Δεν μας έφταναν τα ΕΛΠΕ… έρχεται και η καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ

Μια νέα πηγή ρύπανσης ήρθε να προστεθεί στο φορτίο των ήδη επιβαρυμένων δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης με την αδειοδότηση της καύσης σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ.  Στις εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, γινόταν μέχρι τώρα παραγωγή ενέργειας καίγοντας πετ κοκ (pet coke). To pet coke είναι ένα φτηνό παραπροϊόν του πετρελαίου που η καύση του ρυπαίνει, μεταξύ άλλων, με διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια αλλά και βαρέα μέταλλα (Βανάδιο, Νικέλιο, Χρώμιο, Σίδηρο κ.α.) που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία με προβλήματα που ποικίλουν από συνήθη αναπνευστικά νοσήματα μέχρι και καρκίνο. Με τη νέα άδεια, στο ΤΙΤΑΝ μπορεί να παράγεται πια ενέργεια με την καύση RDF/SRF, δηλαδή σκουπιδιών από χαρτί και πλαστικό. Η διαδικασία καύσης RDF/SRF παράγει και τους συνήθεις ρύπους, αλλά προσθέτει επίσης τις διοξίνες και τα φουράνια στην γκάμα των ρύπων που μας προσφέρουν οι βιομηχανίες στα Δυτικά. Οι ουσίες αυτές προκαλούν προβλήματα στην αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Η αλλαγή από το ένα καύσιμο στο άλλο παρουσιάζεται, από όσους ωφελούνται από αυτή, ως οικολογική μέθοδος αξιοποίησης των απορριμμάτων που σέβεται και το περιβάλλον και σαν μονόδρομος στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης του μεγάλου όγκου σκουπιδιών, αποσιωπώντας τις πραγματικές λύσεις (μείωση συσκευασιών, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση). Τα παραπάνω μας βάζουν σε προβληματισμό σχετικά με την σκόπιμη έλλειψη συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων με τρόπο που να εξυπηρετεί την ίδια την κοινωνία.

Το ποιους εξυπηρετεί η καύση σκουπιδιών όμως είναι προφανές. Έχει ξεπηδήσει μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων και σαφώς η επιλογή για τον αν θα γίνει ανακύκλωση ή καύση των σκουπιδιών, εξαρτάται από το ποιος τρόπος είναι πιο επικερδής για τους βιομήχανους και όχι από τις επιπτώσεις που έχει αυτό στις ζωές των κατοίκων.

Η βιομηχανία αυτή, που θα στηριχθεί πάνω στα δικά μας πνευμόνια, έχει ήδη στηθεί. Στον όμιλο ΤΙΤΑΝ ανήκει η Nordeco, μια εταιρία «εναλλακτικών καυσίμων». Στη Σίνδο υπάρχει από καιρό μονάδα της Nordeco, που ουσιαστικά παράγει RDF, το οποίο προωθεί ήδη για καύση στη Βουλγαρία. Η αδειοδότηση λοιπόν της καύσης RDF  στην Ευκαρπία, είναι ένα δώρο από το κράτος στον Τιτάνα που εκκρεμούσε και τελικά δόθηκε εν μέσω καραντίνας. Παράλληλα, ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων) στήνει ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων) σε Ταγαράδες (Αγ. Αντώνιο) και Λαγκαδά (Μαυροράχη). Αυτές οι μονάδες, θα επεξεργάζονται σκουπίδια των πράσινων κάδων από 4 νομούς της κεντρικής Μακεδονίας και,αφού απομακρύνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή βιοαερίου, θα παράγουν ουσιαστικά και RDF. Φαίνεται λοιπόν πως και τα συμφέροντα του ΦΟΔΣΑ συνδέονται άμεσα με την καύση σκουπιδιών στην Ευκαρπία. Οι Δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που μέχρι πρόσφατα κορδώνονταν στα ΜΜΕ ενάντια στην καύση, είναι μέτοχοι στον ΦΟΔΣΑ.

Το παράδειγμα του Βόλου, όπου τόνοι RDF από την Ιταλία καίγονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ/Lafarge, φέρνει μπροστά μας το μέλλον, που ξεπερνά κάθε πολιτική υπόσχεση. Η μυρωδιά καμένου πλαστικού βγάζει τον κόσμο στον δρόμο να διαμαρτύρεται, λαμβάνοντας σαν απάντηση από το κράτος ξύλο και καταστολή με τα γνωστά αποτελέσματα ,δείχνοντάς μας ξεκάθαρα ποιοι είναι σύμμαχοι και ποιοι είναι εχθροί.

Οι επιθέσεις στις ζωές μας έρχονται συντεταγμένα από βιομηχανία και κράτος και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τα σχέδιά τους είναι ο αδιαμεσολάβητος αγώνας των κατοίκων, μακριά από θεσμούς και κόμματα.

Οι ζωές των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη των εταιριών.

Ούτε RDF / SRF, Ούτε PETCOKE, Ούτε φυσικό αέριο

Ολική απομάκρυνση Του Τιτάν από τον αστικό ιστό.

Πρωτοβουλία Ενάντια στα ΕΛΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο