50 ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ – ΠΕΜΠΤΗ ΔΕΚΑΔΑ Οι θλιβεροί τροπικοί του κορονοϊού

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Φτάνοντας στην τελευταία ομάδα χωρών που θα εξετάσουμε σ’ αυτά τα πέντε άρθρα να πούμε ότι βασικά αποτελείται από έντεκα χώρες, ενώ στο τέλος θα δούμε και μερικές ακόμη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εδώ οι διαφορές στον αριθμό των κρουσμάτων είναι μικρές κι ως εκ τούτου έχουμε πιο πολλές αλλαγές. Έτσι π.χ. η χώρα που ήταν πεντηκοστή πρώτη στις 31.5 είχε πολύ μικρή διαφορά από την πεντηκοστή και φαινόταν ξεκάθαρα ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεπεράσει κάποια από τις χώρες που εκείνη τη μέρα είχαν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό και πράγματι έγινε, ενώ ακολούθησαν κι άλλες αλλαγές στις χώρες που βρίσκονταν στην πρώτη πενηντάδα, τις οποίες θα δούμε συνοπτικά στο τέλος.

Οι χώρες, λοιπόν, που βρίσκονταν από την τεσσαρακοστή πρώτη μέχρι την πεντηκοστή πρώτη στον πίνακα των κρουσμάτων στις 31 Μαΐου και τις οποίες θα εξετάσουμε είναι οι εξής: Ισραήλ, Ιαπωνία, Αργεντινή, Αυστρία, Αφγανιστάν, Παναμάς, Δανία, Νότια Κορέα, Ομάν, Σερβία και Μπαχρέιν. Η πλειοψηφία (έξι) είναι ασιατικές, από διάφορες περιοχές της μεγαλύτερης ηπείρου, ενώ έχουμε και τρεις ευρωπαϊκές και δυο λατινοαμερικανικές.

Α) Κρούσματα

Διάγραμμα 1: Αριθμός κρουσμάτων της πέμπτης ομάδας χωρών

Αν κι οι διαφορές, όπως προαναφέραμε είναι μικρές, το διάγραμμα δεν είναι τόσο μπερδεμένο όσο των δύο προηγούμενων δεκάδων. Κατ’ αρχάς παρατηρούμε ότι έχουμε δυο σημεία όπου συγκλίνουν πολλές γραμμές μαζί, τέσσερις στο υψηλότερο, πέντε στο χαμηλότερο, ενώ δύο καταλήγουν ανεξάρτητα κάπου μεταξύ αυτών των δύο σημείων. Στο ψηλότερο σημείο που είναι περίπου στις 17.000 κρούσματα καταλήγουν τρεις παραβολικές και μια υπερβολική γραμμή. Η Αυστρία έχει τη μικρότερη μεταβολή, ξεκινάει πρώτη αλλά πολύ σύντομα «φρενάρει» και καταλήγει τέταρτη. Στο Ισραήλ ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει γρήγορα όλο τον Απρίλιο αλλά επιβραδύνει όλο τον Μάιο. Από αρκετά χαμηλά ξεκινάει η Ιαπωνία, έχει ραγδαία αύξηση κι αυτή τον Απρίλιο για να σταματήσει κι αυτή στο ίδιο περίπου σημείο. Η Αργεντινή είναι η χώρα που ακολουθεί την αντίθετη πορεία, μέχρι τα μέσα έχει βραδεία άνοδο (είναι χαρακτηριστικό ότι στις 12.5 η διαφορά της από τις τρεις παραπάνω χώρες ήταν δέκα χιλιάδες κρούσματα) και μετά ανεβαίνει με εκθετικό ρυθμό, κάτι που συμβαίνει σε πολλές λατινοαμερικανικές χώρες.

Σε σημεία ανάμεσα στις δύο ομαδικές συγκλίσεις καταλήγουν το Αφγανιστάν με μια έντονα υπερβολικά τροχιά κι ο Παναμάς με μια τεθλασμένη της οποίας η κλίση ανεβαίνει απότομα από τα μέσα Μαΐου. Από τις πέντε χώρες που συγκλίνουν στο χαμηλότερο κοινό σημείο η Νότια Κορέα ακολουθεί μια ευθύγραμμη πορεία με πολύ μικρή κλίση, θυμίζοντας έντονα τη γραμμή της Κίνας. Ακολούθως, έχουμε τις παραβολικές τροχιές της Δανίας (κλασική δυτικοευρωπαϊκή, όπως κι η Αυστρία άλλωστε) και της Σερβίας (με εντονότερη αύξηση στην αρχή), καθώς και τις υπερβολικές του Μπαχρέιν και του Ομάν, με το δεύτερο να έχει πιο ραγδαία αύξηση στο τέλος.

