Η εκκόλαψη του ρατσισμού και ο ρόλος των ΜΜΕ στα Γρεβενά – Μιά κακοστημένη προβοκάτσια

Η ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ – ΜΙΑ ΚΑΚΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

Σχετικά με την διαμόρφωση ξενοφοβικού κλίματος από συγκεκριμένο σάιτ της πόλης μας (grevenamedia), παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις, οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση και να επιστήσουμε την προσοχή όσων δεν έχουν καταλάβει ακόμα την επικινδυνότητα της κατάστασης. Όσοι βέβαια αντιλαμβάνονται τις μεθόδους με τις οποίες προσπαθούν, πολλές φορές, τα ΜΜΕ και συγκεκριμένοι ακροδεξιοί κύκλοι, να ”δημιουργήσουν” μία είδηση και να κατευθύνουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά, θα μπορούσαν εύκολα να τις διακρίνουν και στην αντίστοιχη περίπτωση.

Για να πάρουμε όμως την υπόθεση από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν από μία φωτογραφία προσφυγισσών που ανέβηκε από συγκεκριμένο σάιτ και συνοδευόταν από ένα ανυπόγραφο κείμενο  με τίτλο: «Ναργιλέδες στα μνημεία Σαμαρίνας και καταστροφές σε λαχανόκηπους», με σαφείς υπόνοιες για βεβήλωση (;) του μνημείου. Το κείμενο μάλιστα αναφέρει πιο κάτω, αγγίζοντας τα όρια του γκεμπελισμού, ότι «Πέραν αυτού, άλλοι μετανάστες αφού κατέστρεψαν στην κυριολεξία λαχανόκηπο του Γ.Λ. στην συνέχεια άρχισαν να τον πετροβολούν μέσα στην αυλή του σπιτιού. Οι παραπάνω μετανάστες διαμένουν στο ξενοδοχείο ”Τσαγκούρη” στη Σαμαρίνα».

Κι αναρωτιόμαστε εμείς, αυτοί οι άνθρωποι, τη σίτιση των οποίων αναλαμβάνουν τα ξενοδοχεία, απέφυγαν πολέμους, θρήνησαν συγγενείς και φίλους, κυνηγήθηκαν και πέρασαν από χίλια κύματα για να διακινδυνέψουν για πέντε ντομάτες να τα χάσουν όλα; Γιατί προσάπτονται στο κείμενο συγκεκριμένες κατηγορίες (φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παραβίαση οικιακής ειρήνης, κλοπή, σωματική βλάβη, απειλή) οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα οδηγούσαν με συνοπτικές διαδικασίες, αφού ήταν γνωστό μάλιστα από ποιο ξενοδοχείο προέρχονται οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, στην άμεση απέλαση τους (καταγγελία-αναγνώριση-αυτόφωρο-κράτηση-δικαστική απέλαση).

Τη συγκεκριμένη είδηση ακολούθησαν αστραπιαία την ίδια ημέρα (!) διάφορες επικριτικές του γεγονότος επώνυμες επιστολές  και η είδηση ότι «η Νεολαία Σαμαρίνας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τους μετανάστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της Σαμαρίνας». Μετά από πέντε μέρες (!) και αφού πλέον έχει δημιουργηθεί το κλίμα έρχεται το αποκορύφωμα. Το ίδιο σάιτ κοινοποιεί την είδηση ότι μετανάστες κατέστρεψαν εικονοστάσι στη Σαμαρίνα (!).

Πρόσφυγες διαμένουν στην πόλη από το 2017, κάποιοι από αυτούς στη Σαμαρίνα εδώ και δύο χρόνια, και δεν προέκυψε, κατά κοινή ομολογία, όχι μόνο καμία βεβήλωση μνημείου ή χώρου λατρείας αλλά η παραμικρή παραβατική συμπεριφορά εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Κι όμως την πιο (α)κατάλληλη στιγμή προέκυψε ένα γεγονός που σφράγισε τις εξελίξεις…

Ο παραπάνω συλλογισμός δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το όλο σκηνικό πρόκειται για εξόφθαλμη ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ.

Το χειρότερο είναι ότι όλο αυτό το κατευθυνόμενο κλίμα τρομολαγνείας έχει πλέον και τη σφραγίδα του Βουλευτή, του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη, οι οποίοι δείχνοντας ”πρωτόγνωρα αντανακλαστικά” έτρεξαν κακήν κακώς στη Σαμαρίνα για να εφησυχάσουν την τοπική κοινότητα και να διατυμπανίσουν τα διαπιστευτήρια της αντιμεταναστευτικής τους πολιτικής, ο καθένας με τη δική του πρόταση ανάλογα με τις κοινωνικές συμμαχίες και τα (κατά τα άλλα κοινά) συμφέροντα που εκφράζουν. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι πολιτευτές πέρα από τις βάρβαρες προτάσεις τους για κλειστά κέντρα – στρατόπεδα συγκέντρωσης ή την πλήρη άρνηση έλευσης προσφύγων σε όλη τη Δ. Μακεδονία, δεν δίστασαν να προχωρήσουν και στην έμμεση έκκληση ”δράσεων” από τους ίδιους τους κατοίκους με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Φυσικά, σε περίπτωση που προκύψουν φαινόμενα πογκρόμ ή ξενοφοβικών πορειών μέσα στη πόλη μας τους καθιστούμε ηθικούς αυτουργούς και άρα συνυπεύθυνους.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο ρατσισμός ως βαλβίδα εκτόνωσης. Οι συγκεκριμένοι πολιτευτές είναι που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη μνημονιακή πολιτική μιας δεκαετίας και τώρα έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στη Δ. Μακεδονία με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τον ”πράσινο” οδοστρωτήρα των βουνών μας. Οι ίδιοι, αξιοποιώντας τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και την απόγνωση της κοινωνίας των Γρεβενών, εκτονώνουν την κοινωνική διαμαρτυρία στους δύσμοιρους πρόσφυγες, τάζοντας αναπτυξιακά σχέδια και λαγούς με πετραχήλια.

Για μας, λοιπόν, η ”ρεαλιστική” λύση, όπως αρέσει στο Βουλευτή μας να λέει, είναι μόνο αυτή:

-Σταδιακή εγκατάσταση των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της πόλης αλλά και των χωριών σε ενοικιαζόμενες κατοικίες και κατεύθυνση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς αυτόν τον σκοπό. Αξιοποίηση των παρατημένων και εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων, με διπλό όφελος, τη συντήρηση και επανοικειοποίηση τους.

-Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το ίδιο το κράτος χωρίς τη μεσολάβηση των Μ.Κ.Ο. Δημιουργία κρατικών υποδομών και ύπαρξη σταθερού εργατικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων σε παιδεία και υγεία καθώς και για την κατανομή και εγκατάστασή τους στη χώρα.

-Νομιμοποιητικά έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι στο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Ίσα δικαιώματα στην εργασία. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, για όσο χρειαστεί.

-Αγώνας για ανυπακοή στις διεθνείς συμφωνίες (συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας) που κρατούν εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Δυνατότητα και διευκόλυνση με τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.

-Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για πολεμικές επεμβάσεις.

Μπορούμε να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να αγωνιστούμε και να μεγαλουργήσουμε, μαζί με τους πρόσφυγες, όπως το έκαναν οι πρόσφυγες παππούδες μας, όπως το κάνουν οι γονείς και τα αδέρφια μας ως οικονομικοί μετανάστες!

Μοιραστείτε το άρθρο