ΤΗΝΟΣ 15 ανεμογεννήτριες λιγότερες!

Σύμφωνα με ανακοίνωση  του δημάρχου Τήνου, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 νέων ανεμογεννητριών στο νησί. Μετά την τροποποιητική απόφαση, διατηρεί πλέον 76 α/γ σε Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο. Προκλητικές ανακοινώσεις για τα πρόσφατα επεισόδια στην Τήνο από εταιρεία και αστυνομικούς. Νέα κινητοποίηση και στα τέσσερα νησιά την Κυριακή 31 Μαΐου.

Όπως μετέδωσε σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου η τοπική σελίδα Tinos today, με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Τήνου αναφέρει ότι «ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού μας. Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του τηνιακού λαού και της δημοτικής αρχής τα τελευταία πέντε χρόνια».

Κάτοικοι της Τήνου επισημαίνουν ότι ο αιολικός σταθμός της Ενεργειακής Κυκλάδων, όπου έγιναν τα επεισόδια στις 20 Μαΐου, προχωρά κανονικά και ότι η μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών που ανακοινώθηκε σήμερα αφορά αιολικούς σταθμούς του ομίλου Κοπελούζου-ENEL. Η τύχη αυτών των αιολικών σταθμών (συνολικά 76 α/γ) σε Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 3 Ιουνίου.

Μία πρώτη νίκη του κόσμου που αντιστέκεται…

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, αργά το βράδυ, η σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών  γράφει:

11 φύγαν , 21 μας απειλούν ακόμη.. Θα νικήσουμε.. !

Η “ακύρωση” μέρους των ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου από την Τήνο, αποτελεί ξεκάθαρα μία πρώτη νίκη του κόσμου που αντιστέκεται και δείχνει ότι η συνέχεια του αγώνα μας θα φέρει κι άλλες νίκες. Ας δούμε όμως τα γεγονότα.

Καμία σχέση δεν έχει η εγκατάσταση των 3 ανεμογεννητριών της εταιρείας Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ στην θέση Πράσσα με την “ακύρωση” των 11 ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου. Η βίαιη αστυνομική καταστολή της Τετάρτης, έγινε προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για τις 3 ανεμογεννήτριες της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ.

Η “ακύρωση” των 11 ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου αφορά 11 από τις συνολικά 32 που επρόκειτο να μπουν στην Τήνο και δεν είναι ακριβώς “ακύρωση”, ο ίδιος ο όμιλος έκανε αίτηση αλλαγής της μελέτης από τον Φεβρουάριο και είναι σίγουρο ότι η αίτηση αυτή οφείλεται στην αντίδραση του Τηνιακού λαού!

Άρα με απλά μαθηματικά μένουν 21 προς εγκατάσταση.

Αναλυτικά, 10 του ομίλου Κοπελούζου από 2.3MW, 5 της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΏΣΙΜΕΣ από 0.9MW, 3 της ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΠΑΥΛΙΔΗΣ από 1.5MW και οι 3 της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ από 0.9MW, συν όποιες άλλες μπορούν εύκολα πλέον να αδειοδοτηθούν μέσα σε 3 μήνες, σύμφωνα με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και σε οποιοδήποτε μέρος της Τήνου.

Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά παραμένει και ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τερτίπια κυβέρνησης και εταιρειών! Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα μας με τα άλλα νησιά, μέχρι να πετύχουμε την πραγματική ακύρωση όλων αυτών των έργων που καμία σχέση δεν έχουν με πράσινη ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος!

Συμμετέχουμε όλοι την Κυριακή στην κοινή διαμαρτυρία Άνδρου, Νάξου, Πάρου, Τήνου”.

 

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλονται στα τέσσερα νησιά για την Κυριακή 31 Μαΐου.

Ήδη η Δημοτική Επιτροπή της Πάρου καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των ανεμογεννητριών στο Κάστρο, στην Παροικιά, την Κυριακή 31/5/2020 στις 11:00.

 

Σε σημερινή της ανακοίνωση η έπαρχος Τήνου αναφέρει:

«Η προσπάθεια όλων των Τηνιακών που διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και τα παιδιά μας, φώναξαν με όλες τους τις δυνάμεις για το δίκιο τους, πρωτοστάτησαν στον αγώνα όλων των κυκλαδίτικων νησιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, διεκδίκησαν αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι υπερασπίζονται τον τόπο τους και τις ομόφωνες αποφάσεις του περιφερειακού και των δημοτικών συμβουλίων των νησιών μας και ένωσαν τα χέρια τους σε μια ανθρώπινη αλυσίδα που θέλησε να βάλει φρένο στην καταστροφή της ομορφιάς και της φυσιογνωμίας της Τήνου, έφερε καρπούς που δεν μπορούν παρά να μας χαροποιούν και να δυναμώνουν τον αγώνα μας.

Εκδόθηκε χτες 25.5.2020 η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Αιολικά Πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο), σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 95 ανεμογεννητριών ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες στα νησιά και ουσιαστικά μειώνει αντίστοιχα τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.) και στην Τήνο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.).

Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή. Για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εντέλει τα δίκαια αιτήματά μας. Συνεχίζουμε δυναμικά!».

Φωτο από τη σελίδα Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

Προκλητικές ανακοινώσεις

Είχε προηγηθεί η προκλητική ανακοίνωση από την Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ, η οποία σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στην Τήνο στις 20 Μαΐου αναφέρει, τέσσερις ημέρες μετά, ότι η αστυνομία ενεργοποιήθηκε για να προστατεύσει τους διαδηλωτές(!), σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Παρότι είναι η τέταρτη φορά που η ίδια ομάδα παρεμποδίζει τη διέλευση οχημάτων προς το έργο προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στην εταιρεία μας, η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε βία και προσπαθούσε να διαχειριστεί την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα ειρηνικά και ενεργοποιήθηκε όταν η κατάσταση εκτραχύνθηκε με την επίθεση των διαδηλωτών στις μπετονιέρες και τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε από αυτό κυρίως για τους ίδιους τους διαδηλωτές αλλά και για οδηγούς και οχήματα.

Η ειρηνική πρόθεση της αστυνομίας είναι ξεκάθαρη, καθώς δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα μέσα καταστολής που διαθέτει, κάνοντας μόνο προσπάθειες για απώθηση των διαδηλωτών».

Εξίσου προκλητική ήταν και η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, στην οποία μάλιστα εκφέρεται και άποψη για το έργο (…) και όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή τη λήψη μέτρων στις 20 Μαΐου 2020 στην Τήνο για την πραγματοποίηση ενός ιδιωτικού έργου, τη δημιουργία του οποίου ενώ αρχικά επιθυμούσε το σύνολο των εμπλεκόμενων, για δικούς τους λόγους αποφάσισαν ότι δεν συμφωνούν, για μία ακόμη φορά ο Έλληνας αστυνομικός βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως υπαίτιος της πρόκλησης επεισοδίων, καθώς δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα μέσα καταστολής που διαθέτει, προσπαθούσε να διαχειριστεί ειρηνικά την κατάσταση και έκανε προσπάθειες μόνο για την απώθηση των διαδηλωτών».

Κάθε ομοιότητα στη φρασεολογία εταιρείας και αστυνομικών προφανώς είναι απολύτως συμπτωματική!

Μοιραστείτε το άρθρο