Διάγραμμα 2: Αριθμός κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού της πέμπτης ομάδας χωρών στις 31.5

Τα δύο κράτη του Περσικού κόλπου βρίσκονται στην πρώτη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα με αρκετή όμως διαφορά μεταξύ τους. Πολύ ψηλά είναι το Μπαχρέιν που είναι ουσιαστικά δεύτερο στον κόσμο πίσω από το Κατάρ. Μεταξύ του εμιράτου και του σουλτανάτου παρεμβάλλεται ο Παναμάς με πάνω από τρεις χιλιάδες κρούσματα στο εκατομμύριο (32ος παγκοσμίως). Το Ομάν βρίσκεται στην 41η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Λίγο παρακάτω, πάλι με πάνω από δυο χιλιάδες κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχουμε τη Δανία (49η). Κοντά σχετικά και με μηδαμινή διαφορά μεταξύ τους είναι η Αυστρία (51η) και το Ισραήλ (52ο), ενώ η Σερβία (60η) με πεντακόσια κρούσματα ανά εκατομμύριο λιγότερα είναι η τελευταία απ’ αυτές τις χώρες που ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο των περίπου οκτακοσίων κρουσμάτων. Από τις υπόλοιπες τέσσερις χώρες Αφγανιστάν (94ο) και Αργεντινή (96η) έχουν κάτι λιγότερο από το μισό των οκτακοσίων. Ακόμη χαμηλότερα είναι πλέον η Νότια Κορέα (123η) κι η Ιαπωνία (146η).

Β) Θύματα

Διάγραμμα 3: Αριθμός θυμάτων της πέμπτης ομάδας χωρών

Εδώ βλέπουμε μεγαλύτερη διαφορά στα σημεία στα οποία καταλήγουν οι τροχιές. Η Ιαπωνία παρουσιάζει έντονη αύξηση μετά τα μέσα Απριλίου και φτάνει κοντά στα 900 θύματα αποκτώντας όμως προς το τέλος παραβολικά χαρακτηριστικά. Αυστρία και Δανία ακολουθούν σαφείς παραβολικές τροχιές με τη σκανδιναβική χώρα να είναι μονίμως κάτω από την αλπική η οποία παρουσιάζει στο τέλος μια μεγαλύτερη άνοδο. Ακολουθώντας υπερβολική τροχιά, τώρα, η Αργεντινή πλησιάζει (και τις επόμενες μέρες ξεπερνά) τη Δανία. Κοντά στους 350 νεκρούς φθάνει η ευθεία γραμμή του Παναμά. Μεταξύ διακοσίων και τριακοσίων θυμάτων έχουν στα τέλη Μαΐου τέσσερις χώρες. Απ’ αυτές ξεχωρίζει η πορεία της Νότιας Κορέας που ανεβαίνει πολύ αργά και φαίνεται ότι έχει βρει την ασύμπτωτή της. Οι γραμμές του Ισραήλ και της Σερβίας καταλήγουν εκατέρωθεν της νοτιοκορεατικής με τη βαλκανική χώρα να είναι πάντα χαμηλότερα από τη μεσανατολική. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο κι ελάχιστα κάτω από τη Ν. Κορέα φτάνει η υπερβολική τροχιά του Αφγανιστάν (που τις επόμενες ξεπέρασε τις «γειτονικές» του στο διάγραμμα χώρες σε θανάτους). Τέλος, πολύ χαμηλότερα απ’ όλες τις άλλες, βρίσκονται οι δυο χώρες της Αραβικής χερσονήσου που οι γραμμές τους τείνουν σε υπερβολές με το Ομάν λίγο ψηλότερα από το Μπαχρέιν.

