Νέες κινητοποιήσεις κατά του αντι-εκπαιδευτικού σχεδίου νόμου και των καμερών στα σχολεία ΤΡΙΤΗ 19/5

Της Θεοπίστης Καπέτα

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν αύριο Τρίτη 19 Μαΐου ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, παρεμβάσεις εκπαιδευτικών, φοιτητές, μαθητές, ακροαριστερές και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις. Η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την παιδεία κρίθηκε απαραίτητη από εκπαιδευτικούς και φοιτητές, που καλούν στην πέμπτη κινητοποίηση σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα έχουν καλεστεί οι παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Αθήνα: Προπύλαια 1 μ.μ.
  • Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 1 μ.μ.
  • Κατερίνη: Πλατεία Ελευθερίας 1 μ.μ.
  • Λασίθι: Π.Ε. Λασιθίου 12 μ.
  • Ρέθυμνο: Δημαρχείο 12 μ.
  • Καρδίτσα: Κεντρική πλατεία 1 μ.μ.
  • Πάτρα: Πλατεία Γεωργίου 7 μ.μ.
  • Πρέβεζα: Δικαστήρια 12:30 μ.μ.
  • Κέρκυρα: Πλατεία Γεωργάκη 1 μ.μ.
  • Λέσβος: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου 1:30 μ.μ.
  • Ηγουμενίτσα: Πλατεία Δημαρχείου 12 μ.
  • Ικαρία: Πλατεία Αγίου Κηρύκου και πλατεία Χριστού Ραχών 1:30 μ.μ.
  • Γιάννενα: Ακαδημία 12:30 μ.μ.

«Να πάρουν πίσω την υπουργική απόφαση της ντροπής και να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο-λαιμητόμος του δημόσιου σχολείου», ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λασιθίου. Συγκεκριμένα, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην αύξηση της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα, στην εισαγωγή χωριστών διδακτικών αντικειμένων, στην ένταξη του νηπιαγωγείου σε μια λογική σχολείου, στους νέους εξεταστικούς φραγμούς, στην αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, στην επαναφορά τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10, στην επαναφορά του χαρακτηρισμού της διαγωγής, στην αξιολόγηση τόσο της σχολικής μονάδας όσο και των εκπαιδευτικών».

«Η παρακολούθηση του μαθήματος μέσα από την κάμερα αντιβαίνει σε κάθε δικαίωμα εκπαιδευτικού και μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ζ’ ΣΕΠΕ καταδικάζοντας τις κάμερες στις αίθουσες. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που καταπατά τα δικαιώματα της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών. Γι’ αυτό το λόγο είναι και το κεντρικό ζήτημα που αναδείχθηκε σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, όπου ακούστηκαν ηχηρά συνθήματα όπως: «Ριάλιτι δεν είναι η σχολική ζωή, η τροπολογία δεν θα εφαρμοστεί» και «Ο Μεγάλος Αδελφός στα υπουργεία, όχι στα σχολεία».

Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί γιατί αφορά όλη την κοινωνία, εξηγεί το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης. «Δεν θα επιτρέψουμε η πανδημία να γίνει η αφορμή για τη μόνιμη εισαγωγή του big brother στη ζωή μας, για το μόνιμο στήσιμο της κάμερας στο σχολείο ή στη δουλειά μας, στο σπίτι, σε κάθε χώρο, για την κατάργηση κάθε ιδιωτικότητας και τη συνεχή μας παρακολούθηση και έλεγχο. Παρόμοια μέτρα επιβάλλονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Ο κλάδος μας έχει εμπειρία από ανάλογα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου, π.χ. με τα scanners στους υπαλλήλους που μετατρέπονται σε μηχανές πωλήσεων ή την προσπάθεια επιβολής GPS σε πωλητές που δουλεύουν έξω ή ταξιδεύουν σε επαρχιακές πόλεις για επαγγελματικούς λόγους».

Οι ανακοινώσεις:

Α’ Σύλλογος ΠΕ Αθηνών: «H Υπουργική Απόφαση για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν θα εφαρμοστεί σε κανένα σχολείο»

ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: «Όλοι στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τρίτη»

ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη»:  «Όλοι και όλες αύριο στα Προπύλαια»

Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: «ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: «Κάλεσμα συμμετοχής στη νέα κινητοποίηση στην Πλατεία Γεωργάκη»

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: «Όλες και όλοι στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση Τρίτη 19 Μαΐου»

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: «Κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Τρίτη»

Εργατικό Κέντρο Πάτρας: «Κινητοποίηση στις 19 Μαΐου για την εκπαίδευση από το Εργατικό Κέντρο»

ΕΛΜΕ Πρέβεζας: «Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καλεί όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα δικαστήρια την Τρίτη 19 Μαΐου στις 12.30 μ.μ.»

ΕΛΜΕ Λέσβου: «Παράσταση διαμαρτυρίας Τρίτη 19 Μαΐου 2020 ώρα 13:30, Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου»

ΣΕΠΕ Θεσπρωτίας: «Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ! ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!»

ΣΕΠΕ Ικαρίας-Φούρνων: «Συμμετέχουμε μαζικά στις νέες κινητοποιήσεις στις 19 Μαΐου στις 13.30 στην πλατεία Αγίου Κηρύκου και στην πλατεία Χριστού Ραχών»

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: «Καλούμε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και τα άλλα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ: «ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ZΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!»

Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου: «Έξω οι κάμερες απ’ τα σχολεία!»

Γιάννενα Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση: «Κάλεσμα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα»

Μοιραστείτε το άρθρο