ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ Ή ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Pennelli Ribelli

Η ιδανική τελειότητα είναι να είναι κάποιος σαν το νερό,
Που θρέφει τα πάντα χωρίς να απαιτεί τίποτε.
Είναι ευχαριστημένο να λιμνάζει στα χαμηλά μέρη
Που οι άνθρωποι περιφρονούν,
Και έτσι μοιάζει στο Ταό.
Να ζεις σε ένα καλό μέρος,
Να διατηρείς βαθύ το λογισμό σου,
Να φέρεσαι καλά στους άλλους,
Να τηρείς το λόγο σου,
Να κυβερνάς με δίκαιους κανόνες,
Να δουλεύεις όταν πρέπει, όσο πρέπει.
Όταν είσαι ευχαριστημένος με το να είσαι απλά ο εαυτός σου,
Και δεν τον συγκρίνεις με τους άλλους, ούτε τους ανταγωνίζεσαι,
Δεν θα κάνεις λάθος.

 Λάο Τσε | Τάο Τε Τσινγκ

 Η ελευθερία δεν είναι αντίδραση· η ελευθερία δεν είναι επιλoγή. Είναι ψεύτικoς o ισχυρισμός τoυ ανθρώπoυ ότι είναι ελεύθερoς, επειδή μπoρεί να διαλέξει. Ελευθερία είναι η καθαρή παρατήρηση, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς φόβo τιμωρίας ή ελπίδα ανταμoιβής. Η ελευθερία δεν έχει κίνητρo· η ελευθερία δε βρίσκεται στo τέλoς της εξέλιξης τoυ ανθρώπoυ, αλλά υπάρχει στo πρώτo βήμα της ύπαρξής τoυ. Με την παρατήρηση αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει την έλλειψη ελευθερίας. Η ελευθερία βρίσκεται στη χωρίς εκλoγή επίγνωση της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας.

 Κρισναμούρτι

Κάποτε πριν χρόνια παρακολούθησα ένα τηλεοπτικό γκάλοπ σε κάποιο από τα κανάλια, το ερώτημα ήταν, ποιός είναι πιό έξυπνος ο άνθρωπος ή μια μηχανή; Ήταν η εποχή που ο Ρώσος γκραν μαιτρ Κασπάρωφ κέρδιζε στο σκάκι τον υπολογιστήDeepBlue που κατασκεύασε γι’ αυτόν το σκοπό η Ι.Β.Μ. Οι απαντήσεις στο γκάλοπ ήταν μοιρασμένες όπως και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Οι μισοί και κάτι παραπάνω έλεγαν ότι οι μηχανές είναι πιό έξυπνες, οι υπόλοιποι μισοί και κάτι παρακάτω διαφωνούσαν και αντέτειναν ότι είναι οι άνθρωποι. Υπήρξε και ένας που διαφώνησε και με τις δύο εκδοχές, όταν τον ρώτησαν αυτός έσκυψε λίγο το κεφάλι του και κατόπιν ωρίμου σκέψεως απάντησε, αποφασιστικά κοιτώντας την δημοσιογράφο στα μάτια, ότι εξυπνότεροι είναι οι Γιαπωνέζοι γιατί αυτοί κατασκευάζουν τις μηχανές. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έληξε ισόπαλο το ίδιο και το αποτέλεσμα του γκάλοπ, στους ανθρώπους προσμετρήθηκαν και οι Γιαπωνέζοι, αν και ο άνθρωπος κατά κάποιον τρόπο θεωρούσε τους Γιαπωνέζους ξεχωριστό είδος.

