Σημάδι σοβαρού κινδύνου τα αλλεπάλληλα κρούσματα σε σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Τα κρούσματα σε σχολεία της Α’ ΕΛΜΕ σημάδι σοβαρού κινδύνου!

Άμεσα μέτρα ΤΩΡΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών

Αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες  σε  σχολεία που καλύπτει η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (Σίνδος, Κουφάλια, προηγούμενα σε σχολεία του κέντρου) και ήδη έχουν κλείσει τμήματα, ενώ έχουν μπει συνάδελφοι\ισσες σε καραντίνα.

Σε όλες τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση δεν περιλαμβάνει κανένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καμία ουσιαστικά διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, κανένα μέτρο ελέγχου από το υπουργείο υγείας για την πιθανότητα μετάδοσης του covid-19 στην σχολική κοινότητα και στις οικογένειες των παιδιών.

ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ!

Με τα περίφημα «πρωτόκολλα», κλείνει ένα τμήμα και μπαίνουν σε καραντίνα οι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν σ’ αυτό ένα 2ωρο τις τελευταίες 48 ώρες! Στο μονόωρο μάθημα δεν κολλάει απ’ ότι φαίνεται, ούτε από τον εκπαιδευτικό που διδάσκει και σε άλλα τμήματα-μερικές φορές και σε ολόκληρο το σχολείο- ούτε από το συγχρωτισμό των παιδιών διαφορετικών τμημάτων στους διάδρομους και στα διαλείμματα!

Είναι δυνατόν να δίνεται οδηγία να λειτουργήσει κανονικά σχολείο μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας, όταν μάλιστα ο συγχρωτισμός με μαθητές πολλών τμημάτων, αλλά και άλλων σχολείων της περιοχής επιβάλλει άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ  με ιχνηλατήσεις και τεστ;

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αφεθεί μόνοι τουςμε οδηγίες ατομικής ευθύνης! Όσοι ανησυχούν καλούνται να αναλάβουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ απευθυνόμενοι σε ιδιωτικά κέντρα. Όσοι δεν έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, ουσιαστικά δεν έχουν καμιά λύση!

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση, αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Αφού άνοιξε τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας (εκτός από τη μάσκα, με το γνωστό φιάσκο), προχωράει στην προώθηση της «ανοσίας της αγέλης» στην εκπαιδευτική κοινότητα, αδιαφορώντας για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ήδη πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές και εκπαιδευτικοί, σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ,τη διοίκηση αλλά και τους Δήμους να πάρουν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, με αλαζονεία και αυταρχισμό αντιμετωπίζουν τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα μας ως περιττό κόστος! και μαθητές και εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους!

Σήμερα, με τα κρούσματα να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο, συνεχίζουν την ίδια τακτική και δίνουν οδηγίες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Όμως,χωρίς τη λήψη αναγκαίων μέτρων, χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση από Δήμους και ΥΠΑΙΘ, είναι ολοφάνερο ότι τα κρούσματα θα αυξάνονται καθημερινά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ  ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ!

Καλούμε την ΕΛΜΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για τη διεκδίκηση της προστασίας της δημόσιας υγείας στα σχολεία. Έστω και τώρα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς(ΥΠΑΙΘ, Περιφέρεια Εκπαίδευσης, Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμους) να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τις προτάσεις και τα αιτήματά μας.

Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, και για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα προστασίας τώρα!

  • Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σχολεία όπου υπάρχει κρούσμα για ιχνηλατήσεις και τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο βοηθητικό προσωπικό.
  • Αν δε μπορεί και δε θέλει ο ΕΟΔΥ, να αναλάβουν οι Δήμοι να προστατέψουν τους κατοίκους.
  • Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς με ευθύνη του κράτους
  • Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων.
  • Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμο προσωπικού καθαριότητας.
  • 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα
  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων.
  • Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό)

Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και δε θα βρεθούμε μπρος στον εκβιασμό της εξ αποστάσεως κάλυψης της ύλης που διαμορφώνει σχολεία δυο κατηγοριών, απαξιώνει τη δουλειά μας, ισοπεδώνει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, προωθεί τον έλεγχο, την επιτήρηση αλλά και την ιδιωτικοποίηση. Καλούμε τους συλλόγους καθηγητών με αποφάσεις τους και σε συνεργασία με μαθητές και γονείς να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Οι  σύλλογοι καθηγητών των σχολείων που έχουν κρούσματα να πάρουν άμεσα αποφάσεις και να  απαιτήσουν  δωρεάν τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στο  βοηθητικό προσωπικό με άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α’ ΕΛΜΕ

https://paremvasithess.wordpress.com/    – agonistiki.paremvasi231@gmail.com