Άρχισε το 10ήμερο αγώνα και ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών 24/7 – 2/8

Στη χθεσινή πρώτη μέρα και μετά την ολοκλήρωση του στησίματος των εγκαταστάσεων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς και της Συνέλευσης του Βουνού. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ…

Από τη χθεσινή πρώτη βραδιά

2Η ΜΕΡΑ – Σήμερα Σάββατο η πρώτη εκδήλωση-συζήτηση και μουσική βραδιά… 

Το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις εκδηλώσεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, ξεναγήσεις, βραδυές στο infolibre ΕΔΩ

και στο epitropiagonapanagias.blogspot.com

και απευθείας ΕΔΩ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 10ΗΜΕΡΟΥ

  • Παρασκευή 24 Ιουλίου

Υποδοχή – καλωσόρισμα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών.

  • Σάββατο 25 Ιουλίου

16.00: Ο αγώνας των γυναικών ζαπατίστας.

18.00: Ο κοινοτισμός μέσα από τη ζαπατιστική αυτονομία.

Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista / Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών / Αναρχική ομάδα Μπαρούτι.

  • Κυριακή 26 Ιουλίου

11.00: Η κατάκτηση του ψωμιού. Παρουσίαση του αναρχικού φούρνου του Παρισιού από Γάλλους συντρόφους.

18.00: Συζήτηση με τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης του Μεξικού (θα συμμετέχουν συντρόφισσες και σύντροφοι από τα Δίκτυα της Iztapalapa της Πόλης του Μεξικού, της πολιτείας Tlaxcala και από το Πανεπιστημιακό Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο).

Συζήτηση για τη συγκρότηση δικτύων στη δική μας γωνιά του κόσμου.

Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista / Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών / Αναρχική ομάδα Μπαρούτι.

  • Δευτέρα 27 Ιουλίου

11.00: Περιήγηση στους χώρους της καταστροφής.

18.00: Φωτίζουμε τις αποκλίσεις, αναζητώντας τις κινηματικές συγκλίσεις στα ζητήματα της ενέργειας.

Στα πλαίσια του διαλόγου για τη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια 17-18/10/2020.

Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» / Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων / Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α.

  • Τρίτη 28 Ιουλίου

18.00: Η υπόθεση των κίτρινων γιλέκων

Μιχάλης Λιανός: «Αποανάπτυξη, πολιτική, εργασία». Το δίλημμα περιβάλλον ή απασχόληση, μπροστά στο οποίο βρίσκονται συστηματικά τα σύγχρονα λαϊκά κινήματα – και ιδίως τα ΚΓ – ενώ οι Σκουριές είναι μείζον παράδειγμα.

Μπονίτα Παπαστάθη, Ηρώ Σιαφλάκη: «Κίτρινα Γιλέκα, αυτοί που δεν είναι τίποτα και η εξάντληση της αντιπροσώπευσης».

Ξαφνικά, στις 17 Νοεμβρίου 2018, εμφανίζεται το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Από τότε, κάθε Σάββατο, πυκνές ή αραιότερες διαδηλώσεις γεμίζουν τους δρόμους του Παρισιού και αλλού. Τις πορείες αυτές ωθεί η οργή. Κάποτε, οι παλιές συνήθειες της ατομικευμένης, φτωχής ζωής αφήνονται πίσω και αυθόρμητες κοινότητες συγκροτούνται γύρω από την επιθυμία να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

  • Τετάρτη 29 Ιουλίου

18.00: Η νέα φάση του πολέμου κατά των μεταναστ(ρι)ών – μεταναστευτικοί αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Αντιφασιστική κίνηση Σάμου / Stop War On Migrants

  • Πέμπτη 30 Ιουλίου

11.00: Ξενάγηση στα αντάρτικα λημέρια του Κακάβου.

18.00: Η εξέγερση του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μια συζήτηση με τον σύντροφο – συναγωνιστή George Katsiaficas.

Αγώνας ενάντια στα χρυσωρυχεία: Πού βρισκόμαστε.

Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.

  • Παρασκευή 31 Ιουλίου

18.00: Υγεία και περιβάλλον.

Αυτοδιαχειριζόμενη Δομή Υγείας Εξαρχείων / Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης.