Διάγραμμα 4: Αριθμός θυμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού της πέμπτης ομάδας χωρών στις 31.5

Τρεις μόνο χώρες ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο των σαράντα οκτώ θυμάτων στο εκατομμύριο. Οι δύο απ’ αυτές είναι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες με τη Δανία πάνω-πάνω σχεδόν τριψήφια (26η παγκοσμίως) και την Αυστρία τρίτη σ’ αυτήν την ομάδα αλλά 32η στον κόσμο. Μεταξύ τους παρεμβάλλεται, ξανά, ο Παναμάς (28ος). Κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο βρίσκουμε και πάλι δίπλα-δίπλα, λίγο πάνω και λίγο κάτω από τα τριάντα θύματα, Ισραήλ (52ο) και Σερβία (56η). Πολύ χαμηλότερα και με διαφορά μόλις ενός θύματος ανά εκατομμύριο είναι η Αργεντινή (84η), το Μπαχρέιν (85ο) και το Ομάν (87ο). Μονοψήφιους αριθμούς νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό τους έχουν το Αφγανιστάν (95ο), η Ιαπωνία (100η) κι η Νότια Κορέα (113η).

Διάγραμμα 5: Θνητότητα (θύματα / κρούσματα) της πέμπτης ομάδας χωρών στις 31.5

Στο διάγραμμα αυτό βλέπουμε κάτι μοναδικό σε σχέση με τα αντίστοιχα διαγράμματα των προηγούμενων τεσσάρων γκρουπ χωρών, καθώς όλες οι χώρες έχουν ποσοστό θνητότητας κάτω από το 6% που είναι ο αντίστοιχος παγκόσμιος δείκτης. Πάνω από τις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, πάντως, βρίσκεται η Ιαπωνία κι ελάχιστα κάτω από αυτή την τιμή η Δανία. Στις τέσσερις μονάδες ακριβώς έχουμε την Αυστρία και λίγο πάνω από τις τρεις την Αργεντινή. Ακολουθούν μεταξύ 2-2,5% ο Παναμάς, η Νότια Κορέα κι η Σερβία. Παρακάτω το Ισραήλ μαζί με το Αφγανιστάν αυτή τη φορά και, όπως όλες οι μοναρχίες του Περσικού κόλπου, Ομάν και Μπαχρέιν έχουν ποσοστά θνητότητας μικρότερα της μονάδας (αυτές οι δύο μάλιστα μικρότερα της μισής μονάδας).

Γ) Τεστ

Διάγραμμα 6: Συνολικός αριθμός τεστ της πέμπτης ομάδας χωρών στις 31.5

Η Νότια Κορέα έχει κάνει με διαφορά τα περισσότερα τεστ, πάνω από εννιακόσιες χιλιάδες. Περίπου τριακόσιες χιλιάδες λιγότερα έχει η Δανία και πάνω από το μισό εκατομμύριο το Ισραήλ. Κοντά στις τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες η Αυστρία, λίγο πάνω και λίγο κάτω από τις τριακόσιες χιλιάδες το Μπαχρέιν κι η Ιαπωνία. Στις διακόσιες πενήντα χιλιάδες η Σερβία, στις εκατόν εξήντα χιλιάδες η Αργεντινή και στις εκατό χιλιάδες το Ομάν. Προτελευταίος ο Παναμάς και τελευταίο το Αφγανιστάν.

Διάγραμμα 7: Αριθμός τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού της πέμπτης ομάδας χωρών στις 31.5

Ξεχωρίζει κοντά στις διακόσιες χιλιάδες η ράβδος του Μπαχρέιν (τυπικά τέταρτο, αλλά ουσιαστικά δεύτερο στον κόσμο), ενώ πάνω από τις εκατό χιλιάδες βρίσκεται η Δανία (13η παγκοσμίως). Το Ισραήλ (26ο) ξεπερνά τις εξήντα χιλιάδες κι η Αυστρία (35η) πλησιάζει τις πενήντα χιλιάδες. Κοντά στις τριάντα χιλιάδες είναι η Σερβία (52η), στις είκοσι χιλιάδες το Ομάν (69ο) και λίγο παρακάτω η Νότια Κορέα (76η) κι ο Παναμάς (84ος). Πολύ χαμηλότερα η Αργεντινή (130η), μάλλον απροσδόκητα προτελευταία η Ιαπωνία (148η) και, πιο αναμενόμενα, τελευταίο το Αφγανιστάν (167ο).

