7ο ΚΑΜΠ ΣΚΟΥΡΙΩΝ Σε αναζήτηση κινηματικών συγκλίσεων για την ενέργεια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

10ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ 24/7 – 2/8

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ infolibre


Για 4η μέρα συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες του 7ου Δεκαημέρου Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών στη Β.Δ. Χαλκιδική, με ένα οδοιπορικό στον τόπο της καταστροφής και μία πλούσια συζήτηση για τα θέματα της ενέργειας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/7

Το σημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε:

11.30-3:00: Περιήγηση στους χώρους της καταστροφής. Μία πεζοπορία – ξενάγηση στον τόπο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Eldorado Gold, από όπου και οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ αυτής της ανάρτησης.

18.00-23:00: Εκδήλωση – συζήτηση: Φωτίζουμε τις αποκλίσεις, αναζητώντας τις κινηματικές συγκλίσεις στα ζητήματα της ενέργειας, με συμμετοχή μελών του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», της Πρωτοβουλίας Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και (των οργανωτών του Δεκαημέρου) της Επιτροπής αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.

Η όλη εκδήλωση – συζήτηση έγινε (και) στο πλαίσιο του διαλόγου για τη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί 17-18/10/2020 στην Αθήνα. Γι αυτό το σκοπό οι διοργανωτές κάλεσαν για συμμετοχή συλλογικότητες από το χώρο της ενέργειας.

Οι τρείς συλλογικότητες κατέθεσαν και παρουσίασαν πρόταση για ένα κοινό πλαίσιο φορέων και συλλογικοτήτων ενόψει της συνάντησης για την ενέργεια, ώστε να υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός δράσεων, με κατεύθυνση τη διατύπωση ενός πειστικού κινηματικού αντίλογου απέναντι στα καθεστωτικά αφηγήματα και τις πολιτικές. Πολύ περισσότερο που υπάρχουν αποκλίσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, αγγίζοντας ένα εύρος θεμάτων: από το ποιες είναι οι πραγματικές  ανάγκες της κοινωνίας (και όχι των συμφερόντων κράτους και κεφαλαίου) και τι είδους ανάπτυξη (αποαναάπτυξη – απομεγένθυνση) ανταποκρίνονται σε αυτές, έως αυτές καθ’ εαυτές τις μορφές ενέργειες, τις εναλλακτικές, τη διαχείριση των ενεργειακών πηγών, ως δημόσιων αγαθών και αντικείμενο των κοινών – των κοινοτήτων.

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά πολλών στην αναγκαιότητα συνεργασιών στη βάση, σύνδεσης των κινημάτων, σύγκλισης των αγώνων.

Την πρόταση των τριών συλλογικοτήτων θα παρουσιάσει σύντομα το infolibre σε ξεχωριστή ανάρτηση. Μάλιστα, μετά από αίτημα των παρευρισκομένων, θα υπάρχει και ξεχωριστή ενότητα στον ιστότοπό μας με τα ενεργειακά ζητήματα και τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ενέργεια.

Επίσης, στην εκδήλωση γνωστοποιήθηκε το οδοιπορικό που σχεδιάζεται για τις 21/8-5/9 από τον Κιθαιρώνα στα Άγραφα. Μια απόσταση 314 χιλιομέτρων με σύνθημα: Ενάντια στη λεηλασία των βουνών και της φύσης. Για το οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα τις προσεχείς μέρες.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας: Το αλάτι της γης.

Δελτίο Τύπου 4η μέρα – Η σύγκλιση των αγώνων ως ο μόνος δρόμος της συνέχισής τους

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε περιήγηση στον τόπο της καταστροφής στο βουνό του Κακάβου. Κάποιοι από εμάς έχουμε βιώσει σταδιακά την καταστροφή είδαμε την εξέλιξή της και κάποιοι άλλοι από εμάς ήρθαμε για πρώτη φορά στο τερατώδες εξορυκτικό έργο. Σίγουρα όμως όλοι είδαμε και αναγνωρίσαμε το δυστοπικό μέλλον που διαφαίνεται.

Το απόγευμα ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση γύρω από το ενεργειακό ζήτημα από διάφορα κινήματα από όλη τη χώρα, αν και η συμμετοχή των κινημάτων περιμέναμε να είναι πιο εμπλουτισμένη. Τέθηκαν προβληματισμοί γύρω από το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινότητες αγώνα ικανές να αντισταθούν αποτελεσματικά στη λεηλασία της φύσης και την επακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής για λόγους κερδοσκοπίας. Το πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον κινηματικό λόγο, να διευρύνουμε δηλαδή το διάλογο γύρω από τα ζητήματα παραγωγής ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων κ.α. Εκφράστηκε η ανάγκη να εμπνευστούμε από τα παραδείγματα των αγωνιζόμενων κοινοτήτων της λατινικής Αμερικής αλλά και να δώσουμε βάση στη σύγκλιση των κατά τόπους κινημάτων σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων.

Η σημερινή μέρα μας βρίσκει σε σύνδεση με τη Γαλλία αλλά και με δια ζώσης συζήτηση σχετικά με την υπόθεση των κίτρινων γιλέκων.

ΤΡΙΤΗ 28/7

Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει την ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

18.00: Η υπόθεση των κίτρινων γιλέκων

Μιχάλης Λιανός: «Αποανάπτυξη, πολιτική, εργασία». Το δίλημμα περιβάλλον ή απασχόληση, μπροστά στο οποίο βρίσκονται συστηματικά τα σύγχρονα λαϊκά κινήματα – και ιδίως τα ΚΓ – ενώ οι Σκουριές είναι μείζον παράδειγμα.

Μπονίτα Παπαστάθη, Ηρώ Σιαφλάκη: «Κίτρινα Γιλέκα, αυτοί που δεν είναι τίποτα και η εξάντληση της αντιπροσώπευσης» + BINTEO.

Ξαφνικά, στις 17 Νοεμβρίου 2018, εμφανίζεται το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Από τότε, κάθε Σάββατο, πυκνές ή αραιότερες διαδηλώσεις γεμίζουν τους δρόμους του Παρισιού και αλλού. Τις πορείες αυτές ωθεί η οργή. Κάποτε, οι παλιές συνήθειες της ατομικευμένης, φτωχής ζωής αφήνονται πίσω και αυθόρμητες κοινότητες συγκροτούνται γύρω από την επιθυμία να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ:

Άρχισε το 10ήμερο αγώνα και ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών 24/7 – 2/8

Μοιραστείτε το άρθρο