ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Καταγγελίες για την άγρια καταστολή στο Βόλο

Οι χιλιάδες κάτοικοι που διαδήλωσαν στο στόχαστρο κυβέρνησης, Δήμου, επιχειρηματικών συμφερόντων

Λαϊκή συνέλευση πλατείας ελευθερίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Ανακοίνωση για τη χτεσινή καταστολή:

«Χθες 13-6-2020 χιλιάδες πολίτες του Βόλου συγκεντρώθηκαν στο Νοσοκομείο του Βόλου στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου. Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία με πολύ παλμό προς την ΑΓΕΤ φωνάζοντας συνθήματα και διατρανώνοντας ότι δεν θέλουν την καύση σκουπιδιών. Το πλήθος των πολιτών μόλις έφθασε στην ΑΓΕΤ δυναμικά πέρασε την πόρτα του εργοστασίου και προσπάθησε να τοποθετήσει συμβολικά πανό. Τότε δέχθηκε βία και χημικά από δεκάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ. Παιδιά, φοιτητές, ηλικιωμένοι, κάτοικοι του Βόλου δέχθηκαν δακρυγόνα επειδή διαδήλωναν κατά της καύσης σκουπιδιών. Το πλήθος των συγκεντρωμένων επειδή είχε κάθε δικαίωμα στην προάσπιση της υγείας δεν πτοήθηκε και παρέμεινε στο χώρο έξω από το εργοστάσιο φωνάζοντας συνθήματα και στήνοντας μικροφωνική.

Χαιρετισμό απεύθυναν όλες οι συλλογικότητες του Βόλου που μάχονται κατά της καύσης σκουπιδιών, καθώς συλλογικότητες και φορείς από τη Χαλκιδική, από τη Θεσσαλονίκη, τα Άγραφα και άλλες περιοχές που αγωνίζονται για το περιβάλλον. Το συλλαλητήριο έλαβε τέλος και πάρθηκε απόφαση πριν αποχωρήσει ο κόσμος, να μπει συμβολικά ένα τελευταίο πανό στην πύλη της ΑΓΕΤ, μπροστά στους αστυνομικούς. Το πανό ανήκε στους “Νέους για το περιβάλλον” και έγραφε “Να ανακυκλωθούν τώρα τα σχέδια του νέου εργοστασίου. Δεν είναι για πράσινη πόλη, αλλά για μαύρα μυαλά”.

Αφού μπήκε το πανό, ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί και τότε δέχθηκε ένα απίστευτο και απρόκλητο κύμα χημικών. Αστυνομικοί χτύπησαν παιδιά και γυναίκες. Άνθρωποι που απλά περπατούσαν το δρόμο της επιστροφής χτυπήθηκαν αλύπητα, ενώ αστυνομικοί με πολιτικά έβαλαν με τη βία ανυποψίαστο κόσμο μέσα σε συμβατικά αυτοκίνητα. Πολύς κόσμος ο οποίος έμεινε στην παραλία της ΑΓΕΤ δέχθηκε χημικά και πολύ ξύλο. Δεκάδες άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο. Συνελήφθησαν άνθρωποι που απλά βοηθούσαν τους ανήμπορους να ανέβουν από την παραλία. Αυτό ήταν ξεκάθαρα μία πολιτική εντολή για να φοβίσουν τον κόσμο που εξεγέρθηκε κατά της καύσης σκουπιδιών. Δεν υπήρχε καμία αφορμή για αυτό που έγινε. Χιλιάδες πολίτες έγιναν μάρτυρες αυτών των γεγονότων και μπορούν πλέον να τα επιβεβαιώσουν και με την ύπαρξη πολλών βίντεο και φωτογραφιών.

Η ιστορία όμως δεν είχε τελειώσει. Μονάδα των ΜΑΤ μετέβη στο Νοσοκομείο του Βόλου και άρχισε να χτυπά χωρίς οίκτο κόσμο και να ρίχνει χημικά. Μάλιστα πολίτες κυνηγήθηκαν μέχρι και την είσοδο των επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου. Μικρό παιδάκι χτυπήθηκε με δακρυγόνο στην πλάτη, ενώ η μητέρα του ούρλιαζε κατά των αστυνομικών. Αθώοι πολίτες κατέληξαν χτυπημένοι από την ασύστολη βία των ΜΑΤ.

