ΣΕ ΑΝΔΡΟ, ΝΑΞΟ, ΠΑΡΟ, ΤΗΝΟ, ΑΜΟΡΓΟ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Συντονισμένη διαμαρτυρία ενάντια στα αιολικά!

 Κυριακή 31 Μαΐου: Ημέρα αγώνα ενάντια στα αιολικά!

Κοινή συντονισμένη διαμαρτυρία σε Άνδρο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, Αμοργό, Σαντορίνη ενάντια στο σχεδιασμό αιολικών πάρκων στα νησιά, ενόψει της συζήτησης στο ΣτΕ στις 3/6 της προσφυγής όλων των δήμων και της Περιφέρειας ενάντια στους αιολικούς σταθμούς. Ανακοινώσεις συμπαράστασης από συλλογικότητες όλης της χώρα.  Δράσεις διαμαρτυρίας σε Πάνειο Όρος στην Αττική αλλά και στα Άγραφα. 

Παρά την “αναδίπλωση” του ομίλου Κοπελούζου, που μείωσε τον αριθμό των ανεμογεννητριών σε 76 στα αιολικά του πάρκα σε Άνδρο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο σχεδιασμό αιολικών πάρκων που θα μετατρέψουν σε βιομηχανικές ζώνες τις κορυφογραμμές των νησιών. Και δεν είναι μόνο ο όμιλος Κοπελούζου που σχεδιάζει βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς στις Κυκλάδες…

Ενόψει της συζήτησης  της προσφυγής όλων των δήμων και της Περιφέρειας στο ΣτΕ ενάντια στους αιολικούς σταθμούς την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ενεργοί πολίτες οργάνωσαν την τελευταία εβδομάδα ανοιχτές συνελεύσεις και προχωρούν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα “Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά. Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά!”. Έχουν ανακοινωθεί οι ακόλουθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την Κυριακή 31 Μαΐου:

Άνδρος: Όρμος Κορθίου, 11:00

Νάξος: Παραλία Χώρας, 11:00

Τήνος: Ηρώον Πασακρωτήρι, 12:00

Πάρος: Κάστρο στην Παροικιά, 11:00

Αμοργός: Πλατεία Καταπόλων, 18:00

Σαντορίνη: Πύργος, 11:00

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση με τίτλο “11 φύγαν, 21 μας απειλούν ακόμη… Θα νικήσουμε..!” στη σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά παραμένει και ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τερτίπια κυβέρνησης και εταιρειών! Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα μας με τα άλλα νησιά, μέχρι να πετύχουμε την πραγματική ακύρωση όλων αυτών των έργων, που καμία σχέση δεν έχουν με πράσινη ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος!»

Η σελίδα της εκδήλωσης στην Τήνο

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου αναφέρει:

«Ο αγώνας για νησιά χωρίς αιολικά απαιτεί τοπικές κοινωνίες ενωμένες, ενημερωμένες και έτοιμες να υπερασπίσουν τα νησιά τους απέναντι στις ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να τα μετατρέψουν σε βιομηχανικές ζώνες για να εξυπηρετήσουν αλλότρια οικονομικά συμφέροντα. Την Κυριακή ενώνουμε τις φωνές μας με τα υπόλοιπα νησιά για να μας ακούσει όλη η Ελλάδα και όχι μόνο. Λέμε όχι στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες που προσβάλλουν το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο, τον νησιωτικό χαρακτήρα και την ιστορία των νησιών μας, χωρίς διακρίσεις μεταξύ τους. Είναι όλες το ίδιο ανεπιθύμητες!»

Η σελίδα της εκδήλωσης στην Άνδρο

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου ενώ και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στη διαδημοτική διαμαρτυρία καθώς και η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου.