Βράδυ: Οι Τσιριτσάντσουλες κλείνουν 20 χρόνια ζωής και παρουσιάζουν σε καθήμεν@ς τη θεατρική παράσταση ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ, κηρύσσοντας το δόγμα της νέας Τσίρι θρησκείας.

  • Σάββατο 1 Αυγούστου

18.00: Αυτοδιαχείριση και πανδημική καταστολή.

Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ / Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών

Βράδυ: Το δεκαήμερο αγώνα παρέα με τους: Social Waste / Δημήτρη Μυστακίδη / Φώτη Σιώτα / Χρήστο Μαστέλλο / FUKU / Γιώργο Μιχαήλ / Δημήτρη Βαβλιαρα

  • Κυριακή 2 Αυγούστου

Μεσημέρι: Με παρέα συντρόφισσες και συντρόφους ρεμπέτες, θα αναστοχαστούμε πάνω στο δεκαήμερο και τους αγώνες της πάλαι ποτέ ανθρώπινης κατάστασης πριν ξαναγυρίσουμε, στην με ή από κορωνοϊό, μετα-ανθρώπινη κατάσταση.

Βράδυ: Πατριώτες της Μάνας Γης.

http://epitropiagonapanagias.blogspot.com/

ΣΚΟΥΡΙΕΣ 2020 – 7ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ

η Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς,

το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»,

η Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων και

η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

καλούν συλλογικότητες από το χώρο της ενέργειας σε μια συζήτηση, με θέμα:

«Φωτίζουμε τις αποκλίσεις, αναζητώντας τις κινηματικές συγκλίσεις»

στο πλαίσιο του διαλόγου

για τη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια

(Αθήνα, 17-18/10/2020)

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΗ 2020, 18:00

ΔΑΣΟΣ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

 

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΑΡ. 24 ΙΟΥΛΙΟΥ – ΚΥΡ. 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

14 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε εθνικό όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας θα πραγματοποιήσει φέτος το 7ο στη σειρά δεκαήμερο αγώνα στο δάσος των  Σκουριών, κάτι το οποίο είναι όχι μόνο ανάγκη και επιθυμία των μελών της αλλά και αυτών που συνεχίζουν να παρακολουθούν ή να ενδιαφέρονται για την επέλαση του εξορυκτισμού και να αντιστέκονται στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται άνθρωποι και περιβάλλον.

Έχουμε μπροστά μας ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα διττά χρεοκοπημένο, ηθικά και οικονομικά. Ιδιώτευση και ανυπαρξία κοινότητας και άρα κοινωνίας από τη μία, εμμονική θεσμική οικονομική ύφεση από την άλλη.

Το μύθευμα της αέναης και με κάθε κόστος οικονομικής ανάπτυξης/μεγέθυνσης έδειχνε ήδη από τα τέλη του 2019 και παρά τις πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις των απανταχού τραπεζών, τα όριά του. Λίγο ως πολύ, όλοι οι οικονομικοί αναλυτές προσπαθούσαν απλά να προσδιορίσουν το χρόνο που θα ηχούσε και πάλι το κανόνι της επίσημης οικονομικής χρεοκοπίας.

Στα ιδιαίτερα της ελληνικής επικράτειας, τα πράγματα με την κυβέρνηση των «αρίστων» δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να είναι καλύτερα.

Από το κατασταλτικό φιάσκο του ανατολικού Αιγαίου στη ρατσιστική απανθρωπιά του Έβρου.

Από τη μονοκαλλιέργεια των αιολικών και των φωτοβολταϊκών , σύμβολο του νέου παροξυστικού αναπτυξιακού οράματός τους, στη γενικευμένη καύση σκουπιδιών ως επιβεβαίωση του αδιεξόδου της ρυπαρότητας του καταναλωτισμού και της πλαστικής κουλτούρας της διοξίνης.

Από την απροκάλυπτη στήριξη/διάσωση της Eldorado Gold που θα πραγματοποιούσε τη δήθεν μεγαλύτερη και καταστροφικότερη βέβαια επένδυση στην Ελλάδα, φυσικά χωρίς χρήματα κατά ομολογία του τρίο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, στην υστερία της πετρελαϊκής αυτάρκειας και την παράνοια των γεωτρυπάνων.

Όσο για το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο της Novartis, θα πούμε ότι αποτελεί περίτρανη απόδειξη της μικρότητας των ες αεί λιγούρηδων που κατοικοεδρεύουν στο κοινοβούλιο όπως και της αρπακτικότητας των μέγα φαρμακευτικών που θα «σώσουν» τον ιατρικοποιημένο κόσμο μας.

