Νέες πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα

ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, μέλη των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων, Συσπειρώσεων και Κινήσεων ΔΕ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς και για πλήρη εργασιακά δικαιώματα.  Στη 1 μ.μ. εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου και συνέχισαν με πορείες στους κεντρικούς δρόμους.

Κύρια συνθήματα-θέσεις που καταγράψαμε στα πανό που διακρίναμε ήταν:

-Πάρτε πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο (ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης)

-Εξασφάλιση όρων και προϋποθέσεων προστασίας της υγείας – Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας – Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας (ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης)

-Κλείσιμο σχολείων – αξιολόγηση – Το νομοσχέδιο έκτρωμα δεν θα περάσει (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσσαλονίκης)

-Όχι στο νομοσχέδιο λαιμητόμο – Δικαίωμα όλου του λαού σε δουλειά – σπουδές (Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, ΑΕΙ-ΤΕΙ)

-Ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση – Οι αγώνες μαθητών/φοιτητριών/εκπαιδευτικών δεν μπαίνουν σε καραντίνα – Οργάνωση στη βάση/ακηδεμόνευτα (Ε.Σ. ΠΑΜΑΚ / Φ.Ε.Ρ.ΜΑ./QUIETA MOVERE/Ε.Σ.Φ.)

-Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – Λεφτά για την υγεία – Κάτω οι αντεργατικές ΠΝΠ (Αντεπίθεση των Εργαζομένων)

-Όχι στο πολυνομοσχέδιο  της Κεραμέως – Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους (Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη / Μαθητική  Αντεπίθεση)

-Ενάντια στο νομοσχέδιο – Όχι στην εξαθλίωση της παιδείας – Κάτω τα χέρια από το μέλλον μας (ΑΤΑΞΙΑ)

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συνδικαλιστών:

«Δεν είμαστε πειραματόζωα, δεν είμαστε αναλώσιμοι, είναι το μήνυμά μας»

Σαραϊδάρη Παρθενόπη (Πόπη), φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. και πρ. πρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης και μέλος Γεν. Συμβουλίου ΕΔΟΘ/Νομαρ. Τμήμα ΑΔΕΔΥ Θεσ/νίκης, μέλος ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ εκπαιδευτικών Δ.Ε. :

«Το αντιδραστικό νομοσχέδιο φέρνει πιο πολλά παιδιά μέσα στα τμήματα, διώχνει τα παιδιά από τα σχολεία με τους εξεταστικούς φραγμούς, θέλει να επιβάλει τον πανοπτικό έλεγχο με τις κάμερες και την αξιολόγηση. Δεν είμαστε πειραματόζωα, δεν είμαστε αναλώσιμοι, είναι το μήνυμά μας. Ούτε εμείς ούτε οι μαθητές ούτε οι οικογένειές μας. Δεν μπορεί να προστατεύονται αυτοί από το πολιτικό προσωπικό με κάθε μέτρο ασφαλείας, να ισχύουν άλλα μέτρα προστασίας για τους δημόσιους χώρους, άλλα τετραγωνικά, κι εμείς να μην έχουμε τίποτε από αυτά. Όλα να είναι προαιρετικά και να μην υπάρχει στο τέλος τίποτα. Ούτε καν το 1,5 μέτρο που λένε. Με τα διαγώνια σχέδιά τους επί χάρτου, ούτε αυτό δεν πρόκειται να τηρηθεί. Οι καθαριστές δεν αρκούν, δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε μέτρα προστασίας, ούτε στολές, ούτε απολυμαντικά, μάσκες δεν υπάρχουν. Και όταν δίνονται, παρέχεται μία μόνο σε κάθε εκπαιδευτικό, ούτε στους μαθητές ούτε σε κανέναν άλλον, και έτσι νομίζουν ότι θα μας πάνε στα σχολεία. Είναι γελασμένοι, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας και για εμάς και για τους μαθητές μας».

«Θα είμαστε στους δρόμους μαζικά, δυναμικά, μέχρι το αντιδραστικό έκτρωμα της Κεραμέως να αποσυρθεί»

Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, μέλος Συντονιστικού Συλλογικοτήτων και γενικός γραμματέας στο Δ.Σ. της Ζ’ ΕΛΜΕ:

«Aποφάσεις ήδη έχουν παρθεί από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για τις μέρες κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου. Θα είμαστε στους δρόμους μαζικά, δυναμικά, μέχρι το αντιδραστικό έκτρωμα της Κεραμέως να αποσυρθεί. Καλούμε σε ακόμα πιο μαζικό, πιο δυναμικό παλλαϊκό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, σαν το σημερινό και πολύ μεγαλύτερο, την επόμενη Τετάρτη στη 1:00 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου ενάντια στο αναχρονιστικό νομοσχέδιο της Κεραμέως. Για την εξασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων του ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων».

Με τα πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, με συμμετοχή γονέων, μαθητών και φοιτητικών συλλόγων, το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα έχει ήδη βγει στους δρόμους και απαιτεί να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό, οπισθοδρομικό, εξεταστικολάγνο  νομοσχέδιο των νέων ταξικών φραγμών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Έγιναν  διαμαρτυρίες στις 16/4 και ακολούθησαν μαζικές δράσεις στις 24/4 και 30/4 σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα πολλές ΕΛΜΕ συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις για την υγεία στις 7/4 και 28/4, για τα εργασιακά στις 14/4 και για την Εργατική Πρωτομαγιά, που προσπάθησε να απαγορεύσει η κυβέρνηση.

Επιδιώκουμε, στη συνέχεια, μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε Βουλή, υπουργεία, ΠΔΕ, ΔΔΕ κλπ. με πολύμορφες δράσεις, συνεντεύξεις τύπου, ενημερώσεις, αφισοκολλήσεις, πανό κ.ά. κάθε βδομάδα σε όλη τη χώρα, με σαφή στόχο να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε συντονισμό και με αγωνιστική αλληλεγγύη, μπορούμε να προχωρήσουμε πανεκπαιδευτικά στο δρόμο του παρατεταμένου αγώνα.

Να συγκληθούν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας στα προαύλια των σχολείων από τις 11 έως τις 15 Μάη και ΓΣ των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στις 16 Μάη, για αποφάσεις κλιμάκωσης με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Συνολικά, με συντονισμένες και οργανωμένες δράσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε νικηφόρους αγώνες για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση!

Καταγράφουν κωδικοποιημένα τις θέσεις για:

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στο «Νέο Λύκειο» και στα σχολεία της επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, του εξεταστικού μαραθωνίου, της αποδόμησης των εργασιακών, δημοκρατικών, συλλογικών κατακτήσεων.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-Κατηγοριοποίηση-Απόλυση. Όλοι και όλες Απεργία-Αποχή!
  • Κατοχύρωση της σταθερής δουλειάς και οργανικής θέσης για όλους.
  • Καμία μείωση μισθών στο Δημόσιο. Κάτω το μισθολόγιο της πείνας. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις!
  • Οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες – Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Μαζική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου! Όλοι στους αγώνες.   Η συλλογική πάλη μπορεί να νικήσει!

Μοιραστείτε το άρθρο