Τα πολιτικά κάμπινγκ του φετινού καλοκαιριού

Δεκαήμερο Αγώνα & Ελευθερίας στις Σκουριές / Resist-Reclaim-Revolt, / YRE-AntinaziZoneCamping / Αγωνιστικές Κινήσεις και Μαθητική Αντίσταση / Αναιρέσεις Camping / Πορεία… Της Θεοπίστης Καπέτα

Φέτος, για ακόμη μία χρονιά συνεχίζονται τα πολιτικά camping που έρχονται για να μαζέψουν τη νεολαία (και όχι μόνο) σε ένα ευχάριστο κλίμα για να ανοίξουν συζητήσεις και να γίνουν εκδηλώσεις σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα, το κίνημα, την ιστορία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό . Παρ’ όλο που η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες και η πίεση που ασκήθηκε στην κοινωνία ήταν ιδιαίτερα έντονη, οργανώσεις και συλλογικότητες αντιστέκονται στο κλίμα φόβου και απομόνωσης και διοργανώνουν κάμπινγκ που θα γίνουν η αφορμή για να ανοίξουν καίρια ζητήματα, να συζητηθούν, να προβληματίσουν. Φυσικά, πέρα από τις συζητήσεις-εκδηλώσεις,  δεν θα λείπουν και τα μουσικά γλέντια, οι θεατρικές παραστάσεις, οι προβολές ταινιών και οι περιηγήσεις σε κοντινούς προορισμούς. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα προγράμματα.

ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ :  Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής,  24/7 – 2/8

Παρασκευή 24 Ιουλίου

Υποδοχή – καλωσόρισμα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών.

Σάββατο 25 Ιουλίου

16.00:  Ο αγώνας των γυναικών ζαπατίστας.

18.00:  Ο κοινοτισμός μέσα από τη ζαπατιστική αυτονομία.

Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista / Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών / Αναρχική ομάδα Μπαρούτι.

Κυριακή 26 Ιουλίου

11.00:  Η κατάκτηση του ψωμιού. Παρουσίαση του αναρχικού φούρνου του Παρισιού από Γάλλους συντρόφους.

18.00:  Συζήτηση με τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης του Μεξικού (θα συμμετέχουν συντρόφισσες και σύντροφοι από τα Δίκτυα της Iztapalapa της Πόλης του Μεξικού, της πολιτείας Tlaxcala και από το Πανεπιστημιακό Αντικαπιταλιστικό Δίκτυο).

Συζήτηση για τη συγκρότηση δικτύων στη δική μας γωνιά του κόσμου.

Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista / Σπίθα Αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας και των Ιθαγενών Λαών / Αναρχική ομάδα Μπαρούτι.

Δευτέρα 27 Ιουλίου

11.00:  Περιήγηση στους χώρους της καταστροφής.

18.00:  Φωτίζουμε τις αποκλίσεις, αναζητώντας τις κινηματικές συγκλίσεις στα ζητήματα της ενέργειας.

Στα πλαίσια του διαλόγου για τη 2η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια 17-18/10/2020.

Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» / Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων / Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α.

Τρίτη 28 Ιουλίου

18.00:  Η υπόθεση των κίτρινων γιλέκων

Μιχάλης Λιανός: «Αποανάπτυξη, πολιτική, εργασία». Το δίλημμα περιβάλλον ή απασχόληση,  μπροστά στο οποίο βρίσκονται συστηματικά τα σύγχρονα λαϊκά κινήματα – και ιδίως τα ΚΓ – ενώ οι Σκουριές είναι μείζον παράδειγμα.

Μπονίτα Παπαστάθη, Ηρώ Σιαφλάκη: «Κίτρινα Γιλέκα, αυτοί που δεν είναι τίποτα και η εξάντληση της αντιπροσώπευσης».

Τετάρτη 29 Ιουλίου

18.00:  Η νέα φάση του πολέμου κατά των μεταναστ(ρι)ών – μεταναστευτικοί αγώνες για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Αντιφασιστική κίνηση Σάμου / Stop War On Migrants

Πέμπτη 30 Ιουλίου

11.00:  Ξενάγηση στα αντάρτικα λημέρια του Κακάβου.

18.00:  Η εξέγερση του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συζήτηση με τον σύντροφο – συναγωνιστή George Katsiaficas.

Αγώνας ενάντια στα χρυσωρυχεία: Πού βρισκόμαστε.

Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.

Παρασκευή 31 Ιουλίου

18.00:  Υγεία και περιβάλλον.

Αυτοδιαχειριζόμενη Δομή Υγείας Εξαρχείων / Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης.

