Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει… με δίωρη στάση εργασίας!

Η ΕΣΗΕΑ δεν θέλει απεργία, συμβολικά μετέχει με 2ωρη στάση εργασίας

Δεν θέλει και δεν μπορεί η ΕΣΗΕΑ να μετάσχει στην 24ωρη απεργία της 26η Νοέμβρη, πρώτο σταθμό  στη μάχη που αρχίζει στο εργατικό κίνημα για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια να βάλει σε διαρκή καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ανήκουν στον πλέον κατεστραμμένο κλάδο, η ΕΣΗΕΑ επιμένει να παρακολουθεί με… συμβολικό τρόπο την καταβάθρωση της δημοσιογραφίας ως επάγγελμα στα ελληνικά Μέσα και των εργασιακών δικαιωμάτων σε αυτά. Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” επέμενε σε συμμετοχή με 24ωρη απεργία. Τελικά ψηφίστηκε 2ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως τη 1.00 το μεσημέρι. 

Αναρτούμε το δελτίο Τύπου των συνδικαλιστικών κινήσεων- σχημάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μετά τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Το αγωνιστικό πλαίσιο συνυπογράφει η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”, με την προσθήκη για τον κλάδο των ειδικών αιτημάτων για τα ΜΜΕ ενόψει του νομοσχεδίου Πέτσα.

Δελτίο τύπου από τη νέα σύσκεψη αγώνα την Κυριακή 22/11

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και με μεγάλη συμμετοχή την Κυριακή 22/11 η νέα σύσκεψη αγώνα συνδικαλιστικών κινήσεων, σχημάτων, ταξικών συνδικαλιστών, αγωνιστών κι αγωνιστριών από πολλούς χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ενόψει της απεργίας της 26ης Νοέμβρη, σε συνέχεια της προηγούμενης (δείτε εδώ). Αναδείχτηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι κι ο λαός να συνεχίσουμε τους αγώνες για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας, καθώς η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία προκαλεί τραγικές συνέπειες, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Μετά την αγωνιστική παρακαταθήκη των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στο δρόμο, σπάζοντας έμπρακτα την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση σε όλη τη χώρα, για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου και να παλέψουν ενάντια στην επίθεση, η απεργία στις 26 Νοέμβρη αποτελεί μια σημαντική μάχη που πρέπει να δοθεί με μαζικούς όρους από τους εργαζόμενους και το λαό. Με το όργιο κρατικής βίας και καταστολής, με εξοντωτικά πρόστιμα, απειλές, προσαγωγές και συλλήψεις, το σύστημα προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας ώστε να τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις ανενόχλητο. Να μην περάσει!

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτίθεται στο λαό και τη νεολαία με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» για να αποκρύψει ότι, όπως και σ’ όλο το διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας, δεν είναι διατεθειμένη ούτε τώρα που κρούσματα, διασωληνωμένοι και νεκροί αυξάνονται δραματικά, να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Δεν κάνει τίποτα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, δημιουργία ΜΕΘ και ενίσχυση των δομών περίθαλψης, για μαζικά και δωρεάν τεστ, για ενίσχυση των ΜΜΜ, για προσλήψεις στα σχολεία, για μέτρα προστασίας στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστές και ξοδεύει δισεκατομμύρια για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Τη δέσμευση στις ίδιες ακριβώς κατευθύνσεις αποτυπώνει και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε για την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ (συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων) δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο. Αξιοποιώντας την πανδημία, ψήφισε μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα που εκτίναξαν την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Ετοιμάζεται να καταθέσει ένα προκλητικό αντεργατικό νομοσχέδιο που θέλει να σαρώσει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία, δημιουργώντας ένα εντελώς αντιδραστικό τοπίο στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Καμία συναίνεση – Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει την αστυνομοκρατία και την καταστολή των αγώνων για να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκληματική της πολιτική. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να σπάσει το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις. Η απεργία στις 26 Νοέμβρη είναι υπόθεση του συνόλου των εργαζόμενων. Με πραγματικούς εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε!
Δεν πάμε για δουλειά, κλείνουμε τους υπολογιστές, τα κινητά και τα τάμπλετ της τηλεργασίας!
Συμμετέχουμε μαζικά, με όλα τα μέσα προστασίας και αποστάσεις, στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία!

Τώρα και όχι αύριο διεκδικούμε:

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Δεν θα πληρώσουν ο λαός κι η νεολαία τα σπασμένα της κρίσης του συστήματός τους.
 • Ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους. Δωρεάν, μαζικά τεστ στο λαό. Μόνιμες προσλήψεις, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
 • Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στη δίωξη των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.
 • Όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας μας δωρεάν για όλο το λαό.Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των Π.Ν.Π. για τις άδειες Ειδικού Σκοπού που οδηγούν τους εργαζόμενους γονείς σε στέρηση της κανονικής άδειας ή σε άδειες άνευ αποδοχών.
 • Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων από την αρχή της πανδημίας.Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κανένας εργαζόμενος στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες. Να πληρώσει η εργοδοσία για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας, και ειδικά στις γραμμές παραγωγής.
 • Πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
 • Δωρεάν ασφαλείς σπουδές για όλους τους μαθητές και φοιτητές, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Ολιγομελή τμήματα μαθητών (μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη), μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 • Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και στις πολεμικές δαπάνες.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία.
 • Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση.Καμία απαγόρευση στη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλε-εκλογές. Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων.
 • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα. Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία όλοι οι συλληφθέντες και να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους διαδηλωτές στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Δεν αποδεχόμαστε καμία καραντίνα στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας

Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωοτοβουλίας Ροσινάντε:

H ΕΣΗΕΑ εξεγέρθηκε και κήρυξε 2ωρη στάση εργασίας – Να στηρίξουμε την απεργία της 26/11 και να τελειώνουμε με τον συνδικαλισμό των επιμελητηρίων

Το φερόμενο ως συνδικάτο των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την αποφασιστικότητά του να παραμείνει ο ακοίμητος φρουρός των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο, κηρύσσοντας αυτή τη φορά 2ωρη στάση εργασίας κατά την ώρα του μεσημεριανού (περιλαμβάνεται και επιδόρπιο), τη μέρα κατά την οποία τα συνδικάτα έχουν κηρύξει 24ώρη πανελλαδική απεργία. Χαιρετίζουμε την αγωνιστική εγρήγορση του σωματείου μας και εκφράζουμε απλά την ανησυχία μας μήπως μας πάρουν τα αίματα. Δύο ώρες είναι πολλές και όταν είσαι σε αναστολή εργασίας περνάνε δύσκολα. Ίσως το ΔΣ θα έπρεπε να συγκρατήσει σε αυτή τη φάση τον επαναστατικό του ενθουσιασμό και να ελέγξει την παρόρμηση. 50 λεπτά θα ήταν αρκετά, για να πάρουν τα αφεντικά το μήνυμα και να μην πάρουν και τα μυαλά μας αέρα.

Τιμώντας τις χειρότερες συντεχνιακές παραδόσεις της, η ΕΣΗΕΑ, επέλεξε για πολλοστή φορά να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και να απόσχει από την οργανωμένη δράση της για άρση των αντεργατικών νόμων που περνά η κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας. Ακόμα λιγότερο για την ανάγκη να ενισχυθεί η δημόσια υγεία ενάντια στην εγκληματική πολιτική που ακολουθείται εναντίον της ακόμα και σήμερα.

Κι όμως μιλάμε για έναν κλάδο που οδεύει σταθερά προς έναν Καιάδα δικαιωμάτων:

-Οι δημοσιογράφοι (και όλοι οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ με τη φωτεινή εξαίρεση των Τεχνικών Ραδιοφωνίας) δεν έχουν κλαδική συλλογική σύμβαση εδώ και 12 χρόνια.

-Το πρόγραμμα των  «αναστολών εργασίας» εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ, με την ιδιοτυπία ότι οι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε αναστολή να συνεχίσουν να δουλεύουν ανώνυμα, υπό το νυσταλέο βλέμμα της ΕΣΗΕΑ και φυσικά την αδιαφορία των ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών.

Oι εργασιακές σχέσεις – λάστιχο θερίζουν τον κλάδο, και δεν αφορούν μόνο τις εικονικές «αναστολές συμβάσεων», αλλά την πλήρη κατάρρευση των μισθών, την απουσία ωραρίων, την κατάργηση των υπερωριών, την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων –όταν υπάρχουν κι αυτές.

-Το περιεχόμενο της εργασίας μας απαξιώνεται καθημερινά, καθώς το καθεστώς υπερεξάρτησης από τους εργοδότες καταλήγει να δημιουργεί ενημερωτικά τέρατα, ιδιαίτερα με τη σχέση που έχουν αναπτύξει οι τελευταίοι με την κυβέρνηση. Η γλοιώδης στάση των αφεντικών των ΜΜΕ στο πλευρό της εξουσίας δεν είναι άλλωστε χωρίς αντίκρισμα, αφού κάθε τόσο μαθαίνουμε και για έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης των εργοδοτών μας, οι οποίοι στη συνέχεια ενίοτε κλείνουν τα Μέσα τους και απολύουν εργαζόμενους (όπως έγινε στην περίπτωση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και του liberal.gr) .

Για εμάς είναι ξεκάθαρο: η ΕΣΗΕΑ δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στοιχειωδώς έστω στα καθήκοντα ενός συνδικάτου. Για να επιβιώσει ο κλάδος εργασιακά χρειάζεται άμεσα η συγκρότηση ενός πραγματικού Συνδικάτου Τύπου, ομοσπονδιακού και μαχητικού, που θα εγγυάται τις κατακτήσεις των υπόλοιπων σωματείων, θα αποκλείει από τις τάξεις του εργοδότες, εργολάβους και διευθυντικά στελέχη και θα συμμετέχει οργανικά στις δομές του εργατικού κινήματος.

Η Κλαδική Ένωση Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε χαιρετίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και καλεί σε συντονισμό όλες τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται συνδικαλιστικά στον χώρο των ΜΜΕ για να βγούμε από την συνδικαλιστική έρημο των επιμελητηρίων.

-Μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της 26 Νοέμβρη

-Κάτω ο νέος αντισυνδικαλιστικός νόμος της κυβέρνησης, που καθιερώνει τη 10ωρη εργασία και προωθεί την απεργοσπασία

-Ενίσχυση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ και επίταξη όλης της ιδιωτικής υγείας

-Να απαλλαγούμε από τον συνδικαλισμό των επιμελητηρίων που διαλύει εργασιακά τον κλάδο των ΜΜΕ. Οργάνωση και συντονισμός για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

-Καμία εικονική «αναστολή» σύμβασης στον Τύπο

-Αντίσταση σε μια ενημέρωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εξουσίας

-Κάτω το αστυνομικό κράτος