκομείων την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη μετά από κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ το εργατικό κίνημα συνεχίζει ενάντια στον Προϋπολογισμό του θανάτου και της καταστροφής που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στις 15 Δεκέμβρη. Ένα Προϋπολογισμό που μειώνει  κατά 550 εκατ. τις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, μειώνει τις δαπάνες για την Παιδεία, μειώνει κατά δύο δίς τις δαπάνες για συντάξεις, μισθούς και επιδόματα και δίνει απλόχερα στους εξοπλισμούς, την αστυνομία και τους πλούσιους φίλους της.

Ήδη μια σειρά σωματεία των νοσοκομείων, ανάμεσα τους του Άγιου Σάββα, το Κρατικού Νίκαιας, του Αμαλία Φλέμινγκ, του Λαϊκού, του Αγλαΐα Κυριακού, του Ασκληπιείου Βούλας, του Δρομοκαίτειου καλούν σε απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Eπίσης στη σταση εργασίας συμμετέχει και το Αττικό Νοσοκομείο.

Στο πλευρό τους θα βρεθούν και πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς έχουν αποφασίσει συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Ανάμεσα τους ο Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου»,  Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. Σωτηρίου»,  Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω,   Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Α’ Αθήνας, Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου,  ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων –  Ζεφυρίου – Φυλής, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Αντίστοιχα έξω από την Αθήνα, αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη έχουν πάρει το Νοσοκομείο της Ικαρίας,  η ΕΛΜΕ Ικαρίας, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Χανίων, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η  Ε΄ και  η Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης,  ο Ζ΄ Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ και ΣΤ΄ Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Η προσπάθεια να μπουν και άλλα σωματεία στην απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται.

Οι εργαζόμενοι δείξαμε την δύναμη μας, παρά τις προσπάθειες του Χρυσοχοΐδη να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές και τους απεργούς. Τρίψαμε στα μούτρα του τις απαγορεύσεις του Πολυτεχνείου. Στις 26 Νοέμβρη οργανώσαμε μια πετυχημένη πανεργατική απεργία. Στις 6 Δεκέμβρη για μια ακόμη φορά κάναμε κουρελόχαρτο τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοίδη.

Συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο, για να μην περάσει ο προϋπολογισμός του θανάτου και της καταστροφής, για να μην περάσει η επίθεση σε συνδικάτα και συνδικαλιστές, όπως η επίθεση στον πρόεδρο του Αγ. Σάββα Κώστα Καταραχιά, που έχει ξεσηκώσει κύμα συμπαράστασης, με δεκάδες ψηφίσματα σωματείων και με πάνω από 800 υπογραφές στήριξης. Όλοι μαζί, ενωμένοι ενάντια σε μια δολοφονική κυβέρνηση, Τρίτη 15/12 απεργούμε και διαδηλώνουμε και σας καλούμε να κλιμακώσουμε αυτήν τη μάχη μαζί.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ -ΥΓΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΤΟΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΜΕΡΕΣ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στη βουλή τον προϋπολογισμό του 2021 και σκοπεύει να τον ψηφίσει την Τρίτη 15 Δεκέμβρη. Είναι προϋπολογισμός θανάτου και καταστροφής. Στις 15 Δεκέμβρη δεκάδες σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καλούν σε απεργία ενάντια σε αυτό το σφαγείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε συνθήκες όπου η χρεοκοπία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν κρύβεται με τίποτα με τους νεκρούς να πλησιάζουν σχεδόν καθημερινά τους 100, ο προϋπολογισμός κόβει 550 εκατομμύρια από τη δημόσια υγεία. Για ΜΕΘ στηρίζεται στις χορηγίες των Μαρινάκηδων. Αντί για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών η κυβέρνηση επιφυλάσσει διώξεις και απολύσεις.