commodorePC-I

Είχαν περάσει κοντά είκοσι χρόνια όταν στην Ελλάδα εμφανίστηκαν οι υπολογιστές, στην αρχή με μαύρη οθόνη και γλώσσα DOS και τα παιχνίδια τύπου τέτρις, πάκμαν, κλέφτης και άλλα ανάλογα. Ο Παπανδρέου καλούσε τους Έλληνες να αυξήσουν την παραγωγικότητα να βοηθήσουν την αλλαγή, οι δεξιοί ανά τον κόσμο ανακάλυπταν μέσω Χιλής, Αργεντινής την χαρά του Νεοφιλελευθερισμού εμείς θα την ανακαλύπταμε στην ολέθρια, για τον τόπο, περίοδο του Μητσοτάκη πατήρ. Οι κομμουνιστές του υπαρκτού εκθείαζαν τον υπαρκτό και οι αναθεωρητές του εσωτερικού ανακάλυπταν την κοινωνία των δύο τρίτων. Ήταν οι μόνοι που έβλεπαν ότι στην επερχόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, αυτή της πληροφορίας το ένα τρίτο των πολιτών θα πεταχτούν από την ζωή, χάνοντας την υποτυπώδη ασφάλεια που τους παρείχε η εργασία. Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο αυτής της επανάστασης που από τότε αποτελεί ένα work in progress για το φιλάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού που ζούμε. Στην πορεία των χρόνων που ακολουθούν μας προέκυψαν καινούργιες φυσιογνωμίες όπως η σιδηρά Μάγκι, που έγινε σιδηρά όταν αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στην Αργεντινή που διεκδίκησε τα Φώκλαντς, αυτά είναι πιο κοντά στο Λονδίνο… απ’ ότι το Καστελόριζο στην Αθήνα. Στον πόλεμο αυτό, εγώ με το φτωχό μου το μυαλό διαπίστωσα ότι πολεμούσαν δύο παραρτήματα της οικονομικής σχολής του Σικάγο.

Ποια είναι η σχολή του Σικάγο, το έχει περιγράψει η Ναόμι Κλάιν στο Δόγμα του σοκ, εγώ θα αναφέρω περιληπτικά ότι ήταν μια σχολή παραγωγής ιεραποστόλων και όχι επιστημόνων του οικονομικών, που σε φανατισμό και ιδεοληψία αλλά και μισανθρωπία συγκρίνονται χαλαρά με τους ιεροεξεταστές του μεσαίωνα ή τους φονταμενταλιστές του ISIS και τα αφεντικά τους είναι τα αφεντικά του πλανήτη.

Στην Αργεντινή, το τελευταίο από μια σειρά πραξικοπημάτων στα οποία παίζει σχεδόν κεντρικό ρόλο και η σχολή του Σικάγο, που αναλαμβάνει τα οικονομικά αλλά και σειρά άλλων υπουργείων έχοντας αποτύχει σε όλα αποφασίζει να τονώσει τα αντι-ιμπεριαλιστικά αισθήματα των Αργεντινών που είχαν αρχίσει να τα παίρνουν άσκημα στο κρανίο με την ανελευθερία και την οικονομική δυσπραγία. Ενώ στην αρχή φαίνεται να κερδίζει η Αργεντινή που βυθίζει κάποια πλοία των Άγγλων, η κακή οργάνωση της επιχείρησης από τους Αργεντινούς, αλλά και η έλλειψη πίστης στην νίκη είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα της Αργεντινής στο πεδίο της μάχης. Η παρενέργεια αυτής της ήττας έγινε η αιτία να αρχίσει σιγά-σιγά στην Αγγλία και κατόπιν στην Αμερική η εφαρμογή των πολιτικών της σχολής του Σικάγο ανά τον κόσμο. Μόνο που τώρα πλέον γίνεται και με την άδεια της δημοκρατίας. Η Θάτσερ, ο Ρέιγκαν, ο Κολ με εκλογές βγήκαν εν αντιθέσει με τον Χιλιανό Πινοσέτ, τον Αργεντίνο Γκαλτιέρι και ένα σωρό άλλους που προωθούσαν οι Αμερικάνοι στην Λατινική Αμερική. Η παρενέργεια όλων των παραπάνω ακούει στο όνομα καπιταλισμός της καταστροφής, oΚενΛόουτς περιγράφει πολύ εύστοχα την λογική της εποχής μέσα από την ταινία του The Navigators, περιγράφοντας την ζωή των εργατών στην συντήρηση των βρετανικών σιδηροδρόμων, όταν με συνοπτικές διαδικασίες το 1997, οι σιδηρόδρομοι ιδιωτικοποιούνται και διαμορφώνονται νέες συνθήκες εργασίας. Από τον κρατικό φορέα British Rail τη συντήρηση αναλαμβάνει η εταιρία Rail track και οι ίδιοι, από δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονται σε εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Ο καπιταλισμός της καταστροφής προϋπέθετε και κάτι που άκουγε στο όνομα παγκοσμιοποίηση, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Εδώ είχαμε μια μετατροπή στο σλόγκαν του Μαρξ προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε, κάτι που δυστυχώς απέτυχε όταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί εργάτες σκοτωνόντουσαν με τους Άγγλους ή Γάλλους εργάτες για τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Όταν πρόκειται για το χρήμα τα αφεντικά παγκοσμιοποιούνται και η εργατική-μικροαστική τάξη μετατρέπεται σε εθνόγκαβλα κορόιδα, έτσι ώστε πάντα να προσφέρουν τα παιδιά τους σαν τροφή για τα κανόνια.

