ΒΟΛΟΣ Έντονη καταστολή απέναντι στη μαζική κινητοποίηση κατά της καύσης απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ

Πολίτες διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη ζωή, δυνάμεις καταστολής απαντούν με χρήση βίας

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ Θεοπίστη Καπέτα

Με βία και καταστολή απάντησε η αστυνομία στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Βόλο, προερχόμενοι κυρίως από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας αλλά και από την Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα , την Λάρισα και τους Σταγιάτες για να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν για τη λειτουργία του εργοστασίου της Lafarge και την καύση SRF (υπολείμματα των απορριμάτων).

Η κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα μαζική και με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, ξεκίνησε από νοσοκομείο του Βόλου και έφτασε μέχρι την πύλη του εργοστασίου όπου βρίσκονταν παραταγμένες δυνάμεις καταστολής. Κάτοικοι του Βόλου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, νέοι , παιδιά, άτομα με κινητικές δυνατότητες διεκδίκησαν το δικαίωμα τους για ζωή και η απάντηση που πήραν ήταν δακρυγόνα και κρότου λάμψης που ρίχνονταν με μανία μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Το περιβάλλον και η ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους» ακούγονταν από τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας, κραυγές και κρότοι λάμψης ακούστηκαν στο τέλος, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση. Τα παιδιά που έτρεχαν κατά μήκος της πορείας κρατώντας πλακάτ που έλεγαν «Γιατί ΑραΓΕΤ καίτε το 0₂ μας» και παίζανε, στο τέλος έτρεχαν για να γλιτώσουν από το ξέσπασμα βίας και καταστολής που ακολούθησε.

Όταν μάλιστα οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο νοσοκομείο από όπου ξεκίνησαν και ενώ είχαν σπεύσει ασθενοφόρα, οι αστυνομικές δυνάμεις τους περικύκλωσαν στην είσοδο και τους επιτέθηκαν. Καπνός κάλυψε την είσοδο όπου βρίσκονται τα επείγοντα και διαδηλωτές μετά από ξύλο και σε ορισμένες περιπτώσεις ημιλιπόθυμοι μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί η κατάσταση εντάθηκε όταν οι αστυνομικοί αρνήθηκαν επανειλημμένα να επιτρέψουν την είσοδο δικηγόρων, ενώ δύο διμοιρίες περικύκλωσαν τους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το αστυνομικό τμήμα απαιτώντας την απελευθέρωση των ατόμων που κρατούνταν.

Η απάντηση για άλλη μια φορά ήταν επίθεση με γκλομπς από τις διμοιρίες, μη διστάζοντας να προκαλέσουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στο κέντρο του Βόλου. Άλλη μιά απόδειξη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις στην υγεία δεν μετράνε μπροστά στα κέρδη των υπαίτιων αυτής της καταστολής.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε δηλώσεις του το μέλος του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου, Σ. Μολόχας, είπε για την κινητοποίηση: «Δεν θέλουμε καύση σκουπιδιών εδώ στην ΑΓΕΤ, δεν θέλουμε μονάδα SRF στο Βόλο. Θέλουμε να υπάρχει καθαρός αέρας. Η οσμή καμένου σκουπιδιού είναι καθημερινότητα πλέον. Δεν το θέλουμε αυτό ούτε για εμάς ούτε για τα παιδιά μας. Επιτέλους θέλουμε καθαρό νερό και καθαρό περιβάλλον. Ερχόμενοι εδώ πέρα μας υποδέχτηκε η αστυνομία με τον χείριστο τρόπο για να προφυλάξει αυτούς που απαξιώνουν τη ζωή μας και την υγείας μας. Αντί να προφυλάξουν εμάς και να ναι μαζί μας προσπαθούν να προστατεύσουν αυτό το τέρας αυτό το θεριό. Ο κόσμος όλος του Βόλου και όχι μόνο είναι ενάντια σε αυτή τη διαδικασία».