Περικόπτουν τις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας κάτι που θα μεταφραστεί περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα, στα ασφαλιστικά ταμεία. Αφήνουν τα δημόσια σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, περικόπτουν δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνοντας τον προϋπολογισμό για τη δημόσια Παιδεία -1,17% σε σχέση με πέρυσι. και την ίδια στιγμή επιδοτούν με 120 εκατομμύρια την Aegean. Την ίδια στιγμή που περικόπτει τις κοινωνικές δαπάνες η κυβέρνηση έχει λεφτά για αγορά φρεγατών, αεροσκαφών Ραφάλ αυξάνοντας τις πολεμικές δαπάνες κατά 1.600 εκατ ευρώ.

Είναι ένας προϋπολογισμός του νέου μνημονίου που έρχεται όπως και να το βαφτίσει η κυβέρνηση. Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα “Προσχέδιο Δράσης” για την αξιοποίηση των «ενισχύσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη σύνταξη του προσχεδίου η κυβέρνηση ενσωματώνει και τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Άσχετα πως θα το ονομάσουν ένα νέο μνημόνιο διαμορφώνεται και ο προϋπολογισμός προσαρμόζεται στις δολοφονικές περικοπές που θα φέρει. Για το κεφάλαιο προβλέπει φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές για να μην θιγούν τα κέρδη τους, ενώ για το λαό επιφυλάσσει διαιώνιση της άγριας φοροληστείας, της φτώχειας και της ανεργίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, γενίκευση των κάθε είδους ελαστικών μορφών εργασίας και “τηλεργασίας”,κατάργηση δημοκρατικών ελαυθεριών και δικαιωμάτων.

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις της 15 Δεκέμβρη θα είναι ένα ακόμα χαστούκι στη δολοφονική κυβέρνηση μετά το σπάσιμο των χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεων στις 17 Νοέμβρη, στην απεργία της 26 Νοέμβρη και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη στις 6 Δεκέμβρη. Ο Χρυσοχοΐδης θα ανακαλύψει για μια ακόμα φορά ότι αυτούς που έχει απέναντί της η κυβέρνηση των «αρίστων», δεν είναι «τα κακομαθημένα της καλής κοινωνίας» αλλά η οργή και ο αγώνας των εργαζόμενων, της νεολαίας, όλων αυτών που οι πολιτικές τους καταδικάζουν σε θάνατο, αρρώστια, φτώχεια και ανεργία.

Εκεί, στο «πεζοδρόμιο», στην απεργία και στη διαδήλωση είναι η πραγματική αντιπολίτευση σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν είναι στις συναινέσεις στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών» και στις άσφαιρες ατάκες από τα έδρανα της βουλής από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτή τη μάχη χωράνε αλλά και κρίνονται όλες οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, οι ζωντανές δυνάμεις του μαχητικού εργατικού κινήματος που δεν έχει πάψει να δίνει μάχες όλο τον τελευταίο χρόνο.

Η απεργία της 15 Δεκέμβρη μπορεί να γίνει ορόσημο στην κλιμάκωση των αγώνων για να φύγει αυτή η κυβέρνηση της κοινωνικής δολοφονίας. Βήμα για να δυναμώσει ένα εργατικό κίνημα που θα επιβάλλει τις δικές του λύσεις σωτηρίας της κοινωνίας απέναντι στη χρεοκοπία του καπιταλισμού.

Για τη διαγραφή του χρέους την την εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, την έξοδο από Ε.Ε και ευρώ,την περικοπή των εξοπλισμών, την φορολογία του κεφαλαίου για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για δημόσια υγεία και παιδεία, για τις κοινωνικές υπηρεσίες που διαλύονται.

Αντί για δώρα στους κλινικάρχες κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο των κλινικών τους για να επιβάλλουμε πραγματικά μέσα προστασίας στη θέση των προστίμων και των απαγορεύσεων, μέτρα που θα τα εφαρμόζουν και θα τα ελέγχου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κόντρα στην αυθαιρεσία των αφεντικών.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 15 Δεκέμβρη και καλεί όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος να συμβάλλουν ώστε να παρθούν αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση, κόντρα στη γραμμή του κυβερνητικού, γραφειοκρατικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού που σε γραμμή συναίνεσης με την κυβέρνηση αρνείται την κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Να δώσουμε μαζί τη μάχη να φτάσει το μήνυμά της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε τη συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις. Η απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό της καταστροφής είναι μάχη ζωής για όλη την εργατική τάξη!

