ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ – ΜΕΞΙΚΟ Κοινοτισμός, αυτονομία, δίκτυα αντίστασης και εξέγερσης

7ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ – 4Η ΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/7: Εκδήλωση – συζήτηση: Φωτίζουμε τις αποκλίσεις, αναζητώντας τις κινηματικές συγκλίσεις στα ζητήματα της ενέργειας – στο πλαίσιο του διαλόγου για τη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί 17-18/10/2020.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΛΥΨΗ από μέλη του infolibre


Ο κοινοτισμός μέσα από τη ζαπατιστική αυτονομία και τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης του Μεξικού, ήταν τα θέματα της κύριας εκδήλωσης κατά τη σημερινή 3η μέρα του Δεκαήμερου Αγώνα & Ελευθερίας μέσα στο δάσος των Σκουριών ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Συνέλευση 10ήμερου Αγώνα και Ελευθερίας – Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/7

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: Ο κοινοτισμός μέσα από τη ζαπατιστική αυτονομία και συζήτηση μέσω διαδικτύου με μέλη από τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης του Μεξικού και συγκεκριμένα τα Δίκτυα της Iztapalapa της πόλης του Μεξικού, της πολιτείας Tlaxcala και από το Πανεπιστημιακό Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο.

Συμμετείχαν μέλη της Αυτοοργανωμένης Ελευθεριακής Συνέλευσης Paliacate Zapatista, της Σπίθας Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών, της Αναρχικής ομάδας Μπαρούτι και δεκάδες άλλοι συμμετέχοντες στη δεκαήμερη κατασκήνωση στο δάσος των Σκουριών.

Ακολούθησε η συνέλευση του 10ήμερου Αγώνα και Ελευθερίας, όπου πέραν των θεμάτων λειτουργίας, προγράμματος, οργανωτικών κ.α., συζητήθηκε και το δεύτερο επεισόδιο προβοκάτσιας που σημειώνεται. Συγκεκριμένα (εκ νέου) επιχείρηση να κατέβει πανό στην είσοδο της Μεγάλης Παναγιάς συνάντησε τη διαμαρτυρία κατοίκων, ένας εκ των οποίων προπηλακίστηκε και τραυματίστηκε στα δόντια. Παρα-κρατικές πρακτικές γνωστών ακροδεξιών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της βορειοδυτικής Χαλκιδικής.

Περισσότερα, τόσο για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, όσο και του επεισοδίου, περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Συνέλευσης του 10ήμερου:

Δελτίο Τύπου 3η μέρα – Αυτόνομες ιθαγενικές κοινότητες αλληλεγγύης και αγώνα

Η χθεσινή ημέρα μας έφερε κοντά με τις συντρόφισσες/συντρόφους/συντροφόισσες των κοινοτήτων του ιθαγενικού κινήματος. Σε μια διαδικτυακή σύνδεση και με τη χρήση δυο γλωσσών, ανταλλάχθηκαν πρακτικές, εμπειρίες και απορίες για ο,τι παρουσιάστηκε.

Η δημιουργία κοινοτήτων προϋποθέτει την ανάγκη των ατόμων να αλλάξουν την πραγματικότητα που τους αφήνει απ’ έξω και δεν τους υπολογίζει. Έπειτα, χρειάζεται πολιτική τοποθέτηση, η οποία ορίστηκε από τις κοινότητες ως αριστερά και από τα κάτω και δημιουργήθηκαν επιτροπές για το διαμοιρασμό εργασιών.

Οι ιθαγενικές κοινότητες αυτόνομα έστησαν εν μέσω πανδημίας δίκτυα αλληλεγγύης με χρήση παραδοσιακής ιατρικής από βότανα που καλλιεργούν οι ίδιες, πρατήρια ανέργων, λαϊκά συσσίτια και θερινό μάθημα για τα άπορα παιδιά. Στο τελευταίο, παιδιά ηλικίας 12-13 ετών παραπονέθηκαν για το μάθημα και ζήτησαν να συμμετέχουν ως συντονιστές και όχι ως μαθητές, γεγονός που μας δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι τα αυτόνομα σχολεία μεγαλώνουν ελεύθερους ανθρώπους.