Η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου δηλώνει στην ανακοίνωσή της:

“ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Η προπαγάνδα υπέρ των αιολικών πάρκων έχει αξιοποιήσει ένα ψευδές και παραπλανητικό ερώτημα: Αν είναι κανείς υπέρ ή κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κύκλοι επιστημόνων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, ακόμα και οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, προβάλλουν την πράσινη ανάπτυξη σαν την μοναδική λύση για την κλιματική αλλαγή αλλά και ως μια διέξοδο από την οικονομική κρίση. Ενώ το πραγματικό ζήτημα, δηλαδή ο τρόπος που θα εφαρμοστούν οι ΑΠΕ, η κλίμακά τους, ο στόχος τους και οι συνέπειές τους αποκρύπτονται συστηματικά και εκκωφαντικά.
Το μύθευμα ότι με την διάδοση των ΑΠΕ θα κλείσουν σταδιακά οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα, έχει ήδη διαψευστεί. Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Δανία που υπάρχει ευρεία χρήση των ΑΠΕ, κανένα θερμοηλεκτρικό ή πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει κλείσει. Εξάλλου, τα αφεντικά των πετροχημικών, του φυσικού αερίου και των εταιρειών πυρηνικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που παίζουν και στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Όλα αυτά, φυσικά, καθόλου δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις τοπικές ανάγκες, ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, και υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας με ακριβότερα τιμολόγια και με την καταστροφή του τόπου.
Το ρεύµα από τα αιολικά κοστίζει κατά µέσο όρο 300% περισσότερο από το ρεύµα που παράγεται από συμβατικούς σταθµούς και 400% πάνω όταν αυτά βρίσκονται στη θάλασσα. Ήδη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε τεράστια ποσά στο τέλος ΑΠΕ, που καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών της ενέργειας. Για την κερδοφορία τους, αφήνουν πίσω μια τεράστια οικολογική καταστροφή: Εκχέρσωση και αποψίλωση παρθένων περιοχών για τη διάνοιξη δρόµων, ισοπέδωση των βουνοκορφών και, τέλος, το θέαµα των τεράστιων πυλώνων µε έλικες που κατακόρυφα καλύπτουν έκταση τεσσάρων µε οκτώ στρεµµάτων όταν περιστρέφονται. Ας σημειώσουμε μάλιστα ότι για τα ταξιδιάρικα πουλιά οι ανεµογεννήτριες είναι πραγµατικός εξολοθρευτής.
Βλέπουμε, ήδη, στη Νότια Εύβοια, 20 χρόνια μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, τα κουφάρια των µεγαµηχανών να στέκουν σαν άχρηστα σκουριασµένα βιοµηχανικά αποµεινάρια να μας υπενθυµίζουν το µεγάλο φαγοπότι που στήνουν κάποιοι σε βάρος µας και σε βάρος της φύσης. Πριν από μια μόλις εβδομάδα, ένας τεράστιος ξεχαρβαλωμένος έλικας έπεσε στην Κάρυστο προκαλώντας κίνδυνο ατυχήματος.

