Νέα εκκένωση κατάληψης, σήμερα της Rosa Nera στα Χανιά

Ξημερώματα Σαββάτου και εν μέσω των περιοριστικών μέτρων λόγω καραντίνας αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη προχωρούν σε έφοδο και εκκένωση της εδώ και 16 χρόνια κατάληψης Rosa Nera στο Καστέλι στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων.

Περίπου στις 5 το πρωί αστυνομικές δυνάμεις αποκλείουν τα δύο σοκάκια που οδηγούν στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας όπου στεγάζεται η κατάληψη και δημιουργώντας έναν κλοιό ασφαλείας εισβάλουν στο κτίριο και το εκκενώνουν. Στο εσωτερικό του κτιρίου εκτιμάται ότι βρίσκονταν περί τα 16 άτομα, τα οποία προσήχθησαν, μεταξύ των οποίων και μετανάστες που φιλοξενούνταν στο χώρο. Στη συνέχεια κρατήθηκαν οι δύο μετανάστες-πρόσφυγες.

Ο αιφνιδιασμός υπήρξε καλά σχεδιασμένος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να βρίσκονται στην περιοχή αποκλείοντας τους αλληλέγγυους που συγκεντρώθηκαν να προσεγγίσουν στο σημείο, προκειμένου να προληφθεί ενδεχόμενη ανακατάληψη. Από τη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις τραυματίστηκε δημοσιογράφος της ΕΡΑ Χανίων που βρισκόταν εκεί για να καλύψει τα γεγονότα.

Εκτιμάται ότι το κτήριο στη συνέχεια θα παραδοθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης που είναι ο ιδιοκτήτης του και φέρεται ήδη να το έχει νοικιάσει για δημιουργία τουριστικής μονάδας.

Δεν λείπουν τα ξενοδοχεία από την Κρήτη – Λείπουν οι ελεύθεροι χώροι” ανέφερε ανακοίνωση της κατάληψης, πριν περίπου τρία χρόνια, διαβλέποντας την πρόθεση από την κρατική εξουσία εξάλειψης κάθε ελεύθερης έκφρασης. Ήδη από τότε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλειος Δριγαλάκης είχε γίνει γνωστό ότι σχεδίαζε τη μεταμόρφωση της κατάληψης σε …πολυτελές ξενοδοχείο. Σήμερα από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας αισθάνεται έτοιμος να υλοποιήσει τα σχέδια του.

Αντιγράφοντας από την ανακοίνωση της Rosa Nera που κατήγγειλε από το 2017 τους σχεδιασμούς αυτούς: Η υπέροχη θέα από το Καστέλι, όπου βρίσκεται η κατάληψη, από ανοιχτή σε όλο τον κόσμο θα προορίζεται μόνο σε όσους έχουν γεμάτο πορτοφόλι.

Είναι λογικό και επόμενο οι κυβερνήσεις να θέλουν να μας στερήσουν κάθε τόπο όπου μπορούμε να οργανωνόμαστε. Είναι λογικό και επόμενο να θέλουμε ν’ αντισταθούμε με κάθε τρόπο σ’ αυτή τη μεθόδευση…”.

Και όπως αναφερόταν στην ίδια ανακοίνωση στις εγκαταστάσεις της Rosa Nera το ακούραστο μεράκι των ανθρώπων που έδωσαν ζωή στο κτίριο έχει δημιουργήσει θεατρική σκηνή, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, χώρο παρουσιάσεων, παιδικό στέκι, εργαστήρι κατασκευών, χώρο χαριστικού παζαριού, εργαστήρι χειροποίητου ψωμιού και καφενείο. Σε αυτά τα 13 χρόνια έχουν διοργανωθεί εκατοντάδες παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, συνελεύσεις, γλέντια, καφενεία οικονομικής ενίσχυσης συλλογικοτήτων και δράσεων, όλα με αντιεμπορευματικό χαρακτήρα”.