Ενημερωθήκαμε για το αντικαπιταλιστικό πανεπιστημιακό δίκτυο, όπου μέσα σε όλους τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει βρέθηκε εν μέσω πανδημίας σε μια αφήγηση από τα πάνω, η οποία όριζε ως αναγκαία και θεμελιώδη την εξορυκτική δραστηριότητα και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας. Αυτόματα, λοιπόν, προσδιορίστηκε ένας κοινός εχθρός που δεν είναι άλλος από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Στο τέλος της κουβέντας μας αλληλοπροτάθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Η ανταλλαγή υλικού (αφίσες, μπροσούρες) και έργων τέχνης για να εμπλουτιστεί η σχέση μεταξύ των κινημάτων,
  • Να προσπαθήσει να σταματήσει ο καθένας την καταστροφή στον τόπο του με τον τρόπο του,
  • Να σταθούμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, άρα και στις μεγάλες εξορυκτικές οικονομίες.

Η σημερινή (αυριανή) μέρα ξεκινά με την περιήγηση στους τόπους καταστροφής του Κακάβου και θα συνεχίσει με εκδήλωση γύρω από τα ζητήματα ενέργειας με τη συμμετοχή του δικτύου Μεσοχώρα-Αχελώος SOS, της πρωτοβουλίας Αθήνας για την προστασία των Αγράφων και την πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Συνέλευση 10ήμερου Αγώνα και Ελευθερίας – Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Καταγγελία για την χθεσινή επίθεση φασιστοειδών στη Μεγάλη Παναγία

Χθες 26 Ιούλη, κάτοικος της Μ.Παναγίας υπερασπιζόμενος πανό προπαγάνδισης του 10ήμερου, δέχτηκε επίθεση από ομάδα φασιστοειδών. Παρά την πάγια θρασύδειλη τακτική τους να επιτείθενται οι πολλοί σε ένα, η σθεναρή και αποφασιστική του στάση με την άμεση συνδρομή κατοίκων, τους έτρεψε σε φυγή και το πανό παραμένει άθικτο.

Είναι σαφές ότι τα φασιστοειδή δεν ενοχλήθηκαν μόνο από την προσέλευση του κόσμου στο 10ήμερο αγώνα, αλλά και από το περιεχόμενο των εκδηλώσεων – συζητήσεων που στρέφονται μακριά και ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τους θρέφει και τους χρησιμοποιεί.

Η συνέλευση του βουνού υπερασπίζεται τα κεκτημένα του 10ήμερου αγώνα και ελευθερίας και δε θα ανεχτεί τα περιστατικά φίμωσης του αγώνα και των ανθρώπων του. Ο αγώνας που δίνουμε δεν κρίνεται από το κατέβασμα ενός πανό αλλά από τη μαχητική στάση των ανθρώπων που τον κρατάνε ζωντανό.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο παθητικός ρόλος της αστυνομίας δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς την πλευρά που προστατεύει.

Συνέλευση 10ήμερου Αγώνα και Ελευθερίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/7

Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

11.00: Περιήγηση στους χώρους της καταστροφής.

18.00: Εκδήλωση – συζήτηση: Φωτίζουμε τις αποκλίσεις, αναζητώντας τις κινηματικές συγκλίσεις στα ζητήματα της ενέργειας – στο πλαίσιο του διαλόγου για τη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί 17-18/10/2020.

Γι αυτό το σκοπό, το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», η Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και η Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς, καλούν συλλογικότητες από το χώρο της ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΧΘΕΣΙΝΗ (ΣΑΒΒΑΤΟΥ) ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ infolibre

Από τα βουνά των Ζαπατίστας στις εξορύξεις των Σκουριών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ:

Άρχισε το 10ήμερο αγώνα και ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών 24/7 – 2/8