Η Νάξος, από το 2008, έχει μπει στην τροχιά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων με την πρώτη πρόταση της γαλλικής πολυεθνικής EOLFI που οι πλασιέδες της παρουσίασαν στο Χαλκί για την εγκατάσταση 110 ανεμογεννητριών κατά μήκος της κορυφογραμμής του νησιού. Η τότε αποφασιστική αρνητική στάση των Ναξιωτών σε μια ακόμα καταστροφική για τη φύση και τον άνθρωπο δραστηριότητα, έστειλε την εταιρεία από εκεί που ήρθε.
Από το 2014, βρεθήκαμε αντιμέτωποι µε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας DAMCO, στην οποία συμμετέχει με 35% ο Όμιλος Κοπελούζου και η οποία είναι συνέταιρος της ιταλικής πολυεθνικής ENEL. Το σχέδιο αυτό αφορά την εγκατάσταση αιολικών που, μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, κατέληξαν να περιλαμβάνουν 76 μεγάλες ανεμογεννήτριες ύψους πλέον των 100 μέτρων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. Συγκεκριμένα η πρόταση της εταιρείας περιλαμβάνει:
• Τρία αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 ανεμογεννήτριες
• ένα αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 Α/Γ («ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW)
• δύο αιολικά πάρκα στην Πάρο με 26 ανεμογεννήτριες
• ένα αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 ανεμογεννήτριες
Να σημειώσουμε ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν περισσότερες προτάσεις και σχέδια, όπως π.χ στην Άνδρο που προτίθενται να εγκαταστήσουν περί τις 150 ανεμογεννήτριες κάνοντάς την προέκταση της Νότιας Εύβοιας.
Οι αγώνες των νησιωτών για την υπεράσπιση της μοναδικής κυκλαδικής φύσης από τις μπουλντόζες, την τσιμεντοποίηση και εν τέλει την μετατροπή κάθε βουνοκορφής και λόφου σε βιομηχανικό τοπίο για τα κέρδη των πολυεθνικών της ενέργειας, είναι συνεχείς και όπου χρειάστηκε πήραν δυναμικό χαρακτήρα.
Εδώ στη Νάξο, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και αντίστασης από το 2010 στην Κωμιακή, αργότερα στ’ Απεράθου, το 2014 στο Φιλώτι και στο Δαμαριώνα και οι κάτοικοι έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στα βιομηχανικά αιολικά.
Στην Τήνο, όπου ένα άλλο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε εν μέσω της καραντίνας με τη θεμελίωση τριών ανεμογεννητριών, δεν έχουν περάσει δέκα μέρες που οι κάτοικοι ήρθαν σε δυναμική αντιπαράθεση με έναν αστυνομικό φραγμό που ενισχύθηκε από τα γειτονικά νησιά. 7 συλλήψεις με κατηγορίες ήταν το αποτέλεσμα.
Στην Άνδρο δυο φορές την τελευταία βδομάδα συγκεντρωμένοι κάτοικοι εμπόδισαν την προσέγγιση καραβιών που μετέφεραν τμήματα ανεμογεννητριών.
Χάρη στην αποφασιστική απάντηση των κατοίκων, μπαίνει ανάχωμα στην καταστροφή και στη λεηλασία του τόπου. Εδώ στη Νάξο, είχαμε μια επιτυχημένη εμπειρία αγώνα το φθινόπωρο του 2018, όταν ο δήμος κάλεσε για πρώτη φορά τα ΜΑΤ στο νησί, για να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων του Δαμαριώνα και του Φιλωτιού που υπερασπίζονταν το νερό της περιοχής τους. Ο δήμος Νάξου, μάλιστα, τότε, πρότεινε στους αγρότες να παρατήσουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και να πουλήσουν το νερό στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές και στη Χώρα! Μετά από συγκρούσεις, δολιοφθορές και τη μαζική παρουσία αγροτών και κατοίκων στα μπλόκα, ο δήμος και η αστυνομία υποχώρησαν. Αυτή η νίκη είναι μια παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται ενάντια στα αιολικά. Κι αν σήμερα ο δήμος Νάξου κάλεσε εκ των υστέρων σε συγκέντρωση ενάντια στις ανεμογεννήτριες, αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης που αισθάνθηκε από όλους εμάς τους κατοίκους που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε το νησί μας.
Σήμερα, γίνεται Συντονισμένη Κυκλαδική Κινητοποίηση και στα 4 νησιά που εμπλέκονται στο έργο της DAMCO εν όψει της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία έχουν καταθέσει οι 4 δήμοι, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 7 συλλογικότητες και φορείς, και εκδικάζεται στις 4 Ιουνίου. Στην Πάρο σε συγκέντρωση καλεί η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες, στην Παροικιά. Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καλεί στον Όρμο Κορθίου, ενώ στην Τήνο καλεί η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Αμοργός, ενώ από κοντά παρακολουθεί η Σύρος καθώς κι εκεί αντιμετωπίζουν είτε προτάσεις για αιολικά είτε άλλα ζητήματα καταστροφής του περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, σήμερα στα Άγραφα γίνεται διαδήλωση με πορεία στο βουνό ενάντια στους σχεδιασμούς των βιομηχανιών των αιολικών που έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα από τα πιο όμορφα και ανέγγιχτα βουνά της χώρας.
Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στα Άγραφα, στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Ιεράπετρας στην Κρήτη, και ακόμα πιο εμφατικά στους αγωνιζόμενους Τηνίους, Ανδριώτες και Παριανούς. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.
Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά και στις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες: Δεν τσι θέμε! Θα νικήσουμε!