Και όμως οι αστυνομικοί δεν είχαν πει ούτε εκείνη τη στιγμή την τελευταία τους λέξη. Πάνω από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας στο Αλιβέρι ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι 7 προσαχθέντες. Επίσης ζήτησαν να καταγγείλουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας, αλλά οι αστυνομικοί της πύλης δήλωσαν ότι έχουν εντολή αυτή τη μέρα να μην δέχονται! Οι 5 από τους 7 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ δύο παρέμειναν. Η μία μάλιστα κοπέλα που παρέμεινε κρατούμενη είχε κάνει το τρομερό έγκλημα να καταγράψει με βίντεο αστυνομικούς που χτυπούσαν έναν πολίτη. Στη συνέχεια με εντολή του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας απωθήθηκαν και χτυπήθηκαν από τις μονάδες των ΜΑΤ. Χτυπήθηκαν ξανά απρόκλητα άνθρωποι που απλά στεκόντουσαν έξω από το κτήριο. Η καταδίωξη έφθασε μέχρι το στρατόπεδο του Βόλου, συνοδευόμενη με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που καταγράφει έναν απλό περαστικό που σταμάτησε να ρωτήσει τι ακριβώς γίνεται και δέχθηκε απίστευτη βία από τρεις αστυνομικούς των ΜΑΤ που φορούσαν χακί στολές και είχαν έρθει στην πόλη μας από Θεσσαλονίκη, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Να χτυπήσουν πολίτες του Βόλου. Συγκεκριμένος αστυνομικός που καταγράφηκαν τα χαρακτηριστικά του, έσπασε την ασπίδα του πάνω στο σώμα του ανθρώπου. Του έσκισαν τα ρούχα, ενώ ο ηλικιωμένος συνέχιζε να ρωτά τι ακριβώς συμβαίνει; Όσοι ήταν μάρτυρες αυτού του περιστατικού χτυπήθηκαν επίσης. Ο αστυνομικός διευθυντής αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία των συγκεκριμένων αστυνομικών μετά από αίτημα των παρευρισκομένων και πρότεινε να κάνει μία γραπτή αίτηση.

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική εντολή να φοβηθούν οι πολίτες του Βόλου και να μην ξαναμιλήσουν για καύση σκουπιδιών. Είναι χαρακτηριστική η στάση των ΜΜΕ που τόσο καιρό μας φίμωναν, ενώ χθες μετέδωσαν ότι ήταν απλά μία μάχη μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών. Και από κάτω από τις ειδήσεις έπαιζε διαφήμιση της ΑΓΕΤ!!! Η πραγματικότητα και τα βίντεο τους διαψεύδουν. Ήταν μία επίθεση βίας από την αστυνομία προς χιλιάδες συγκεντρωμένους που παλεύουν για την υγεία τους. Περιμένουμε παραίτηση όλων των υπευθύνων αυτής της επιδρομής βίας.

Η Λαϊκή Συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών καλεί όλους τους πολίτες του Βόλου την Τρίτη στις 18:00 στη Λάρισα όπου η Περιφέρεια Θεσσαλία θα γνωμοδοτήσει για την κατασκευή του εργοστασίου SRF. Όλοι πρέπει να είμαστε εκεί. Στις 16:00 υπάρχει κάλεσμα προσυγκέντρωσης στο Δημαρχείο του Βόλου για να μοιραστούμε σε αμάξια.

Δεν θα τους περάσει. Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη πιο εξαγριωμένοι. Ακόμη πιο πεπεισμένοι ότι έχουμε δίκιο. Σταματήστε τώρα την καύση σκουπιδιών! Όχι στο εργοστάσιο SRF! ΝΑΙ στην υγεία και στην ανακύκλωση!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

14.6.2020

Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Η μαζική διαδήλωση στην ΑΓΕΤ έδειξε τον δρόμο!

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν το Σάββατο 13 Ιουνίου στη μαζική και μαχητική συγκέντρωση στον Βόλο και στην πορεία μέχρι την ΑΓΕΤ ενάντια στην καύση σκουπιδιών, όπου και δέχθηκαν την επίθεση με χημικά και κλομπ από τις δυνάμεις καταστολής.

Καταγγέλλουμε την τριπλή λυσσαλέα αστυνομική επίθεση στους διαδηλωτές, τόσο στην πύλη του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, όπου και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς όμως χάρη στην οργανωμένη, συγκροτημένη κι αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, να διαλύσουν τη συγκέντρωση, όσο και μέσα στην πόλη του Βόλου, αρχικά έξω από το Νοσοκομείο και στη συνέχεια έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση. 

