ΜΕΞΙΚΟ Παγκόσμια διαδικτυακή δράση ενάντια στο ληστρικό πρόγραμμα “Τρένο Μάγια”

Η “αριστερή” κυβέρνηση του Andrés Manuel López Obrador απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζαπατιστικής αυτονομίας και των ιθαγενών κοινοτήτων με την επιβολή αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως το Τρένο Μάγια, ο Corredor transístmico (ένωση Ατλαντικού – Ειρηνικού μέσω ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου), το Sembrando Vida (σχέδιο δενδροφύτευσης εκατομμυρίων εκταρίων της ζούγκλας Λακαντόνα με χωροκατακτητικά και εμπορεύσιμα δέντρα), το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos (το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή δύο θερμοηλεκτρικών εργοστασίων), οι ειδικές οικονομικές ζώνες, τα αιολικά πάρκα, η επιβολή εξορυκτικών προγραμμάτων, τα έργα τουριστικής ανάπτυξης, η πλήρης παραχώρηση των δημόσιων και κοινοτικών αγροτικών γαιών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τα προγράμματα αυτά για τους ζαπατιστικούς και ιθαγενείς λαούς σημαίνουν  καταστροφή και θάνατο. Παρόλο που η καταστολή και οι επιθέσεις ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες και τους οργανωμένους στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο λαούς ποτέ δεν σταμάτησαν αυτά τα 25 χρόνια, ο νέος αυτός άγριος ληστρικός πόλεμος, που εκτυλίσσεται στην Chiapas και σε ολόκληρο το Μεξικό, στοχεύει στον πλήρη αφανισμό των ζαπατιστικών και ιθαγενών κοινοτήτων, στην υφαρπαγή των εδαφών, στην καταστροφή των αυτόνομων δομών τους καθώς και στη λεηλασία της φύσης και των φυσικών πόρων.

Στις 7 Μαΐου κάτοικοι των κοινοτήτων του Ocosingo, του Palenque και του Salto del Agua στην Chiapas άσκησαν αγωγή εναντίον του προέδρου Andrés Manuel López Obrador, του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας και του Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης του Τουρισμού, για το λόγο ότι συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του Τρένου Μάγια, εν μέσω πανδημίας, παραβιάζοντας έτσι το «δικαίωμα στην υγεία, τη ζωή και την ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων». Η ομοσπονδιακή δικαστής αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της κατασκευής του Τρένου.

Στις 14 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αναμενόταν να αποφασίσει για την οριστική αναστολή του. Ενόψει της απόφασης, η οργάνωση “Hijxs del Maíz” (Παιδιά του Καλαμποκιού) από την πολιτεία Tlaxcala πρότεινε να πραγματοποιηθούν διαδικτυακές (λόγω καραντίνας) δράσεις από τις 11 έως τις 14 Μαΐου που περιλαμβάνουν από ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα, αποστολή ή δημοσιοποίηση ανακοινώσεων και κειμένων συλλογής υπογραφών που ήδη υπάρχουν, αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις ενημερωτικών κειμένων, αφισών κλπ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες. Η πρόταση υιοθετήθηκε από πολλές οργανώσεις και δίκτυα αντίστασης και εξέγερσης του Μεξικού και από όλο τον κόσμο.

#NoAlTrenMaya, #NonAuTrainMaya, #NoToTheMayaTrain.

https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2020/05/12/diversos-colectivos-promueven-accion-virtual-contra-el-proyecto-de-despojo-nombrado-tren-maya/

Bruja Escarlada

Μοιραστείτε το άρθρο