Η άρχουσα τάξη λοιπόν ανά τον κόσμο ενώνεται γιατί ποτέ δεν είχε πατρίδα και πραγματοποιεί τις δικές της επαναστάσεις με βασικά εργαλεία τις οφσόρ για το χρήμα και τα άτυπα συμβούλια υπουργών, πρωθυπουργών που δεν δίνουν λόγο σε κανένα επιβάλλοντας λύσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας προς το χειρότερο. Βλέπεις να ισχύει ο βασικός κανόνας του Μίλτον Φρίντμαν, πνευματικού μπαμπά της ιδεολογίας της σχολής του Σικάγου, η κοινωνία δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο τα άτομα. Ο συγκεκριμένος κανόνας δεν αφορά εσένα όπως σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνει ούτε εμένα, αλλά όπως έλεγε ένας φίλος, τα παιδιά τα γεννημένα από χρυσά αρχίδια. Γι’ αυτά σχεδιάζεται ο νέος κόσμος.

Ο Κίσινγκερ κάποτε έλεγε ότι είμαστε πάρα πολλοί στην Γη και υπολόγιζε τον χρειαζούμενο πληθυσμό της Γης σε ένα δισεκατομμύριο όταν τον ρώτησαν για τους υπόλοιπους1 κούνησε το κεφάλι και αρνήθηκε να απαντήσει.

Bansky | followyourdreamscanceled

Σαράντα και βάλε χρόνια για μας, ογδόντα για τον ανεπτυγμένο κόσμο η 4η βιομηχανική επανάσταση βαδίζει προς την τεχνητή νοημοσύνη, που μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει και την ταφόπλακα όχι μόνο των εργασιακών αλλά και πάσης φύσεως δικαιωμάτων.

Στον καπιταλισμό της καταστροφής, που φαντασιώνονται οι βαρύγδουποι νομπελίστες2 της σχολής του Σικάγο, η ανθρωπιά δεν έχει θέση, είναι ιδιότητα που αφορά το σύνολο και όχι το άτομο.

