Κούβα: το μυστικό του βιολογικού νησιού

Κουβανέζικα πούρα βιολογικής καλλιέργειας, αστικές αγροτικές καλλιέργειες χωρίς φυτοφάρμακα και μια υψίστης ποιότητας παραγωγή μελιού . Για τριάντα χρόνια η Κούβα έχει επενδύσει σε καλλιέργειες χωρίς χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα και σήμερα η παραγωγή σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αναδεικνύει μια άλλη δυνατότητα του νησιού της Καραϊβικής.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή σχεδόν αποτέλεσε μονόδρομο όταν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Κούβα έχασε τον βασικό προμηθευτή της σε φυτοφάρμακα. Για να αποφευχθεί η πείνα η Κούβα δεν είχε άλλη επιλογή. Η στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες αποτελούσε μονόδρομο.

Σήμερα τριάντα χρόνια μετά μετρά τα οφέλη από αυτή την αλλαγή πορείας. Όπως καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ του ARTE ήδη το κουβανέζικο πείραμα έχει κερδίσει την προσοχή από χώρες ακόμη και της Ευρώπης που επισκέπτονται τις βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίες εδώ δεν αποτελούν εξαίρεση, για να πάρουν και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία.

Μπορεί λίγοι σήμερα να γνωρίζουν ότι η Κούβα είναι ένα βιολογικό νησί και να μένουν στα στερεότυπα, των κουβανέζικων πούρων, της σάλσα και της ατμόσφαιρας που έχει παγώσει στη δεκαετία του ’60. Ωστόσο όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ “Κούβα: το μυστικό ενός βιολογικού νησιού”, παρά τους περιορισμούς από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ οι Κουβανοί αγρότες όχι μόνο έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία και δημιουργήσει φυσικά λιπάσματα, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι εντελώς απαλλαγμένο από ζιζανιοκτόνα. Η χαρά των κουβανέζων μελισσών και μελισσοκόμων. Γεγονός που καταγράφεται και στη βιωσιμότητα των μελισσιών που εδώ δεν παρατηρείται η εξαφάνιση στους πληθυσμούς τους όπως σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Σε μια εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα απειλούν όχι μόνο τη ζωή των μελισσών αλλά και των ανθρώπων, στην Κούβα πραγματοποιείται ένα γιγαντιαίο πείραμα για το πως θα μπορούσε να είναι η ζωή χωρίς χημικά.

Η Κούβα παρά τις ελλείψεις της αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός…

Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο