«Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις» – ΝΕΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 25/6…

Στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” Πέμπτη 25/6

“Σέντρα” μετά τον κορονοϊό, με την επανέναρξη εκδηλώσεων που είχαν αναβληθεί να επαναπρογραμματίζονται. Την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 8μμ, στο χώρο της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας Αττικής “Υδραγωγείο” (Ελ. Βενιζέλου 84), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση ενός βιβλίου που μέσα από στοιχεία και συνεντεύξεις παρουσιάζει ιδιαίτερες στιγμές και περιόδους του αθλητισμού.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: “Το βιβλίο «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις, Μεσοπόλεμος, Κατοχή, Δικτατορία, Μεταπολίτευση» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος έκδοση Ιανουαρίου 2020) θα παρουσιαστεί τη Πέμπτη 25 – 6 – 2020 στις 20.00 στο χώρο της Εργατικής Λέσχης Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο». Ο συγγραφέας του βιβλίου Νάσος Μπράτσος και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης θα αναφερθούν σε σχετικά άγνωστες πτυχές του αθλητισμού, όταν αυτός αποτέλεσε πεδίο αντίστασης σε επιλογές ανελεύθερων καθεστώτων να τον χρησιμοποιήσουν.

Άλλωστε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τα στοιχεία και οι συνεντεύξεις ανθρώπων που αγωνίστηκαν μέσα και έξω από τις γραμμές των γηπέδων, σε αυτή τη θεματική αναφέρονται. Θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο την ώρα που η δυσοσμία στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, των επιχειρηματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, των οπαδικών στρατών και του θερμοκηπίου εκκόλαψης φασιστοειδών, έχει πάρει διαστάσεις. Η μετάθεση κορυφαίων επαγγελματικών διοργανώσεων λόγω κορονοϊού, όπως το Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και οι αντιδράσεις στους αθλητικούς χώρους λόγω της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, δίνουν καλές αφορμές για να ανοίξει η συζήτηση.

Θα γίνει προβολή αρχειακού υλικού και θα ακολουθήσει συζήτηση”.

ΝΕΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

Διατηρούμε την ιστορική μνήμη – Οδηγός για το σήμερα

Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση του βιβλίου “Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις”, την Πέμπτη 25 Ιουνίου στην εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”.

Μετά την παρουσίαση από το συγγραφέα, πήρε το λόγο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης και ακολούθως άρχισαν οι παρεμβάσεις και οι ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, που κράτησαν για πολύ ώρα.

Ενδιαμέσως έγινε προβολή αρχειακού υλικού (έγγραφα και φωτο) καθώς και προβολή ενός μικρού βίντεο από προπαγανδιστικό υλικό των ναζί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενσταντ στην Τσεχοσλοβακία, όπου οι Εβραίοι αιχμάλωτοι των ναζί έπαιξαν ποδόσφαιρο και κινηματογραφήθηκαν σε μία σκηνοθετημένη προπαγανδιστική προσπάθεια των χιτλερικών, να “διαψευστούν” τα εγκλήματα που συνέβαιναν στα γκέτο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παρακολουθήστε ένα μικρό τμήμα της ταινίας που διασώθηκε και προβλήθηκε στα πλαίσια της βιβλιοπαρουσίασης. Κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν επέζησε από τη δολοφονική μανία των ναζί. Παρατηρείστε τα σκυθρωπά πρόσωπα των θεατών που έγιναν δια της βίας κομπάρσοι στο διαστροφικό σενάριο.

To βίντεo στhttps://nasosbratsos.blogspot.com/2020/06/blog-post_26.html

Μοιραστείτε το άρθρο