Η επιστήμη στην καπιταλιστική κοινωνία είναι προϊόν προς εκμετάλλευση και συνήθως η δέκατη εφαρμογή θα αφορά την καλυτέρευση της ζωής μας. Πριν το λέιζερ χρησιμοποιηθεί στην χειρουργική, χρησιμοποιήθηκε στους έξυπνους πυραύλους που μπορούσαν να βρουν την τρύπα και να μπουν να ανατιναχθούν μέσα σε καταφύγιο προκαλώντας τις γνωστές παράπλευρες απώλειες. Τα σκάνερ που χρησιμοποιούνται από όλους μας τελειοποιήθηκαν με στόχο να ανεβάσουν την δυνατότητα παρακολούθησης του πληθυσμού από δορυφόρο αρχικά και drones στην συνέχεια. Οι πρώτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης ήδη υπάρχουν μέσα στην καθημερινότητα των λογής καμερών παρακολούθησης στους δρόμους, με δυνατότητα να αναγνωρίσουν πρόσωπα, να ανιχνεύσουν αρρώστιες και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Σύντομα θα εμφανιστούν και τα Androids, που θα είναι οι απόλυτοι υπηρέτες του συστήματος, τότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η κοινωνία του ενός δεκάτου.

Η μηχανή, ακόμα και αυτή που μαθαίνει δεν μπορεί να αναπτύξει μέσα από την αέναη μάθηση ανθρωπιά, γιατί αυτός που την θέτει σε λειτουργεία και τις δίνει τον αρχικό της προγραμματισμό υπηρετεί ένα σύστημα απάνθρωπο, οπότε ανάλογος είναι και ο τρόπος της διαδικασίας της μάθησης. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η ταινία του Κιούμπρικ: Oδύσσεια του διαστήματος με τον HAL 9000 ένα σούπερ υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης που αποκτά και αναπτύσσει κάποιου είδους συνείδηση, που στόχος της είναι η ολοκλήρωση της αποστολής και αρχίζει να προστατεύει την θεωρητική οντότητά του σκοτώνοντας μέλη του πληρώματος γιατί αυτό πιστεύει σαν σωστό ο ίδιος μέσα από τον προγραμματισμό του, που δεν είναι γνωστός στο πλήρωμα. Στο τέλος ο πανίσχυρος υπολογιστής σκοτώνεται από τον ανίσχυρο άνθρωπο, με την βοήθεια ενός κατσαβιδιού. Τελειώνοντας στην αρχή παρακαλά τον Ντέιβ να σταματήσει… κατόπιν δηλώνει ότι αισθάνεται το μυαλό του να φεύγει… και τέλος ότι φοβάται… το τελευταίο που κάνει είναι να τραγουδήσει ένα παιδικό τραγούδι το DaisyBell3 καθώς γλιστρά στην ανυπαρξία.

Ο Μαρξ μιλούσε για κατοχή των μέσων παραγωγής μόνο που σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν και πολλοί εργαζόμενοι σε μέσα παραγωγής για να παλέψουν ώστε να τα κατέχουν. Ο Μάρξ επίσης μιλούσε για τον διεθνισμό που με σημερινούς όρους μεταφράζεται σαν παγκοσμιοποίηση του ενός και μοναδικού κινήματος ανατροπής.

Oι Gogol Bordello τραγουδούν ένα κομμάτι με τίτλο Think Locally Fuck Globally μπορεί να γίνει ωραίο σύνθημα αν στη θέση του Fuck βάλουμε την λέξη Act.

Tο όνειρό μου είναι να δω μια παγκόσμια απεργία για τα δικαιώματα όλων των εργατών κι αυτό προϋποθέτει την κατάκτηση μιας πρωτόγνωρης ενότητας που θα περιλαμβάνει όλους, κάτι σαν το πλήθος του Νέγκρι που το κράζουν οι πιστοί της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ένας από τους παρεξηγημένους ερμηνευτές του Μαρξισμού-Λενινισμού, ο Τρότσκι διατύπωσε την λογική της διαρκούς επανάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο νομίζω ότι είναι εξίσου χρήσιμος, τα διδάγματα της Ροζάβας για τον τρόπο οργάνωσης είναι επίσης χρήσιμα, όπως και οι αγώνες των ινδιάνων για το νερό.

