Αντιφασιστική συγκέντρωση, Κυριακή 18 Οκτώβρη, 17:00 Άγαλμα Βενιζέλου ΦΩΤΟς από την πορεία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού/ αναρχικού χώρου στο άγαλμα Βενιζέλου.

Οι αντιφασίστ(ρι)ες κινήθηκαν σε πορεία επί της Εγνατίας, η οποία όμως μπλοκαρίστηκε από αστυνομικ[ες δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου. Κι αυτό, ώστε να μην κατέβει την Εθνικής Αμύνης προς τον Λευκό Πύργο όπου είχαν συγκεντρωθεί ελάχιστοι του ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του φασιστικού Ιερού Λόχου. 

Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε στην Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο οδόστρωμα της Εγνατίας φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

18:45

18:30

18:00

 

Η Χ.Α. ΠΕΘΑΝΕ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

Στις 7/10/20, ως αποτέλεσμα της συσπείρωσης χιλιάδων ανθρώπων υπό το σύνθημα “ποτέ ξανα φασισμός” το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε. Δεν αυταπατόμαστε πως η αστική δικαιοσύνη μπορεί να βάλει τέλος στον φασισμό. Το καπιταλιστικό σύστημα δε θέλει να συντρίψει τον φασισμό, γιατί τον χρειάζεται. Οι φασίστες είναι η πιο αντιδραστική εφεδρεία των αφεντικών και αποτελούν τον παρακρατικό βραχίονα για την καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τον φασισμό, τον θρέφει και, όταν τον χρειάζεται, τον αφήνει να θεριέψει.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, όμως, δεν περιορίζεται στη μάχη εναντίον της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζεται με την πάλη ενάντια στις υπόλοιπες εθνικιστικές γκρούπες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, την περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση των μεταναστών, τις επιθέσεις στην queer κοινότητα, με τον αγώνα ενάντια στην επιχειρούμενη ροπή του κοινωνικού συνόλου προς τη συντήρηση και την αντίδραση. Στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις σχολές και στους δρόμους είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης στον φασισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Με τον φασισμό θα ξεμπερδέψουμε οριστικά, όταν οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που τον γεννά και τον θρέφει.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αντιφασιστική συγκέντρωση Κυριακή 18 Οκτώβρη, 17:00 Άγαλμα Βενιζέλου

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ

Η δολοφονία του Π. Φύσσα και οι σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν από το ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα, καθώς και η συνολικότερη κοινωνική κατακραυγή δεν άφησαν περιθώριο στην αστική δικαιοσύνη να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια στις δολοφονικές επιθέσεις που εξαπέλυαν επί δεκαετίες οι ναζί της χρυσής αυγής απέναντι σε μετανάστριες, εργάτες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αντιφασίστριες, αγωνιστές, κ.α. Έπειτα λοιπόν από αμέτρητες αρνήσεις συμμετοχής, λιποθυμίες, δεν ξέρω-δε θυμάμαι, αλληλοκαρφώματα, δάκρυα, ρουφιανιές και άλλες λιγόψυχες επιλογές που ανέκαθεν χαρακτήριζαν το σύνολο του εθνικιστικού-φασιστικού συρφετού, η περίφημη δίκη της χρυσής αυγής ολοκληρώνεται. Παρά την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωση των κατηγορούμενων, η διαδικασία κατέληξε με την καταδίκη τους και την κήρυξη της χρυσής αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Το αποτέλεσμα αυτό της δίκης έχει σπεύσει να καπηλευτεί το σύνολο των πολιτικών, από την “αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ ως την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία μέλη της οποίας έχουν πολλάκις στο παρελθόν τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της χρυσής αυγής. Και τώρα όλοι αυτοί οι ξεφτίλες προσπαθούν να καρπωθούν τα εύσημα για “το ύψωμα ενός δημοκρατικού τοίχους στο φασισμό”. Όσο όμως και αν ψεύδονται χωρίς ίχνος ντροπής οι πολιτικοί – που μια χαρά τους βόλευε να έχουν στην εφεδρεία τους το παρακράτος των φασιστών για να χτυπιούνται οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες- , όσο και αν τα ΜΜΕ επικεντρώνουν στο άρτιο πλάνο φύλαξης του εφετείου χωρίς καν να δείχνουν πλάνα από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από έξω, όσο και αν οι μπάτσοι πνίγουν τον κόσμο με χημικά και χτυπούν τους διαδηλωτές με αύρες με το που ανακοινώνεται η απόφαση, οι ενωμένες φωνές του συνόλου της κοινωνικής βάσης που συναντήθηκαν στις 7/10 υπό το σύνθημα “ποτέ ξανά φασισμός” δε φιμώνονται.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν

