ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Να αποσυρθεί το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

Νέα πανεκπαιδευτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ

Παρασκευή 8 Μάη, 1μμ στο Σύνταγμα για την Αθήνα και στο Άγαλμα Βενιζέλου για την Θεσσαλονίκη!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για τα σχολεία!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία από 11/5 για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και 18/5 για το υπόλοιπο Λύκειο και το Γυμνάσιο. Καλεί, επίσης, από τις 6/5 σε όλα τα σχολεία τους συναδέλφους, ενώ ακόμα πολλές απαγορεύσεις είναι σε ισχύ. Κυρίως η προσέλευση σε κλειστούς χώρους, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σούπερ μάρκετ κλπ, γίνεται με τήρηση μέτρων και αποστάσεων. Όλα αυτά όμως δεν ισχύουν, σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ για τα σχολεία. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το σαρωτικό για την Παιδεία αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, εκμεταλλευόμενη τον φόβο και ευελπιστώντας σε μειωμένες αντιδράσεις.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία κανενός και αν δε διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, τα σχολεία δεν μπορεί να λειτουργήσουν. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ικανοποιήσει ΤΩΡΑ όλα τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα οποία δεν αποτελούν προϋπόθεση μόνο για το άνοιγμα των σχολείων άμεσα, αλλά και για τη λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη με μέτρα που πρέπει να παρθούν από τώρα και είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η υγεία του λαού.

Για τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν απαιτούμε:

  • Να παρθούν από το κράτος όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία μαθητών κι εκπαιδευτικών. Δωρεάν μαζική παροχή μασκών, αντισηπτικών, διαγνωστικών τεστ, θερμομετρήσεις, προσλήψεις καθαριστριών, τήρηση των αποστάσεων που καθορίστηκαν για όλους τους κλειστούς χώρους.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και προσλήψεις αναπληρωτών τώρα, ανανέωση με 12μηνες συμβάσεις για τους αναπληρωτές στις 30/6, λιγότεροι μαθητές σε όλα τα τμήματα, εξασφάλιση αιθουσών και όλων των απαραίτητων σοβαρών σύγχρονων κτιριακών και άλλων υποδομών.
  • Να παρθούν πίσω τώρα όλες οι άτυπες (ή τυπικές αν γίνουν) εντολές του ΥΠΑΙΘ για ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος από τις σχολικές τάξεις από υπολογιστές, κινητά, κάμερες. Απαιτούμε παιδαγωγική ελευθερία στην τάξη και δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων! Εφαρμόζουμε την απόφαση της ΟΛΜΕ για μη συμμετοχή.
  • Να δοθούν ειδικές άδειες ευπαθών ομάδων, οι οποίες πρέπει να διευρυνθούν και για άλλα νοσήματα (ΧΑΠ, άσθμα κ.ά.) και οι άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές χωρίς εξαίρεση.
  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων με βάση τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ εξετάζουν αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν να γίνουν διαμαρτυρίες από τους ΣΔ, γονείς, μαθητές και ΕΛΜΕ στις οικείες ΔΔΕ και ΠΔΕ.
  • Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των υγειονομικών, που θα δίνουν για πολύ καιρό ακόμα τη μάχη για τη Δημόσια υγεία. Καθοριστική ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικούς μόνιμους διορισμούς υγειονομικού προσωπικού, 2000 ΜΕΘ ΚΑΙ 1500 ΜΑΦ, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας κ.ά.

Στην κατεύθυνση του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΣΕΒ το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έρχεται να σαρώσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών και είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει: Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων με βάση προαγωγής 10 για όλες τις τάξεις, τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, επαναφορά της διαγωγής και αύξηση ποινών για τους μαθητές, νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο και εισαγωγή «εργαστηρίων δεξιοτήτων», αξιολόγηση σχολικής μονάδας με άξονες και σχέδια δράσης, εσωτερική και εξωτερική, από τον Σεπτέμβρη του 2020, θεσμοθέτηση με ΠΔ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, αύξηση του αριθμού των προτύπων, μείωση κατά το 1/3 των μαθητών των ΕΠΑΛ λόγω ηλικιακού ορίου 17 έτη στις εγγραφές, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ποινές τουλάχιστον 2ετούς αποκλεισμού για τους αναπληρωτές, άμεση μείωση μετεγγραφών και εισακτέων από του χρόνου στα ΑΕΙ, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα κλπ.

Απαιτούμε: Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας. Οι ΕΛΜΕ παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους για να οργανώσουν την απάντηση του κλάδου ενιαία και συνολικά κατά του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου.

Με τα πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, με συμμετοχή γονέων, μαθητών και φοιτητικών συλλόγων το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα έχει ήδη βγει στους δρόμους και απαιτεί να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό, οπισθοδρομικό, εξεταστικολάγνο  νομοσχέδιο των νέων ταξικών φραγμών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Έγιναν  διαμαρτυρίες στις 16/4 και ακολούθησαν μαζικές δράσεις στις 24/4 και 30/4 σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα πολλές ΕΛΜΕ συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις για την υγεία 7/4 και 28/4, τα εργασιακά 14/4 και την Εργατική Πρωτομαγιά, που προσπάθησε να απαγορεύσει η κυβέρνηση.

Επιδιώκουμε, στη συνέχεια, μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε Βουλή, Υπουργεία, ΠΔΕ, ΔΔΕ κλπ με πολύμορφες δράσεις, συνεντεύξεις τύπου, ενημερώσεις, αφισοκολλήσεις, πανό κ.ά. κάθε βδομάδα σε όλη τη χώρα, με σαφή στόχο να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε συντονισμό και με αγωνιστική αλληλεγγύη, μπορούμε να προχωρήσουμε πανεκπαιδευτικά στο δρόμο του παρατεταμένου αγώνα.

Γι΄ αυτό καλείται νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ την Παρασκευή 8/5, στη 1μμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και για να παρθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας και παιδαγωγικής ελευθερίας σε όλα τα σχολεία. Να συγκληθούν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας στα προαύλια των σχολείων από τις 11 έως τις 15 Μάη και ΓΣ των εκπροσώπων των ΕΛΜΕ στις 16 Μάη, για αποφάσεις κλιμάκωσης με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Τέλος, για το ζήτημα της αξιολόγησης τόσο των σχολείων, όσο και των εκπαιδευτικών, υπάρχουν αποφάσεις από 77 σωματεία, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, που θα πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Συνολικά, με συντονισμένες κι οργανωμένες δράσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε νικηφόρους αγώνες για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση!

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στο «Νέο Λύκειο» και στα σχολεία της επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, του εξεταστικού μαραθωνίου, της αποδόμησης των εργασιακών, δημοκρατικών, συλλογικών κατακτήσεων.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-Κατηγοριοποίηση-Απόλυση. Όλοι και όλες Απεργία-Αποχή!
  • Κατοχύρωση της σταθερής δουλειάς και οργανικής θέσης για όλους.
  • Καμία μείωση μισθών στο Δημόσιο. Κάτω το μισθολόγιο της πείνας. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις!
  • Οι Συνδικαλιστικές και Πολιτικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες-Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Μαζική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου! Όλοι στους αγώνες.   Η συλλογική πάλη μπορεί να νικήσει!

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και για πλήρη εργασιακά δικαιώματα!

Την Παρασκευή 8 Μάη νέα πανεκπαιδευτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο  και να παρθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σχολεία,στη 1μ.μ. στο Σύνταγμα για την Αθήνα και στο Άγαλμα Βενιζέλου για την Θεσσαλονίκη!

Μοιραστείτε το άρθρο