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Εκ μέρους της Ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στη πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα, Φώτης Μούστος, δήλωσε ότι: «Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι η ομορφιά στο τέλος θα κερδίσει. Οι αγώνες όλου του λαού θα μπλοκάρουν όλα τα σχέδια του κεφαλαίου. Είμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους του Βόλου και των Σταγιατών και όλου τα λαού . Ο αγώνας δεν ποινικοποιείται και οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται . Τη Τρίτη 2 Ιουνίου παραδόθηκε από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Καρδίτσας κλήση σε τέσσερις αγωνιστές για δίκη στις 10 Ιουλίου στη Καρδίτσα. Η συγκεκριμένη κλήση αναφέρεται σε τέσσερις κατηγορίες: α) διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού β) απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας του κοινού γ) βία κατά υπαλλήλων από κοινού και δ) φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και αφορά τη μαζική συγκέντρωση και τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο όπου μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε τη δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Μια δημοπρασία που λίγες εβδομάδες πριν πραγματοποιήθηκε με περικυκλωμένο το δημαρχείο από τις δυνάμεις της αστυνομίας και στη συνέχεια απώθησαν με χημικά και ξύλο τον κόσμο που μαζικά και μαχητικά διεκδικούσαν να μπει μέσα σε μια υποτιθέμενη ανοιχτή διαδικασία. Η διασύνδεση των αγώνων μόνο μπορεί να βάλει τέλος στα σχέδια τοπικών αρχόντων και επενδυτών».

Τα συνθήματα που ακούστηκαν ηχηρά και συνόδευσαν τα πανό με τα σχετικά αιτήματα ενάντια στη καύση και υπέρ στο δικαίωμα για ζωή, ήταν: «Αγοραστέ και Μπέο ακούστε το καλά η καύση σκουπιδιών θα μείνει στα χαρτιά» , «Μπέος, ΑΓΕΤ και αστυνομικοί όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί» ,«Από τον βόλο ως την θεσσαλονίκη όχι στη καύση, ο αέρας μας ανήκει».

Τα πανό που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ήταν τα εξής :

«Όχι στη καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο SRF» (Πρωτοβουλία ενάντια στη καύση σκουπιδιών-No Burn)

«Όχι στη καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» και «Ο πολιτισμός της λεηλασίας και της μόλυνσης δεν μεταρρυθμίζεται, ανατρέπεται» (Λαϊκή Συνέλευση)

«Καρκίνος στον αέρα, καρκίνος στο νερό και πίσω μια ταμπέλα που γράφει Μονακό-Να φύγει η Lafarge από την πόλη-Μπλόκο στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και κεφαλαίου» (Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου)

«Να ανακυκλωθούν τώρα τα σχέδια του νέου εργοστασίου! Δεν είναι για πράσινη πόλη αλλά για μαύρα μυαλά» (Νέοι για το περιβάλλον)

«Όχι στον εργοστάσιο SRF και στην καύση σκουπιδιών-Ναι στον καθαρό αέρα-στην ανακύκλωση» (Μαζί για τον Βόλο)

«Το περιβάλλον και η ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους» (Επιτροπή αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στη καύση των απορριμάτων)

«Ευρωπαϊκή Ένωση-Κυβέρνηση-ΑΓΕΤ-Λιμάνι-Χαλυβουργία μας δολοφονούν! Ως πότε;» (Ε.ΠΑ.Μ)

«Το περιβάλλον και η υγεία μας πάνω από τα βρώμικα κέρδη τους-Μείωση περιττών συσκευασιών-διαλογή στη πηγή-Ανακύκλωση-Όχι στην καύση των απορριμάτων» (Η Πόλη αλλιώς)

«Να ακυρώσουμε στη πράξη το μύθευμα της ανάπτυξης» (Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς)

«Όλοι στον αγώνα για αέρα καθαρό και ελεύθερο νερό» (Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών)

«Μπλοκάρουμε-Ανατρέπουμε το έγκλημα της ΑΓΕΤ για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον» (Λ.Σ.Α.Ν.)

«I CANT BREATHE! – Οι ζωές μας VS τα κέρδη τους» (Μαθητές από 5/μελή και 15/μελή σχολεία του Βόλου).

Μοιραστείτε το άρθρο