Βράδυ: Οι Τσιριτσάντσουλες κλείνουν 20 χρόνια ζωής και παρουσιάζουν σε καθήμεν@ς τη θεατρική παράσταση ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ, κηρύσσοντας το δόγμα της νέας Τσίρι θρησκείας.

Σάββατο 1 Αυγούστου

18.00:  Αυτοδιαχείριση και πανδημική καταστολή.

Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ / Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών

Βράδυ: Το δεκαήμερο αγώνα παρέα με τους: Social Waste / Δημήτρη Μυστακίδη / Φώτη Σιώτα / Χρήστο Μαστέλλο / FUKU / Γιώργο Μιχαήλ / Δημήτρη Βαβλιαρα

Κυριακή 2 Αυγούστου

Μεσημέρι: Με παρέα συντρόφισσες και συντρόφους ρεμπέτες, θα αναστοχαστούμε πάνω στο δεκαήμερο και τους αγώνες της πάλαι ποτέ ανθρώπινης κατάστασης πριν ξαναγυρίσουμε, στην με ή από κορωνοϊό, μετα-ανθρώπινη κατάσταση.

Βράδυ: Πατριώτες της Μάνας Γης.

Camping Resist – Reclaim – Revolt : Ροβιές Εύβοιας, 25/7 – 2/8

Αφιέρωμα «Black Lives Matter» με συζητήσεις, προβολές ταινιών και μουσικές βραδιές αφιερωμένες στους αγώνες ενάντια στη μαύρη καταπίεση

Συζητήσεις για:

τον ριζοσπαστικό φεμινισμό του 99% και από τα κάτω Vs Θεσμικό φεμινισμό

τους αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος

για την κληρονομιά του Λ. Τρότσκι με αφορμή τα 80 χρόνια από τη δολοφονία του.

workshops μαθητών/φοιτητών

εκδρομή / πάρτυ / γλέντι / βιβλιοπωλείο

Camping Resist Reclaim Revolt 2020

 

YRE – Antinazi Zone Camping : Ροβιές Εύβοιας, 31/7 – 9/8

Σχετικά με το πρόγραμμα :

  • Θα έχουμε όπως πάντα μια πλούσια γκάμα συζητήσεων για όλες τις ανάγκες και όλα τα ενδιαφέροντα.
  • Κάθε βράδυ (σχεδόν) υπάρχει κάποια προβολή ταινίας ή ντοκιμαντέρ. Προσπαθούμε να επιλέγουμε ταινίες που ασχολούνται με πολιτικά ή άλλα κοινωνικά ζητήματα καθώς επίσης και φιλμ για παιδιά. Από τα κάμπινγκ μας δεν λείπουν και τα ντοκιμαντέρ, όπου επιδιώκουμε να έχουμε μαζί μας και κάποιους/ες από τους συντελεστές έτσι ώστε να μπορούμε μετά το τέλος της προβολής κάνουμε και μια μικρή κουβέντα για το θέμα.
  • Σκίτσο, χορός, φωνητική, γυναικεία αυτοάμυνα και φωτογραφία είναι μερικά μόνο από τα εργαστήρια που έχουν οργανωθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες του Camping YRE. Για τη φετινή διοργάνωση υπάρχουν ήδη διάφορες ιδέες που θα ανακοινώνονται σιγά-σιγά. Αν έχεις τη διάθεση να οργανώσεις κάποιο εργαστήριο, έλα σ’ επαφή μαζί μας με έναν από τους τρόπους που θα βρεις στο τέλος της σελίδας.

Αγωνιστικές Κινήσεις και Μαθητική Αντίσταση : Camping ΔΙΑΣ, Γύθειο Λακωνίας, 31/7 – 7/8

Παρασκευή 31/7

11:00 Άφιξη στο κάμπινγκ

12:00 Στήσιμο χώρου

18:00 Εναρκτήρια συνέλευση

Σάββατο 1/8

11:00 Συνάντηση υπευθύνων

18:00 1η κεντρική εκδήλωση: «Στη σφαίρα της κρίσης και της πανδημίας: Η νέα γενιά μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις.»

Κυριακή 2/8

17:00 Εργαστήριο μαθητικό, ΤΕΙ

Δευτέρα 3/8

11:00 Εκδρομή

21:00 προβολή ταινίας «Ο ασκός του Αιόλου»

Τρίτη 4/8

18:00 2η κεντρική εκδήλωση: «Μετωπική σύγκρουση στην εκπαίδευση. Θα σηκώσουμε το γάντι;»

Τετάρτη 5/8

17:00 Εργαστήριο black lives matter

Πέμπτη 6/8

18:00 ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 7/8

12:00 Ξεστήσιμο-Αναχώρηση

Αναιρέσεις Camping : Καταφύγιο Αγράφων στο Νομό Καρδίτσας, 31/7 – 2/8

Το πλήρες πρόγραμμα:

Παρασκευή 31/07

Αναχώρηση από τις πόλεις, άφιξη στον χώρο και εγκατάσταση. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε παρακάτω.