Ο φασισμός δεν κινείται μόνο στις σκιές της νύχτας και στα μαχαίρια των χρήσιμων ηλιθίων του κράτους. Κρύβεται σε κοινή θέα στις κινήσεις του ίδιου του κράτους. Τον περασμένο Ιούλιο η σκυτάλη της κρατικής διαχείρισης άλλαξε χέρια από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσαν και οι προπάτορές της. Ξεκίνησε καταργώντας το ΑΜΚΑ των μεταναστών, αφαιρώντας τους την ικανότητα να κάνουν έφεση για χορήγηση ασύλου, κάνοντας επανειλημμένως δηλώσεις για μεταφορά των μεταναστών σε ξερονήσια και συνέχισε περιορίζοντας σημαντικά τους δικαιούχους ασύλου, δυσκολεύοντας τη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας, πετώντας στο δρόμο δεκάδες από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και πολλαπλασιάζοντας τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα. Με το ξέσπασμα δε της υγειονομικής κρίσης ο κρατικός σχεδιασμός αφορούσε μόνο τους “έλληνες πολίτες”, κάτι που έγινε ξεκάθαρο από το γεγονός ότι αντί να γίνουν κινήσεις αποσυμφόρησης των camp και να ασκηθούν πιέσεις για την ελεύθερη μετακίνησή των μεταναστών, αυτοί συνέχισαν να στοιβάζονται εκεί επί μήνες, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς καμία πρόσβαση στην περίθαλψη. Η λύση του κράτους απέναντι στην παραπάνω κατάσταση ήταν να μετατραπούν σε κλειστές (φυλακές) όλες οι δομές.

Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για μένα

Ο φασισμός δεν περιορίζεται ούτε στις δηλώσεις και τις πράξεις των πολιτικών. Είναι στην προπαγάνδα των δημοσιογράφων εναντίων των μετανάστριών “που φέρνουν αρρώστιες”, των τοξικοεξαρτημένων “που κλέβουν”, των ομοφυλόφυλων “που διαφθείρουν τα παιδιά μας”, των σεξεργάτριων “που παρασέρνουν ευυπόληπτους πολίτες”, των αναρχικών “που κλείνουν τους δρόμους”, των εργατριών που “δε βάζουν πλάτη για τις δόλιες επιχειρήσεις”, των μαθητών “που είναι τεμπέληδες”. Είναι στην ρητορική της εθνικής ενότητας που αποσκοπεί στον κατακερματισμό της εργατικής τάξης, στις εθνικιστικές φανφάρες που νομιμοποιούν την σπατάλη εκατομμυρίων για πολεμικό εξοπλισμό και ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, στον “πατριωτισμό” που επικαλούνται τα σκουπίδια που κυνηγούν μετανάστες στα σύνορα, που εμποδίζουν προσφυγόπουλα να παν σχολείο, να εγκατασταθούν σε μια περιοχή ή να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο.

Δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα, αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου

Όσο και αν μας συγκίνησε η συσπείρωση τόσου κόσμου υπό τα αντιφασιστικά προτάγματα, οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως η μάχη ενάντια στο φασισμό δεν κρίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εξάλλου καμία απόφαση δε θα φέρει πίσω τον Παύλο, τον Πετρίτ, τον Λουκμάν, τον Ζακ ή οποιοδήποτε άλλο νεκρό της τάξης μας που χάσαμε από χέρι φασίστα ή μπάτσου. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε ότι η χρυσή αυγή- και η κάθε χρυσή αυγή – προωθείται για όσο χρησιμεύει στο κεφάλαιο όταν αυτό φοβάται ότι μπορεί να χάσει την εξουσία του, μεγάλο μέρος της κερδοφορίας του ή όταν φοβάται ότι οι καταπιεσμένοι μπορεί να αμφισβητήσουν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. “Μαζεύεται”, δε, όταν η αστική δημοκρατία κάνει την ίδια δουλειά πιο αποδοτικά. Σήμερα, ο κύκλος έχει αρχίσει ξανά και βρισκόμαστε στη φάση που εθνικιστές και ρατσιστές θα επιστρατευτούν και πάλι χέρι-χέρι με μπάτσους και καραβανάδες για την καταπολέμηση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που έρχονται με το ξέσπασμα της νέας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ!

