COVID-19 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Παρέμβαση στο δημόσιο χώρο

Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Σήμερα το μεσημέρι μοιράσαμε το ιδρυτικό κείμενο του συντονισμού στην παραλία και παρεμβήκαμε για πρώτη φορά στο δημόσιο χώρο, πέρα από τη συλλογή και τις διανομές του προηγούμενου 1μιση μήνα.

Όπως βρήκαμε τρόπους να αντισταθούμε στο μένουμε σπίτι με τις πρωτοβουλίες του δικτύου και τις οργανωμένες δράσεις αλληλοβοήθειας, εξακολουθούμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τόνο και με μεγαλύτερη ένταση, υπευθυνότητα και συνέπεια, να περπατάμε στον δρόμο της αντίστασης και της αλληλοβοήθειας.

2/5/2020 #AntiviruSolidarityThess #covid19mutualaid

ΝΟΜΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ- ΚΥΡΩΣΕΙΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ιατρικής επιστήμης, βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας λόγω της εμφάνισης και διάδοση του SARS-CoV-2 (κορωνοιός). Για τον λόγο αυτό και με επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη εκτάκτων μέτρων προς την αποφυγή της διάδοσης του συγκεκριμένου ιού και στην επιβολή κυρώσεων, τόσο διοικητικών όσο και ποινικών, σε περίπτωση παραβίασης τους. Διαβάζοντας τις σχετικές διατάξεις, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η δημόσια υγεία έχει αναχθεί, στη δεδομένη χρονική περίοδο, σε ύψιστο προστατευόμενο αγαθό, ενώ όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που απολαμβάνουμε ως πολίτες (ελεύθερη κυκλοφορία, συναθροίσεις, ψυχαγωγία, εργασία, κοινωνικοπολιτική δράση κ.ά.), έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα, δημιουργώντας καταρχάς ερωτηματικά σχετικά με το εάν τα μέτρα παραβιάζουν ή όχι συνταγματικές διατάξεις, γεγονός που αξίζει χωριστής ανάλυσης. Στο παρόν, το παρακάτω κείμενο μας, ασχολείται μόνο με τις απειλούμενες κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα,

  1. Ποιες είναι οι νομικές κυρώσεις που μπορεί να μου επιβληθούν, αν παραβιάσω την καραντίνα ως άτομο και πώς μπορώ να αμυνθώ;

Κυρώσεις

Α] Απειλείται ποινή φυλάκισης έως δύο (2) ετών για όποιον δε συμμορφώνεται με τα μέτρα του άρ. 1 παρ. 6 της από 25.02.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), όπως κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020 (κατά το Σύνταγμα, οι ΠΝΠ πρέπει να κυρωθούν με νόμο). Αυτά τα μέτρα είναι: 1. η υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, 2. η επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου, 3. ο προσωρινός περιορισμός των προσώπων αυτών υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου, 4. η επιβολή προληπτικών ελέγχων υγειονομικής φύσεως και κλινικών ή εργαστηριακών ελέγχων σε όλα ή επιμέρους σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, 5. ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, 6. η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, 7. η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού, 8. η προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας, 9. η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ` οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου.

Προσοχή: σε περίπτωση που κριθεί πως παραβιαστούν τα συγκεκριμένα μέτρα υπό την έννοια ότι μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, η ποινή φυλάκισης διαμορφώνεται σε απειλούμενη ποινή από 10ημέρες έως 5έτη σύμφωνα με το άρ. 285 Ποινικού Κώδικα (κι αυτό γιατί στο προαναφερόμενο άρ. 1 παρ. 6 της ΠΝΠ υπάρχει ρήτρα επικουρικότητας).

Β] Επίσης, στα ίδια πρόσωπα (που παραβιάζουν τα μέτρα) επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής {Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και Εθνική Αρχή Διαφάνειας), για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, όπως προβλέπεται στο άρ. 23 παρ. 5 της από 14.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο εξηκοστό ένατο παρ. 2 της από 20.3.2020 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με τον ν. 4683/2020.

Τι μπορώ να κάνω στην περίπτωση που μου επιβλήθηκε σχετικό πρόστιμο;

Κατά της πράξης επιβολής προστίμου επιτρέπεται υποβολή αντιρρήσεων μόνο ηλεκτρονικά εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, όπως ορίζεται στο άρ. 2 παρ. 2δ της ΥΑ 1016/14/62/9.4.2020.

