Μετανάστες στο έλεος του κρύου και της πανδημίας στο κέντρο του Παρισιού

Το βράδυ το κρύο στο Παρίσι είναι αρκετά τσουχτερό. Η θερμοκρασία οριακά κινείται πάνω από το 0, ενώ πανδημία και καραντίνα μετατρέπουν το τοπίο και την ατμόσφαιρα στη γαλλική πρωτεύουσα σε ένα πρωτόγνωρο εφιάλτη, κυρίως για τους περίπου 1000 μετανάστες που από την περασμένη βδομάδα παραμένουν ανέστιοι και χωρίς καμία απάντηση από το επίσημο κράτος.

Τη Δευτέρα 23/11 νωρίς το βράδυ, επιχειρώντας η παρουσία – απουσία τους να λάβει ύπαρξη, πήγαν και έστησαν τα αντίσκηνα τους στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού.

Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν εκεί για να ξηλώσουν τις σκηνές και να τους απομακρύνουν από το κέντρο της πρωτεύουσας. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίστασαν ακόμη και να επιτεθούν βίαια ενώ κάποιοι βρίσκονταν μέσα στις σκηνές. Επίσης, επιτέθηκαν και εναντίον κάποιων αλληλέγγυων που βρέθηκαν στο πλευρό των μεταναστών και προσπαθούσαν να βρουν λύση για το πρόβλημά τους, όπως ο Maël de Marcellus από την Utopia56.

Την περασμένη Τρίτη 17/11, και ενώ η γαλλική πρωτεύουσα συγκλονίζονταν από μια μεγάλη διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο “καθολικής ασφάλειας”, για τις νέες προβλέψεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και από τα “Κίτρινα Γιλέκα”, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση ενός πρόχειρου καταυλισμού προσφύγων που είχε δημιουργηθεί το καλοκαίρι κάτω από έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Stade de France, στο Saint-Denis εν μέσω πανδημίας. Περίπου 1000 άνθρωποι από τότε περιπλανούνται στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εν μέσω πανδημίας και ενώσεις αλληλέγγυων καταγγέλλουν αστυνομική βία εναντίον τους.

Οι περίπου 1.000 μετανάστες υποχρεώθηκαν σε μια αναγκαστική περιήγηση μέσα στους δρόμους των περιχώρων, με την αστυνομία να μη τους αφήνει να κοιμηθούν, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα δημοσιογράφος (από αυτά που δεν θα κυκλοφορούν με την έγκριση του νόμου “καθολικής ασφάλειας” και από τη Γερουσία), πυροδοτώντας ένα κύμα αγανάκτησης σε πολλές ενώσεις πολιτών και αλληλέγγυους.

Μοιραστείτε το άρθρο