Οι Ταξιαρχίες Λαϊκής Αλληλεγγύης στη Ναντ της Γαλλίας

Του Sebastien Guilhemjouan

Καταστρέφοντας συστηματικά  τα συστήματα αλληλεγγύης  και δημοσίας υγείας προς όφελος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, το κράτος ουσιαστικά μας οδήγησε σ’ αυτή την υγειονομική κρίση. Απέναντι στην αυθαίρετη εμπλοκή του στη διαχείριση της επιδημίας εις βάρος των λαϊκών τάξεων και προς όφελος των αγορών, η αυτοοργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης αναδεικνύεται πλέον ως πολιτική αναγκαιότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τη δεύτερη εβδομάδα της απομόνωσης, στα τέλη Μαρτίου, γεννιούνται οι Brigades de Solidarite Populaire (Ταξιαρχίες Λαϊκής Αλληλεγγύης) ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, εμπνευσμένες από το μοντέλο “Brigate Volontarie Per L’Emergenza” των αυτόνομων συντρόφων-ισσών μας στο Μιλάνο, που αποτελούν μέρος ενός δικτύου εθνικής και διεθνούς αλληλεγγύης.

Με στόχο να οργανωθεί μια υγειονομική αυτοάμυνα, οι Ταξιαρχίες Λαϊκής Αλληλεγγύης (BSP) της Ναντ προτείνουν την ανάπτυξη -σταδιακά, συλλογικά και μακριά από δημόσιες πολιτικές- πρακτικών αλληλοβοήθειας με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών οδηγιών.

Αυτό το πρότζεκτ διεκδικεί να είναι ενωτικό στο τοπικό πολιτικό επίπεδο αλλά επίσης και συμμετοχικό και ανοιχτό πέραν των δικών μας κινηματικών δικτύων. Περισσότερα από 40 μέλη των BSP λοιπόν σχεδιάζουν τα εργαλεία αυτοοργάνωσής τους και οργανώνονται από κοινού σε επίπεδο υγείας και πολιτικής.

Έτσι στη Ναντ στήθηκαν αλληλέγγυες ομάδες για να συλλέξουν δωρεές που βοηθούν στην επίτευξη των δράσεων αλληλεγγύης μας. Πρόκειται προς το παρόν για διανομή καλαθιών-γευμάτων σε άστεγα άτομα, υγειονομικών δεμάτων και πακέτων τροφίμων στα πιο ευάλωτα άτομα, ενώ σύντομα σχεδιάζεται να διανεμηθεί υγειονομικό υλικό προστασίας στους εργάτες και τις εργάτριες με επισφαλή εργασία που υπερεκτίθενται στον ιό.

Για τη διανομή των καλαθιών-γευμάτων καλύπτεται μια πολύ μεγάλη περίμετρος του κέντρου της πόλης κοντά στα ανοιχτά καταστήματα, όπου βρίσκονται κατά τη διάρκεια της μέρας τα άστεγα άτομα με την ελπίδα να σπάσουν την απομόνωσή τους. Αυτή η κοινωνική μοναξιά στην οποία υπόκεινται καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη από τους περιορισμούς της απομόνωσης.

Όντως, οι έρημοι δρόμοι και η ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα όσων δεν έχουν στέγη και αναγκάζονται να ζουν στον δρόμο και βεβαίως τους καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους στην αστυνομική βία. Τα μέλη των BSP δίνουν άλλωστε ιδιαίτερη προσοχή στην καταγραφή και την παρουσίαση των πρακτικών των δυνάμεων ασφαλείας και της καταστολής κατά την περίοδο της απομόνωσης λόγω Covid-19.

Η επικοινωνία με τα άτομα στα οποία διανέμουμε τα δέματα γίνεται μέσω των πολιτικών και συνεργατικών δικτύων μας, καθώς και απευθείας μέσω τηλεφώνου. Τα δέματα δημιουργούνται με βάση τις ανάγκες και τις διατροφικές συνήθειές τους. Πρόκειται κυρίως για άτομα που δεν έχουν τα αντανακλαστικά να στραφούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι των λαϊκών γειτονιών της πόλης στις οποίες η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός οικογενειών και ατόμων βρίσκονται σε απομόνωση και έχουν αποδυναμωθεί από την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους από το ξεκίνημα της απομόνωσης ή βρίσκονται σε επισφάλεια λόγω της απώλειας της εργασίας τους ή  βρίσκονται σε επισιτιστική δυσχέρεια λόγω της μείωσης των αποδοχών τους.

Από υγειονομική άποψη, για το σύνολο των δράσεών μας καταρτίζουμε πρωτόκολλα υγιεινής σε συνεννόηση με άτομα του ιατρικού σώματος. Τα πρωτόκολλα αυτά μας υποχρεώνουν, για παράδειγμα, να φοράμε συστηματικά μάσκες, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι ή αντισηπτικό διάλυμα σε περίπτωση αδυναμίας να φορέσουμε γάντια, τα οποία απαιτούν μια πολύ αυστηρή χρήση ώστε να είναι αποτελεσματικά, όπως επίσης να απολυμαίνουμε συνειδητά το σύνολο των διατροφικών προϊόντων και προϊόντων υγιεινής που συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό όλοι και όλες να σεβόμαστε τους εφαρμοσμένους κανόνες υγιεινής, ώστε να μη συμμετάσχουμε στη διασπορά του ιού και επομένως να προστατεύσουμε τα άτομα που ερχόμαστε να βοηθήσουμε.

Επιπλέον, στο πλαίσιο εκδημοκρατισμού μιας υγιεινής διατροφής, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε, χάρη στην εγγύτητά μας με τα δίκτυα αγροτικών αγώνων, μια αυτόνομη ταξική αλληλεγγύη ανάμεσα στον αγροτικό και τον αστικό κόσμο, ώστε να προτείνουμε ποιοτικές τροφές στα άτομα στα οποία είμαστε αλληλέγγυοι-ες.

Οι Ταξιαρχίες Λαϊκής Αλληλεγγύης συγκροτούνται επομένως σταδιακά χάρη στη μεγέθυνση του δικτύου μας και στην ενέργεια των μελών σε αυτές. Αυτό το εθνικό και διεθνές δίκτυο μας δίνει φυσικά δύναμη, επιτρέποντάς μας να σκεφτόμαστε συλλογικά τα οργανωτικά μας εργαλεία και τις πολιτικές μας φιλοδοξίες. Ο στόχος σήμερα είναι να σκεφτούμε μαζί τη μετά τον εγκλεισμό εποχή και να μεταμορφώσουμε αυτή τη σχέση υγειονομικής δύναμης σε μια σχέση συγκρουσιακής δύναμης μέσα σε ένα επαναστατικό πλαίσιο.

Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές προτάσσουμε την αλληλεγγύη!

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

 

Σεμπαστιάν Γκιλεμζουάν

Μοιραστείτε το άρθρο