ΣΤΗΣ ΝΑΞΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου
31/05/2020″

 

Η Δημοτική Επιτροπή της Πάρου σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Δήμος Πάρου, οι φορείς και οι σύλλογοι του νησιού και σύσσωμος ο Παριανός λαός από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί της Πάρου και εργάζονται μεθοδικά και στοχευμένα, ενωμένοι και αποφασισμένοι, με μοναδικό στόχο να ανακληθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

  • Μαζί αγωνιστήκαμε και σχεδιάσαμε κάθε βήμα της πορείας αντίστασης μέχρι σήμερα, συστήσαμε επιτροπή αγώνα και ομάδες εργασίας.
  • Μαζί συμμετείχαμε σε ημερίδες, ανοιχτές συζητήσεις και ενημερώσαμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και τον απλό πολίτη για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
  • Μαζί εκδώσαμε ψήφισμα το οποίο υπεγράφη από τους κατοίκους του νησιού, τους επισκέπτες αλλά και διαδικτυακά από χιλιάδες υποστηρικτές μας σε όλο τον κόσμο.
  • Μαζί διοργανώσαμε πορείες και διαμαρτυρηθήκαμε στις πλατείες και τα βουνά μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.

Όλο το διάστημα αυτό επεκτείναμε τον αγώνα αυτόν προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε εμπλεκόμενο. Με τη χορήγηση της πρώτης αδειοδότησης από τη ΡΑΕ, απευθυνθήκαμε προς κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία και ζητήσαμε τη γνωμάτευσή τους για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην Πάρο και τις επιπτώσεις τους, όπως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Υπουργείο Άμυνας και το τμήμα χαρτών και εμποδίων της Δ/νσης Αερολιμένων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη Δ/νση Δασών Κυκλάδων, τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.ΠΑ) κ.ά.

Συνταχθήκαμε και συνεργαστήκαμε με  τους άλλους κυκλαδίτικους Δήμους και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ορίσαμε δικηγόρο και προσφύγαμε με ένδικα μέσα για την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τα αιολικά πάρκα Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου και κατά της έγκρισης για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης αιολικών πάρκων και διευκολύνει τις σχετικές επενδύσεις, παρακάμπτοντας τη

Γενική Συνέλευση, Πύργος Τήνου 28/5/2020
Φωτ. από  Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

βούληση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες λένε ΝΑΙ στις ΑΠΕ, αλλά με ένα άλλο ενεργειακό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, που δεν θα καταστρέφει τα νησιά μας και θα εξασφαλίζει επαρκή, ασφαλή και φτηνή ενέργεια για όλα τα νοικοκυριά.

Συνεχίζουμε στηρίζοντας τον αγώνα του Τηνιακού λαού, την πρόσφατη κινητοποίηση των Ανδριωτών και αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία κοινής δράσης στα τέσσερα νησιά, αρχίζοντας με συμβολικές συγκεντρώσεις στα νησιά μας».

 

Στη Σαντορίνη  συγκέντρωση αλληλεγγύης καλεί ο Φυσιολατρικός Εκδρομικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Θήρας ΕΝ ΟΔΩ

 

Δεκάδες ανακοινώσεις συμπαράστασης από συλλογικότητες και κινήματα από όλη τη χώρα ανακοινώνονται διαρκώς. Συλλογικό ψήφισμα αλληλεγγύης δημοσίευσε η ‘Κίνηση πολιτών Κρήτης για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου και την προστασία της φύσης ΦΥΣΗτΗΡες’:

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Στις 20/05/2020, έκπληκτοι παρακολουθήσαμε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να συρρέουν στο νησί της Τήνου και να επιτίθενται απρόκλητα στους φιλήσυχους κατοίκους του. Φιλήσυχοι μεν, ανήσυχοι δε και αποφασισμένοι να προστατέψουν τον τόπο τους από τη νέα μάστιγα των ανεμογεννητριών.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής ξυλοκόπησαν, τραυμάτισαν και προσήγαγαν τους κατοίκους που αντιστάθηκαν στη συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του αιολικού σταθμού πάνω από τα χωριά Υστέρνια και Καρδιανή. Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφορούν για τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και κινητοποιούν τον κατασταλτικό τους μηχανισμό για να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, «εκσυγχρονίζουν» το νομοθετικό πλαίσιο για χάρη πάσης φύσης κερδοσκόπων, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ψήφιση νόμων για το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη. Νόμοι που έχουν εγείρει πολλαπλές αντιδράσεις επιστημονικών φορέων και αποφασιστικών κινημάτων ανά την Ελλάδα!