Αν απορριφθούν οι αντιρρήσεις, ο πολίτης έχει δικαίωμα να προσβάλει την απορριπτική απόφαση ασκώντας εντός 60 ημερών προσφυγή απευθυνόμενη στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 63 επ. Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, αλλά και αίτηση αναστολής εντός της ίδιας προθεσμίας (εκτός αν υπάρχει ειδικότερη ρύθμιση) για να πετύχει την μη εκτέλεση του προστίμου.

  1. Ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί πως σε κάθε περίπτωση, όποιος θίγεται από τα μέτρα που θεσπίστηκαν για την αποτροπή διάδοσης του ιού έχει δικαίωμα να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του μέτρου που απευθύνονται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου, όπως ορίζει το άρ. 1 παρ. 5 της από 25.02.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020.
  2. Ποιες είναι οι νομικές κυρώσεις που μπορεί να μου επιβληθούν, αν παραβιάσω τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ως άτομο και πώς μπορώ να αμυνθώ;

Κυρώσεις

Α] Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις στα πρόσωπα που παραβιάζουν τις διατάξεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ειδικώς στις περιπτώσεις μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας, το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται σε τριακόσια (300) ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019). Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω μετακίνηση επιχειρείται με όχημα, επιβάλλεται επίσης το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Με την από 25.4.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Δ1α/ΓΠ/οικ.26794/20 παρατείνεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη στην Επικράτεια, μέχρι και τις 4.5.2020.

Επιτρέπεται μόνο η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση στις εξής περιπτώσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 1 παρ. 2 της εν λόγω ΥΑ: 1. από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες εντός της περιφέρειας του τόπου κατοικίας ή προς όμορη περιφέρεια αυτής, 2. Σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό/μετάβαση σε νοσοκομείο/κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία, 3. σε κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους, 4. σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, 5. για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, 6. σε τελετή (π.χ. κηδεία) ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, 7. για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης, στην τελευταία αυτή περίπτωση, της αναγκαίας απόστασης 1,5 μέτρου, 8. εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, 9. μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, 10. μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, και 11. για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Αναφέρεται ότι πρώτου βαθμού συγγενείς είναι μόνο οι γονείς με τα τέκνα και ο/η σύζυγος με τους γονείς του/της συζύγου του (τα πεθερικά του). Για την κατ` εξαίρεση μετακίνηση του ο πολίτης θα πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 1 παρ. 3 της εν λόγω ΥΑ. Επίσης, απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 1 παρ. 4 της εν λόγω ΥΑ.

Τι μπορώ να κάνω στην περίπτωση που μου επιβλήθηκε σχετικό πρόστιμο;

Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να προβάλει ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ κατά του διοικητικού προστίμου, ύψους 150 ή 300 ευρώ (αρμόδια όργανα επιβολής: Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία και Λιμενικές Αρχές ) εντός 3 ημέρων από την ημέρα επιβολής ή επίδοσης (για να βεβαιώσουμε ότι είμαστε εντός προθεσμίας).

Το κείμενο των αντιρρήσεων πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία μας, ένα σύντομο ιστορικό με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, τους λόγους για τους οποίους ζητούμε να ακυρωθεί το πρόστιμο. Με τις αντιρρήσεις συνυποβάλλουμε την πράξη επιβολής προστίμου, καθώς και τυχόν άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μας.

Οι αντιρρήσεις κατατίθενται ενώπιον της αρχής από την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία ή Λιμενικές Αρχές – η αρχή έκδοσης αναγράφεται πάνω στο πρόστιμο).

Η ένσταση μπορεί να ασκηθεί μέσω email ή fax. Επειδή η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής ένστασης μέσω fax / email στην αρχή που εξέδωσε το πρόστιμο, δεν αναγράφεται ρητά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση περί περιορισμού κυκλοφορίας, συνίσταται στους ενδιαφερόμενους πολίτες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την υπηρεσία που εξέδωσε το πρόστιμο, να ζητούν το email ή το fax στο οποίο πρέπει να αποστείλουν την ένστασή τους και να επικοινωνούν και μετά την υποβολή, σε περίπτωση που δεν τους αποδοθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου για την ένσταση.

