ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ESPIV

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ στήριξης, αλληλεγγύης, κινητοποιήσεων

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ESPIV

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ESPIV

Την Πέμπτη 21/5 και μετά απο προφορική εντολή και πρωτοβουλία της πρυτάνεως του Παντείου στην Δ/νση Μηχανοργάνωσης, ο server του espiv.net βγήκε εκτός λειτουργίας. Αφορμή αποτέλεσε μια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αυτή αφορούσε δύο τίτλους βιβλίων τα οποία ήταν ανεβασμένα σε μορφή pdf σε ένα από τα εκατοντάδες blogs που φιλοξενεί ο server.

Από την πρώτη στιγμή, ως συλλογικότητα διαχείρισης του espiv, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την πρυτανεία και να βρεθεί λύση, κρίνοντας ότι η υπάρξη και η πρόσβαση στο περιεχόμενο των blogs το συντομότερο δυνατό είναι άμεση προτεραιότητα μας.

Ο server, στον οποίο φιλοξενούνται 850 blogs -η πλειοψηφία των οποίων αποτελεί βασικό ηλεκτρονικό μέσο έκφρασης πολιτικών συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και εργατικών σωματείων- βρίσκεται στην Πάντειο απο την αρχή λειτουργίας του εγχειρήματος το 2008 έως σήμερα, σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Οι επανειλημμένες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε και να έχουμε μια σαφή απάντηση από την πρυτανεία έπεσαν στο κενό. Θα έπρεπε κανείς και καμία να είναι πολύ καλόπιστος ή αφελής για να υποθέσει ότι όλο αυτό οφείλεται σε αυξημένα ακαδημαϊκά καθήκοντα. Άλλωστε η εντολή για το κλείσιμο του server δόθηκε εντυπωσιακά γρήγορα. Την Πέμπτη 28/5, μία εβδομάδα μετά, λάβαμε τηλεγραφική ενημέρωση ότι η Πρύτανης θα παραπέμψει το θέμα μας σε επόμενο συμβούλιο της συγκλήτου του Παντείου, με άγνωστη ημερομηνία. Προφανής στόχος η νομιμοποίηση της καταστολής του εγχειρήματος πίσω από κλειστές ηλεκτρονικές πόρτες τηλεδιασκέψεων. Φαίνεται πως με τις σχολές κλειστές και μετά απο ένα δίμηνο lockdown οι συνθήκες θεωρήθηκαν ευνοϊκές για να προστεθεί άλλη μια κινηματική υποδομή στον μακρύ κατάλογο των καταλήψεων και εγχειρημάτων που έχουν κατασταλεί τελευταία. Επιλογή που επεκτείνει την καταστολή στο πεδίο του internet, επιβάλλοντας την κανονικότητα των social media, της ψηφιακής ρουφιανιάς και της καταγραφής και επιτήρησης της κάθε πληροφορίας που διακινείται στο διαδίκτυο, δείχνοντας ξανά ότι το ρόλο του μπάτσου μπορούν να παίξουν κάλλιστα οι κάθε λογής πρυτάνεις και κρατικοί υπάλληλοι. Η επιλογή να κατασταλεί μία υποδομή που στηρίζεται και αποτελεί τον διαδικτυακό τόπο έκφρασης δεκάδων συλλογικοτήτων του ανταγωνιστικού κινήματος, δεν μπορεί παρά να μας βρει απέναντί τους. Απευθύνουμε κάλεσμα σε πρωτοβουλιακές δράσεις αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης από τις ομάδες και συλλογικότητες που φιλοξενούνται στον espiv, ενάντια στην καταστολή άλλης μίας κινηματικής υποδομής.

ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ (ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ) ΠΕΜΠΤΗ 4/6/2020 12:00

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον espiv και κάλεσμα σε συνέλευση αλληλεγγύης

Την Πέμπτη 4 Ιούνη κάποιες δεκάδες κόσμου συγκεντρωθήκαμε έξω από την πρυτανεία του Παντείου, κρεμάσαμε πανό και συζητήσαμε για την επαναλειτουργία του server του espiv.