15.00 Γεύμα στο καταφύγιο

19.00 Εναρκτήρια συνέλευση

21.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ : «Νιάλα μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας» και συζήτηση για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Σάββατο 01/08

8:00 -9:00 Πρωινό και καφές στον χώρο του κάμπινγκ.

10.00 (Σημείο εκκίνησης: Άγιος Νικόλαος, Βραγκιανών) Πεζοπορία προς την ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας που απειλείται με ισοπέδωση. Απέναντι στα επενδυτικά σχέδια που καταστρέφουν την φυσική και ιστορική κληρονομιά, αγωνιζόμαστε για ζωή, γη και ελευθερία. Στάση στο μνημείο της Νιάλας και ιστορική ξενάγηση για τη σημαντική σελίδα από την εποποιία του ΔΣΕ.

*Όσες/οι δεν συμμετάσχουν στην πεζοπορία (συμμετοχές θα συγκεντρωθούν στην γραμματεία την Παρασκευή) θα υπάρχει δυνατότητα να επισκεφθούν την κοντινή Πλαζ Πεζούλας της Λίμνης Πλαστήρα.

16.00 Επιστροφή στο χώρο του καταφυγίου και γεύμα.

19.00 Εκδήλωση με τίτλο: «Αιολική ενέργεια: Ευλογία ή Κατάρα;» με ομιλητές τον Βουρεκά Κώστα, Αρχιτέκτονα και μέλος της ομάδας ΝΑΡ-ν.Κ.Α. για το ενεργειακό ζήτημα, και παρέμβαση από μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα.

21.30 Γλέντι στον χώρο του κάμπινγκ με την ρεμπέτικη κομπανία «Κληματαριά».

Κυριακή 02/08

10.00 Πρωινό και καφές στον χώρο του κάμπινγκ.

11.00 Ξεστήσιμο και αναχώρηση.

14.00 Επίσκεψη στην ιστορική Ρεντίνα και το μουσείο εθνικής αντίστασης (Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ).

Πορεία: Δρέπανο Ηγουμενίτσας , 31/7 – 9/8

Παρασκευή 31/7, ημέρα έναρξης του κάμπινγκ, αφού στήσουμε τις σκηνές μας και βουτήξουμε στην όμορφη θάλασσα της παραλίας του Δρεπάνου, η συλλογική κουζίνα της Πορείας θα έχει προετοιμάσει από νωρίς το πρώτο δείπνο το οποίο θα συνοδεύσει την εναρκτήρια βραδιά, κατά την οποία θα υπάρξει η ενημέρωση για τη λειτουργία και τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά και η έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στα αθλητικά τουρνουά.

Σάββατο 1/8, μετά το φαγητό, το κάμπινγκ μεταφέρεται στην παραλία, όπου κάτω απ’ τον έναστρο αυγουστιάτικο ουρανό θα πραγματοποιηθεί μια βραδιά αστροπαρατήρησης και μυθολογικής αναζήτησης σχετικής (και όχι μόνο) με τους αστερισμούς, με μύθους από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τους Βίκινγκς στην Σκανδιναβία, με τίτλο «Γραμμένο στ’ αστέρια», η οποία θα κλείσει με πάρτι και καλοκαιρινά κοκτέιλς.

Κυριακή 2/8, μετά και τους αγώνες beach volley και τις μονομαχίες στο τάβλι και το σκάκι, θα κλείσει με την κεντρική πολιτική εκδήλωση-συζήτηση, αφιερωμένη στις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η κουζίνα του κάμπινγκ θα έχει προετοιμάσει το βραδινό μας για να συζητήσουμε και μετά το πέρας της εκδήλωσης με μεζέ και ποτό πάνω σε προβλήματα που θα αναδειχθούν αναμφίβολα από μια συζήτηση που φιλοδοξεί να προβληματίσει και να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα για την κατάσταση και τα καθήκοντα της αριστεράς και του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος.

Δευτέρα 3/8, αφού προμηθευτούμε από νωρίς τον καφέ και το πρωινό μας, θα επισκεφτούμε με πούλμαν τον ιστορικό χώρο της Μουργκάνας, μιας περιοχής ηρωικής, όπου ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε κατά το β’ αντάρτικο σπουδαίες και νικηφόρες μάχες, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαού και του τόπου.  Μετά την πρώτη περιήγησή μας από ντόπιους συναγωνιστές που θα μας μιλήσουν για τις μάχες στην Μουργκάνα, δείχνοντάς μας σημεία και θέσεις όπου έγιναν αυτές, η εκδρομή θα καταλήξει σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου δίπλα στο ποτάμι και κάτω απ’τα πλατάνια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΔΣΕ, με ιδιαίτερες αναφορές για την πλούσια δράση του στην περιοχή της Ηπείρου, και ιδιαίτερα στην Μουργκάνα, η οποία θα κλείσει με αποσπάσματα από το καταπληκτικό έργο «Μουργκάνα» του Δημήτρη Χατζή και αντάρτικα τραγούδια. Στη συνέχεια θα παραμείνουμε στον χώρο μέχρι το απόγευμα, για να φάμε και να ξαποστάσουμε πριν αναχωρήσουμε για το Δρέπανο.