Ζ’ ΣΕΠΕ 

Συνάδελφοι/ισσες,

Μέσα σε συνθήκες της πανδημίας και ενώ είναι σε εξέλιξη το 2ο σκληρό lockdown, η κυβέρνηση δεν χάνει ούτε στιγμή στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, χρησιμοποιώντας χουντικές απαγορεύσεις, αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή. Προωθεί για ψήφιση στη βουλή τον πιο βάρβαρο και αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που αποτελεί κυνική ομολογία πως η οικονομική κρίση θα είναι σαρωτική και αποκαλύπτει τα σάπια θεμέλια της ανάπτυξής τους. Την ώρα που η ύφεση φτάνει στο τεράστιο ποσοστό του 10,5%, η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει τις βάρβαρες συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των δημόσιων δαπανών που φτάνουν τα 2,148 δις ευρώ.

  • Τα κονδύλια για την Δημόσια Υγεία, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, περικόπτονται κατά 572 εκατ. ευρώ
  • Δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις–διορισμοί υγειονομικών, δηλώνει ο αν. Υπουργός Οικονομικών, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές βγάζουν κραυγές αγωνίας και διεκδικούν ενίσχυση του ΕΣΥ.
  • Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκτινάσσει κατά 62% τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, από 3.4 δις ευρώ το 2020, στα 5.5δις.
  • Μαζί με την Υγεία και οι δαπάνες για την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση καταβυθίζονται ακόμα περισσότερο και τα  2.2 δις ευρώ λιγότερα σημαίνουν νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, νέα λιτότητα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων.
  • Οι δαπάνες για τη Δημόσια Εκπαίδευση για μια ακόμα χρονιά βρίσκονται σε νέο ιστορικό χαμηλό με νέα μείωση 1,17%. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να ενισχύσει τα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, με περισσότερα τμήματα και λιγότερα παιδιά στις αίθουσες. Αντί για την ενίσχυση των Δημόσιων Σχολείων επιλέγει την πολιτική των λουκέτων και την απάτη της τηλε-“εκπαίδευσης”  καταδικάζοντας στην ημιμάθεια μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Αντί για την ενίσχυση των Δημόσιων Σχολείων επιλέγει την πολιτική των λουκέτων και την απάτη της τηλε-“εκπαίδευσης” καταδικάζοντας στην ημιμάθεια μια ολόκληρη γενιά παιδιών.

Συνάδελφοι/ισσες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με γνώμονα τη διαβόητη “έκθεση Πισσαρίδη”, ένα μνημείο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομηχάνους και την εργοδοσία. Για τις επιχειρήσεις προβλέπει κάθε είδους φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για να μην θιγεί η κερδοφορία τους. Την ίδια ώρα για το λαό προβλέπει ψίχουλα, διαιώνιση της άγριας φοροληστείας, της φτώχειας και της ανεργίας, φέρνει νέα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, γενίκευση των κάθε είδους ελαστικών μορφών εργασίας και “τηλεργασίας”, καταδυνάστευση και σκληρή καταπίεση των εργαζομένων για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η πολιτική τους είναι εγκληματική για το λαό αφού συνειδητά επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη Δημόσια Υγεία και Παιδεία οδηγώντας τες στην διάλυση.

Να σταθούμε απέναντι στη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική τους! Να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό! Να αντισταθούμε αποφασιστικά στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Οι αγώνες μας δεν φιμώνονται! Τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν μπαίνουν στο γύψο!

Συμμετέχουμε, μαζί με εκπαιδευτικά κ.ά. σωματεία, στη συγκέντρωση στις 15/12, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στις 12.00 μεσημ., τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όχι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό!

Αγώνας για την Υγεία και την Παιδεία του λαού μας!