Η σύγκλητος τελικά έλαβε χώρα την Παρασκευή 5 Ιούνη και πριν από αυτή καταφέραμε να βρούμε και να επικοινωνήσουμε το σκεπτικό μας με την πρύτανη του Παντείου. Αυτό που τονίσαμε είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση της συγκλήτου συνιστά πολιτική απόφαση για όλα τα εγχειρήματα που φιλοξενούνται στη πλατφόρμα του espiv. Η σύγκλητος τελικά αποφάσισε να …μην αποφασίσει αλλά να ορίσει επιτροπή που θα ζητήσει διευκρινίσεις από την διαχειριστική ομάδα, δείγμα παρελκυστικής πολιτικής που μόνο καθυστερεί την επαναλειτουργία του server.

Μετά και τις παραπάνω εξελίξεις και με βάση τις τοποθετήσεις του κόσμου που πλαισίωσε τη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 04/06, καλούμε σε νέα συνέλευση την Τρίτη 09/06 στις 19:00, στο γυάλινο κτίριο της Παντείου.

Σκοπός είναι η ανταλλαγή πολιτικών σκεπτικών και συζήτηση προτάσεων για δράσεις αλληλεγγύης ώστε να επαναλειτουργήσει ο server του espiv στην Πάντειο.

Καλούμε τις συντρόφισσες και τους σύντροφους που βρίσκονται εκτός Αθήνας, να στηρίξουν με κινήσεις αλληλεγγύης την προσεχή εβδομάδα.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/6/ ΣΤΙΣ 19:00

Επίσης συνέλευση στην Θεσσαλονίκη

Συνέλευση αλληλεγγύης στον espiv

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης για τον espiv την Δευτέρα 08/06 στις 14.00 στο Πολυτεχνείο.

(https://www.kinimatorama.net/event/118732)

Την Πέμπτη 21/5 και μετά από προφορική εντολή και πρωτοβουλία της πρυτάνεως του Παντείου στην Δ/νση Μηχανοργάνωσης, ο server του espiv.net βγήκε εκτός λειτουργίας. Αφορμή αποτέλεσε μια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η καταγγελία αυτή αφορούσε δύο τίτλους βιβλίων τα οποία ήταν ανεβασμένα σε μορφή pdf σε ένα από τα εκατοντάδες blogs που φιλοξενεί ο server.

Ο server, στον οποίο φιλοξενούνται 850 blogs -η πλειοψηφία των οποίων αποτελεί βασικό ηλεκτρονικό μέσο έκφρασης πολιτικών συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και εργατικών σωματείων- βρίσκεται στην Πάντειο από την αρχή λειτουργίας του εγχειρήματος το 2008 έως σήμερα, σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Αντιλαμβανόμεν@ την περίπτωση του espiv ως μία καθαρά κατασταλτική κίνηση από την πλευρά των πρυτανικών αρχών απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης στην ελλάδα και έχοντας ως δομές κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς αγώνες με αυτούς του εγχειρήματος, ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της διαχειριστικής ομάδας του espiv και θεωρούμε απαραίτητη την στήριξη μας με οποιονδήποτε τρόπο.

ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431am

ελεύθερο αναρχικό ραδιόφωνο Radio Revolt

Ενάντια στην πολιτική φίμωση του espiv

Σε μια περίοδο που η διαδικτυακή προώθηση δράσεων, κειμένων και υλικού αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς και η ύπαρξη δομών αντιπληροφόρησης που λειτουργούν ενάντια στην κυρίαρχη ρητορική και με όρους αντιεμπορευματικούς και συλλογικούς· με εντολή της πρυτάνεως του Παντείου αποσυνδέθηκε ο server του espiv. Με την υποστήριξη της αυτοοργανωμένης διαδικτυακής συλλογικότητας του espiv, σε αυτόν τον server φιλοξενούνται 850 blogs και sites, από πολιτικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και εργατικών σωματείων μέχρι δομές αντιπληροφόρησης. Αφορμή στάθηκε μια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα για 2 βιβλία σε μορφή pdf σε ένα από τα εκατοντάδες blogs.

Η φίμωση του espiv στα πλαίσια της αστικής νομιμότητας – των πρυτάνεων και των οργανισμών διαχείρισης των δικαιωμάτων πάσης φύσεων καλλιτεχνών – συνεχίζει το κατασταλτικό έργο των κυβερνήσεων ενάντια στις δομές του κινήματος. Την ίδια στιγμή που οι συγκυρίες απαιτούν την από τα κάτω ενημέρωση, ενάντια στη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας, οι κινηματικές υποδομές και οι αυτοοργανωμένες δομές αντιπληροφόρησης πρέπει να ενισχυθούν.