Διάγραμμα 8: Αριθμός τεστ ανά κρούσμα της πέμπτης ομάδας χωρών στις 31.5

Όπως έχουμε ξαναπεί αυτός ο δείκτης πρέπει να «διαβάζεται» σε συνδυασμό με τον προηγούμενο για μια πιο πλήρη εικόνα της πολιτικής διενέργειας τεστ σε κάθε χώρα. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε μπροστά τη Νότια Κορέα με σχεδόν ογδόντα τεστ ανά κρούσμα, ενώ η δεύτερη Δανία έχει 54. Τρίτο το Ισραήλ με 33 και πολύ κοντά μεταξύ τους, περίπου στα 27, Μπαχρέιν και Αυστρία. Ακολουθεί η Σερβία με πάνω από είκοσι κι η Ιαπωνία στα δεκαεπτά. Κάτω από τα δέκα Αργεντινή και Ομάν, στα πέντε ο Παναμάς κι αν δεν υπήρχε το Αφγανιστάν με τα μισά απ’ αυτόν, θα είχαμε μια ακόμη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε τελευταία θέση ενός δείκτη σχετιζόμενου με τα τεστ.

Δ) Συμπερασματικά

Όπως αναφέραμε αυτή η ομάδα είναι η πιο ευμετάβλητη, θα λέγαμε, καθώς σ’ αυτήν μπαινοβγαίνουν πιο εύκολα χώρες. Αρχίζοντας από τη Λατινική Αμερική να πούμε ότι η Αργεντινή τις επόμενες μέρες ανέβηκε κατηγορία καθώς στις 4.6 ήταν τριακοστή ένατη και την επόμενη μέρα πήγε ακόμα μια θέση παραπάνω στην παγκόσμια κατάταξη με βάση τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό ακριβώς είναι το πιο ανησυχητικό καθώς η γραμμή των κρουσμάτων είναι ξεκάθαρη υπερβολή με ραγδαία αύξηση όσο περνάει ο καιρός (στις 6.6 ξεπέρασε τις 22.000). Υπερβολή με μικρότερο ρυθμό αύξησης είναι κι η γραμμή των θυμάτων. Οι αριθμοί κρουσμάτων και θυμάτων σχετικά με τον πληθυσμό της παραμένουν, βέβαια, σχετικά χαμηλά με αυτόν των κρουσμάτων να είναι λίγο μικρότερος του μισού του παγκόσμιου μέσου όρου και των θυμάτων να βρίσκεται στο ένα τέταρτο του αντίστοιχου μέσου όρου. Ακόμη η θνητότητα σ’ αυτή τη χώρα ξεπερνάει ελάχιστα το μισό του σχετικού δείκτη για όλον τον κόσμο. Όσον αφορά τα τεστ βρίσκεται χαμηλά σ’ αυτό το γκρουπ καθώς με περίπου 160.000 είναι όγδοη σε απόλυτους αριθμούς, ένατη αναλογικά με τον πληθυσμό με κάτι παραπάνω από 3.500 ανά εκατομμύριο (και πολύ χαμηλά και στη σχετική παγκόσμια κατάταξη) και ξανά όγδοη αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων με σχεδόν δέκα διαγνωστικά τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο Παναμάς παρουσιάζει πιο ευθύγραμμες τροχιές τόσο για τα κρούσματα όσο και για τα θύματα, με αυτήν των κρουσμάτων να αλλάζει απότομα κλίση προς τα πάνω στο τέλος. Χειρότερα είναι τα νούμερα για τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής αν τα διαιρέσουμε με τον πληθυσμό της, καθώς βρίσκεται πολύ ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη απ’ ότι σε απόλυτους αριθμούς. Τη βρίσκουμε, λοιπόν, δεύτερη σ’ αυτό το γκρουπ κι όσον αφορά τα κρούσματα κι όσον αφορά τα θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, στην πρώτη περίπτωση παρεμβαλλόμενη μεταξύ δυο χωρών της Αραβικής χερσονήσου και στη δεύτερη μεταξύ δυο χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Έχει, βέβαια, σχετικά χαμηλή θνητότητα (μικρότερη από το μισό της παγκόσμιας). Τα πράγματα δεν είναι καλά κι όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ καθώς, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε τεστ ανά κρούσμα, ο Παναμάς είναι προτελευταίος σ’ αυτή την ενδεκάδα χωρών, ενώ σε τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι όγδοος εδώ και 84ος παγκόσμια. Είπαμε και προηγουμένως πως με τον Παναμά μια ακόμη λατινοαμερικανική χώρα θα ήταν τελευταία σε δείκτες που σχετίζονται με τεστ αν δεν υπήρχε μια άλλη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, γεγονός που δεν το λες κι επιτυχία.