Η αρχή που εξέδωσε το πρόστιμο υποχρεούται να απαντήσει αιτιολογημένα σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης, σύμφωνα με τον συνδυασμό των: άρ. 68 παρ. 3 της από 20-3-2020 ΠΝΠ, ΚΥΑ Δ1Α/ΓΠ οικ. 20036/2020, ΚΥΑ Δ1Α/ΓΠ οικ. 20824/2020 και 104 παρ. 2 ΚΟΚ.

ΔΕΝ ισχύει ότι αν πληρωθεί το πρόστιμο εντός 10 ημερών, καταβάλλεται μόνο το μισό, καθώς η σχετική ρύθμιση έχει καταργηθεί από 01-04-2018. Προσοχή, συχνά τα «χαρτάκια» με τα πρόστιμα που κόβουν οι αστυνομικοί/λιμενικοί είναι παλιά, προ της κατάργησης, και αναγράφουν λανθασμένα ότι ισχύει η σχετική έκπτωση.

Αν απορριφθούν οι αντιρρήσεις, ο πολίτης έχει δικαίωμα να προσβάλει την απορριπτική απόφαση ασκώντας εντός 60 ημερών προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας στην ακύρωσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 63 επ. Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, αλλά και αίτηση αναστολής εντός της ίδιας προθεσμίας (εκτός αν υπάρχει ειδικότερη ρύθμιση) για να πετύχει την μη εκτέλεση του προστίμου.

  1. Ποιες είναι οι νομικές κυρώσεις, αν παραβιάσω την καραντίνα ως επιχείρηση και πώς μπορώ να αμυνθώ;

Κυρώσεις

Α] Πέραν των ανωτέρω προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων, στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών επιχειρήσεων, που η δραστηριότητα τους έχει ανασταλεί (67 συγκεκριμένες δραστηριότητες) έως 3.5.2020 δυνάμει της από 25.4.2020 ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ/οικ.26797/20, και παραβιάζουν τα μέτρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής για κάθε παράβαση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 παρ. 3 της από 14.04.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020.

Επίσης, ο χώρος που λειτουργεί κατά παράβαση των ανωτέρω μέτρων σφραγίζεται υποχρεωτικά. Η κατά τόπο αρμόδια αρχή αδειοδότησης της εν λόγω επιχείρησης οφείλει πάραυτα να εκδώσει την απόφαση αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του χώρου, που λειτουργεί κατά παράβαση των σχετικών μέτρων, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα μέτρα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 23 παρ. 2 της από 14.04.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020.

Κατά της πράξης επιβολής προστίμου επιτρέπεται υποβολή αντιρρήσεων μόνο ηλεκτρονικά εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, όπως ορίζεται στο άρ. 2 παρ. 2δ της ΥΑ 1016/14/62/9.4.2020.

Αν απορριφθούν οι αντιρρήσεις, ο πολίτης έχει δικαίωμα να προσβάλει την απορριπτική απόφαση ασκώντας εντός 60 ημερών προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας στην ακύρωσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρ. 63 επ. Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, αλλά και αίτηση αναστολής εντός της ίδιας προθεσμίας (εκτός αν υπάρχει ειδικότερη ρύθμιση) για να πετύχει την μη εκτέλεση του προστίμου.

Μετά από σχετικό ερώτημα την 8.4.2020 προς της Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πληροφορηθήκαμε ότι ποινικές διώξεις κινήθηκαν (μέχρι τότε) μόνο σε βάρος ιδιοκτητών επιχειρήσεων και όχι σε βάρος προσώπων που τυχόν παραβίασαν την υποχρεωτική καραντίνα. Κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν. Ας βάλουμε μόνοι μας τους όρους που διαφυλάσσουν την υγεία μας, όχι διότι ο ποινικός -κατασταλτικός μηχανισμός καλείται από αρχής να επιβάλλει καθολική «πειθαρχία» μέσω των απειλούμενων κυρώσεων, αλλά διότι είναι βασική έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού να μη θίγουμε την υγεία των τρίτων γύρω μας. Και ας είμαστε σε επιφυλακή απέναντι στα κρατικά διατάγματα που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες μας. Ως νομική ομάδα έχουμε ήδη τοποθετηθεί δημοσιεύοντας σχετικά κείμενα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν, παραθέτοντας τις νομικές μας παρατηρήσεις στη διάθεση των πολιτών.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα μας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : [email protected]

ΟΜΑΔΑ «ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – COVID-19 – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Μοιραστείτε το άρθρο