ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «Ο καπιταλισμός είναι ο ιός»

Της Θεοπίστης Καπέτα

Την εικόνα ενός κλάδου εργοδοτικής αυθαιρεσίας και σε κατάρρευση παρουσίασαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε) Κυριάκος Τσιαούσης και Βερίνη Τατσούδη αντίστοιχα, με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού εν μέσω κορονοϊού. Στόχος των δύο ομιλητών ήταν η ανάδειξη της κατάστασης επισφάλειας και ανεργίας των εργαζομένων του κλάδου, καθώς και οι θέσεις και οι επόμενες δράσεις του συνδικάτου.

«Ο καπιταλισμός είναι ο ιός» δήλωσαν κατονομάζοντας τον ένοχο, που ενισχύει την ήδη υπάρχουσα κρίση και βάζει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους. Η επιδημία που ξέσπασε δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε εργοδοσία και κυβέρνηση να επιτεθούν στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, «η πανδημία έγινε ο καταλύτης στο ξέσπασμα της κρίσης. Επίσης, αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για την εργοδοσία και την κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας». Συγκεκριμένα, πάνω από 120 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη για την εργοδοσία τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ τα κέρδη της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε. Την ίδια στιγμή που τα κέρδη αυτά εκτοξεύονται, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών, ανασφάλιστη εργασία, τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Σ’ αυτό το κλίμα δημιουργούνται ακόμα περισσότερα προβλήματα για όσους εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Μειώνονται τα μεροκάματα, δίνονται μονομερείς άδειες, αλλάζουν συμβάσεις και εργοδότες χρησιμοποιούν εκβιαστικά διλήμματα «ανοίγω – δεν ανοίγω», επιδιώκοντας να εξαλειφθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων. «Οι εργαζόμενοι που μένουν εκτός εργασίας δεν είναι μόνο οι απολυμένοι, είναι και οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν με αυτά τα βάρβαρα μέτρα των συμβάσεων… της μίας ημέρας. Είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι με το τηλέφωνο στο χέρι και περιμένουν μια κλήση από τους εργοδότες τους για να μάθουν αν θα πάνε να εργαστούν φέτος ή όχι», σχολιάζουν οι ομιλητές.

Την ιδιαίτερη ανησυχία του εξέφρασε ο Κ. Τσιαούσης και για αυτά που αναμένεται να συμβούν στο επόμενο διάστημα. «Υπάρχουν και θα πληθύνουν κατά χιλιάδες οι άνεργοι. Κάποιοι δεν θα πάρουν ούτε ένα μεροκάματο φέτος, ενώ όσοι παραμείνουν στη δουλειά τους θα δουν τα μεροκάματά τους να πετσοκόβονται με έκτακτα μέτρα που μόνο έκτακτα δεν είναι. Παράλληλα πληθαίνουν καθημερινά οι απλήρωτοι και έρχονται όλο και περισσότερες καταγγελίες λόγω της εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Παράλληλα, αυξάνεται όλο και περισσότερο η εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες που δόθηκαν από το συνδικάτο, υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί διανομείς που δεν έχουν πάρει ρεπό εδώ και δύο μήνες.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του συνδικάτου και τα αιτήματα των εργαζομένων παρουσίασε η Β. Τατσούδη καταθέτοντας τα παρακάτω:

Κατάργηση όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό ως εποχικοί ανεξάρτητα από τη διάρκεια και σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει τις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο 10 Ιουνίου.

Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.

Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μηνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό-ξενοδοχεία το 2019 ως εποχικοί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.

Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο,τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά τους σπουδαστές:

Οι πρακτικάριοι στον τουρισμό-επισιτισμό να ενταχθούν στο έκτακτο επίδομα στήριξης.

Να μπει τέλος στην απλήρωτη πρακτική άσκηση.

Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να «περάσουν» στο επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η ανεργία.

Να μην μπει κανένα εμπόδιο στην ολοκλήρωση της ειδικότητας σε περίπτωση μη εύρεσης πρακτικής άσκησης.

Με αυτά τα αιτήματα, και προσπαθώντας κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζεται να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, έχουν παρθεί αποφάσεις για ξεκινήσει ένα δεκαήμερο πλούσιας δράσης που θα κορυφωθεί στις 28 Μαΐου, όπως δηλώνει ο Κ. Τσιαούσης.

Συγκεκριμένα έχουν καλεστεί οι παρακάτω δράσεις:

Τετάρτη 20/5 στις 11.00: Παρέμβαση στον πεζόδρομο Καλαμαριάς

Πέμπτη 21/5 στις 11.00: Παρέμβαση σε χώρους μαθητείας

Πέμπτη 21/5 στις 19.30: Σύσκεψη με εργαζόμενους στην Καλαμαριά

Παρασκευή 22/5 στις 11.00: Παρέμβαση στα Λαδάδικα

Παρασκευή 22/5 στις 19.30: Στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών της Τούμπας σύσκεψη με εργαζόμενους της περιοχής

Σάββατο 23/5 11.30: Παρέμβαση στην Τούμπα

Κυριακή 25/5 στις 19.30: Σύσκεψη με σπουδαστές του κλάδου, σε συντονισμό με τους αντίστοιχους συλλόγους

Δευτέρα 22/5 11.30: Παρέμβαση στον Εύοσμο

Δευτέρα 25/5 στις 19.30 στο Πάρκο των Εθνών (Περικλέους δίπλα από το κέντρο υγείας) και σύσκεψη με συναδέλφους της περιοχής

Τρίτη 26/5 στις 19.00: Μηχανοκίνητη πορεία στον Εύοσμο (ραντεβού στο υπαίθριο πάρκινγκ δίπλα από την πλατεία)

Πέμπτη 28/5 κεντρική παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων (ραντεβού στις 11 το πρωί στην Καμάρα).

Μοιραστείτε το άρθρο