Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera, Πέμπτη 17/9 18:00 Καμάρα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΑΝΟ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ


Κατάληψη Mundo Nuevo

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατασταλτική επίθεση του κράτους ενάντια στις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα εξελίσσεται με μεγάλη ένταση. Λίγες μόνο μέρες μετά την εκκένωση της Κατάληψης Terra Incognita και την εισβολή των μπάτσων στην Κατάληψη Libertatia, όπου συνέλαβαν 12 συντρόφους και συντρόφισσες που πραγματοποιούσαν εργασίες για την ανοικοδόμηση του κτηρίου, η επίθεση ξεδιπλώνεται και ενάντια στην Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά με την εισβολή και την εκκένωση της από τις κατασταλτικές δυνάμεις. Μέσα στο κτήριο βρίσκονται και προσαγάγονται 16 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και φθοράς μνημείου. Το ίδιο πρωινό πλήθος αλληλέγγυων συγκεντρώθηκε έξω από το κτήριο σε αλληλεγγύη με τους συλλειφθέντες/ίσσες και προκειμένου να εμποδίσει τις δυνάμεις καταστολείς και τα συνεργεία να σφραγίσουν το κτήριο. Η στάση των μπάτσων ήταν ιδιαίτερα προκλητική και μάλιστα επιτέθηκαν και απώθησαν βίαια τη συγκέντρωση των αλληλέγγυων.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας η οποία χρεώνεται αποκλειστικά στις εγκληματικές κρατικές πολιτικές, καθώς η καπιταλιστική ύφεση βαθαίνει ολοένα, εκτινάσσοντας τους δείκτες της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας, οι εξουσιαστές συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στο χτύπημα των κέντρων της κοινωνικής αντίστασης, στις δομές και τους ανθρώπους τους. Ταυτόχρονα κατά παραγγελία φωτιές ξεσπάνε σε διάφορα σημεία και το περιβάλλον αλλοτριώνεται προς όφελος των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής. Πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να στοιβάζονται σε άθλιες αποθήκες «περιττών ανθρώπων», όταν δεν πεθαίνουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Ο εγκλεισμός αυτών των ανθρώπων και η άτυπη συνθήκη lockdown στην οποία βρισκόταν τόσο καιρό, με αποκορύφωμα τη χθεσινή πυρκαγιά, η οποία οδήγησε στην ολοσχερή καταστροφή του στρατοπέδου της Μόρια αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα της κρατικής διαχείρισης. Όλες οι συνισταμένες του σάπιου κόσμου τους αναδεικνύουν την οριστική χρεοκοπία του κρατισμού και του καπιταλισμού.

Ωστόσο, όπως απέτυχαν και οι προηγούμενες κατασταλτικές ενέργειες τους θα αποτύχουν και αυτές οι τωρινές. Η μαχητική απάντηση που δόθηκε στους δρόμους των Χανιών από ένα πλήθος κόσμου που στάθηκε αλληλέγγυος με τη δομή, η ολοκλήρωση της σκεπής του κτηρίου της Libertatia, ενάντια σε όλες τις προσπάθειες καταστολής της και τα 1000 άτομα που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη χθες ενάντια στην αστυνομοκρατία και σε αλληλεγγύη με την εκκενωμένη Terra Incognita δείχνουν ότι δε βαδίζουμε μόνοι μας στο δρόμο του αγώνα. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των καταλήψεων δεν είναι ένας αγώνας στο περιθώριο του κοινωνικού κινήματος αλλά κομμάτι από τον πυρήνα του. Η έντονη και διαρκής παρουσία των αναρχικών αγωνιστών σε όλα τα μέτωπα πάλης, η σύνδεσή τους με τους κοινωνικούς αγώνες, η συμμετοχή της νεολαίας, των φοιτητών και των μαθητών, των νέων εργαζόμενων, των ανθρώπων με αξιοπρέπεια σε αναρίθμητα εγχειρήματα του αναρχικού και αντικρατικού αγώνα έχουν διαμορφώσει ένα αγωνιστικό υποκείμενο το οποίο διεκδικεί, χωρίς να παρακαλά κανέναν, επιτίθεται χωρίς να μεμψιμοιρεί. Και ως ιδέα δεν καταστέλλεται. Το αναρχικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από σχέσεις αμοιβαίας κοινωνικής αλληλοβοήθειας, αναπτύχθηκε και ενέπνευσε με το όπλο της αλληλεγγύης και αυτό παραμένει το ιδανικό και ο προσανατολισμός του για την κοινωνία που οραματίζεται.

