Διαμαρτυρία φοιτητών στην λέσχη σίτισης του ΑΠΘ

Η εργολαβική εταιρεία έκλεισε τη λέσχη για να μην μπούν και σιτιστούν όσοι δεν είχαν κάρτα σίτισης!

Χτές το μεσημέρι, την ώρα που περίπου εκατό φοιτητές περίμεναν να φάνε έξω από τη λέσχη του ΑΠΘ ενημερώθηκαν ότι τα ρολά των διανομών έχουν κλείσει με εντολή της εργολαβίας προκειμένου να μην εισέλθουν στο χώρο οι φοιτητές που δεν συμφώνησαν να δείξουν το πάσο τους (κάρτα σίτισης). Δυόμιση ώρες ταλαιπωρίας και αγανάκτησης τόσο για τους φοιτητές που περίμεναν έξω στη ζέστη όσο και για τους εργαζόμενους που περέμεναν εγκλωβισμένοι στον χώρο της διανομής, με αποτέλεσμα μάλιστα μια εργαζόμενη να λιποθυμήσει και να χρειαστεί να επέμβει το ΕΚΑΒ. Σήμερα, Πέμπτη, οι φοιτητές προχώρησαν σε κινητοποίηση στη Λέσχη του ΑΠΘ στις 13:00 για να διεκδικήσουν δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους απασχολούμενους.

Οι φοιτητές απευθύνθηκαν  στην διευθύντρια της λέσχης απαιτώντας  να ανοίξει ξανά η λέσχη αλλά αυτή υποστήριξε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό καθώς δεν έχει κλειδί και ο εργολάβος δεν της απαντάει στο τηλέφωνο. Στη συνέχεια, οι φοιτητές απευθύνθηκαν στον κ. Ζαρωτιάδη, κοσμήτορα του Οικονομικού και μέλος του ΔΣ της Λέσχης, ο οποίος τους δήλωσε απροκάλυπτα ότι καθημερινά πετιέται πολύ φαγητό γιατι δεν μπορεί να συντηρηθεί!

Να σημειωθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης αποκαλύφθηκε στους φοιτητές ότι ακόμα και τώρα εν μέσω κορονοϊού η εργολαβία συνεχίζει να παίρνει το ίδιο χρηματικό ποσό απο το πανεπιστήμιο παρόλο που οι μερίδες που δίνονται είναι πολύ λιγότερες. Μάλιστα, προκειμένου η εργολαβία να «γλιτώσει» έξοδα δεν έχει προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή εργάζονται 19 άτομα συνεχώς με υπερωρίες για να καλύψουν τη δουλειά 55 ατόμων που κανονικά θα έπρεπε να εργάζονται στη λέσχη του ΑΠΘ.

Παρακάτω ακολουθούν τα αιτήματα των φοιτητών :

-Κανένας έλεγχος πάσο/κάρτας σίτισης στη λέσχη, να μην πετιέται το φαϊ! Όλοι να τρώμε στη λέσχη. Κανένας αποκλεισμός ν+2 και πρώτου έτους. Να δωθούν οι απαραίτητες συνθήκες σίτισης και στέγασης ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τα δια ζώσης μαθήματα και να ζούμε στην πόλη που σπουδάζουμε.

-Άνοιγμα της πάνω λέσχης και όλων των διανομών. Να ελαχιστοποιηθεί ο συνωστισμός, οι ουρές και ο χρόνος αναμονής!

-Έξω τώρα η εργολαβία από τη λέσχη! Πέρασμα της λέσχης στο πανεπιστήμιο με φοιτητικό και εργατικό έλεγχο.

-Να τελειώσει το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων! Ανθρώπινοι όροι δουλειάς, μόνιμες προσλήψεις, αύξηση στο μισθό και ασφάλιση για όλους.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός!

Μοιραστείτε το άρθρο