Προειδοποιούν για περαιτέρω κινητοποιήσεις οι Αλβανοί εργάτες γης στην Ημαθία

Μετά την πολυήμερη απεργία τους οι Αλβανοί εργάτες γης στο νομό Ημαθίας προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις κατά την περίοδο του μαζέματος των ροδάκινων που πλησιάζει, σε περίπου ένα μήνα, όπως κλείσιμο επαρχιακών δρόμων ή συμβολικές καταλήψεις. Βασικό τους αίτημα η αύξηση του μεροκάματου στα 30 ευρώ, από 22 με 25 ευρώ που είναι τώρα.

Σύμφωνα με το veriotis.gr οι εργάτες γης προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αγίας Μαρίνας, όπου συγκεντρώνονταν επίσης καθημερινά και άλλοι Αλβανοί εργάτες γης και από διπλανά χωριά, απέχοντας από τις εργασίες τους. Σύμφωνα με το τοπικό site, στην απεργιακή συγκέντρωση το παρών έδωσε και ο Αρμπέν Τσάνι, πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών Μεταναστών Ελλάδος (εκπροσωπεί 200.000 άτομα σ’ όλη την Ελλάδα), που έφτασε από την Αθήνα στη Βέροια συνοδευόμενος από τηλεοπτικό συνεργείο αλβανικού καναλιού, προκειμένου να καταγράψει τα αιτήματα των εργατών.

Το σωματείο εργατών υπαίθρου Νομού Ημαθίας προχώρησε και και σε επίσημες καταγγελίες για παράνομο καθεστώς εργασίας. Σύμφωνα με το σωματείο, υπάρχουν εργάτες απλήρωτοι από πέρυσι, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους λόγω του καθεστώτος μαύρης εργασίας. Συγκεκριμένα, αγρότες της περιοχής καθυστερούν να τους πληρώσουν γιατί ξέρουν ότι οι εργάτες με τη λήξη της τρίμηνης άδειας διαμονής θα επιστρέψουν στη χώρα τους κι έτσι μένουν για πάντα απλήρωτοι. Επιπλέον το σωματείο καταγγέλλει πως η νομιμότητα -με το κόλλημα εργόσημων- τηρείται μόνο σε ποσοστό 20%. «Οι περισσότεροι αγρότες βγήκαν να πουλήσουν τα εργόσημα σε ανθρώπους που δεν πάτησαν ποτέ σε χωράφι, κι έτσι κερδίζει ο παράνομος εργάτης που βάζει στην τσέπη του μαύρα λεφτά και ο αγρότης βγαίνει διπλά κερδισμένος. Εμείς ζητάμε να είναι νόμιμοι οι εργάτες και να παίρνουν 30€ μεροκάματο όλες οι εθνικότητες», αναφέρουν .

Πάντως αίσθηση προκαλούν τα ρατσιστικά σχόλια κάτω από το τοπικό ειδησεογραφικό site της Βέροιας που ανέδειξε δημοσιογραφικά το ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που το θέμα αφορά εργατική διεκδίκηση και απασχολεί την κοινωνία της περιοχής, όπως και άλλες αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Στο βίντεο του veriotis.gr ο Δημήτρης Μανόκου, πρόεδρος εργατών γης νομού Ημαθίας και σύμβουλος στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.

Μοιραστείτε το άρθρο