Από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο ο αγώνας για την υπεράσπιση της φύσης από τα επενδυτικά συμφέροντα (ενεργειακά, τουριστικά, real estate κλπ.) είναι κοινός. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Τήνου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Να καταργηθούν ΑΜΕΣΑ οι πρόσφατα ψηφισμένοι νόμοι για το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη, που επιτρέπουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση της φύσης από τους επενδυτές.

Να ανακληθούν οι άδειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών και να σχεδιαστεί η εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από μηδενική βάση.

Στο πρόσφατο στυλιζαρισμένο βίντεο του κ. Χατζηδάκη, απαντάμε πως το μέλλον των παιδιών του δε θα το πληρώσουν τα δικά μας παιδιά.
Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες από τους κατοίκους της Τήνου. Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές!

Δυναμική λίστα συνυπογραφουσών συλλογικοτήτων»

Δράσεις σε Πάνειο και Άγραφα

Την ίδια μέρα, Κυριακή 31 Μαΐου, διοργανώνονται άλλες δύο εκδηλώσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών:

Αττική,  Πάνειον Όρος

Με σύνθημα «Περπατάμε για να σώσουμε το βουνό μας» ο Δήμος Σαρωνικού και ο Δήμος Λαυρεωτικής διοργανώνουν συμβολική πεζοπορία ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειον Όρος, στη νοτιοανατολική Αττική. Σημείο συνάντησης το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στις 08:00 το πρωί. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6951697321, 6973042532.

Σε Δελτίο Τύπου το κοινοτικό συμβούλιο Κερατέας αναφέρει:

“Ο σκοπός της πεζοπορίας δεν είναι μόνο συμβολικός. Είναι παράλληλα η αρχή μιας προσπάθειας να γνωρίσουμε το βουνό μας, κάνοντας παράλληλα τις απαραίτητες ενέργειες, μαζί με αθλητικούς φορείς της πόλης, διάνοιξης, ανάδειξης και επαναχρησιμοποίησης των παλιών μονοπατιών της περιοχής.
Σημείο συνάντησης το πρωινό εκείνης της Κυριακής η παλιά βάση της αεροπορίας στην κορυφή Κερατοβούνι (648 μ.) στις 8.00 π.μ. Ακολουθώντας τη στενή κορυφογραμμή στην κορυφή Πανί (637 μ.) θα φθάσουμε στο χώρο που επιδιώκεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, όπου εκεί θα συναντηθούμε με πεζοπόρους της Κοινότητας Καλυβίων, οι οποίοι θα πραγματοποιούν και εκείνοι συμβολική πεζοπορία προερχόμενοι από τα Καλύβια.
Ώρα αναχώρησης: 8.00 π.μ. από την παλιά βάση της αεροπορίας στο Κερατοβούνι.
Ώρες πεζοπορίας: 3 ώρες συνολικής διαδρομής περίπου.
Βαθμός δυσκολίας: Α’
Απαραίτητος εξοπλισμός: καπέλο, νερό (τουλάχιστον 1,5 l), αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια πεζοπορίας, γυαλιά ηλίου, σνακ για τη διαδρομή.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 695 506 0365

Καρδίτσα, Άγραφα

Η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην ‘πράσινη ανάπτυξη’ και στα αιολικά στα Άγραφα» καλεί την Κυριακή 31 Μαΐου σε μαζική παρέμβαση στον Τύμπανο Αργιθέας όλους τους κατοίκους της περιοχής, συλλογικότητες, φορείς, ορειβατικούς και πολιτιστικούς συλλόγους με κεντρικό σύνθημα ‘ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ!’:
.
“ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ”

