ΔΙΚΑΣΤΕΣ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Αντισυνταγματική η κυβερνητική απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Να ανακληθεί η απόφαση!

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: Η απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί! Η απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας αντιβαίνει το άρθρο 11 του Συντάγματος, ενώ για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις αρχές! ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Κυβέρνηση, υπουργός και αρχηγός της αστυνομίας, δέχθηκαν σήμερα ένα ηχηρό χαστούκι για τις προωθούμενες ολοκληρωτικές πολιτικές τους, με αφορμή την πανδημία και εκμεταλλευόμενοι τον φόβο-τρόμο που οι ίδιοι ενσπείρουν στην κοινωνία και τον λαό. Δεν είναι μόνο οι ευρύτερες κοινωνικές-πολιτικές δυνάμεις που γνωστοποιούν ότι θα διαδηλώσουν για το Πολυτεχνείο και θα καταργήσουν στην πράξη τις χουντικές απαγορεύσεις, αντιδρώντας και αψηφώντας τα διατάγματα κυβερνητικών-κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι φοβούνται τις κοινωνικές αντιδράσεις και τη λαϊκή οργή για τις ακολουθούμενες πολιτικές τόσο στο υγειονομικό όσο στο οικονομικό και κοινωνικό. Σήμερα ήρθαν και οι δικαστές & εισαγγελείς οι οποίοι με απόφαση της Ένωσής τους καταφέρονται ευθέως κατά των κυβερνητικών προθέσεων να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση της επετείου της εξέγερσης του ’73.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην σημερινή απόφαση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων: Η γενική απαγόρευση αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί.

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές. 

Ως εκ τούτου, καταλήγει η απόφαση της ΕΔΕ: Η Πολιτεία οφείλει να μην υπερβαίνει τα όρια του Κράτους ΔικαίουΗ Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                        

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

ΤΗΛ: 2132156114 –  FAX 210 88 41 529

Τ.Κ. 101. 71

e- mail: [email protected]

Αθήνα, 15-11-2020

Αρ. πρωτ.: 514

Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων

Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς,  σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020,  δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους ΔικαίουΗ Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Μοιραστείτε το άρθρο