Gί | πορεία, gispace.gr

Κάθε σκέψη που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε έναν νέο Διαφωτισμό προς ένα μέλλον που θα συμπεριλαμβάνει όλους μας χωρίς αποκλεισμούς, είναι χρήσιμη και μακάρι από το infolibre.gr να ξεκινήσει ένας διάλογος από τα κάτω, χωρίς νικητές ή ηττημένους, για το πως μπορεί να υπάρξει ένα παγκόσμιο κίνημα ανατροπής που να περιλαμβάνει όλους τους λαούς. Αυτό απαιτεί αλλαγή πρώτα και κύρια στο δικό μας το μυαλό, κάνοντάς μας πιο ταπεινούς αλλά και ανοικτούς σε νέες ιδέες, γιατί έτσι μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τον διπλανό μας, ανεξαρτήτου φύλου, πίστης, χρώματος ή φυλής όλοι είμαστε παιδιά της Γης που θέλουν να ζήσουν και αυτό για να επιβληθεί στα παιδιά των χρυσών αρχιδιών και τους λακέδες τους, απαιτεί ενότητα και διαρκή αγώνα όπου όλοι είναι αναγκαίοι.

ΥΓ 1. Ακόμα και οι μικροαστοί που στο μέλλον θα βλέπουν την ζωή τους να εκτροχιάζεται, παρότι ένα κομμάτι προτιμήσει ακροδεξιές ή παραπέρα λύσεις, είναι αναγκαίοι σ΄ αυτόν τον αγώνα.

ΥΓ 2. Το να είσαι ανοικτός στην σκέψη προϋποθέτει να εξαλείψεις το πολιτικό εγώ που είναι αγκυλωμένο σε δόγματα και προκαταλήψεις μόνο τότε είναι το εφικτό να δεις το μέλλον με τα μάτια όλων. Κάτι σαν το πέταγμα του αητού του Κρισναμούρτι που δήλωνε ότι η έρευνα που γίνεται μέσα στην ανθρώπινη συνείδηση θα πρέπει να γίνεται έτσι που να μην αφήνει κανένα σημάδι – πίκρα, οργή, λύπη, αντίσταση, χαρά, αλαζονεία και λοιπά- ακριβώς όπως κι ο αετός πετώντας δεν αφήνει κανένα σημάδι πίσω του.

  1. Ο πληθυσμός της γης είναι 7,8 δισεκατομμύρια ψυχές.
  2. Νομπελίστες ήταν και οι μάγκες που δημιούργησαν τον λάθος πολλαπλασιαστή που ξέσκισε την χώρα μας τα χρόνια του μνημονίου, το Νόμπελ οικονομίας είναι καθαρά θεσμός που θεσπίστηκε το 1968 από την τράπεζα της Σουηδίας και εμπεριέχει πολιτικές σκοπιμότητες. Ο ίδιος ο Νόμπελ δεν το είχε συμπεριλάβει ποτέ στις καθαρές επιστήμες, αυτό είναι άλλωστε κάτι που δηλώνει και ο εγγονός του Πίτερ Νόμπελ δικηγόρος ασχολούμενος με τα ανθρωπινά δικαιώματα.
  3. To Daisy Bell είναι το πρώτο τραγούδι που τραγουδήθηκε από υπολογιστή με την χρήση της μεθόδου της σύνθεσης ομιλίας το 1961, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή ΙΒΜ 7094. Το όνομα άλλωστε του ΗΑL είναι ένα παιχνίδι μεταφοράς γραμμάτων (κάθε γράμμα του ΗΑL είναι το αμέσως προηγούμενο του ακρωνυμίου ΙΒΜ) αν και ο Άρθουρ Κλαρκ είχε δηλώσει ότι το όνομα HAL προκύπτει από το Heuristic Algorithm (ευρετικός αλγόριθμος). Άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη.

Ν’Γκιζότο

Μοιραστείτε το άρθρο