Οι Πρυτάνεις είναι γρανάζια για την λειτουργία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και ενεργούν για τα συμφέροντα των εταιρειών, έτσι και στο Πάντειο η Πρυτανεία καταστέλλει και φιμώνει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και της γνώσης. Τα ελεύθερα, αυτοθεσμισμένα, αυτοργανωμένα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης είναι δομές του κινήματος που συμβάλουν στην ελευθερία του λόγου και την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, την μάθηση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.

Σε μια περίοδο που το κράτος διαχειρίζεται το σύστημα με απλές ΠΝΠ (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) πουλώντας και ιδιωτικοποιώντας τα πάντα, καταστέλλοντας όποιους αντιστέκονται και αγωνίζονται, φυλακίζοντας και απομονώνοντας όσους περισσεύουν, όπου ο έλεγχος και η καταστολή αναβαθμίζονται, η κρατική προπαγάνδα πρέπει να ασκείται απρόσκοπτα από τα φερέφωνα τους, τα μέσα μαζικής επιβολής (ΜΜΕ) να έχουν το μονοπώλιο.

Είναι λοιπόν, αυτονόητο ότι κάθε μέσο που αψηφά τις αυθεντίες της διαστρεβλωμένης οπτικής, που αμφισβητεί και αποδομεί την διαμεσολαβημένη πληροφορία, κάθε ελεύθερη φωνή που ηχεί στους μολυσμένους αιθέρες των μητροπόλεων αποτελεί ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας το οποίο υπερασπιζόμαστε χωρίς διαπραγματεύσεις. Όπως ακριβώς αρνούμαστε να δεχτούμε την εμπορική εκμετάλλευση των βασικών αναγκών (σίτισης, στέγασης κτλ.), έτσι αρνούμαστε και την εμπορική εκμετάλλευση της επικοινωνίας και της διάδοσης της πληροφορίας. Αντιλαμβανόμαστε την περίπτωση του espiv ως μία καθαρά κατασταλτική κίνηση από την πλευρά των πρυτανικών αρχών απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης στην Ελλάδα και έχοντας ως δομές κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς αγώνες με αυτούς του εγχειρήματος, ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της διαχειριστικής ομάδας του espiv και θεωρούμε απαραίτητη την στήριξη μας με οποιονδήποτε τρόπο.

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ Η ΣΙΩΠΗ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM
~συλλογική έκφραση στο μολυσμένο αέρα της πόλης~
στους 97.3 στα FM και στο
1431am.org

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ESPIV

Πριν από λίγες μέρες έλαβε χώρα μια ακόμα επιθετική κίνηση των από τα πάνω ενάντια στον κόσμο του αγώνα. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της καταστολής μπήκε η ηλεκτρονική υποδομή του espiv· ενός αντιεμπορευματικού και αυτοοργανωμένου εγχειρήματος το οποίο παρέχει ελεύθερα τη δυνατότητα επικοινωνίας και δημοσιοποίησης (mail, blogs, forum κ.τ.λ.) του λόγου και των δράσεων αγωνιζόμενων ατόμων, ομάδων και εγχειρημάτων ενάντια στην κυρίαρχη λογική των social media, της ψηφιακής ρουφιανιάς και του διαδικτυακού φακελώματος.

Την Πέμπτη 21/5 και μετά από προφορική εντολή της πρυτάνεως του Παντείου προς την διεύθυνση μηχανοργάνωσης του πανεπιστημίου, ο server του espiv.net (ο οποίος βρίσκεται στην Πάντειο από την αρχή λειτουργίας του εγχειρήματος το 2008 έως σήμερα) τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα την αυτόματη «εξαφάνιση» του ηλεκτρονικού δημόσιου λόγου εκατοντάδων πολιτικών συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς και πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων. Αφορμή -σύμφωνα με την πρυτανεία- αποτέλεσε μια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία αφορούσε σε δύο τίτλους βιβλίων τα οποία ήταν ανεβασμένα σε μορφή pdf σε ένα από τα 850 blogs που φιλοξενεί ο server. Η συγκεκριμένη αιτιολογία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόφαση σε μια προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικής αιτίας αυτής της κατασταλτικής κίνησης. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον ενοχλητικό για την εξουσία λόγο των αγωνιζόμενων καθώς και η ίδια η ύπαρξη αυτοοργανωμένων και αδιαμεσολάβητων δομών που λειτουργούν έξω και ενάντια στα επιβεβλημένα εξουσιαστικά πλαίσια.