Ο αγώνας για την αποτροπή της λεηλασίας των Αγράφων, την τσιμεντοποίηση και βιομηχανοποίηση ελεύθερης δημόσιας γης για το κέρδος συγκεκριμένων εταιριών, μεγαλοεργολάβων και διαφόρων άλλων μεσαζόντων, δυναμώνει και λαμβάνει πανελλήνιες διαστάσεις.
Τα μηνύματα αντίστασης έρχονται από παντού και είναι ηχηρά…
Η “Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην ‘πράσινη ανάπτυξη’ και στα αιολικά στα Άγραφα” συνεχίζει ακατάπαυστα τη δράση της και καλεί σε επαγρύπνηση όλο τον κόσμο της περιοχής ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει του το τερατούργημα που σχεδιάζεται…
Οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος, οι χιλιάδες τόνοι μπετόν τα χιλιόμετρα καλωδιώσεων, η ρύπανση, η βεβήλωση του τόπου, θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων και θα τα μετατρέψουν σε βιομηχανικές ζώνες.
Η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος των αρπακτικών του λόμπι της ενέργειας, σε συνδυασμό με το αφήγημα της ‘πράσινης ανάπτυξης’, ερήμην της κοινωνίας, δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε την κληρονομιά του τόπου μας, τον φυσικό μας πλούτο.

Η Ανοιχτή συνέλευση καλεί την Κυριακή 31 Μαΐου σε μαζική παρέμβαση στον Τύμπανο Αργιθέας όλους τους κατοίκους της περιοχής, συλλογικότητες, φορείς, ορειβατικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο αθλητικό πάρκο Καρδίτσας στις 9:30 π.μ. για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί με προορισμό τη θέση Πανόραμα Τύμπανος πάνω από το χωριό Οξυά και κάτω από τον Προφήτη Ηλία. Για τις ανάγκες του κόσμου θα υπάρχει λεωφορείο με κόστος συμμετοχής 6 ευρώ, με ώρα επιστροφής στις 18:00, εκτός αν λόγω καιρικών συνθηκών γυρίσουμε πιο νωρίς.
Όσοι έρθουν από άλλη κατεύθυνση καλό θα ήταν να βρίσκονται στις 12 η ώρα στο μέρος ώστε να ξεκινήσουμε όλοι μαζί. Λόγω των παράνομων χωματουργικών εργασιών που ξεκίνησαν μέσα στη βδομάδα η διαδρομή θα ξεκινήσει από το σημείο Πανόραμα Τύμπανος όπου θα παρκάρει το λεωφορείο και τα αυτοκίνητα και θα καταλήξει στο σημείο των εργασιών μέσα από βατή διαδρομή απόστασης ενός χιλιομέτρου από δασικό δρόμο. Θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο βουνό από τις συλλογικότητες που θα συμμετέχουν και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει θα γίνει πεζοπορική διάσχιση μέχρι την κορυφή Καραβούλα (1.862 μ.) περίπου 450 μέτρα υψομετρική διαφορά από το σημείο που θα βρισκόμαστε. Καλό θα ήταν όσοι και όσες θα βρίσκονται την Κυριακή στο βουνό να έχουν στην κατοχή τους αδιάβροχο.
Όλοι μαζί να δώσουμε το μήνυμα από τα ελεύθερα, περήφανα κι απάτητα βουνά μας που θ’ αντηχήσει απ’ άκρο σ’ άκρο της Ελλάδας».

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία: [email protected]

Σχετικά άρθρα:

ΤΗΝΟΣ 15 ανεμογεννήτριες λιγότερες!

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ Ηχηρό όχι στην άλωση των βουνών μας από τα αιολικά για το κέρδος!

ΑΝΔΡΟΣ Κάτοικοι διώχνουν πλοίο με ανεμογεννήτριες!

ΤΗΝΟΣ Ανεμογεννήτριες προ των πυλών, με απόβαση αστυνομικών δυνάμεων!

Μοιραστείτε το άρθρο