Τρίτη 4/8, και αφού ολοκληρωθούν οι αθλοπαιδιές, οι φίλοι και οι συναγωνιστές της Πορείας θα πάνε (είτε με τα πόδια είτε οδικώς) στην πόλη της Ηγουμενίτσας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το περιβάλλον, με άξονες τόσο το πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων, αλλά και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον, στην Ήπειρο και σε όλη τη χώρα για να μην περάσουν τα περιβαλλοντοκτόνα κυβερνητικά σχέδια.

Τετάρτη 5/8 είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Το μουσικό σχήμα της Πορείας επιλέγει φέτος να παρουσιάσει κομμάτια από το πλούσιο έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού. Ένα έργο που συνοδεύει τους αγώνες του προοδευτικού, δημοκρατικού και αριστερού κινήματος, που εξυμνεί τους αριστερούς, κομμουνιστές και δημοκράτες ήρωες εξόριστους της Μακρονήσου. Ένα έργο που ανέδειξε τον μεγάλο ποιητή της θάλασσας, Ν. Καββαδία, και τον σύστησε στο λαό με μελωδίες που ταξιδεύουν μέχρι και σήμερα το νου. Η Πορεία τιμά το έργο αυτό που εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει το λαό μας.

Πέμπτη 6/8, αφού φορέσουμε τα καπέλα και τα αθλητικά μας παπούτσια και αφού φορτώσουμε στις τσάντες μας τα απολύτως απαραίτητα, αναχωρούμε για να επισκεφτούμε το ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο και εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση. Μετά το πέρας της επίσκεψής μας στην Δωδώνη, το πούλμαν θα μας μεταφέρει στον ποταμό Αχέροντα, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα ποτάμια της χώρας, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε (και να κολυμπήσουμε) στο ποτάμι. Το βράδυ της ίδιας μέρας, και αφού επιστρέψουμε στο Δρέπανο με γεμάτες μπαταρίες, θα φιλοξενήσουμε το μουσικό σχήμα «Καθ’απαγόρευση», το οποίο θα συνοδεύσει το φαγητό μας με έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.

Παρασκευή 7/8 οι συναγωνιστές και οι φίλοι της Πορείας θα παρακολουθήσουν μία πλούσια θεατρική βραδιά που με πολύ κόπο και μεράκι προετοιμάζουν οι θεατρικές ομάδες των πολιτιστικών χώρων της Πορείας. Η θεατρική ομάδα του Σήματος από την Αθήνα, της Πυξίδας από την Θεσσαλονίκη και της Σφήνας από τα Γιάννενα δουλεύουν πυρετωδώς για να παρουσιάσουν μία βραδιά με τρία θεατρικά έργα. Το κλασσικό αριστουργηματικό θέατρο του Μπρέχτ θα συναντήσει τον Ντάριο Φο και το σύγχρονο θέατρο σε έναν συνδυασμό που ελπίζουμε να μείνει αξέχαστος. Η βραδιά θα κλείσει με ξεφάντωμα και χορό στο δεύτερο πάρτι που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία.

Σάββατο 8/8, μετά την ολοκλήρωση των τελικών στα τουρνουά, το 8ο Κάμπινγκ θα «κλείσει» την αυλαία του με το καθιερωμένο γλέντι, τους χορούς και τα εκλεκτά εδέσματα της συλλογικής κουζίνας του κάμπινγκ. Το φετινό γλέντι περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ, ενώ το τοπικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα θα συνοδεύσει μελωδικά τους χορούς μας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ακόμα, τις προηγούμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν στο κάμπινγκ οι θεματικές συζητήσεις για το μαθητικό, το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα.

Κυριακή 9/8, μετά και από την επίσημη ολοκλήρωση του 8ου Κάμπινγκ της Πορείας, θα αναχωρήσουμε από το Δρέπανο με το πούλμαν που έχει κλείσει η Πορεία και το οποίο θα έχει προορισμό την Αθήνα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για την άφιξή μας στο Δρέπανο, θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 31/7, ημέρα έναρξης του κάμπινγκ.