Όχι στη φίμωση και στην αντιδημοκρατική πλήρη κατάργηση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Το αντιδραστικό – αντιδημοκρατικό τσουνάμι που συνοδεύει το lockdown στις ζωές μας εφαρμόζεται από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ακόμα και στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ενώ η πανδημία προχωράει ανεξέλεγκτα, με «πρωτοπόρα» την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους να διαδέχονται το ένα το άλλο, η αντιδημοκρατική και αδικαιολόγητη ακύρωση της συνεδρίασης του Π.Σ. με τηλεδιάσκεψη την τελευταία στιγμή ( μία ώρα πριν την προγραμματισμένη διαδικασία) είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη συνολική στάση του κυβερνητικού αφηγήματος, που όλο και πιο αντιδραστικά-αντιδημοκρατικά επιχειρεί άμεσα να ακυρώσει- απαγορεύσει κάθε διαφορετική φωνή τόσο στην κοινωνία, όσο και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πολιτική κυβέρνησης και Περιφέρειας δεν αντέχει ούτε καν τη μέχρι τώρα λειτουργία με το σοβαρό έλλειμα δημοκρατίας, μακριά από τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί η άρνηση της διοίκησης της περιφέρειας και του Α. Τζιτζικώστα ακόμα και αυτών των συνεδριάσεων με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης σήμερα 12/11 δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανένα τρόπο και κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Η δικαιολογία πως τα μέλη της διοίκησης θα ήταν πολύ κοντά, στα ίδια γραφεία ή πως δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστών, δεν είναι μόνο αστεία, αλλά καταντά πραγματικά επικίνδυνη.

Η πρόκληση της διοίκησης φάνηκε πριν από λίγες μέρες όταν στην κατάσταση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει τα μέλη της «Ελληνικής Αυγής για τη Μακεδονία», που είναι παρακλάδι καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ήταν δεδομένη η αντίδραση παρατάξεων στη συμμετοχή και στην προσπάθεια της διοίκησης να νομιμοποιήσει και αποδεχτεί τη συμμετοχή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η προσπάθεια της διοίκησης της περιφέρειας και του κ. Τζιτζικώστα να κρύψουν την πλήρη ταύτιση τους με τις κυβερνητικές αποφάσεις που μας οδήγησαν στο νέο, πιο σκληρό και πιο ταξικό lockdown είναι ένας πραγματικός λόγος, όπως φαίνεται και από τη σημερινή ακύρωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που οδηγεί τη διοίκηση στην ματαίωση και στην αποφυγή κάθε συζήτησης στα  όργανα της περιφέρειας.

Τι να μας έλεγαν σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ευθύνες που έχουν για το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, που δε το θωράκισαν με νοσοκομεία, ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό; Τι να μας πουν και πώς να αναλάβουν κυβέρνηση και διοίκηση της περιφέρειας τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τη σαρδελοποίηση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ; Τι να μας πουν για το για απροστάτευτη εργασία, ειδικά την ελαστική και «μαύρη» και για τον «θάνατο του εμποράκου», την ξεκάθαρη πολιτική επιλογή μαζικής παραγωγής ανέργων, την εκπαιδευτική πολιτική των 25 μαθητών στο τμήμα και τους αναλώσιμους εκπαιδευτικούς, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους; Την πλήρη εγκατάλειψη του φτωχομεσαίου αγροτοκτηνοτρόφου;

Τι να μας έλεγαν σήμερα για τον προϋπολογισμό του 2021, οποίος λες και δεν έχει μεσολαβήσει η πανδημία, διαμορφώθηκε όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. των οικονομικών παρατηρητηρίων και των δραματικών κυβερνητικών περικοπών; Ο προϋπολογισμός έρχεται για να νομιμοποιήσει το μοντέλο από δω και πέρα -με κορονοϊό ή χωρίς κορονοϊό- της απόλυτης προτεραιότητας των καπιταλιστικών συμφερόντων κι όχι των εργατικών-λαϊκών-υγειονομικών συμφερόντων.

Εμείς αυτό που δηλώνουμε -όχι τόσο γιατί έχουμε αυταπάτες πως θα αλλάξει «γραμμή» η διοίκηση ή θα υπάρξει δημοκρατική λειτουργία στο Π.Σ.- είναι πως θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από το συμβούλιο να λειτουργούμε προσπαθώντας να ενεργοποιηθεί ο λαός της Κ. Μακεδονίας. Να αγωνιστεί κόντρα σε κυβέρνηση και περιφέρεια διεκδικώντας αυτό που γίνεται αυτή την περίοδο όλο και πιο αναγκαίο: να ανατραπεί τώρα η πολιτική  που εμπεδώνει το εφιαλτικό μοντέλο των lockdown, της φτωχοποίησης και της καταστροφής του κόσμου της εργασίας. Εμείς επιμένουμε στην αλήθεια πως «μόνο ο λαός θα σώσει το λαό».

Μοιραστείτε το άρθρο