ΠΡΟΒΟΛΗ I’m not your negro, Παρασκευή 12/6 21.00

I‘m not your negro (Δεν είμαι ο νέγρος σου), 2016

ΣκηνοθέτηςRaoul Peck

Συγγραφείς: James Baldwin (κείμενα), Raoul Peck (σενάριο)

Με μια αφήγηση που αποτελείται εξ ολοκλήρου από τα λόγια του συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουϊν (1924-1987), από προσωπικές του εμφανίσεις και από το κείμενο του τελευταίου του βιβλίου, Remember This House, που έμεινε ημιτελές, το ντοκιμαντέρ αυτό που βρέθηκε υποψήφιο για Όσκαρ είναι η επιτομή του «black power».

Ο χωροχρόνος του ντοκιμαντέρ είναι οι ΗΠΑ των μέσων της δεκαετίας του ’50 μέχρι το 1968 και τη δολοφονία του Martin Luther King. Πέρα από το προσωπικό σχόλιο και τις παρατηρήσεις του Baldwin, η αφήγηση επικεντρώνεται στις ζωές, στις δράσεις και στις δολοφονίες των τριών ηγετών του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Medgar Evers, Malcolm X και Martin Luther King.

Μιλώντας για τους τραγικούς θανάτους των ηγετών του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Μάλκομ Εξ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Μέντγκαρ Έβερς, καταδεικνύει το πώς η εικόνα (και η πραγματικότητα) των μαύρων στη σημερινή Αμερική είναι κατασκευασμένη και επιβεβλημένη.

Όπως λέει και ο James Baldwin: «η ιστορία του νέγρου στην Αμερική, είναι η ιστορία της ίδιας της Αμερικής. Δεν είναι μια όμορφη ιστορία». Αν όμως κάποιος δεν μπορεί να εντοπίσει παραλληλισμούς στην αντιμετώπιση των Αφροαμερικανών μισό αιώνα πριν και στη σημερινή αντιμετώπιση πολλών μειονοτήτων, είτε είναι ψεύτης είτε κάτι χειρότερο.

libertatiasquat.blogspot.com

Μοιραστείτε το άρθρο