Από το κατειλημμένο έδαφος της Mundo Nuevo στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της κατάληψης Rosa Nera και σε όλες τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα που βάλλονται από την καταστολή.

Την Πέμπτη 17/9 στις 18.00 το απόγευμα στην Καμάρα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera που εκκενώθηκε από την αστυνομία στα Χανιά. Ο αγώνας συνεχίζεται με χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκονται αλληλέγγυοι στο πλευρό της Rosa Nera σε όλη την Ελλάδα.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

Κατάληψη Mundo Nuevo

Κατάληψη Terra Incognita

Ξημερώματα Σαββάτου 5/9 το κράτος συνεχίζει το κατασταλτικό του έργο απέναντι σε όσους/ες αγωνίζονται για την καταστροφή του. Μπάτσοι όλων των ειδών εισβάλλουν και εκκενώνουν την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Μία κατάληψη που επι 16 χρόνια στέγαζε συντρόφους/ισσες που επέλεξαν να εναντιωθούν στον εκβιασμό του ενοικίου, υπήρξε κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων συμμετέχοντας σε πολλούς τοπικούς και μη αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική επέλαση, με έντονη παρουσία απέναντι στην τουριστική εκμετάλλευση, στην ιδιώτευση και την τοπική εκβιομηχάνιση, ενώ αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς των αγώνων που ανέδειξαν την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες. Κατά την εκκένωση συλλαμβάνονται 16 άτομα, εκ των οποίων οι πέντε είναι μετανάστες. Μέσα σε λίγη ώρα αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε κοντά στην κατάληψη, κλείνοντας τον δρόμο για να μην περάσουν τα οχήματα της αστυνομίας που μετέφεραν τους συλληφθέντες αλλά και το συνεργείο που θα σφράγιζε την κατάληψη, όπου και δέχτηκε την επίθεση των μπάτσων με κρότου λάμψης και χημικά, με στόχο τη διάλυσή τους. Κατά τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη αντανακλαστική πορεία απο 600-700 άτομα ενώ το βράδυ, μετά την πρώτη ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης, καλέστηκε κεντρική πορεία που απαριθμούσε πάνω απο 1500 άτομα. Η Rosa Nera, που ανήκει στο πολ/νείο Κρήτης, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών επενδυτικών σχεδίων, από τον πρώην πρύτανη ακόμη και νυν υφυπουργό παιδείας Διγαλάκη, καθώς το σημείο στο οποίο βρίσκεται, ο λόφος Καστέλλι, θεωρείται ένα από τα πιο τουριστικά εκμεταλλεύσιμα σημεία της πόλης. Πίσω από αυτή την στόχευση βρίσκεται η εταιρεία Belvedere η οποία θέλει να μετατρέψει το κτίριο σε ξενοδοχείο, πιέζοντας και αυτή με τη σειρά της αφού έχανε λεφτά.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με μία ολομέτωπη κατασταλτική επίθεση του κράτους που προσπαθεί να πατάξει κάθε μορφή αντίστασης και να φιμώσει οποιαδήποτε κραυγή ελευθερίας ενάντια στο νέο ολοκληρωτισμό. Λίγο πριν τις προγραμματισμένες δηλώσεις του Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ εκκενώνουν την κατάληψή μας Terra Incognita. Λίγες μέρες μετά, κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων εργασιών ανοικοδόμησης της κατάληψης Libertatia, μπάτσοι εισβάλλουν στο κτίριο και συλλαμβάνουν 12 συντρόφους και συντρόφισσες, ενώ για ακόμη μια φορά κατέσχεσαν τα εργαλεία που βρίσκονταν μέσα. Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, που η ανεργία αυξάνεται με τον φόβο ενός επόμενου ενδεχόμενου lock down των επιχειρήσεων, το κράτος οδεύει προς μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία με την διάθεση κονδυλίων μέχρι και 10 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για αγορά όπλων, φρεγατών και μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα με την Τουρκία στήνουν εντάσεις πάνω στη διαχείριση των ενεργειακών πόρων, επιτίθεται στις συγκεντρώσεις στα τούρκικα προξενεία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη, για την δολοφονία της Ebru Timtik συλλαμβάνοντας μέλη του Λαικού Μετώπου. Και όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, όπου το κράτος δεν προλαβαίνει να καταστείλει, τη σκυτάλη παίρνει το παρακράτος, με πρόσφατο παράδειγμα τους πυροβολισμούς που έριξε άγνωστος στο κοινωνικό κέντρο Κ*ΒΟΞ στις 29/8 ενώ μέσα βρισκόταν αρκετός κόσμος. Απαγορεύει το δικαίωμα συνάθροισης σε δημόσιο χώρο καταστέλλοντας κάθε ελευθερία λόγου, όπως συνέβη στην προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΒΕΟΔ στη πλατεία πρωτομαγιάς στις 4/9, εν όψει της απεργίας στις 8 Οκτώβρη, με την παρουσία διμοιριών ΜΑΤ.

Πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και της συγκυρίας που βρισκόμαστε και να περάσουμε σε μία ολομέτωπη επίθεση στο κράτος και στα τσιράκια τους. Δε πρέπει να αφήσουμε αμαχητί όλα αυτά που κερδήσαμε χρόνια τώρα με αγώνες και απώλειες. Γιατί για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι η συνέχιση του αγώνα απέναντι στο κράτος, το κεφάλαιο και κάθε εξουσία. Οι καταλήψεις και οι δομές μας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία. Το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε ενάντια σε οτιδήποτε μας καταπιέζει είναι κεκτημένο και καμιά εξουσία δε μπορεί να μας το αφαιρέσει με όσα νομοσχέδια και να ψηφίζει. Όπως ξαναείπαμε στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο. Στη βία του κρατικού και καπιταλιστικού αυταρχισμού απαντάμε με βία. Στη βαρβαρότητα της εξατομίκευσης απαντάμε συλλογικά οξύνοντας την μαχητική αντιπαράθεση.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera και στους συλληφθέντες από την επιχείρηση εκκένωσης

Κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα

Μικροφωνική αλληλεγγύης Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, 18:00 Καμάρα

κατάληψη Terra Incognita

 

Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA

Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν και εκκενώνουν βίαια την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά και συλλαμβάνουν 16 συντρόφους και συντρόφισσες που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Ακολουθεί αυθόρμητη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο όπου η αστυνομία σπάει την συγκέντρωση με χημικά και κρότου λάμψης.

Το κτίριο της Rosa Nera καταλήφθηκε το καλοκαίρι του 2004 μετά από 23 χρόνια που ήταν εγκαταλελειμμένο και ρήμαζε. Στα 16 χρόνια λειτουργίας της κατάληψης στον χώρο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη, συλλογική κουζίνα, θεατρική σκηνή, καφενείο, χαριστικό παζάρι καθώς και χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Φυσικά, όλα τα παραπάνω λειτουργούσαν με οριζόντιες διαδικασίες, αντιεμπορευματικά και ανοιχτά προς όλους και όλες.

Η εκκένωση της Rosa Nera έγινε για να δοθεί ακόμη περισσότερος χώρος στην τουριστική βιομηχανία της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Το κτίριο θα εκμεταλλευτεί η ξενοδοχειακή αλυσίδα Belvedere παρ’ όλο που το Κ.Α.Σ. (κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο) έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του ως νεότερου μνημείου επισημαίνοντας τις καταστροφικές για το κτίριο συνέπειες που θα έχει η εμπορική του χρήση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ…

Διανύουμε μία περίοδο όπου το ελληνικό κράτος επιδιώκει να βελτιώσει την θέση του στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή τόσο μέσω δημιουργίας συμμαχιών αλλά και μέσω της συνεχούς πολεμικής προετοιμασίας. Ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος ενώ πασιφανώς τα έχει θαλασσώσει στο ζήτημα της πανδημίας για την βιομηχανία του τουρισμού, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και το ΕΣΥ να παραμένει υποστελεχωμένο και απροετοίμαστο πραγματοποιεί κινήσεις εντυπωσιασμού εκκενώνοντας καταλήψεις τόσο για να επιφέρει ένα χτύπημα στον εσωτερικό εχθρό αλλά και για να ταΐσει σανό στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους της μέσω των ΜΜΕ που δείχνουν τον τελευταίο καιρό να έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους .

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση του κορονοιού περνάει μέτρα και νομοσχέδια: για το περιβάλλον που θεσμοθετεί την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της φύσης από επενδυτές, για το εκπαιδευτικό που αποκλείει τους “ανεπίδεκτους” και “αντιπαραγωγικούς” μαθητές και φυσικά υπονομεύει την δημόσια εκπαίδευση και αβαντάρει την ιδιωτική, για τα εργασιακά που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου και όλα αυτά με μηδαμινά υγειονομικά μέτρα στους εργασιακούς χώρους (κατά το πρώτο κύμα όλα τα εργοστάσια δουλεύαν κανονικά), για τους μετανάστες που εντείνεται το καθεστώς κράτησης και δυσχαιρένεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Και το κυριότερο απ’ όλα, ώστε να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται σε όλα τα παραπάνω, ξαναζωντανεύει και βάζει σε ισχύ νόμους απο την περίοδο της χούντας που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Και όλα αυτά πάντα στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους (και εντός της πανδημίας) οι πολυεθνικές, οι καπιταλιστές και τα αφεντικά, την ίδια στιγμή που η ανεργία ανεβαίνει σε ακραία ποσοστά (22,6%).

Το σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει το γεωπολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι του ελληνικού με το τουρκικό κράτος όταν μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα καλοπληρωμένα απο την κυβέρνηση ΜΜΕ για την αμυντική αλλά στιβαρή στάση που κρατάει η Ελλάδα απέναντι στην “Τουρκική προκλητικότητα”. Θα ήταν άλλωστε βολική η όξυνση της εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να καθιερώσει η ίδια τη θέση της στη νοτιοανατολική μεσόγειο και να επεκτείνει τις βλέψεις της για περεταίρω εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

…ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Οι καταπιεσμένοι/ες δεν φοβούνται τις καταλήψεις, δε φοβούνται όσους υπερασπίζονται τις πορείες από τη βία του κράτους. Αντίθετα, φοβόμαστε το ότι τον επόμενο μήνα δε θα βγαίνει το νοίκι και το ότι μπορεί να ξαναείμαστε άνεργοι άμα διεκδικήσουμε τα νόμιμα στις δουλειές μας, οτι για να τελειώσουμε το σχολείο θα πρέπει να στραφούμε στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά γιατί το δημόσιο σε λίγο δεν θα παρέχει ούτε τα στοιχειώδη, το ότι αν αρρωστήσουμε το ξεκληρισμένο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα καταφέρει να αντέξει και ότι δε μας φτάνουν τα φράγκα για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ετοιμάζονται να βάλουν στα νοσοκομεία. Φοβόμαστε για το ότι έχει μετατραπεί ο ελλαδικός χώρος σε μία τεράστια νατοϊκή βάση, τη στιγμή που οι ορέξεις της ντόπιας αστικής τάξης σε συνδυασμό με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις για την περιοχή μπορούν να μας μπλέξουν σε κάναν πόλεμο που θα πάμε να σκοτωθούμε πάλι εμείς, οι περιττοί, οι αναλώσιμοι, οι προλετάριοι.

Η απάντηση μας, λοιπόν, στις εκκενώσεις καταλήψεων, στην αστυνομική βία, στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης που μας επιφυλάσσουν δεν είναι παρά η συνέχεια του αγώνα μας, η αντίσταση σε όσα μας επιβάλλουν, η αμφισβήτηση σε όσα μας φορτώνουν, η οργάνωση ενός αντικαπιταλιστικού κινήματος με τελικό στόχο την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας που δε διαχωρίζει τους ανθρώπους και δε θα έχει ως βάσει το χρήμα, αλλα λειτουργεί για τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του φυσικού κόσμου, χωρίς κράτη και εξουσία, χωρίς εθνικά σύνορα και πολιτικά συμφέροντα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ

OI ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ-ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΟΠΑΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/9, 18.00, ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα αναρχικών απο τα Ανατολικά / https://anatolika.espivblogs.net/

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

Η Κατάληψη Rosa Nera θα στοιχειώνει για πάντα τα κατασταλτικά βήματα του κράτους και των αφεντικών! Τα μαύρα ρόδα ανθίζουν μια ζωή!