Πηγαίνοντας τώρα στην Ευρώπη να πούμε ότι η Αυστρία είναι η μόνη από τις τρεις χώρες απ’ αυτήν την ήπειρο που συνεχίζει να βρίσκεται στην πέμπτη δεκάδα χωρών και μια βδομάδα μετά την 31η Μαΐου. Συγκεκριμένα στις 7.6 ήταν 45η σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων με σχεδόν 17.000. Οι τροχιές που ακολουθεί είναι ξεκάθαρα παραβολικές οπότε δεν αναμένεται να έχει μεγάλη αύξηση είτε κρουσμάτων είτε θυμάτων απ’ εδώ και πέρα. Αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει περισσότερα κρούσματα αλλά και θύματα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ιδιαίτερα στα κρούσματα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε σχέση με πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχει μικρότερους δείκτες, ενώ βρίσκεται σαφώς κάτω του παγκόσμιου δείκτη θνητότητας. Στους αριθμούς των τεστ είναι γενικά στη μέση αυτού του γκρουπ με τα 450.000 που έχουν διεξαχθεί σ’ αυτή (τέταρτη) να αντιστοιχούν σε περίπου πενήντα χιλιάδες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (πάλι τέταρτη) και σχεδόν 27 ανά κρούσμα (πέμπτη). Να θυμίσουμε ότι την τελευταία μέρα του Μαΐου η Γερμανία είχε διεξαγάγει περίπου 47.000 τεστ στο εκατομμύριο ή 21,5 ανά κρούσμα. Η εγγύτητα των δεικτών μάλλον δεν είναι τυχαία.

Η Δανία ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα κι αν και παρουσίασε μεγαλύτερη άνοδο από την Αυστρία τον Απρίλιο, κατόπιν ακολούθησε κι αυτή την κλασική παραβολική τροχιά της Δυτικής Ευρώπης με αποτέλεσμα ακόμη και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου να είναι κάτω από τα 12.000 κρούσματα κι ως εκ τούτου να καταγράφεται πλέον στην 54η θέση παγκοσμίως. Παραβολική είναι κι η τροχιά του συνολικού αριθμού θυμάτων που μένει κάτω από τα εξακόσια. Σαφώς, όμως, τα εκατό θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι μεγάλος αριθμός γενικά, κι ο μεγαλύτερος αυτής της ομάδας. Επίσης, είναι δεύτερη σε θνητότητα με σχεδόν 5%, ενώ σε αριθμό κρουσμάτων ανά εκατομμύριο είναι τέταρτη με πάνω από δυο χιλιάδες. Σημαντικό στοιχείο ότι είναι ψηλά στα τεστ όντας δεύτερη σε όλες τις περιπτώσεις (σχεδόν 630.000 διαγνωστικά τεστ που αντιστοιχούν σε περίπου 109.000 στο εκατομμύριο και 54 ανά κρούσμα).

Η Σερβία είναι μόλις η δεύτερη βαλκανική χώρα που συναντάμε στις πενήντα πρώτες, αν και τον Ιούνιο πλέον έχει «πέσει» στην 55η θέση σε αριθμό κρουσμάτων. Με παραβολικές τροχιές διαφέρει απ’ όλες τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές που είχαν ευθύγραμμες ή τεθλασμένες τροχιές (μόνο η Ρωσία είχε υπερβολική). Ενώ όμως μοιάζει με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης στις γραμμές διαφέρει απ’ αυτές στα νούμερα αναλογικά με τον πληθυσμό όντας αρκετά χαμηλότερα. Μπορεί στα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού με 1.300 να είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο αλλά βρίσκεται χαμηλότερα απ’ όλες σχεδόν τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Στα θύματα ανά εκατομμύριο βρίσκεται κάτω από τα 48 όλου του κόσμου, ενώ στη θνητότητα είναι στο ένα τρίτο της παγκόσμιας. Στα τεστ κυμαίνεται γενικά στη μέση του γκρουπ: έβδομη σε απόλυτους αριθμούς πλησιάζοντας το τέταρτο του εκατομμυρίου, πέμπτη ανά εκατομμύριο πληθυσμό πλησιάζονταν τις τριάντα χιλιάδες κι έκτη ανά κρούσμα ξεπερνώντας τα είκοσι.