Να στηριχθεί τώρα το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιταχθεί το ιδιωτικό, όπως προτείνουν τα σωματεία στην υγεία

Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Όχι στην τηλε-“εκπαίδευση”, τις τηλε-απουσίες και την τηλε-βαθμολόγηση των μαθητ(ρι)ών μας

Σχολεία ανοιχτά και ασφαλή με εφαρμογή των μέτρων που προτείνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία (12-15 παιδιά/τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, τακτικά δωρεάν τεστ), με ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές. Να σταματήσουν οι διώξεις, οι ποινές, τα πρόστιμα, η κρατική τρομοκρατία

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι,

Με πρόσχημα τις «έκτακτες συνθήκες» η κυβέρνηση εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή επίθεση θέλοντας να ισοπεδώσει κατακτήσεις δεκαετιών: το νομοσχέδιο Βρούτση που προωθεί την 10ωρη εργασία, αύξηση απλήρωτων υπερωριών και διευκόλυνση των απολύσεων, ενώ καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργία, ο προϋπολογισμός του 2021 που προβλέπει μειώσεις των δαπανών σε υγεία και παιδεία, η καταπάτηση θεμελιωδών και συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων από το καθεστώς αστυνομοκρατίας, διώξεων, συλλήψεων και προστίμων.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες για τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους.  Οι  μειώσεις των δημόσιων δαπανών φτάνουν τα 2,148 δις ευρώ. Τα κρατικά κονδύλια για την Δημόσια Υγεία, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων περικόπτονται κατά 572 εκατ. Ευρώ, φτάνοντας στα 4.2δις έναντι των 4.8δις του 2020. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκτινάσσει κατά 62% τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, από 3.4δις ευρώ το 2020 στα 5.5δις το 2021. Μαζί με την Υγεία οι δαπάνες για την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση μειώνονται ακόμα περισσότερο οδηγώντας σε  νέες περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα και στα ασφαλιστικά ταμεία, νέα λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Παράλληλα, οι δαπάνες για τη Δημόσια Εκπαίδευση για μια ακόμα χρονιά βρίσκονται σε νέο ιστορικό χαμηλό με νέα μείωση -1,17% σε σχέση με πέρυσι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στα ακραία δεξιά και νεοφιλελεύθερα δόγματά της, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να ενισχύσει τα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, με περισσότερα τμήματα και λιγότερα παιδιά στις αίθουσες. Αντί να πάρει μέτρα για ανοιχτά- ασφαλή σχολεία,  η κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική των λουκέτων, καταδικάζοντας στην αμάθεια μια ολόκληρη γενιά παιδιών, τη μάσκα και το παγουρίνο, την απάτη της “τηλεκπαίδευσης”.

Παράλληλα, στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής το ΥΠΑΙΘ προωθεί το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική εκπαίδευση, καταργεί τους αιρετούς από τα υπηρεσιακά συμβούλια και φέρνει προσλήψεις από το παράθυρο από διευθυντές εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνει το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. Η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021, θεωρείται απαράδεκτη από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος του εκπαιδευτικού κλάδου. Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση αντί να προσδιορίζουν τους όρους με τους οποίους θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία συζητάνε το πότε θα ανοίξουν, προετοιμάζοντάς μας ουσιαστικά για ένα παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων –ανοιγοκλείσιμο στην καλύτερη περίπτωση– μονιμοποιώντας και νομιμοποιώντας την ΕΞΑΕ.

Όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει η «τηλεκπαίδευση» δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Η ΕΞΑΕ εντείνει και αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες, παράγει ένα τοπίο αποκλεισμών, ελέγχου και διάλυσης, καταργεί τις βασικές προϋποθέσεις της μάθησης ως ζωντανής διαδικασίας αφομοίωσης των εννοιών και ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών σε όλα τα διδασκόμενα αντικείμενα και επιστημονικά πεδία και αποδυναμώνει κάθε παιδαγωγική λειτουργία και συνεργατική διάσταση της ζωντανής σχέσης εκπαιδευτικού – μαθητή.