Η συγκεκριμένη απόπειρα φίμωσης αποτελεί πτυχή του ευρύτερου και γενικευμένου κύματος καταστολής εναντίον όλων όσοι/ες αγωνίζονται που εκκινεί από τις εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων, το χτύπημα του δικαιώματος στην διαδήλωση και την απεργία, περνά μέσα από την καταστολή των φυλακισμένων αγωνιστών και των μεταναστ(ρι)ών, την ποινικοποίηση όσων αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή της φύσης ενώ τώρα επιχειρεί να επεκταθεί και στο πεδίο του διαδικτύου. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στην απόπειρα επιβολής της νέας κανονικότητας όπου οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί ή διαμεσολαβείται από την εξουσία και το κέρδος θα ποινικοποιείται ή θα καταστέλλεται.

Η φίμωση του espiv αποτελεί μια κραυγαλέα επίθεση ενάντια στην ελευθερία του λόγου και γι΄αυτό αφορά πολύ περισσότερους από αυτούς που «φιλοξενούνται» πολιτικά στην δομή του· μας αφορά όλες και όλους.

ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ !

ΜΙΚΡΟΦΟΝΙΚΗ / ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ESPIV ΤΕΤΑΡΤΗ 10/6 19:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΓΟΥΝΑΡΗ

Αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω

anwthrwskw.espivblogs.net

[email protected]

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ESPIV, ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΤΙΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Ο espiv αποτελεί μια κινηματική υποδομή που προσφέρει φιλοξενία σε εκατοντάδες blogs του ευρύτερου κινηματικού χώρου και υπηρεσίες mail με την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη. Πριν κάποιες μέρες, ύστερα από προφορική εντολή της πρυτάνεως του Παντείου στην Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης, ο server του espiv -μετά από 12 χρόνια διαδικτυακής παρουσίας- τίθεται εκτός λειτουργίας. Αφορμή στάθηκε η αναδημοσίευση βιβλίων σε μορφή pdf που ήταν ανεβασμένα σε ένα από τα εκατοντάδες blogs που φιλοξενεί ο server. Ο πραγματικός λόγος όμως βρίσκεται ακριβώς στην ίδια τη φύση του εγχειρήματος, και δεν είναι άλλος από τον αδιαμεσολάβητο χαρακτήρα του μέσου. Ενός χαρακτήρα με ξεκάθαρες πολιτικά θέσεις που στέκονται απέναντι σε Μ.Μ.Ε και κόμματα δίνοντας χώρο και τεχνική υποστήριξη στο διαδίκτυο σε ομάδες, συλλογικότητες και συνελεύσεις που λειτουργούν ακηδεμόνευτα.

Οι κινηματικές υποδομές και οι αυτοοργανωμένες δομές αντιπληροφόρησης από καιρό έχουν αποδείξει πως αποτελούν -παρά τις όποιες αδυναμίες-ένα αποτελεσματικό τρόπο σύλληψης των γεγονότων και της πληροφορίας μακριά από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ. Για αυτό είναι ένα ακόμα όπλο του κινήματος ενάντια στον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην κατασκευή της κυρίαρχης ιδεολογίας και την χειραγώγηση της κοινωνικής ζωής από το κεφάλαιο και το κράτος. Ταυτόχρονα αποτελούν μέρος της θωράκισης που αποτρέπει τη προπαγάνδα της κυρίαρχης πληροφόρησης να εισχωρήσει, να επηρεάσει και να κατευθύνει τη συνείδηση μας.

Καλούμε τον κόσμο του κινήματος να πλαισιώσει και να στηρίξει τις δράσεις του espiv και να ενισχύσει το εγχείρημα μέσω της συμμετοχής του στην δομή του.

κατάληψη Apertus
Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο
Καλυβίων 70

http://apertus.squat.gr/archives/5466

Μοιραστείτε το άρθρο