COVID19 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ H φωνή τους ακούστηκε πιο δυνατά!

Ολοένα και μαζικότερες οι διαμαρτυρίες υγειονομικών και άλλων κλάδων εργαζομένων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και τις συνθήκες εργασίας. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ-ΦΩΤΟ από τις σημερινές συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία και στο υπουργείο Υγείας…

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν σε πολλές πόλεις στα καλέσματα της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και πολλών άλλων εργατικών σωματείων, συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων, ακροαριστερών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

Στην είσοδο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Στην Αθήνα έγινε παράσταση στο υπουργείο Υγείας για να επιδοθεί υπόμνημα με τα αιτήματα, συγκέντρωση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και διαμαρτυρία έξω από το ΙΚΑ Ιλίου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί από τους υγεινομικούς. Στην συγκέντρωση η οποία έγινε με την συμμετοχή δεκάδων κατοίκων του Ιλίου αναρτήθηκαν πανώ της Αριστερής Κίνησης Ιλίου (ΑΡΚΙ), της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά και του Κοινωνικού Ιατρείου Ιλίου. Στην συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του συνδικάτου εργατών δήμου του Ιλίου όπως και οι εργαζόμενοι του Κεντρου Υγείας Ιλίου. Ο γιατρός του ΚΥ Ιλίου και δημοτικός συμβουλος του ΑΡΚΙ, Μίμης Γεωργίου, όπως και άλλοι από την Εργατική Συμμαχία μίλησαν στους συγκεντρωμένους για την δραματική κατάσταση που έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια υγεία η κυβέρνηση και τις συνέπειες αυτής της κατάστασης μέσα στις συνθήκες της πανδημίας για το σύνολο των εργαζόμενων. Οι συγκεντρωμένοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν για την παιδεία την Πέμπτη και την Πρωτομαγιά την Παρασκευή παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις.

Στην Θεσσαλονίκη επίκεντρο της κινητοποίησης

Έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεεσαλονίκη

ήταν το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου στις 11:00 δεκάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα:

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας, να υποστηρίξουμε τα αιτήματά μας που είναι παλλαϊκά και όχι συντεχνιακά, να ζητήσουμε προσλήψεις και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να απαιτήσουμε νέες ΜΕΘ, να ανοίξουν τα περιφερειακά ιατρεία, να έχουμε ένα καλά στελεχωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, να καταγγείλουμε το επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με τα περί προσλήψεων.

Στο προαύλιο του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό συμμετείχαν με πανό: ΕΝΙΘ, Σωματείο Εργαζομένων

Στο προαύλιο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη

ΑΧΕΠΑ, Helath Workers, ΕΛΜΕ και σύλλογοι Π.Ε., Σωματείο Σερβιτόρων, Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον Επισιτισμό, Αντεπίθεση Εργαζομένων, Η Πόλη Αλλιώς Νεάπολης-Συκεών, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΚΚΕμλ, Μ-Λ ΚΚΕ, Α.Π.Ο-Ο.Σ., Άνω Θρώσκω, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ‘Σχολείο’, Συλλογικότητα Αναρχικών από τα Ανατολικά, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία, Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, Terra Incognita, Αναρχική Ομοσπονδία, #Κανένανς μόνος / Καμία μόνη, Λαϊκό Μέτωπο / Τουρκία.

Μετά την πρώτη κινητοποίηση στις 7 Απριλίου, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ και οι κατά τόπους Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών οργάνωσαν νέα πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα για τη δημόσια υγεία και τις συνθήκες εργασίας του υγειονομικού προσωπικού. Αυτή  τη φορά περισσότερες ομοσπονδίες, σωματεία και συλλογικότητες κάλεσαν σε συμμετοχή, κάτι το οποίο φάνηκε και στην παρουσία υγειονομικών, εργαζομένων και φοιτητών στις συγκεντρώσεις.

Έτσι… στις 28 Απρίλη η φωνή τους ακούστηκε ακόμα μία φορά. Ακόμα πιο δυνατά!

Παράλληλα σήμερα  τα σωματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σε εργοτάξια, στη βιομηχανία, στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στο εμπόριο, σε σούπερ μάρκετ, σε δομές υγείας κ.α. με αιτήματα «την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για την ανάδειξη φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με πρόσχημα την πανδημία». Στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε από υγειονομικούς παρέμβαση στην 3η ΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του αεροδρομίου, δίωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν στην Αθήνα εργαζόμενοι του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων.

ΔΕΙΤΕ προηγούμενη δημοσίευση στο infolibre: Νέα πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα για τη δημόσια υγεία

Μοιραστείτε το άρθρο