Στην Ασία τώρα θα ξεκινήσουμε από μια ακόμη χώρα που δεν θα ανήκε σ’ αυτή την ομάδα αν δεν εξετάζαμε τις χώρες με βάση τα κρούσματά τους την 31η Μαΐου. Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, η Νότια Κορέα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η πανδημία εκεί εμφανίστηκε νωρίς, δηλαδή στις 2 Απριλίου ήταν 15η παγκοσμίως με σχεδόν δέκα χιλιάδες κρούσματα αλλά μετά ουσιαστικά σταμάτησε όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο πρώτο διάγραμμα ακολουθώντας μια περίπου ευθεία σχεδόν οριζόντια, όπως άλλωστε κι η Κίνα. Ακόμη και στις 7.6 ο αριθμός των κρουσμάτων αυτής της χώρας δεν ξεπερνάει τις 12.000 κι έτσι είναι πλέον στην 56η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ίδια είναι κι η γραμμή και των θυμάτων. Πιο καλά ακόμη είναι τα πράγματα σε σχέση με τον πληθυσμό, καθώς έχει μόνο 224 κρούσματα και μόλις πέντε θύματα στο εκατομμύριο, ενώ η θνητότητα είναι στο 2,4%. Και στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ η Νότια Κορέα έχει σχετικά υψηλούς αριθμούς. Είναι πρώτη σ’ αυτό το γκρουπ σε απόλυτους αριθμούς, με περισσότερα από εννιακόσιες χιλιάδες κρούσματα, αλλά και ανά κρούσμα με περίπου ογδόντα, αν και μόλις έβδομη ανά εκατομμύριο πληθυσμού με σχεδόν 18.000. Καθώς στις 20.4 είχε ήδη διεξαγάγει 570.000 τεστ φαίνεται ότι βασικά τα έκανε νωρίς.

Η γειτονική Ιαπωνία, πάλι, θυμίζει περισσότερο Δυτική Ευρώπη παρά Άπω Ανατολή. Αν κι αρχικά είχε λίγα κρούσματα, αυτά αυξήθηκαν απότομα τον Απρίλιο για να «φρενάρουν» τον Μάιο, ενώ πολύ πιο απότομη είναι η άνοδος στα θύματα. Οι αριθμοί ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι πολύ χαμηλοί, 133 στα κρούσματα (τελευταία στο γκρουπ) και μόλις επτά στα θύματα (προτελευταία). Όμως έχει τη μεγαλύτερη θνητότητα μεταξύ αυτών των χωρών αν και παραμένει κάτω από τον παγκόσμιο δείκτη με 5,3%. Τέλος στα τεστ η θέση της Ιαπωνίας δεν είναι η αναμενόμενη για μια τόσο αναπτυγμένη χώρα. Με 290.000 βρίσκεται ακριβώς στη μέση σε απόλυτους αριθμούς, που σημαίνει μια θέση παρακάτω στα τεστ ανά κρούσμα με 17, αλλά 2.300 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κι έτσι μόλις πάνω από το ταλαίπωρο Αφγανιστάν σ’ αυτόν τον δείκτη.

Το Αφγανιστάν, λοιπόν, έχει μια έντονα υπερβολική τροχιά όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων κι έτσι έχει εξήντα φορές περισσότερα κρούσματα μέσα σε δυο μήνες φτάνοντας τις 15.000 στο τέλος Μαΐου, ενώ αυτή η πορεία συνεχίζεται καθώς ξεπερνάει τις 20.000 στις 6 Ιουνίου. Λιγότερο έντονη είναι η άνοδος στον αριθμό των θυμάτων αν κι η τροχιά είναι και πάλι υπερβολική. Σχετικά, όμως, με τον πληθυσμό βρίσκεται χαμηλά με λιγότερα από τετρακόσια κρούσματα και μόλις επτά θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ κι η θνητότητα είναι στο 1,7%. Στα διαγνωστικά τεστ, καθόλου απροσδόκητα βέβαια, η χώρα είναι τελευταία σ’ όλες τις κατηγορίες: λιγότερα από σαράντα χιλιάδες τεστ συνολικά, αντιστοιχούν σε κάτω από χίλια ανά εκατομμύριο και δυόμισι ανά κρούσμα, που ουσιαστικά σημαίνει ότι το τεστ γίνεται όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο με συμπτώματα. Τώρα θα μου πείτε τι τεστ να κάνει, τι περίθαλψη να παράσχει και τι μέτρα προφύλαξης να πάρει μια χώρα με εμφύλιο πόλεμο σε εξέλιξη;

Συνεχίζουμε με το Ισραήλ που ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες που εκδηλώθηκε η αρρώστια. Κι εδώ είχαμε απότομη άνοδο τον Απρίλιο και σταμάτημα τον Μάιο, οπότε η παραβολική της τροχιά μοιάζει με των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Στα θύματα καταφέρνει να μείνει αρκετά χαμηλότερα. Έτσι, ενώ στον αριθμό των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στον αριθμό των θυμάτων είναι κάτω. Επίσης έχει χαμηλό δείκτη θνητότητας, όσο και το Αφγανιστάν. Στον αριθμό των τεστ το Ισραήλ είναι τρίτο σταθερά με σχεδόν 570.000 συνολικά τεστ, πάνω από εξήντα χιλιάδες στο εκατομμύριο και τριάντα τρία ανά κρούσμα.

Εντέλει, να πάμε και στον Περσικό κόλπο. Τόσο το Μπαχρέιν όσο και το Ομάν παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα της περιοχής (εκτός του Ιράν, βέβαια). Έχουν έντονη άνοδο αριθμού κρουσμάτων με υπερβολικές τροχιές, το δεύτερο μάλιστα ξεπερνάει το πρώτο αν και το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου είχε λιγότερα κρούσματα. Στους θανάτους, όμως, παραμένουν πάρα πολύ χαμηλά αν κι εκεί αρχίζουν να εμφανίζουν υπερβολικές τροχιές. Έτσι βρίσκονται ψηλά στα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού με το Μπαχρέιν να είναι ουσιαστικά δεύτερο παγκοσμίως με 6.700 ενώ και το Ομάν έχει 2.245, αλλά στα θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό είναι πολύ χαμηλά με έντεκα και δέκα, αντίστοιχα, στο εκατομμύριο. Επίσης, όπως όλες οι χώρες της Αραβικής χερσονήσου (με εξαίρεση τη διαλυμένη Υεμένη) έχουν θνητότητα μικρότερη της μονάδας. Εκεί που βλέπουμε έντονη διαφορά είναι στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ. Το μεν Μπαχρέιν με περίπου 315.000 βρίσκεται στην πρώτη θέση του γκρουπ –και κυρίως στην τρίτη παγκοσμίως– ανάλογα με τον πληθυσμό πλησιάζοντας τις διακόσιες χιλιάδες ανά εκατομμύριο, ενώ ανά κρούσμα είναι τέταρτο σ’ αυτήν την ενδεκάδα με τιμή περίπου 28. Αντιθέτως, στο Ομάν ο αριθμός των τεστ ξεπερνάει οριακά τις εκατό χιλιάδες (ένατο στο γκρουπ), πάνω από Παναμά κι Αφγανιστάν. Στην ίδια θέση, πάνω από τις ίδιες χώρες, είναι και στον αριθμό τεστ ανά κρούσμα με σχεδόν εννιά, ενώ ανάλογα με την πληθυσμό βρίσκεται ακριβώς στη μέση (έκτο) με σχεδόν είκοσι χιλιάδες στο εκατομμύριο.