Σ’ αυτή την αξιολάτρευτη με βάση τα λεγόμενα των κυβερνητικών παπαγάλων κανονικότητα, ήρθε να προστεθεί η “υγειονομική κρίση”. Πραγματική ή επινοημένη, λίγη σημασία έχει αφού η επίκληση και η επιβολή της δημιούργησαν μια νέα φαντασιακή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Άνθρωποι φοβισμένοι, αποκλεισμένοι, βομβαρδισμένοι από συνεχή επιστημονικοφανή στοιχεία, ενοχικοί και εγκλωβισμένοι από τις επιταγές της ατομικής ευθύνης, υπό την πατερναλιστική νουθεσία των ειδικών επιστημόνων και την άοκνη επιτήρηση από τους «ήρωες της πρώτης γραμμής», τους μπάτσους σε «κοινωνικό ρόλο».  Ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να γίνει αποδεκτή, ουσιαστικά εν μία νυκτί, η εκτόξευση της ανεργίας από το 17% στο 22% και για να προωθήσουν και να επιβάλουν λογικές σαν αυτή του «περιβαλλοντικού νομοσχεδίου» που προετοιμάζει τη νέα επίθεση υπέρ της άνευ ορίων και περιορισμών ανάπτυξης, απαραίτητης και δικαιολογημένης αυτή τη φορά από την ανάγκη ρεφαρίσματος, λόγω της έκτακτης οικονομικής χασούρας που προκάλεσε η παραπάνω κρίση.

Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί στα μάτια μας η κατάσταση  και όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο. Και επειδή ούτε μας ενδιέφερε ούτε θέλουμε να επιστρέψουμε στην πρότερη «κανονικότητα», πιστεύουμε ότι η ανάγκη οργάνωσης και αντίστασης καθίσταται επιτακτική.

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν και χωρίς να περιμένουμε την «επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού» που θα μας ξαναδώσει δουλειά και ευημερία, από το 2021 όμως, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιούλη, (24/7-2/8), το 7ο δεκαήμερο αγώνα στο δάσος των Σκουριών.

Για την ουσία και την επιτυχία του δεκαήμερου ήταν και παραμένει απαραίτητη η συμβολή και η συμμετοχή όλων εκείνων, συλλογικοτήτων και ατόμων, που δεν αναθέτουν, δε συναινούν και που αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα για τους ανθρώπους και το περιβάλλον από την επίθεση της καπιταλιστικής και κρατικής αυθαιρεσίας και συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Ten Days of Struggle and Freedom in the Forest of Skouries 24 July – 02 August 2020

24 July – 02 August 2020

Living on the mountain

Discussions – Assemblies – Events

Guided Tours to the Sites of Destruction

Real Oxygen

Ten Days of Struggle and Freedom in the Forest of Skouries

From the flagrant support and bailout of Eldorado Gold, that was about to realize the grandest and definitely the most destructive investment in Greece, to the hysterical lies on ‘oil self-sufficiency’ and the paranoia of the drill.

From the monoculture of windmill parks and solar farms, a symbol of their latest insane vision for development, to the imposition of the combustion model for waste management, there can be no better confirmation of the generalized impasse of the filth of consumerism and the plastic culture of dioxins.

Let us annul the myth of growth – on the ground, in practice, through our action.

Friday 24th July

1st day

Opening – Welcome to the primordial forest of Skouries

Saturday 25th July

2nd day

16:00 The struggle of Zapatista women

18:00 Community building within the Zapatista autonomy

Self-organized libertarian assembly Paliacate Zapatista / Spitha Allelegyes, Spark of Solidarity for the Struggle of the Zapatista and indigenous peoples / Barouti anarchist group

Sunday 26th July

3rd day

11:00 The conquest of bread

Presentation of an anarchist baking oven in Paris by French comrades

18:00 Discussion: Network building in our corner of the world / Networks of resistance and insurrection in Mexico

Self-organized libertarian assembly Paliacate Zapatista / Spitha Allelegyes, Spark of Solidarity for the Struggle of the Zapatista and indigenous peoples / Barouti anarchist group