Το τότε σύνθημα παραμένει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ: “Κάτω τα ξερά σας από τη Rosa Nera”

Ανακοίνωση της Rosa Nera

Τα μαύρα ρόδα ανθίζουν μια ζωή

Τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera συλλαμβάνοντας δεκαέξι συντρόφους και συντρόφισσες, εκ των οποίων οι πέντε είναι μετανάστες και οι οποίοι κρατήθηκαν σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους και μεταφέρθηκαν ξεχωριστά στο αστυνομικό τμήμα. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση αλληλέγγυου προς την κατάληψη κόσμου μέχρι την ώρα της μεταγωγής των συλληφθέντων όπου οι μπάτσοι επέλεξαν να σπάσουν το σώμα των συγκεντρωμένων με χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.

Η συγκυρία της εκκένωσης της κατάληψης δεν είναι τυχαία και βρωμάει από πειθάρχηση των καταπιεσμένων και του κόσμου της εργασίας. Η χρόνια κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζεται σε μειονότητες και μετανάστες, η προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιστράτευσης και η προσταγή προς συμμόρφωση στις «υγειονομικές» εντολές αποδεικνύει ότι η πίτα των κερδών από την εργασία μας για ακόμη μια φορά ξαναμοιράζεται. Στο όνομα της εθνικής ενότητας, της δημόσιας υγείας, της υποτιθέμενης εθνικής μας οικονομίας, οι αδύναμοι διώκονται και προστάζονται να βάλουν πλάτη.

Καμία ευθύνη όμως δεν μας βαραίνει γιατί το μόνο που πραγματικά έχουμε στα χέρια μας είναι οι αγώνες στους χώρους εργασίας για τον μισθό και την ασφάλιση, η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και των σχέσεων έξω από τις αξίες του εμπορεύματος και του θεάματος. Σ’ ένα κόσμο που το χρήμα παραμένει υπέρτατη αξία και οι ανθρώπινες σχέσεις διαμεσολαβούνται από τον ανταγωνισμό και την μισαλλοδοξία εγχειρήματα σαν την Rosa Nera αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Από τον Ιούνιο του 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σ’ ένα χώρο στέγασης, σ’ ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Δε διεκδικούμε την ιδιοκτησία του κτιρίου αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμα κοινωνικής χρήσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.

Είναι φυσικό ότι όσοι βλέπουν μόνο οικονομικά οφέλη από την τουριστική εκμετάλλευση του λόφου αυτό δεν θα το κατανοήσουν ποτέ. Η Belvedere και η κάθε Belvedere κάνει απλώς τη βρωμοδουλειά της. Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και νυν Υφυπουργός Παιδείας που εκποίησε τα κτίρια με ίδιον όφελος κάνει επίσης τη βρωμοδουλειά του. Η δική μας δουλειά βρίσκεται στο δρόμο, στο πλευρό των καταπιεσμένων και αόρατων, μαζί με όσους και όσες αγωνίζονται. Με στόχο τη διασπορά ιού της αντίστασης. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής. Η δεκαεξάχρονη εμπειρία από τη συλλογική και συμμετοχική διαχείριση της Rosa Nera ως κοινό τόπο ελευθερίας και έκφρασης μας δίνει πνοή για την συνέχεια. Οι καταλήψεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις δομές και τις σχέσεις εκείνες που κανένα κράτος και κανένας μπάτσος δεν θα καταφέρει να αντιληφθεί. Το μόνο που μπορούν να νιώσουν είναι τα αγκάθια από τα μαύρα ρόδα που θα ανθίζουν μια ζωή.

Δύναμη στους συντρόφους/ισσες που έχουν συλληφθεί.

Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες/τριες.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Μπάτσοι και αφεντικά δεν βλέπετε άσπρη μέρα, κατάληψη θα μείνει για πάντα η Rosa Nera.

Κατάληψη Rosa Nera

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων

Η κυβέρνηση του «παγουρίνου» πιστή στο δόγμα “θα σας κάνω το βίο αβίωτο”, συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και  η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του «εσωτερικού εχθρού».

Σήμερα τα χαράματα, 5 Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια, έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το σχέδιο είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες.

Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ 5.9, στις 12.00 π.μ., στην ΠΛ. ΑΓΟΡΑΣ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ

Μοιραστείτε το άρθρο