Δεν πρέπει λοιπόν ούτε στιγμή να χάσουμε την επαγρύπνισή μας. Η χρυσή αυγή ήταν μόνο ένα από τα κεφάλια που διαρκώς φυτρώνουν στη λερναία ύδρα του φασισμού. Για να μην ξανά θρηνήσουμε ποτέ άλλο νεκρό της τάξης μας από χέρι φασίστα οφείλουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά ώστε να μην βρει ούτε σπιθαμή για να ριζώσει. Από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις δουλειές ως τα γήπεδα, τις πλατείες και τις γειτονίες συγκροτούμε ομάδες διεθνιστικής αλληλεγγύης και ταξικής αυτοάμυνας και αγωνιζόμαστε

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

Γ ΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΗ, ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18/10 | 17.00 | ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά

Αντιφασιστική συγκέντρωση – Να τελειώνουμε με κάθε φασιστικό μόρφωμα

Κανένας «καθεστωτικός αντιφασισμός», κανένα «τείχος της δημοκρατίας» και κανένας κρατικός φορέας δε σταμάτησε την επέλαση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ. Οι αλλεπάλληλες, μαζικές και πολλές φορές δύσκολες μάχες που έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια αναρχικοί και αντιφασίστες αγωνιστές, με συνέπεια και αυτοθυσία, οδήγησαν την παρακρατική ναζιστική οργάνωση εκεί που βρίσκεται σήμερα, και με το εκεί δεν εννοούμε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και τη φυλακή, μα την πλήρη και χρόνια απουσία της από τους δρόμους, τις πλατείες και γενικότερα από κάθε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Σίγουρα είναι πλήγμα για το κράτος το γεγονός πως αναγκάστηκε να κόψει το δεξί του χέρι, είμαστε όμως σίγουροι ότι τέτοια μορφώματα θα ξαναεμφανιστούν όταν τα αφεντικά τους χρειαστούν και πάλι τη βοήθειά τους, σε περιόδους όξυνσης των ταξικών και κοινωνικών αγώνων.

Τώρα με τη ΧΑ εκτός πολιτικού προσκηνίου διάφορες φασιστικές γκρούπες προσπαθούν να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα, και να συσπειρώσουν το κομμάτι αυτό των ακροδεξιών του εθνικού κορμού που δεν εγκολπώνεται από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μία από τις γκρούπες αυτές είναι ο Ιερός Λόχος, ο οποίος κρατά και αναπαράγει την ίδια ακριβώς ρητορική της ΧΑ και εμφανίστηκε – πάντα με ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ να τους προστατεύει – στο πεζοδρόμιο τα τελευταία χρόνια. Όποια κι αν είναι η αφορμή με την οποία οι συγκεκριμένοι φασίστες επιλέγουν να μολύνουν με το δηλητήριο τους την κοινωνία, η απάντηση η οποία εισπράττουν από το αντιφασιστικό κίνημα είναι μία και ηχηρή: Πίσω στις τρύπες σας! Καμία φασιστική οργάνωση δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, ούτε καν η ΧΑ. Και αυτό ήταν επακόλουθο της μόνιμης παρουσίας των αγωνιστών στους δρόμους, χτίζοντας αναχώματα απέναντι στο φασιστικό κτήνος, και μαχόμενοι πολιτικά και υλικά.

Η μάχη απέναντι στο φασισμό προφανώς δεν μπορεί να κερδηθεί σε μια δικαστική αίθουσα, αλλά δίνεται καθημερινά σε όλα τα μέτωπα, σε γειτονιές, πλατείες, χώρους δουλειάς. Απέναντι στους ένστολους φασίστες των δυνάμεων καταστολής, βάζοντας το τελευταίο σανίδι στην σκεπή της πυρπολημένης από φασίστες κατάληψης Libertatia, ενάντια στον πόλεμο και τα καπρίτσια των διεθνών αφεντικών, παντού και πάντα να βρίσκουν μπροστά τους ένα αντιφασιστικό, ένα αναρχικό χαράκωμα.

Πρόσφατα στην πόλη 51 σύντροφοι χτυπήθηκαν αδικαιολόγητα από τους μπάτσους κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής περιπολίας στην νέα παραλία, όπου σβήνανε ναζιστικά σύμβολα που άφησαν οι ελάχιστοι φασίστες του Κασιδιάρη την ημέρα της πορείας της ΔΕΘ. Η απάντησή μας δόθηκε από τα τα δύο περίπου χιλιάδες άτομα που συσπείρωναν τα αντιφασιστικά και το αναρχικό μπλοκ στη διαδήλωση μνήμης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την οποία οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν, αφού κατάλαβαν το πόσο γελοίοι φαίνονταν μπροστά στο πλήθος των διαδηλωτών. Η συγκεκριμένη κίνηση του κράτους ήρθε να συμπληρώσει το μπαράζ κατασταλτικών κινήσεων απέναντι στους αναρχικούς που εξαπέλυσε τους τελευταίους μήνες υπό το σχέδιο της προληπτικής αντιεξέγερσης.

Κράτος και παρακράτος αποτελούν δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Για εμάς τους αναρχικούς ο εξ ολοκλήρου θάνατος του φασισμού θα έρθει με την κοινωνική επανάσταση, την κατάλυση του κράτους και του καπιταλισμού. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ο ρόλος μας σήμερα δεν είναι να βρισκόμαστε στο δρόμο κάθε φορά που τέτοια φασιστικά μορφώματα που μολύνουν τον κοινωνικό ιστό προσπαθούν να ξεμυτίσουν. Όπως κάναμε και με τους ναζί της ΧΑ και όπως θα κάνουμε για κάθε άλλη παρακρατική οργάνωση που βάζει στο στόχαστρό της μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αγωνιστές, συνδικαλιστές και όποιον δε χωράει στη μισαλλόδοξη τους κανονικότητα.

Με πρόταγμά μας τη διεθνιστική αλληλεγγύη στεκόμαστε ενάντια στην κρατική και παρακρατική βαρβαρότητα, χωρίς αυταπάτες πως υπάρχει δυνατότητα διαφορετικής διαχείρισης και εξωραϊσμού του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά το φασισμό. Συνεχείς αγώνες από τα κάτω, για να στείλουμε μια και καλή κάθε φασιστική παραφυάδα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπου ανήκει. Για να φτιάξουμε έναν κόσμο Ισότητας, Αλληλεγγύης και Ελευθερίας, τον κόσμο της Αναρχίας.

ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ|17:00, Άγαλμα Βενιζέλου

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Παρεμβάσεις σε 3 γραφεία νεοναζί δικηγόρων της Χρυσής Αυγής

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης είναι κάτι που σίγουρα αφήνει πίσω του κάποια συμπεράσματα σε σχέση με την εμπιστοσύνη στην αστική δικαιοσύνη και τον κοινοβουλευτισμό αλλά και το ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα και τους αγώνες που δίνει τόσα χρόνια. Η έκταση που πήρε η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας ήταν η απαρχή για να οδηγηθεί η συμμορία του Μιχαλολιάκου στα δικαστήρια. Όμως η ακροδεξιά τρομοκρατία δε σταμάτησε. Άλλωστε η δολοφονία του Φύσσα είναι ένα στίγμα της χρόνιας δράσης των φασιστών με επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και καταλήψεις, τραμπουκισμοί και ξυλοδαρμοί συνδικαλιστών και αγωνιστών, πογκρόμ και δολοφονίες μεταναστών, συμμετοχή σε παραστρατιωτικές αποστολές στα σύνορα και στο εξωτερικό, trafficking και προστασίες σε μαγαζιά της νύχτας και άλλα πόσα…

Η τιμωρία των φασιστών έρχεται πάντα μέσα από τον κόσμο του αγώνα, ούτε με δικαστήρια ούτε με φυλακές. Την ίδια στιγμή που οι φασίστες κλαίγονται για ακόμη μια μέρα στα πόδια των αφεντικών τους ζητώντας ανασταλτικές ποινές, πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις με μπογιές και τρικάκια σε 3 δικηγορικά γραφεία των νεοναζί δικηγόρων της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη Χασιώτη, Κουλογιάννη και Τζαρού. Και οι 3 χρυσαυγίτες είναι μέλη της Κίνησης Εθνικιστών Δικηγόρων που αποτελεί το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο της Χρυσής Αυγής στο δικηγορικό σύλλογο με τον Χασιώτη μάλιστα ουκ ολίγες φορές να παρέχει το γραφείο του για χουντογλέντια μεταξύ φασιστών. Είναι αυτοί που εκπροσωπούν το νομικό σκέλος των εγκλημάτων που πραγματοποιεί η Χρυσή Αυγή, χτίζοντας την εικόνα του επιφανούς νόμιμου πολιτικού φορέα. Δεν περιμένουμε τίποτα από την αστική δικαιοσύνηΔε θα γλιτώσετε από τα δικά μας χέρια.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση σίγουρα δεν είναι κάτι που περνάει ως αδιάφορο. Και αυτό όχι γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην αδέσμευτη αστική δικαιοσύνη. Το αντίθετο. Εδώ και 5,5 χρόνια η δίκη αφορά το μεθοδευμένο ξέπλυμα των φασιστών που παραμένουν ατιμώρητοι για τα εκατοντάδες εγκλήματα που έχουν διαπράξει. Η πρόταση της εισαγγελέως περί έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων που να ανάγουν την ΧΑ σε εγκληματική οργάνωση πυροδότησε εκ νέου την κοινωνική δυσαρέσκεια και τον ξεσηκωμό απέναντι στις κρατικές και δικαστικές μεθοδεύσεις. Έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και με όρους που πολλές φορές άγγιζαν το θέαμα και όχι την ουσία, το κράτος και η δικαιοσύνη εκβιάστηκαν έτσι ώστε να καταδικάσουν της ΧΑ για τη δράση της. Όμως ο αγώνας δε σταματάει εδώ, όλα τώρα ξεκινάνε.