Ε) Επιπλέον

Στο τέλος-τέλος μια σύντομη ματιά στις υπόλοιπες χώρες με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων όταν ολοκληρωνόταν πια αυτή η πεντάδα άρθρων, δηλαδή με τα στοιχεία της 7ης Ιουνίου. Μια ακόμη λατινοαμερικανική χώρα, η Βολιβία, είναι πλέον στην 49η θέση με σχεδόν 13.500 κρούσματα, που σημαίνει σχεδόν 1.150 στο εκατομμύριο (64η), 454 θύματα (42η), δηλαδή 39 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (49η) και θνητότητα 3,4%. Τα τεστ που έχει κάνει είναι 36.500, που σημαίνει 3.130 ανά εκατομμύριο (140η εξαιρετικά χαμηλά) και 2,7 ανά κρούσμα (σχεδόν σαν το Αφγανιστάν).

Ακολουθούν δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που πιθανόν έχουν επηρεαστεί από την έξαρση της πανδημίας στη Ρωσία. Η Αρμενία έχει 13.130 κρούσματα (4.430 ανά εκατομμύριο, 20η παγκοσμίως!), 200 νεκρούς (είκοσι παραπάνω από την Ελλάδα την οποία ξεπερνάει μόλις κατά μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όντας 62η), 68 στο εκατομμύριο (37η) και θνητότητα μόλις 1,5%. Σχεδόν εβδομήντα χιλιάδες τεστ, που αντιστοιχούν σε 23.350 ανά εκατομμύριο (67η), αλλά είναι λίγα ανά κρούσμα (5,3). Στο Καζακστάν ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 12.700 (σχεδόν 680 ανά εκατομμύριο, 80ο), ενώ οι θάνατοι που καταγράφει είναι μόλις 53 (87ο), άρα τρεις στο εκατομμύριο (136ο) και θνητότητα 0,4%. Στα τεστ αγγίζει το εκατομμύριο (965.000, 19η), πάνω από πενήντα χιλιάδες στο εκατομμύριο (39ο) και το εντυπωσιακό 76 ανά κρούσμα.

Πεντηκοστή δεύτερη είναι η Νιγηρία με 12.500 κρούσματα (μόλις 61 ανά εκατομμύριο του τεράστιου πληθυσμού της, 174η), 354 θύματα (46η), που αντιστοιχούν σε δύο στο εκατομμύριο (144η) και θνητότητα 2,8%. Τα τεστ που γίνει στην αφρικανική χώρα είναι σχεδόν 77.000 (85η), 370 στο εκατομμύριο (183η, μέσα στις δέκα τελευταίες) ή έξι ανά κρούσμα. Παρακάτω μια ακόμα χώρα της Μέσης Ανατολής, το Ιράκ, με εκατόν είκοσι κρούσματα λιγότερα από τη Νιγηρία, δηλαδή κάτι παραπάνω από τριακόσια στο εκατομμύριο (108ο), επίσης πολύ κοντά σε αριθμό θυμάτων στην προηγούμενη αφρικανική χώρα με μόλις οκτώ νεκρούς λιγότερους, που συνεπάγεται εννέα ανά εκατομμύριο κατοίκων (95ο) και θνητότητα προφανώς όση κι η Νιγηρία. Τα τεστ είναι λίγο πάνω από τις τριακόσιες χιλιάδες (51ο), 7.500 στο εκατομμύριο (110ο), 24,5 ανά κρούσμα.

Τέλος, κάτω από Δανία, Σερβία και Νότια Κορέα έχουμε την Αλγερία με 10.150 κρούσματα (230 στο εκατομμύριο, 129η). Τα θύματα είναι 707 (36η), δεκαέξι ανά εκατομμύριο (78η) και η θνητότητα ψηλή στο 7%. Αριθμό τεστ δεν έχουμε γι’ αυτήν την ταυτόχρονα αραβική κι αφρικανική χώρα.

Γενικά, όπως αναφέραμε και για το Αφγανιστάν, για πολλές χώρες της Αφρικής και για κάποιες της Ασίας υπάρχει το ερώτημα αν υφίσταται δημόσιο σύστημα υγείας και τι ακριβώς μπορεί αυτό να παράσχει κατά περίπτωση. Επομένως, αν στην Ευρώπη και την Αμερική τα πράγματα πήγαν τόσο άσχημα τι πρόκειται να γίνει αν υπάρξει έξαρση της πανδημίας εκεί;

Μοιραστείτε το άρθρο