Τα ξημερώματα στις 5/9 αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν την Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Μέσα στην κατάληψη συλλαμβάνονται 16 άτομα, εκ των οποίων τα 5 είναι μετανάστες που διέμεναν στο κατειλημμένο κτήριο. Αλληλέγγυος κόσμος που έσπευσε άμεσα στο σημείο δέχθηκε επίθεση από χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης που έριξαν οι μπάτσοι προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Μετά την εκκένωση της Κατάληψης Rosa Nera ακολούθησαν δυναμικές πορείες αλληλεγγύης στην κατάληψη με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, καταδεικνύοντας στη δημόσια σφαίρα, στο κράτος, στους κατασταλτικούς και προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του πως η υπεράσπιση της συγκεκριμένης κατάληψης είναι συλλογική υπόθεση της κοινωνικής βάσης του νησιού. Ενδεικτικά, περισσότεροι από 3000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην κεντρική πορεία αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά (πόλη 55000 κατοίκων), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12/9. Στις 10/9 είχε προηγηθεί συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο των Χανίων ως ένδειξη εναντίωσης στην εκκένωση της Κατάληψης Rosa Nera και στα επενδυτικά σχέδια ντόπιων επιχειρηματιών και της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Χανίων.

Το επί 23 χρόνια εγκαταλελειμμένο κτήριο στον λόφο Καστέλι, στο λιμάνι των Χανίων, μετατράπηκε σε κατειλημμένο ελεύθερο κοινωνικό χώρο το 2004. Οι καταληψίες επισκεύασαν με συλλογική εργασία και αλληλεγγύη το ερειπωμένο κτήριο που χτίστηκε το 1880, διατηρώντας με σεβασμό τα ιδιαίτερα μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά του κτηρίου ως οργανικού τμήματος της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η Κατάληψη Rosa Nera αποτελούσε ένα απελευθερωμένο έδαφος ανοικτό στο αντικαπιταλιστικό κίνημα και την κοινωνία των Χανίων, ένα δραστήριο εργαστήρι κοινωνικών και ταξικών αγώνων, μία κοινότητα αλληλεγγύης για τους εκμεταλλευόμενους και τους απόκληρους, ένα πολιτικό και πολιτιστικό κύτταρο που έσφυζε από ζωή, δημιουργία και ανιδιοτελή προσφορά στους καταπιεσμένους. Στην κατάληψη λειτουργούσαν οι συλλογικές δομές της κουζίνας, του αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου, της δανειστικής βιβλιοθήκης, του χαριστικού παζαριού και του παιδότοπου. Η κατάληψη διέθετε, επίσης, δομές συγκατοίκησης και φιλοξενίας. Στην Κατάληψη Rosa Nera πραγματοποιούνταν συχνά θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνελεύσεις.

Ήδη από το 2017 είχε δρομολογηθεί η διαδικασία για την εκκένωση και την επιχειρηματική ιδιοποίηση του κτηρίου που στεγαζόταν μέχρι πρότινος η Κατάληψη Rosa Nera. Επικεφαλής της επίθεσης ενάντια στην κατάληψη τέθηκε εξαρχής ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Χανίων και νυν Υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Διγαλάκης. Ήδη από τότε ο Διγαλάκης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχειακών-τουριστικών επιχειρήσεων στα Χανιά, μεσολάβησε, για να αποδοθεί το κτήριο της κατάληψης στην εταιρεία Belvedere, για να το μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο για τα δικά της συμφέροντα και κέρδη. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι το κράτος και το κεφάλαιο χτύπησαν για άλλη μία φορά συντονισμένα, για να απαλλοτριώσουν ακόμη ένα κομμάτι πραγματικά δημόσιου και κοινωνικού χώρου και να προωθήσουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ολίγων και των εκλεκτών.