Η ουσία παραμένει ίδια και αμετάλλακτη. Οι ποινές που θα ακούσουν οι φασίστες θα ε΄ναι ένα θεσμικό χτύπημα στην πλάτη την ίδια στιγμή που η αγωνιζόμενη κοινωνική βάση όταν σέρνεται στα δικαστήρια συλλέγει δεκαετίες ακόμα και για ευτελή αδικήματα. Ακόμα και η ολιγωρία σε σχέση με τα ελαφρυντικά και τις αναστολές που δίνει χρόνο για να ανεβάσουν το δικό τους θέατρο ηρωισμού όταν οι μετανάστες καταδικάζονται με fast track διαδικασίες, αποδεικνύει πως η αστική δικαιοσύνη χαϊδεύει τους υπαλλήλους της.

Όμως τους φασίστες δε τους ξεπλένει μόνο η αστική δικαιοσύνη αλλά και η εμπιστοσύνη σε αυτή. Το οπλισμένο χέρι του συστήματος δε το νικάς θεσμικά, το πολεμάς τσακίζοντας το σύστημα που το γεννά και το θρέφει για τις ανάγκες τους. Και μαζί του τσακίζεις και τη συνθήκη που γεννά. Γιατί η η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε στο κοινοβούλιο ως μια μικρή μειοψηφία αλλά ως εκπρόσωπος του κοινωνικού εκφασισμού. Και μπορεί προσωρινά να αναστέλλει τη δράση της όμως τη θέση της παίρνουν άλλα μορφώματα (από οργανωμένους σχηματισμούς όπως ο Ιερός Λόχος μέχρι ομάδες αγανακτισμένων κατοίκων που κυνηγάνε μετανάστες στα νησιά και στα σύνορα πλάι στους μπάτσους) που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κράτους και του καπιταλισμού.

Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι μια ιστορική συνθήκη που αποτελεί καθαρά υπόθεση των εκμεταλλευόμενων απέναντι στους δυνάστες τους. Είμαστε δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι σε διαρκή σύγκρουση μεταξύ μας. Είμαστε εμείς που χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων όλης της Γης, την ίδια στιγμή που κάποιοι οραματίζονται κρεματόρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είμαστε εμείς που απλώνουμε το χέρι μας σε κάθε κατατρεγμένο τσακίζοντας όσους ευθύνονται για τα δεινά του, την ίδια στιγμή που αυτοί οραματίζονται καμένα κορμιά στη Μόρια και πνιγμένους στο Αιγαίο. Είμαστε εμείς που ονειρευόμαστε ένα κόσμο που να μας χωράει όλες, όποιο χρώμα και αν έχουμε, όποια γλώσσα και αν μιλάμε, την ίδια στιγμή που κάποιοι οραματίζονται φράχτες και κάγκελα, φυλακές και εξορίες. Γνωρίζουμε τους συμμάχους μας, πόσο μάλλον τον κοινό μας εχθρό και τον πολεμάμε κάθε μέρα.

Ο αντιφασιστικός αγώνας αποτελεί μονόδρομο για την υπεράσπιση της ελευθερίας των εκμεταλλευόμενων απέναντι στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους: από την καθημερινή πάλη με διαρκή παρέμβαση στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και τις γειτονιές ενάντια στον ολοένα αυξανόμενο εκφασισμό της κοινωνίας μέχρι την όξυνση της μαχητικής αντιπαράθεσης με πορείες, συγκρούσεις, περιπολίες και επιθέσεις στα οργανωμένα τάγματα εφόδου, που αποτελούν οπλισμένο χέρι του κράτους και των αφεντικών. Γιατί για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης και αυτοδιάθεσης, όπου οι άνθρωποι θα ζουν αρμονικά μεταξύ τους σεβόμενοι τη φύση, αδιαφορώντας για το φύλο, τη φυλή, τη γλώσσα και το χρώμα του καθενός, πρέπει πρώτα να ισοπεδώσουμε καθετί που μνημονεύει το μίσος και τον σκοταδισμό, την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Τίποτα δεν τελειώνει με την καταδίκη της ΧΑ-Ο μαχητικός αγώνας ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται

Όλες και όλοι στους δρόμους…

Αντιφασιστική συγκέντρωση Κυριακή 18 Οκτώβρη, 17:00 Άγαλμα Βενιζέλου

Κατάληψη Terra Incognita

Κυριακή 18 Οκτωβρίου στήνουμε ανάχωμα σε κάθε εθνικιστική-φασιστική συμμορία και σύναξη. Γιατί ο φασισμός τσακίζεται πρωτίστως στους δρόμους. Ούτε σπιθαμή δημόσιου χώρου και λόγου.