Monday 27th July

4th day

11:00 Tour on the sites of destruction

18:00 Throwing light on divergence, seeking convergence on issues of energy

Within the framework of the dialogue towards the 2nd nationwide meeting for energy 17 / 18 October 2020

“Mesochora -Acheloos SOS” Network / Athens Initiative for the Protection of Agrafa / Athens Initiative Against Coal Mining

Tuesday 28th July

5th day

18:00 The Gilets Jaunes

Updates and discussion with comrades from France, live connection

Wednesday 29th July

6th day

18:00 A new phase in the war against migrants – migrant struggles for freedom and dignity

Antifascist Movement of Samos / Stop War on Migrants

Thursday 30th July

7th day

11:00 Guided Tour to the Kakkavos

18:00 The insurgency of 2020 in the US

A discussion with comrade George Katsiaficas

The struggle against goldmines: where we are at right now

Committee of Struggle in Meghali Panaghia

Friday 31st July

8th day

18:00 Health and the environment

Self-organized Health Structure in Exarcheia / Social Solidarity Clinic of Thessaloniki

EVENING: Theatre Play

The theater group ‘Tsiritsantsoules’ celebrate their 20th anniversary, and present, to a sitting audience, a play entitled METANOEITE (REPENT), and declare the new religion of TSIRI!

Saturday 1st August

9th day

18:00 Self-management and pandemic repression

VIOME workers union

EVENING: Social Waste (band) at the Ten Days of Struggle

Sunday 2nd

10th day

NOON: A company of comrades will play rebetika and we will all reflect on the Ten Days and on the struggle for a human way of life, before returning to the, COVID-infested or COVID-free, posthuman condition.

10 DAYS OF STRUGGLE AT THE SKOURIES FOREST FRIDAY 24 JULY – SUNDAY 2 AUGUST

FOURTEEN YEARS OF RESISTING PARANOIA 

In this new situation, both on a national and an international level, the Committee of Struggle in Meghali Panaghia will organize the 7th 10-day meeting in the forest of Skouries. It is not only an urgent necessity for its members, but also for anyone following the attack of mining companies and the general assault against humans and the environment.

We are facing a political and economic system that has failed both financially and morally. Indivualism and total lack of community, total inexistence of society on the one hand, obsessively persistent economic depression on the other. Despite the several recapitalizations, the myth of growth at any cost had already revealed its limitations since the end the 2019. All mainstream analysts were just disagreeing about the exact moment of the official declaration of full-on bankruptcy.

On Greek territory, things couldn’t possibly be better under the government of ‘excellencies’ as they call themselves. From the monoculture of wind-farms and photovoltaic solar panels, a symbol of their new insane vision of development, to the combustion of garbage and waste dumps, from the unapologetic support and actual salvation of Eldorado Gold that was allegedly going to realize the grandest, and most destructive, investment in Greece, of course claiming no money from the Canadian mega-company, as the prime minster and his minsters themselves admitted, to the hysteria of oil self-sufficiecy and the craze of oil drills, there can be no better confirmation of the generalized impasse, of the filth of consumerism and the plastic culture of dioxins.

As for the political and financial scandal of Novartis, let us just say that it is proof of the greed and pettiness of those who are holding on to their parliament seats, as well as of the rapacity of big pharma.

To this adorable normality, if we believe the terminology of the government’s talking heads, the health crisis was added. Real or imagined, it does not really matter since a new global situation was created in its name. Scared, excluded people, bombarded by scientifically sounding data, infused with guilt by patronizing specialists and under the surveillance of the cops, the heroes of the moment playing a major social role. This was the best chance to sell all economic justifications to pass the “environmental bill”, to let unemployment skyrocket overnight from 17 to 22% and go unpunished.

This is how we see the situation unfolding before our eyes, and not only in Greece. We do not want to “return to normality”. We believe we should urgently organize and resist. Without waiting for the declared “acceleration of digital reform” that promises to give us back our jobs and wellbeing, but not quite yet, we are organizing our 7th 10-day meeting of struggle at the forest of Skouries from the 24th of July to the 2nd of August 2020.

For the substance and the success of our meeting the contribution of all those collectivities and individuals who do not accept the politics of delegation to professional politicians of their own affairs, who do not consent, who understand the danger, for both humans and the environment, of the assault by States and capitalism and continue to resist.

MEGHALI PANAGHIA COMMITTEE OF STRUGGLE

Μοιραστείτε το άρθρο