ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ 30χρονος οικοδόμος δολοφονείται από αστυνομικούς γιατί δε φορούσε μάσκα

Της Bruja Escarlata

Στρατιωτικοποίηση, επιθέσεις κατά κοινοτήτων, καταστολή, αυταρχισμός, καταπάτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, επιβολή μεγαπρογραμμάτων όπως το Τρένο Μάγια, ο Διαωκεάνειος Διάδρομος, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αύξηση των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας, χιλιάδες φτωχοί, αναλώσιμοι και περιττοί για το σύστημα, νεκροί, λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της εγκληματικής πολιτικής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, είναι το ζοφερό σκηνικό που διαγράφεται τους τελευταίους μήνες στο Μεξικό. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μια ακόμα κρατική δολοφονία. Ο λόγος; Το θύμα δεν φορούσε μάσκα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 19 Απριλίου ο κυβερνήτης της πολιτείας Jalisco, Enrique Alfaro, ανακοινώνει το λεγόμενο «σύμφωνο μηδενικής ανοχής», σύμφωνα με το οποίο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, οι δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν το έλεγχο για την τήρησή του ενώ οι πολίτες που δε συμμορφώνονται θα συλλαμβάνονται και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο. Η απόφαση αυτή ανάβει το πράσινο φως στις αστυνομικές δυνάμεις να ασκήσουν κάθε μορφής βία με το πρόσχημα της πανδημίας. Την 1η Μαΐου, ο Juan Ramón Álvarez López, διευθυντής γυμνασίου της Chapala, δέχεται σφοδρά χτυπήματα από αστυνομικούς με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. «Προσπάθησαν να με σκοτώσουν, να με πνίξουν», είπε. «Έχασα τις αισθήσεις μου και όταν άρχισα να συνέρχομαι, άρχισαν ξανά να μου πιέζουν το θώρακα με το γόνατο».

Τρεις μέρες μετά, στις 4 Μαΐου, στο Ixtlahuacán de Membrillos, 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας, Guadalajara, συλλαμβάνεται βίαια ο τριαντάχρονος οικοδόμος Giovanni López από τουλάχιστον 10 αστυνομικούς με την κατηγορία ότι δεν φορούσε μάσκα και οδηγείται στη δημοτική φυλακή. Την επομένη, η οικογένειά του, η οποία ήταν παρούσα στη σύλληψη, καλέστηκε να παραλάβει το σώμα του που είχε εκπνεύσει λίγες ώρες πριν από τα βασανιστήρια που είχε υποστεί ενώ έφερε και τραύμα από σφαίρα στο πόδι. Στις 4 Ιουνίου, ο αδελφός του αποφασίζει να δημοσιοποιήσει το βίντεο της σύλληψης του. Είχε μεσολαβήσει ένας μήνας κατά τον οποίο όχι μόνο δεν συνελήφθη – ούτε καν αποπέμφθηκε – κανείς από τους αστυνομικούς που δολοφόνησαν τον Giovanni αλλά και η οικογένεια του δεχόταν απειλές θανάτου από τον πρόεδρο της κοινότητας του Ixtlahuacán de los Membrillos, Eduardo Cervantes Aguilar, όταν αρνήθηκε να πουλήσει τη σιωπή της έναντι 200 χιλιάδων πέσος. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από την δημοσιοποίηση του βίντεο, πλήθος κόσμου βγαίνει οργισμένο στους δρόμους της Guadalajara, φωνάζοντας «Ο Giovanni δεν πέθανε, τον δολοφόνησε η κυβέρνηση» και απαιτώντας δικαιοσύνη. Η οργή ήταν ξέχειλη όταν οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου επιχείρησαν να εισβάλλουν, πυρπολώντας τα περιπολικά που το περιφρουρούσαν. Η απάντηση από τις κατασταλτικές δυνάμεις, οι προθέσεις των οποίων αποτυπώνονται και σε βίντεο στο οποίο ακούγονται να λένε «πάμε να τους σκοτώσουμε», ήταν άμεση.

Το αποτέλεσμα του μένους και των δολοφονικών επιθέσεων της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτριών/των με δακρυγόνα, χημικά, βάναυσους ξυλοδαρμούς και ανθρωποκυνηγητό, είναι δεκάδες συλληφθέντες όλοι/ες τους άγρια ξυλοκοπημένοι/ες που μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, πολλοί τραυματίες, θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας και 29 αγνοούμενοι.

Παρά τη βάναυση καταστολή, οι οργισμένες διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες όχι μόνο στην Guadalajara αλλά και στην πόλη του Μεξικού και σε άλλες πόλεις, οι οποίες κατεστάλησαν με την ίδια αγριότητα. Την Κυριακή 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 2 φεμινιστικές πορείες για την δεκαεξάχρονη Melanie που ξυλοκοπήθηκε άγρια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Polanco της Πόλης του Μεξικού, έχασε τις αισθήσεις της από τα πολλαπλά χτυπήματα και βρίσκεται στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένη. Για τον ξυλοδαρμό της συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί.

Αυτό το κύμα οργής εκφράστηκε όμως και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι καλλιτέχνες που κατήγγειλαν ανοιχτά την κρατική δολοφονία, απαιτώντας δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Guillermo del Toro, που από την πρώτη στιγμή έγραψε: «Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας και δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση, ούτε έχουν γίνει συλλήψεις. Δεν πρόκειται απλά για κατάχρηση εξουσίας. Πρόκειται για δολοφονία.».

Μοιραστείτε το άρθρο