Ιbrahim Gökçek, ο τρίτος θάνατος απεργού πείνας στην Τουρκία τον τελευταίο μήνα

ΣΚΙΤΣΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΑΒΕΡΑΣ

Θα συνεχίσω να παλεύω. Υπάρχει κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την αδικία”, ήταν τα τελευταία λόγια του Ιbrahim Gökçek, σύμφωνα με τον πατέρα του. Ο μπασίστας του Grup Yorum άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί μετά τη λήξη της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου που κράτησε 323 μέρες, μετά τη διαβεβαίωση των αρχών ότι θα επιτρεπόταν η πραγματοποίηση συναυλίας του απαγορευμένου στην Τουρκία μουσικού συγκροτήματος.

Το Grup Yorum γνωστοποιούσε χθες το βράδυ τη σοβαρή κατάσταση υγείας του Gökçek, σημειώνοντας πως είχε δυσκολία στην αναπνοή του.

Βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου ένας μουσικός πέθανε σε απεργία πείνας… Μοιραστήκαμε την ίδια σκηνή μαζί. Ξέρω ότι πια βρίσκεται σε ένα καλύτερο μέρος από αυτό εδώ”, σημείωνε μεταξύ άλλων στον λογαριασμό της στο twitter η Aylin Aslim.

O Ιbrahim Gökçek είναι ο τρίτος απεργός πείνας που πεθαίνει στην Τουρκία τον τελευταίο μήνα. Η Helin Bölek, μέλος κι αυτή του Grup Yorum, πέθανε τη 288η ημέρα της απεργίας πείνας και ο Mustafa Kocak έφυγε τη 297η ημέρα της απεργίας πείνας με αίτημα μια δίκαιη δίκη.

Χάσαμε άλλη μια ζωή στον αγώνα για το δικαίωμα να δίνουμε συναυλίες, να κάνουμε τέχνη ελεύθερα και να κρινόμαστε βάσει του δικαίου” σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) και συμπληρώνει: “Ο μόνος υπεύθυνος για την απώλεια αυτών των τριών ανθρώπων είναι η κυβέρνηση AKP-MHP, η oποία κάνει τη χώρα ‘να μην μπορεί να δοθεί συναυλία, να μην μπορεί να δημιουργηθεί τέχνη’.  

Δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τη Helin, τον Mustafa και τον İbrahim ζωντανούς, δεν μπορούσαμε να σπάσουμε το πλέγμα που τους έστειλε στο θάνατο, αλλά υπάρχει μεγάλη ευθύνη… Είναι η ευθύνη όλων όσων έχουν συνείδηση να δημιουργήσουμε μια χώρα όπου η τέχνη θα είναι ελεύθερη, οι συναυλίες θα είναι ελεύθερες, όπως και τα λαϊκά τραγούδια, οι σκέψεις και οι οργανώσεις.

Έτσι κατανοούμε τη μνήμη των τριών ανθρώπων μας και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα”, καταλήγει η ανακοίνωση του HDP.

Μ.Γ.Μ

Μοιραστείτε το άρθρο