Αντιφασιστική Συγκέντρωση/Πορεία: Κυριακή 18/10 στις 17:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται, γιατί ακόμα ηγεμονεύει το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει.

Στις 7/10/2020 χιλιάδες αντιφασίστες, αναρχικοί, κομμουνιστές και προοδευτικοί αντιρατσιστές κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της ελλαδικής επικράτειας. Πρωτοφανής από άποψη μαζικότητας ήταν την ίδια μέρα η συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στη Λουκάρεως, στην Αθήνα. Εκείνη την ημέρα το ταξικό αντιφασιστικό κίνημα πέτυχε μια πολύ σημαντική, αλλά προσωρινή νίκη ενάντια στον φασισμό. Κατόπιν διάχυτης κοινωνικής πίεσης και ταξικής οργής, η αστική δικαιοσύνη εξωθήθηκε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και στην επιβολή ποινών φυλάκισης για τα μέλη της, τόσο για τα ηγετικά της στελέχη όσο και για αρκετούς εκ των συμμετεχόντων στα τάγματα εφόδου και στις τοπικές οργανώσεις του νεοναζιστικού κόμματος.

Όλα αυτά τα χρόνια το μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα έσκαβε επιμελώς τον λάκκο των φασιστών. Με πορείες, συγκεντρώσεις, περιφρουρημένες περιπολίες, καταλήψεις του μέρους όπου επιχειρούσαν να καλέσουν σε συγκέντρωση οι φασίστες, με την κατάληψη σημείων του μητροπολιτικού ιστού που οι φασίστες προσπαθούσαν να μετατρέψουν σε δικά τους «κάστρα» και τη σταθερή εδαφικοποίηση της αντιφασιστικής παρουσίας, με μικροφωνικές συγκεντρώσεις, μοιράσματα κειμένων και πολιτικές εκδηλώσεις σε στέκια, καταλήψεις και γειτονιές, με επιθέσεις στα τοπικά γραφεία των φασιστών, ξυλοκόπημα και κυνήγι των νοσταλγών του Χίτλερ, το αντιφασιστικό κίνημα στάθηκε ανάχωμα μπροστά στην επιχειρούμενη άνοδο και εξάπλωση των φασιστών. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, όμως, πως επί χρόνια τα καθεστωτικά media έπλεκαν το εγκώμιο για τους νεοναζί που «βοηθούσαν» γριούλες να εισπράξουν τη σύνταξη και διαμόρφωναν με εμετικό τρόπο ένα κατ’ επίφαση προσιτό και λαϊκό προφίλ για τους υμνητές της πιο δολοφονικής ιδεολογίας του κεφαλαίου. Οι εντεταλμένοι στην υπηρεσία των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, χαμερπείς και ξεπουλημένοι, δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που έριξαν νερό στον μύλο του φασισμού, παρακινούμενοι από τις σχετικές υποδείξεις του ντόπιου κεφαλαίου, που απαιτούσε μια παρακρατική δύναμη κρούσης για την αναχαίτιση των σφοδρών κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων που απειλούσαν την οικονομική και πολιτική εξουσία των ντόπιων και υπερεθνικών ολιγαρχών. Αντίστοιχα, τα αστικά και κοινοβουλευτικά κόμματα επέδειξαν παρατεταμένη ανοχή στην άνοδο των φασιστών και δεν αρνήθηκαν να συνυπάρξουν στα έδρανα της Βουλής, εκεί όπου επισφραγίζονται, δηλαδή, όλες οι αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές.

