Ένα βήμα πριν από την εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων στη Βόρεια Πίνδο (Βασιλίτσα)!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ”ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Ένα βήμα πριν από την άδεια εγκατάστασης για τα τρία αιολικά πάρκα στη Βόρεια Πίνδο (Βασιλίτσα)

Οι φήμες που φοβόμασταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βασιλίτσα είναι πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, αληθινές. Οι διαδικασίες προχωρούν πολύ επιθετικά και βρίσκονται ήδη στο στάδιο μελετών εφαρμογής (αποτύπωση οδοποιίας κλπ.) με σκοπό, όπως εκτιμούμε, να πάρουν άδεια εγκατάστασης και μέχρι το καλοκαίρι να βγουν στο πεδίο.

Σύμφωνα με τα αρχεία της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) θα εγκατασταθούν:

– 10 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 110 μέτρων (85 ο πυλώνας + 25 η ακτίνα της έλικας) στην περιοχή της κορυφής Βασιλίτσα (κατάκορφα!) και στην κορυφογραμμή προς το Δίστρατο, δυναμικότητας 8,5 MW.

– 16 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 125 μέτρων (80 ο πυλώνας + 45 η ακτίνα της έλικας) στην κορυφογραμμή της Βασιλίτσας που φεύγει προς τα νότια, πάνω (δυτικά) από την Αβδέλα, δυναμικότητας 32 MW.

– 13 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων (85 ο πυλώνας + 45 η ακτίνα της έλικας) στην κορυφογραμμή βόρεια του χωριού Αβδέλα (κορυφές Μαντηλίτσα – Στραγγόπετρα), δυναμικότητας 26 MW.

Η ευθύνη ανήκει τόσο στις πολιτικές που παρέδωσαν τα ποτάμια και τα βουνά μας βορά στους εγχώριους και ξένους μεγαλοεπενδυτές, στο όνομα του κέρδους και της απατηλής πράσινης ανάπτυξης, όσο και στις δημοτικές κινήσεις των τελευταίων χρόνων, που δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση για να αποτρέψουν τη διάλυση της Βασιλίτσας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ισοπέδωση ενός ολόκληρου βουνού αλλά και για καταστροφική παρέμβαση στην πίστα του φημισμένου σε όλη την Ελλάδα διθέσιου τελεφερίκ, αλλά και συνολικά του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας. Και όλα αυτά στη Βόρεια Πίνδο, μια χαρακτηρισμένη περιοχή Natura, που θα έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προχωρά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς δημόσια διαβούλευση, εν μέσω κορονοϊού, στηn ψήφιση του ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ», το οποίο προβλέπει:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες στις υπηρεσίες για γνωμοδοτήσεις.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών στους επενδυτές.

Αν δεν αντισταθούμε ΤΩΡΑ, οι αδειοδοτήσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή. Το κράτος στρώνει τον δρόμο στους επενδυτές, απαλλάσσοντάς τους από κάθε εμπόδιο στη λεηλασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ξέρουμε ότι απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας η μετατροπή βουνών, νησιών, ποταμών και ακτών σε ”πράσινο” πεδίο κερδοφορίας θα μας παρουσιαστεί σαν μια προοπτική ανάπτυξης και ξεπεράσματος της οικονομικής ύφεσης, χωρίς καμία αναφορά στην περιβαλλοντική λεηλασία και στην ενεργειακή φτώχεια που θα επέλθει.

”Την πρώτη νύχτα πλησιάζουνε και κλέβουν ένα λουλούδι
από τον κήπο μας και δε λέμε τίποτα.
Τη δεύτερη νύχτα δε κρύβονται πλέον περπατούνε στα λουλούδια
σκοτώνουν το σκυλί μας και δε λέμε τίποτα.
Ώσπου μια μέρα -την πιο διάφανη απ’ όλες-
μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας ληστεύουν το φεγγάρι μας
γιατί ξέρουνε το φόβο που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας.
Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα, πλέον δεν μπορούμε να πούμε τίποτα”
Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

* Για επικοινωνία-ενημέρωση-συμμετοχή στις δράσεις που θα ακολουθήσουν
είτε με μήνυμα στην υπάρχουσα ομάδα στο fb είτε στο τηλέφωνο 6987904745

Μοιραστείτε το άρθρο