Το ΥΠΑΙΘ ξεκίνησε αρχικά πιέζοντας τους εκπαιδευτικούς να καταχωρούν τις απουσίες κατά την διάρκεια της καραντίνας στο myschool –κι ας κατέρρευσε την πρώτη βδομάδα το ίδιο το σύστημα, συνέχισε απαιτώντας να προχωρήσει κανονικά η ύλη, χωρίς καμία ανακοίνωση περικοπής της και εμμένοντας στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και, ξεπερνώντας κάθε όριο, στις 9 Δεκεμβρίουεξέδωσε νέα εγκύκλιο για την e-βαθμολόγηση και e-εξετάσεις των έγκλειστων μαθητών!

Με αυτήν την αντιπαιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθητών ολοκληρώνεται οβασικός τους στόχος:με πρόσχημα την πανδημία να καθιερωθεί πάση θυσία η ΕΞΑΕ ως ισότιμη εκπαιδευτική διαδικασία με τη δια ζώσης : πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα, ύλη, απουσίες, τεστ, διαγωνίσματα, βαθμοί, ενημέρωση γονέων, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,

Αν δεν υψώσουμε φωνή τώρα, όταν ανοίξουμε, το σχολείο όπως το γνωρίσαμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν θα υπάρχει. Η καθολικότητα, η υποχρεωτικότητα της φοίτησης, η δωρεάν παροχή χώρου και εργαλείων ως υποχρέωση του κράτους, η ενιαία πρόσβαση που δεν απαιτεί τίποτα άλλο εκτός από την παρουσία σου ακυρώνονται,ενώ παράλληλα θα έχει μεταβληθεί με δραματικά αντιδραστικό τρόπο ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού. Όλα όσα χαρακτηρίζουν μια δημόσια δωρεάν παιδεία θα έχουν αποδομηθεί και θα τα έχει υποκαταστήσει η ατομική ευθύνη.

Μια ολόκληρη γενιά θα έχει μείνει αγράμματη, εθισμένη στην εικονική πραγματικότητα, θα έχει οδηγηθεί στην απομόνωση και την κατάθλιψη, θα έχει αποκτήσει μια στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας και του κόσμου.

Απαιτούμε :

  • Ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, με μικρά τμήματα, το πολύ 15 μαθητών, έστω εκ περιτροπής (ή με βάρδιες)
  • η κυβέρνηση να διαθέσει επιπλέον κονδύλι ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριστριών, γιατρών και νοσηλευτών (και στα σχολεία)
  • να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ για όλους μέσω της συνταγογράφησής τους
  • ιχνηλάτηση και συχνή απολύμανση των σχολείων
  • χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ
  • Καμία αξιολόγηση των μαθητών με κλειστά σχολεία,σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης
  • Αξιολόγηση και βαθμοί, μόνο στη δια ζώσης εκπαίδευση.
  • Δεν καταχωρίζουμε απουσίες μαθητών στο myschool σ’ αυτές τις συνθήκες.
  • Η διαδικασία της τηλε-διδασκαλίας δεν μπορεί να καταγραφεί ως διδαχθείσα ύλη, επιβάλλεται η επανάληψή της μετά το άνοιγμα των σχολείων.
  • Δραστική μείωση και αναπροσαρμογή της ύλης από τώρα όλων των μαθημάτων και, ιδίως, των πανελλαδικώς εξεταζόμενων. Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων.
  • Άμεση κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για τηλε-«εκπαίδευση» και κάμερες.
  • Κάτω τα χέρια από το εργασιακό μας ωράριο. Δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασή του.

Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας-Παιδείας-Ασφάλισης

Να μπει Τέρμα στην καταστολή και την περιστολή των ελευθεριών

Την Τρίτη 15/12, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, κλείνουμε τις οθόνες  και απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Προκηρύσσουμε στάση εργασίας 12.00  π.μ. – 2.00 μ.μ.. Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην  ΔΔΕ στη 1 το μεσημέρι.

Μοιραστείτε το άρθρο