ΓΑΛΛΙΑ Κινητοποιήσεις ενάντια στη μαζική επιτήρηση, την καταστολή και τη λογοκρισία

ΠΑΡΙΣΙ – Ανταπόκριση: Ηρώ Σιαφλιάκη και Μπονίτα Παπαστάθη

Η επέτειος του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα συνέπεσε ακριβώς με τα δύο χρόνια από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, αλλά και την έναρξη των συζητήσεων στη Bουλή του νέου νομοσχεδίου που θα επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη καταστολή και λογοκρισία. Το νομοσχέδιο αυτό, ενδεικτικό μιας όξυνσης του απολυταρχισμού της κυβέρνησης, συνδυάζει τη γενίκευση της μαζικής επιτήρησης, την αμφισβήτηση του δικαιώματος της διαδήλωσης (γίνεται επίσης και μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ασφάλειας), και την ποινικοποίηση της κινηματογράφισης, του ελέγχου δηλαδή της αστυνομικής βίας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύεται ιδιαίτερα αν θυμηθούμε πως ο πρόεδρος Μακρόν έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ύπαρξη της αστυνομικής βίας και πως στην αρχή της εβδομάδας ψηφίστηκε η συνέχιση της κατάστασης ανάγκης που περνάει όλες τις εξουσίες στην εκτελεστική.

Παρ’ όλη τη δύσκολη κατάσταση και τα υγειονομικά μέτρα λόγω πανδημίας, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Στο Παρίσι, στην πλατεία Edouard Herriot πίσω από τη Βουλή, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου. Ενώ στη συνέχεια, πολλοί από τους διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Σορβόννη διαμαρτυρόμενοι για τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Επίσης παράλληλα, ομάδες οικολόγων και από τα “Κίτρινα Γιλέκα”  γιόρτασαν τα γενέθλιά τους.

Η πλατεία το βράδυ ασφυκτικά γεμάτη.

Το βράδυ στο τέλος της συγκέντρωσης. Ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που στο μεταξύ ξεκίνησαν με “άγρια διαδήλωση”, δηλαδή διαδήλωση χωρίς πρότερη έγκριση και δήλωσή της στην αστυνομία. Η πομπή των διαδηλωτών όπου συμμετείχαν “κίτρινα γιλέκα”, αριστεροί ακτιβιστές, μαθητές γυμνασίου και φοιτητές μπλοκαρίστηκε από την αστυνομία για περίπου δύο ώρες στo bd Saint-Germain, ανάμεσα σε φωτιές και δακρυγόνα.

Θυμίζουμε πως στη συγκέντρωση κάλεσαν 160 οργανώσεις, συνδικάτα δημοσιογράφων, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνή Αμνηστία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και πολλοί άλλοι που θεωρούν πως το νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά παραβίαση του δικαιώματος των δημοσιογράφων και των πολιτών στην ενημέρωση. Επιπλέον με τη νομοθέτηση της απαγόρευσης της βιντεοσκόπησης των αστυνομικών δημιουργείται ουσιαστικά ένα πλέγμα ασυδοσίας της δράσης τους, καθώς δεν θα είναι εύκολο να τεκμηριώνεται η αστυνομική βία .

Δύο χρόνια Κίτρινα Γιλέκα

Η πορεία των “Κίτρινων Γιλέκων” θα ξεκινούσε από το σταθμό του Monparnasse στις 3μμ και θα συναντούσε τη συγκέντρωση στην πλατεία μια ώρα αργότερα αλλά διαλύθηκε από ισχυρή αστυνομική δύναμη και μοτοσυκλέτες. Έφτασαν στην πλατεία Edouard Herriot σε μικρές ομάδες, κάποιοι πέρασαν πρώτα από αστυνομικό τμήμα.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο αφορά ιδιαίτερα τους μετέχοντες στο κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”, καθώς υπάρχουν πολλές δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη, όπου σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίες και βίντεο αποτελούν βασικά αποδεικτικά  στοιχεία της δικογραφίας και είναι απαραίτητα στοιχεία.

BLACK ROBE BRIGADE. αναφορά στην τήβεννο των δικαστών
“Η αστυνομία σκοτώνει”.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ”

“Όχι στα drones! – Nαί στους γλάρους!”, απαραίτητο το ποιητικό στοιχείο στις γαλλικές διαδηλώσεις! Tο “π” αναφέρεται σε ένα αξιόλογο ιστότοπο O τετραγωνισμός του διαδικτύου, μιας ομάδας που υπερασπίζεται τις βασικές ελευθερίες στο διαδίκτυο, ενάντια στη λογοκρισία και τον έλεγχο από το κράτος ή τις εταιρείες. https://www.laquadrature.net
Ο τετραγωνισμός …του διαδικτύου
Μεταμφίεση σε Κάμερα Ασφαλείας
EΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ αναφορά στο γνωστό βιβλίο του Φουκώ
1789 ή 1984; (δεξιά) “Χαμογελάστε (αριστερά)
Λίγο πριν τα επεισόδια που ξέσπασαν στους γύρω δρόμους και στη St. Germain όταν ο κόσμος αποχωρούσε.
Μοιραστείτε το άρθρο