Κατόπιν εορτής, λοιπόν, οι εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού συστήματος και τα δημοσιογραφικά τους φερέφωνα παρουσιάζονται ως όψιμοι υπέρμαχοι του (θεσμικού) αντιφασισμού, γιορτάζοντας υποκριτικά πάνω από το κουφάρι της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται, βέβαια, για τους στυλοβάτες του ίδιου συστήματος που υπηρετούν και οι φασίστες, δηλαδή του καπιταλισμού. Πρόκειται για εκείνους που για δεκαετίες χρηματοδοτούσαν υπόγεια, που εξωράιζαν με κάθε τρόπο τη Χρυσή Αυγή και ευελπιστούσαν έπειτα σε μια πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι που μιλούσαν επιδεικτικά και ερειστικά για «δύο άκρα», ξεπλένοντας έτσι τους φασίστες, με τους οποίους, άλλωστε, «συγκατοικούν στην ίδια πολυκατοικία της δεξιάς» και τρώγονται μεταξύ τους για το ποιος θα εξυπηρετήσει πιο αποτελεσματικά και πιο υποτακτικά τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Ως Πόντιοι Πιλάτοι, αφού ένιψαν τας χείρας τους, τώρα δεξιοί, «αριστεροί» και κεντρώοι διαγκωνίζονται, για να προσεταιριστούν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής για ψηφοθηρικούς και αφομοιωτικούς σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμούν να χειραγωγήσουν τον λαό και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας και στο μονοπώλιο του κράτους για την απονομή και την εφαρμογή της δικαιοσύνης. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνική βάση από τον ταξικό χαρακτήρα του φασισμού και την οργανική του σύνδεση με τον καπιταλισμό, για να μην εκδηλωθεί η ταξική οργή των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων απέναντι στα προνομιούχα και παρασιτικά στρώματα του καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού. Δεν πρέπει να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα ενσωμάτωσης του αντιφασισμού από το αστικό πολιτικό σύστημα. Τουναντίον, οι υπαίτιοι και οι συνένοχοι για το θέριεμα του φασισμού πρέπει να αποτελούν, ως ταξικοί αντίπαλοι και εχθροί, στόχο για δημόσιο στιγματισμό από το αντικαπιταλιστικό και αντιφασιστικό κίνημα.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί πάντως να ανακουφιστεί λίγο, διότι μπορεί να ελπίζει πως θα κερδίσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, τώρα που πνέει τα λοίσθια η συγκεκριμένη νεοναζιστική οργάνωση, και έτσι να ενισχύσει τα εκλογικά ποσοστά της στη μάχη του δικομματισμού. Άλλωστε, σήμερα η επίσημη κρατική πολιτική αυτήν είναι βαθιά αυταρχική και αντιδραστική. Η άτεγκτη αστυνομική καταστολή, οι επιθέσεις και οι συλλήψεις διαδηλωτών, οι φυλακίσεις αγωνιστών, η περιστολή των διαδηλώσεων, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η καρατόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων και το χτύπημα στην απεργία συνάδουν με τον ολοκληρωτισμό της κρατικής διαχείρισης των καπιταλιστικών συμφερόντων. Συν τοις άλλοις, η περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός και ο ρατσισμός που υφίστανται οι μετανάστες ενισχύεται από την πολιτική του ελληνικού κράτους, η οποία διαχέεται διαμέσου των καθεστωτικών μηχανισμών προπαγάνδας στο κοινωνικό σώμα, διαμορφώνοντας έτσι μια υπολογίσιμη κοινωνική κίνηση προς τη συντήρηση, την αντίδραση και τον σοβινισμό.

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να ξόφλησε, όμως υπάρχουν ακόμα ενεργοί θύλακες του φασισμού ανά την επικράτεια, αρκετοί εκ των οποίων έχουν οργανωτική βάση και προσπαθούν να κερδίσουν δημόσιο χώρο και λόγο. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δρουν περιορισμένα, σποραδικά και με την αγαστή συνεργασία και κάλυψη των μπάτσων τα φασιστικά αποβράσματα του Ιερού Λόχου και της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης, που φορώντας την «προβιά του πατριώτη», επιχειρούν να στρατολογήσουν κόσμο στις νεοναζιστικές τάξεις τους. Ο φασισμός δεν είναι επικίνδυνος μόνο όταν τρυπώνει στο κοινοβούλιο ή όταν δολοφονεί. Η ανοχή στην ανάπτυξη των φασιστικών ορδών είναι ιδιαιτέρως επιζήμια για όσους βρίσκονται στη βάση της παραγωγικής και κοινωνικής πυραμίδας, διότι θίγει άμεσα τα υλικά τους συμφέροντα, δηλαδή τους όρους εργασίας και διαβίωσής τους. Οι φασίστες είναι τα τσιράκια των αφεντικών, η πιο αντιδραστική και επιθετική εφεδρεία του κεφαλαίου, την οποία οι κυρίαρχοι ανασύρουν ανά περιόδους, για να καταστείλουν τους αγώνες του εργατικού κινήματος και να αναστείλουν την επαναστατική του προοπτική. Οι φασίστες είναι η παρακρατική δύναμη που συνεπικουρεί τις κρατικές κατασταλτικές δυνάμεις, δηλαδή τον στρατό και την αστυνομία. Οι διαχρονικές διασυνδέσεις φασιστών με αστυνομικούς και στρατιωτικούς κύκλους επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση. Εν ολίγοις, ο φασισμός είναι οργανική τάση του καπιταλισμού, είναι η στερνή στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, για να μην απολέσει την εξουσία και τα προνόμια που κατέχει εις βάρος μιας επαναστατικής ανατροπής και εκ θεμελίων αναδιοργάνωσης των κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων. Όσοι, λοιπόν, ταυτίζουν αποκλειστικά τον φασισμό με τη Χρυσή Αυγή, παραβλέποντας έτσι τις λοιπές εθνικιστικές και φασιστικές γκρούπες αλλά και τον κοινωνικό εκφασισμό, είτε είναι κοντόφθαλμοι και αφελείς, είτε πολύ απλά είναι απατεώνες που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τη δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ούτε να αυταπατόμαστε για τον αδιαμφισβήτητα ταξικό χαρακτήρα των αστικοδημοκρατικών θεσμών. Το καπιταλιστικό σύστημα θα συνεχίσει να δημιουργεί, να στηρίζει και να επικουρεί τη δράση των φασιστικών μορφωμάτων. Η μήτρα που γεννά τον φασισμό είναι ο καπιταλισμός. Γι’ αυτό, άλλωστε, δε γίνεται να υπάρξει πάλη ενάντια στον φασισμό που να μην είναι ταυτόχρονα και πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι ένα βασικό και καθημερινό επίδικο της ταξικής πάλης, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επαναστατικής στρατηγικής. Στους χώρους εργασίας, στις σχολές, στα σχολεία, στις γειτονιές και στους δρόμους καλούμαστε να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες και τους εθνικιστές. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε διαρκώς και να αναχαιτίσουμε κάθε επιχειρούμενη ανάκαμψη των φασιστών, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο. Η ανασύνταξη του στρατοπέδου των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων στη βάση της ταξικής ενότητας, της αλληλεγγύης και του διεθνισμού είναι σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση για την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης ενάντια στο κράτος, το κεφάλαιο και τις φασιστικές τους εφεδρείες, στην κατεύθυνση της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του ελευθεριακού κομμουνισμού.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΓΚΡΟΥΠΑΣ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/10, 17:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
[email protected]
libertasalonica.wordpress.com

