Από τα βουνά των Ζαπατίστας στις εξορύξεις των Σκουριών

Στον κοινοτισμό μέσα από τη ζαπατιστική αυτονομία και τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης του Μεξικού (με τηλε-σύνδεση), είναι αφιερωμένη η 3η μέρα (Κυριακή 26/7)… ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από μέλη του infolibre

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/7

Στους αγώνες των γυναικών Ζαπατίστας ήταν αφιερωμένη η 2η μέρα του 7ου Δεκαημέρου Αγώνα & Ελευθερίας στις Σκουριές, που διοργανώνεται με την πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς και πραγματοποιείται στο δάσος των Σκουριών, όπου ήδη έχουν κατασκηνώσει στον Κάκαβο δεκάδες άτομα.

Το απόγευμα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Αυτές, οι άλλες, οι αληθινές» (2009) και στη συνέχεια η πρώτη εκδήλωση για τη ζωή και τον αγώνα των γυναικών Ζαπατίστας. Σε αυτήν (όπως και στην αυριανή) συμμετείχαν μέλη της Αυτοοργανωμένης Ελευθεριακής Συνέλευσης Paliacate Zapatista, της Σπίθας Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών και της Αναρχικής Ομάδας Μπαρούτι.

Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε και διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με τους Foukodian Riddims / Monster Music.

Δελτίο Τύπου 2η μέρα – Ο συνολικότερος αγώνας των γυναικών Zapatistas ενάντια στο σύστημα

Η χθεσινή ημέρα επέλεξε να επικεντρωθεί σε μια πρώτη συνάντηση με τους Zapatistas και τον τρόπο ζωής τους, μέσα από την ματιά των αγωνιζόμενων γυναικών των κοινοτήτων. Γνωρίζοντας της διαδρομή της διοικήτριας Ramona, εμβλυματικής μορφής του Ζαπατιστικού κινήματος αλλά και όλων των αγωνιζόμενων γυναικών, προβληματιστήκαμε και άνοιξε μια γόνιμη κουβέντα γύρω από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Ακούστηκαν απόψεις που στήριξαν τη σημαντικότητα του γυναικείου ζητήματος, και άλλες που εστίασαν στο γεγονός ότι ο αγώνας των δικαιωμάτων είναι απέναντι στην εξουσία και όχι (μόνο) απέναντι στη πατριαρχεία ως συνολική κουλτούρα. Στεκόμενες/οι σε αυτό δεν θα μπορούσαμε να μην σκεφτούμε τον δικό μας αγώνα-ανεξαρτήτως φύλου και ταυτότητας- ενάντια στην εξόρυξη, που δεν πρόκειται και δεν περιορίζεται σε οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντική ανησυχία αλλά στο πρόταγμα ενός άλλου τρόπου ζωής.

Η σημερινή μέρα θέλουμε να μας βρεί σε μια εικονική αλλά εξίσου ουσιαστική με τη χτεσινή ζαπατιστική συνάντηση σε μιά συζήτηση για τον κοινοτισμό αλλά και για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο αναρχικό φούρνο της Γαλλίας.

Ας γίνει τρόπος ζωής αυτό που ακούστηκε σήμερα: Διδάσκουμε μαθαίνοντας και μαθαίνουμε παράγοντας.

Συνέλευση 10ημέρου Αγώνα και Ελευθερίας – Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Κατά τη σημερινή μέρα η συνέλευσης της διοργάνωσης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση,  σχετικά με την έναρξη του Δεκαημέρου, αλλά και για τις προβοκατόρικες ενέργειες κάποιων να κατεβάσουν τα πανό από τους δρόμους προς την κατασκήνωση:

Έναρξη δεκαημέρου

Με την έναρξη του 7ου δεκαημέρου αγώνα και ελευθερίας έγινε η σήμανση σε κεντρικά σημεία της περιοχής με πανό και αφίσες. Η συνεχής παρουσία του κινήματος στο βουνό ενόχλησε κράτος, εταιρεία και παρακράτος, το οποίο ανέλαβε το ρόλο του και εντελώς θρασύδειλα έδρασε κατεβάζοντας πανό με τις κατευθύνσεις προς το camp, σε μια αφελή προβοκατόρικη απόπειρα. Δεν προξενεί καμία εντύπωση ότι το παραπάνω συνέβη με τη συγκάλυψη – συνενοχή της αστυνομίας που επί ώρες περιπολούσε και επιτηρούσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συμμετείχαν στη δράση και με την παρουσία στελεχών και σεκιούριτι της εταιρείας.

Το φετινό 10ήμερο στοχεύει στη συνάντηση κινημάτων με κοινονικοπολιτικά χαρακτηριστικά και συζητήσεις που αφορούν ζητήματα ενέργειας, περιβάλλοντος, εργασίας, καταστολής, αυτοδιαχείρισης, αυτοοργάνωσης, αυτοδιάθεσης, μεταναστευτικού, με σκοπό τη γνωριμία, τη ζύμωση, τη συμπόρευση στους δρόμους του αγώνα. Το ζητούμενο του 10ημέρου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά με το πέρας του, να μην επανέλθουμε στην κανονικότητά τους, αλλά ένα βήμα πιο κοντά στη δική μας ουτοπία. Καμία ψευδαίσθηση παρεμπόδισης από φασιστοειδή δε θα εμποδίσει το 10ήμερο, αλλά ούτε και τον αγώνα των συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων που θα συμβάλλουν στην επιτυχή πραγματοποίησή του.

Η σημερινή ημέρα θα επικεντρωθεί στην κοινοτιστική αυτονομία και τον αγώνα των γυναικών του ζαπατιστικού κινήματος, ένα θέμα σε μακρινές γεωγραφίες αλλά με άμεσο αντίκτυπο και σημασία για όλες/όλους μας.

Συνέλευση 10ήμερου Αγώνα και Ελευθερίας – Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/7

Κατά την αυριανή 3η μέρα του Δεκαημέρου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στις 18:00 με θέμα: Ο κοινοτισμός μέσα από τη ζαπατιστική αυτονομία και συζήτηση με τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης του Μεξικού σε τηλε-σύνδεση με μέλη από τα Δίκτυα της Iztapalapa της πόλης του Μεξικού, της πολιτείας Tlaxcala και από το Πανεπιστημιακό Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο.

Το πρωί στις 11:00 θα γίνει παρουσίαση του αναρχικού φούρνου ψωμιού του Παρισιού από Γάλλους συντρόφους

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ (ΧΘΕΣΙΝΗ) ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ:

Άρχισε το 10ήμερο αγώνα και ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών 24/7 – 2/8

25 Ιουλίου 2020 στο infolibre

Μοιραστείτε το άρθρο