Δεν δίστασαν να ψεκάσουν με τα δηλητηριώδη χημικά τους, ακόμη και μέσα στον κόσμο, όπου συμμετείχαν δεκάδες μικρά παιδιά, ενώ έστειλαν στο νοσοκομείο πολλούς διαδηλωτές με ανοιγμένα κεφάλια, τραυματισμούς κι αναπνευστικά προβλήματα, και δε σταμάτησαν εκεί, παρά προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών.

Γίνεται αντιληπτό πως η κοινοπραξία κυβέρνησης-περιφερειακής και δημοτικής αρχής- επιχειρηματικών συμφερόντων, χθες έχασε τον ύπνο της, καθώς η αλαζονεία της δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα, τόσο από τη μαζικότητα και μαχητικότητα της διαδήλωσης, όσο κι από το περιεχόμενο που έβαζε στην προμετωπίδα της και δεν ήταν άλλο από το “Να φύγει η Lafarge”!

Οι αγώνες για γη κι ελευθερία που ξεσπάνε σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, βάζουν στο στόχαστρό τους κολοσσιαία επιχειρηματικά συμφέροντα, κυβερνητικά σχέδια και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Βάζουν επιπλέον στο στόχαστρο και όλους τους εκπροσώπους του τοπικού κράτους, καθώς και την αξιωματική συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συνηγορούν στο όνομα της “ανάπτυξης”, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην υπονόμευση των όρων ζωής κι ελευθερίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Από τα Άγραφα μέχρι τον Βόλο, από την Τήνο μέχρι τον Ασπροπόταμο, από την Ήπειρο ως την Κρήτη, από δεκάδες εστίες αντίστασης στη λεηλασία και καταστροφή του φυσικού πλούτου, έρχονται οι νέες νικηφόρες μάχες του κινήματος για γη κι ελευθερία, ξεπηδούν οι νέες Σκουριές και Κερατέες!

Δεν μας τρομάζει καμία καταστολή, χημικά, συλλήψεις και δακρυγόνα, νόμος είναι το δίκιο του αγώνα! Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής αντίστασης κι ανυπακοής, του ανυποχώρητου κι ασυμβίβαστου αγώνα και της ανατροπής των εγκληματικών τους σχεδίων.

Με πανελλαδικό συντονισμό των τοπικών κινημάτων και πρωτοβουλιών για την προάσπιση του περιβάλλοντος και των ζωών μας, με μπλοκάρισμα των όποιων αποφάσεων επιχειρήσουν να λάβουν Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, με χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΕΕΚ

neaprooptiki

Για την καταστολή των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο της 13ης Ιουνίου στο Βόλο: Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταδικάζει το πογκρόμ που εξαπολύθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά του  μαζικού συλλαλητηρίου χιλιάδων ανθρώπων που διαδήλωναν εναντίον της καύσης σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία Lafarge (ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ) και του εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών προς καύση από την ανερμάτιστη δημοτική αρχή Μπέου.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είναι υπόλογη για τη ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος, τις βίαιες προσαγωγές, τους ξυλοδαρμούς στην πύλη της ΑΓΕΤ. Τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης στην είσοδο των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου όταν οι διμοιρίες ακολούθησαν τους διαδηλωτές για 2,5 χλμ μακρυά από την πύλη της ΑΓΕΤ. Δεν δίστασαν να χτυπήσουν αλύπητα πολίτη μπροστά στο αστυνομικό τμήμα γιατί σταμάτησε από περιέργεια να ρωτήσει αργά το βράδυ τι συμβαίνει. Ὀταν διαμαρτυρήθηκε, του απάντησαν, η περιέργεια σκοτώνει! Εκεί ξεκίνησε ένα νέο ανελέητο ξυλοκόπημα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ όσων βρέθηκαν για να μάθουν για τους προσαχθέντες καταδιώκοντάς τους για 1,5 χλμ.

Τα ΜΑΤ χτύπησαν ανελέητα νεαρό μπροστά στο δικαστικό μέγαρο Βόλου, μπροστά σε πλήθος δικηγόρων, πολιτών και αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί για να στηρίξουν την επόμενη ημέρα τα δυο νεαρά άτομα που τελικά συνελήφθησαν, έναν νεαρό φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε άγρια στην πύλη της ΑΓΕΤ και μια κοπέλα που κατέγραψε σε video τον ξυλοδαρμό. Στα δικαστήρια τα ΜΑΤ, επί της πλ. Ελευθερίας, έκαναν χρήση βομβών κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους αλληλέγγυους που συμπαραστέκονταν στους συλληφθέντες.