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Λίγες μέρες μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου, όπου το λεγόμενο «δημοκρατικό» τόξο προσπαθεί να μας πείσει οτι «νίκησε» τον φασισμό. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι που ξέπλεναν την Χρυσή Αυγή, μας μιλάν για δικαίωση. Μας λένε ότι σκότωσαν το φίδι, ενώ οι ίδιοι τους το έτρεφαν τόσα χρόνια με τις πολιτικές και την προπαγάνδα τους. Απο την άλλη μεριά, φασιστικές εθνικιστικές γκρούπες αρχίζουν να εμφανίζονται και να προσπαθούν να καταλάβουν τον «ελεύθερο χώρο» που αφήνουν πίσω τους τα εθνικιστικά κατακάθια της νεοναζιστικής οργάνωσης. Γιατί όσα κεφάλια και αν κόψεις, αν δεν τσακίσεις την ίδια μήτρα που γεννά τον φασισμό, τα κεφάλια θα πολλαπλασιάζονται.

Επαναπροωθήσεις μεταναστών/τριων, σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απαγορεύσεις διαδηλώσεων, βίαιη καταστολή αγώνων, πληρωμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ, εθνικιστικά παραλληρήματα, κοινωνικός καννιβαλισμός έίναι η καινούργια «κανονικότητα» της αστικής δημοκρατίας. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ούτε για την αστική δικαιοσύνη ούτε για «δημοκρατικά τείχη». Όταν το σύστημα χρησιμοποιεί τα φασιστικά μορφώματα για να καταστείλλει τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του, τα αφήνει να θεριέψουν, όπως συνέβη και με την Χρυσή Αυγή. Φυσικά δεν του είναι το ίδιο χρήσιμα όταν το ίδιο το κράτος αναλλαμβάνει πλέον αυτό το ρόλο.

Μια νέα οικονομική κρίση, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, βρίσκεται προ των πυλών, την οποία για άλλη μια φορά η κοινωνική βάση θα κληθεί να πληρώσει. Δεν πρέπει στιγμή να αφήσουμε χώρο σε κανένα μόρφωμα να αναπτυχθεί και να διασπείρει τον φασιστικό του οχετό, στρέφοντας τους/τις καταπιεσμένους/ες τον έναν ενάντια στην άλλη. Μόνο όταν καταλάβουμε οτι οι καταπιεσμένες/οι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή του συστήματος που γεννά και θρέφει τον φασισμό, θα μπορέσουμε να δομήσουμε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, τάξεις, πολέμους.

Απο τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, τις γειτονιές, τους δρόμους, ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Γιατι ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων. Ποτέ και πουθενά, αγωνιζόμαστε καθημερινά μέχρι να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18/10 | 17:00 | ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

A.Σ. Pueblo

Μοιραστείτε το άρθρο