Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με τους υγειονομικούς στις 16/6

Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες στις 16 Ιουνίου να αγωνιστούμε μαζί με τους υγειονομικούς για ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας

Επικίνδυνη για την δημόσια υγεία η αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης και τοπικών αρχόντων της Ν.Δ.

Οι ρατσιστικές ιδεοληψίες κυβέρνησης και τοπικών αρχόντων της Ν.Δ. βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων των νησιών του βορείου Αιγαίου, προσφύγων και μεταναστών. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές 12/6 δεν είχε δημιουργηθεί κανένα κέντρο υγειονομικής απομόνωσης των νεοεισερχόμενων προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στην καλύτερη περίπτωση οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες στοιβάζονται όλοι μαζί σε κοντέινερ ή σκηνές χωρίς την αναγκαία ιατρική παρακολούθηση – φροντίδα, στην χειρότερη αφήνονται επί μέρες ή εβδομάδες, χωρίς καμία μέριμνα, σε βουνά, λαγκάδια και λιμάνια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πιθανοί φορείς του covid-19 – από τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες – μπορούν να μεταδώσουν την νόσο σε λιμενικούς, αστυνομικούς, σε εργαζομένους άλλων υπηρεσιών και σε άλλους πρόσφυγες.

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, παρ’ όλα αυτά τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι του τοπικού κράτους στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνεχίζουν να κινούνται στην βάση των ρατσιστικών τους αντιλήψεων.

Από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης ως σήμερα βλέπουμε να γίνεται μπαλάκι αυτή η ομάδα προσφύγων για να εξυπηρετηθούν πολιτικάντικα παιχνίδια δημοτικών αρχών και κυβέρνησης.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο από τον περασμένο Μάρτιο είχε υπογραμμίσει πως είναι ανάγκη να ενοικιαστούν σπίτια ή ξενοδοχεία στην Λέσβο, στην Χίο και στην Σάμο τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την υγειονομική απομόνωση των νεοεισερχόμενων προσφύγων. Υγειονομική απομόνωση σημαίνει ότι καθένας ή καθεμία νεοεισερχόμενος/η θα βρίσκεται σε ένα δωμάτιο μόνος/η για 14 ημέρες, γιατροί και νοσηλευτές θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους για όλο αυτό το διάστημα. Αυτή την θέση επανέλαβε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Νίκος Μανάβης κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου, όπου συζητήθηκε το γενικότερο πρόβλημα της υγείας στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Οι ίδιες ρατσιστικές αντιλήψεις και τα πολιτικάντικα παιχνίδια μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και κυβέρνησης οδήγησαν στο κλείσιμο των Ιατρείων πρώτης διαλογής που δημιουργήθηκαν στα ΚΥΤ Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου πριν από δύο μήνες. Μόνο όταν αυτά τα παιχνίδια βγήκαν στην επιφάνεια το υπουργείο Εσωτερικών δέησε να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία τους.

Πιο τραγική και από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο επειδή με μεγάλη καθυστέρηση έκανε το αυτονόητο.

Κατά την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο αναδείχθηκε πως το δημόσιο σύστημα υγείας στα νησιά της Περιφέρειας αντιμετωπίζει τεράστια κενά σε κτηριακές υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό. Τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της υγειονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση αντίθετα έχει επιδεινωθεί. Η Λήμνος, η Σάμο και η Ικαρία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών λιτότητας, των μνημόνια και των επιλογών όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που με τα ματωμένα πλεονάσματα υπονομεύουν την υγεία του λαού και στηρίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά πιστεύει πως οι μαζικοί εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να ανατρέψουν τις εγκληματικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων. Γι’ αυτό το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε δίπλα στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς του βορείου Αιγαίου και στηρίξαμε τους αγώνες τους για νέα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας στα νησιά. Το ίδιο θα κάνει και το επόμενο διάστημα.

Η παράταξη μας καλεί το λαό των νησιών του βορείου Αιγαίου, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες μαζί με τους υγειονομικούς την Τρίτη 16 Ιουνίου να αγωνιστεί για:

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όλων των κατηγοριών με άμεση πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Από λόγια και χειροκροτήματα χορτάσαμε.

Άμεσες, μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ.

-Να επιταχθεί – εθνικοποιηθεί χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας υγείας και να σταματήσει η πλουσιοπάροχη επιδότηση του με ζεστό κρατικό και ασφαλιστικό χρήμα.

-Να αναπτυχθεί πλήρης, δωρεάν και δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους τομείς (πρόληψη, κατ’ οίκον νοσηλεία, επιδημιολογική επιτήρηση, οικογενειακός προγραμματισμός, ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης).

Να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ και να ενισχυθούν οι υποδομές των νοσοκομείων ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία.

-Αυξήσεις μισθών και μόνιμη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

-Ένταξη όλων στα ΒΑΕ.

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Μοιραστείτε το άρθρο