Ο νεαρός που χτυπήθηκε μπροστά στα δικαστήρια, πετάχτηκε σα σακί του μποξ έξω από το αστυνομικό τμήμα που προσήχθη όταν διαπιστώθηκε ότι φέρει κατάγματα και η αστυνομία θα είχε την υποχρέωση να τον πάει εκείνη στο νοσοκομείο. Αργότερα, στο νοσοκομείο διαπιστώθηκαν χτυπήματα στο συκώτι με πιθανές βλάβες.

Πλήθος οπτικού υλικού καταγράφει μια μεγαλειώδη πορεία, πλέον των 3.500 διαδηλωτών να πνίγεται στα δακρυγόνα. Το υλικό καταγράφει κάθε ξεχωριστό γεγονός και αποδομεί τα επιχειρήματα της αστυνομίας, του Μπέου ακόμα και του σωματείου εργαζομένων της  ΑΓΕΤ.

Ο μεγαλύτερος μπαχαλάκιας της πόλης, ο δήμαρχος Μπέος, καλούσε εδώ και καιρό την αστυνομία να χτυπηθούν  “οι μπαχαλάκηδες, οι κοπρίτες, οι τσαμπατζήδες, οι μαλάκες”. Είχε δηλώσει για τον προηγούμενο αστυνομικό διευθυντή ότι ήταν ανίκανος να εκκαθαρίσει την πόλη από τα “ταραχοποιά στοιχεία”, όλους όσους δηλαδή αντιστέκονται στο Μονακοσκουπιδαριό. Ακόμα και σήμερα καλεί για την εκκαθάριση της πόλης ώστε να μείνουν τα νυχτομάγαζα στα οποία είναι ειδικός. Δεν γνωρίζουμε αν μετά το όργιο καταστολή, νοιώθει επιτέλους ικανοποιημένος.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ που αντιγράφει τα δελτία τύπου από το γραφείο δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Lafarge, αντί να εναντιωθεί στην παρουσία των ΜΑΤ μέσα στους χώρους παραγωγής και να απαιτήσει την αποχώρησή τους, διαμαρτύρεται για τους διαδηλωτές που βρέθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου και κρέμασαν δυο πανό! Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του σωματείου που αποτελούν την αστυνομία μέσα στο εργατικό κίνημα. Ορισμένες πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς που καταδικάζουν την αστυνομική βία θυμίζουν έναν ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς… προδοσίες. Η στάση της αριστεράς απέναντι στο αστικό κράτος είναι πάντα ένας αποκαλυπτικός παράγοντας του ρεφορμισμού.

Η διαδήλωση κατά της καύσης στις 13 Ιούνη θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των πολιτών και αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου επέδειξαν τη μέγιστη ψυχραιμία στο κρεσέντο της αστυνομικής βίας καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά της πόλης, με απόλυτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ζωής των χιλιάδων πολιτών που βρέθηκαν, ίσως για πρώτη φορά, έκθετοι στο παραλήρημα της αστυνομικής βίας.

Η οργή τοπαρχών, κυβέρνησης, Lafarge για το συλλαλητήριο, που έβαλε ψηλά τον πήχυ με το σύνθημα “Να φύγει η Lafarge από την πόλη”, εκδηλώθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο απέναντι στον άμαχο πληθυσμό.  Η συνενοχή τους και τα αλληλοπλεκόμενα συμφέροντα βγήκαν στην επιφάνεια. Η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε για την εκκαθάριση της πόλης συνολικά και την παράδοσή της άνευ όρων στους υποψήφιους επενδυτές του κεφαλαίου και την υποταγή του πληθυσμού στα συμφέροντά τους.

Οι εικόνες από το Βόλο συσχετίστηκαν άμεσα με το μεγάλο κύμα κατά της αστυνομίας στις ΗΠΑ και της πνιγηρής ατμόσφαιρας του καπιταλισμού που εκφράζεται με τη φράση “Δεν μπορώ να ανασάνω”.

Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη.

16/6/2020

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Μοιραστείτε το άρθρο