Η πολυμέτωπη επίθεση στον κόσμο του αγώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του κράτους και συνάδει άρρηκτα με την ένταση της ταξικής λεηλασίας της κοινωνικής βάσης. Οι εκκενώσεις και οι επιθέσεις στις καταλήψεις φαίνεται πως ιεραρχούνται υψηλά στην κατασταλτική ατζέντα του κράτους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εκκενώθηκε στη Θεσσαλονίκη η Κατάληψη Terra Incognita, ενώ πραγματοποιήθηκαν 12 συλλήψεις συντρόφων και συντροφισσών που πραγματοποιούσαν εργασίες για την αποκατάσταση της σκεπής στην Κατάληψη Libertatia. Το κράτος δοκιμάζει τα όρια, τις αντοχές και την ανοχή των καταπιεσμένων εξαπολύοντας κατά της χειμαζόμενης κοινωνικής βάσης τη μία σφοδρή επίθεση μετά την άλλη. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία με όπλο του την καταστολή, ενώ ταυτόχρονα επενδύει συστηματικά στην ιδεολογική χειραγώγηση και την πειθάρχηση των μαζών μέσω ποικίλων διαύλων και μηχανισμών που υπάγονται στην εξυπηρέτηση των κρατικών και καπιταλιστικών συμφερόντων, για να στρέψει μερίδες του κοινωνικού συνόλου προς τη συντήρηση και την αντίδραση. Τη στιγμή, λοιπόν, που περιστέλλονται τα εργασιακά δικαιώματα και οι κοινωνικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν με σκληρούς και μακρόχρονους συλλογικούς αγώνες, εν μέσω μιας σφοδρής καπιταλιστικής και υγειονομικής κρίσης και οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το κράτος θέτει σε εφαρμογή τη στρατηγική της προληπτικής αντιεξέγερσης, εντείνοντας τους όρους καταπίεσης, καταστολής και ενσωμάτωσης της κοινωνικής βάσης, με απώτερο σκοπό να μην «ανοίγει ρουθούνι» για τα βάρβαρα αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα που ψηφίζονται και εφαρμόζονται, για να παραμείνουμε καθηλωμένοι στη μοιρολατρία, την ιδιώτευση και την ανάθεση, για να μην εξεγερθούμε και να μην επαναστατήσουμε. Οι κυρίαρχοι είναι, όμως, γελασμένοι, αν νομίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα ευοδωθούν.

Οι μαζικότατες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά και οι λοιπές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε άλλες πόλεις ανά την ελλαδική επικράτεια στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στο κράτος και τους καπιταλιστές. Αυτές οι ενθαρρυντικές κινήσεις διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως η υπεράσπιση των καταλήψεων είναι συλλογική υπόθεση της αγωνιζόμενης κοινωνικής βάσης και αποτελεί ένα καλά οχυρωμένο μετερίζι αγώνα. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλλουμε ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην ανασύνταξη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, ώστε να θέσουμε έναν συλλογικό φραγμό στις αντικοινωνικές και αντεργατικές επιθέσεις του κράτους και των αφεντικών. Να μην επιτρέψουμε τη συντριβή της τάξης μας, να προασπίσουμε τις δομές και τις κοινότητες του αντικρατικής και αντικαπιταλιστικής πάλης, να πυκνώσουμε οργανωτικά τις τάξεις του επαναστατικού ταξικού κινήματος, για να αντεπιτεθούμε στους δυνάστες των ζωών μας και να οικοδομήσουμε συλλογικά έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ – ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA:

ΠΕΜΠΤΗ 17/9, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)
Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

Η ROSA NERA ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

τα αγκάθια από τα μαύρα ρόδα θα ανθίζουν μια ζωή…

Ακόμη ένα χτύπημα στον κόσμο και στις δομές του αγώνα έρχεται να προστεθεί με την επίθεση σε μια από τις πιο παλιές καταλήψεις της χώρας. Στις 5/9 τα ξημερώματα, μπάτσοι εισβάλουν στη Rosa Nera έπειτα από 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον λόφο Καστέλι -τον οποίο επιβουλεύεται η εταιρία Belvedere για να τον μετατρέψει σε ξενοδοχείο με τις ευλογίες του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης- αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες στην πόλη των Χανίων. Η αστυνομία άδειασε το κτίριο και συνέλαβε 16 άτομα με τις κατηγορίες της φθοράς μνημείου και της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Κατηγορίες οι οποίες για ακόμη μια φορά δείχνουν την εκδικητική στάση του κράτους προς αυτούς που αγωνίζονται, όταν κατηγορούνται για φθορά μνημείου αυτοί που με κόπο, προσωπική και συλλογική δουλειά μετατρέψανε ένα ερειπωμένο κτίριο σε έναν χώρο με πολιτιστικές, πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, σε έναν χώρο βιώσιμο και ανοιχτό για όλη την τοπική κοινωνία. Η κοινωνική απήχηση φάνηκε τις επόμενες ώρες και μέρες, με κινήσεις αλληλεγγύης από πλήθος οργανώσεων και πολιτικών ομάδων καθώς και από την ίδια την τοπική κοινωνία των Χανίων. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης συγκεντρώθηκε αλληλέγγυος κόσμος έξω από την κατάληψη και προσπάθησε να εμποδίσει τα φορτηγά να απομακρυνθούν από το σημείο. Τότε έγινε χρήση χημικών και κρότου λάμψης έτσι ώστε να διαλυθεί η συγκέντρωση. Όμως ο κόσμος δεν πτοήθηκε. Την ίδια μέρα πάνω από 2000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης για τη Rosa και τις επόμενες μέρες ακολούθησαν κι άλλες δράσεις αλληλεγγύης. Στις 9/9 το πρωί καταλήφθηκε το δημαρχείο Χανίων, δημιουργώντας έτσι ένα κοινό σημείο αγώνα για τις επόμενες κινήσεις αλληλεγγύης και δείχνοντας πως το ζήτημα των καταλήψεων δεν τελειώνει ούτε με εκκενώσεις ούτε με καταστολή.

Η επίθεση αυτή του κράτους έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κατασταλτικών χτυπημάτων, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συγκυρία. Ενώ μέσα από τις συνέπειες του covid-19 η ολοκληρωτική χρεοκοπία του συστήματος εξουσίας φαίνεται να επιβάλλεται ως παγκόσμια πραγματικότητα, την ίδια στιγμή -με τη νέα τωρινή έξαρση της πανδημίας- η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια της κοινωνίας παρουσιάζουν μια παράλληλη έξαρση. Συγχρόνως, η λεηλασία της φύσης συνεχίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, από τις αιολικές εγκαταστάσεις και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως τις διάφορες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και τις κρατικές αντιπαραθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την περίοδο κι ενώ οι συνθήκες για τους φυλακισμένους, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες που πεθαίνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης -αν όχι νωρίτερα στα σύνορα- γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται.

Με αυτή την στάση το κράτος αποδεικνύει ότι τα οικονομικά κέρδη των αφεντικών και των επιχειρήσεων μπαίνουν πιο ψηλά από ο,τιδήποτε άλλο. Επιπλέον, κράτος, κυβέρνηση και αφεντικά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την έκτακτη κατάσταση συνολικά προς όφελός τους. Η κυβέρνηση προχωρά σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κοινωνικής βάσης, με τη βίαιη διάλυση πορειών, το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, τον υπερμεγέθη εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας αλλά και την αύξηση τους, τις επιθέσεις της αστυνομίας στις πλατείες, τις επιχειρήσεις στην πλατεία Εξαρχείων και τις εκκενώσεις καταλήψεων. Ακριβώς γιατί φοβούνται ότι η κρατική προπαγάνδα και τα πενιχρά επιδόματα θα σταματήσουν να «χορταίνουν» την κοινωνία, η οποία, εκφράζοντας τη δίκαιη οργή της, θα έρθει σε γενικευμένη σύγκρουση με τους δυνάστες της.

Οι καταλήψεις και οι χώροι αγώνα όμως μάχονται και αντιστέκονται. Αυτό φαίνεται από την δυναμική απάντηση που δόθηκε στους δρόμους των Χανιών από τον αλληλέγγυο κόσμο, από την ολοκλήρωση της σκεπής του κτιρίου της Libertatia ενάντια σε όλες τις προσπάθειες καταστολής της, την ίδια μέρα που το κράτος εκκένωνε την Rosa Nera, ενώ τρεις μέρες μετά τα 1000 άτομα που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην αστυνομοκρατία και σε αλληλεγγύη με την εκκενωμένη Terra Incognita δείχνουν οτι ο κόσμος του αγώνα δεν υποχωρεί. Η υπεράσπιση των καταλήψεων δεν είναι υπόθεση περιχαρακωμένη στα στενά όρια των καταλήψεων. Είναι υπόθεση όλου του αντιφασιστικού, αναρχικού κι επαναστατικού κινήματος, όλου του κόσμου του αγώνα. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει. Η κρατική καταστολή θα ηττηθεί. Εμείς από τη μεριά μας, συνεχίζουμε την ανοικοδόμηση της κατάληψής μας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους καταληψίες της Rosa Nera και σε όποιον/α αγωνίζεται για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελευθερίας. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ – ΜΑΧΟΝΤΑΙ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Κατάληψη Libertatia, 14

Φάμπρικα Υφανέτ

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο